Keresés

Részletes keresés

Alan Shearer Creative Commons License 2003.11.27 0 0 2
Tőkést szerencsére még nem nagyon merték kikezdeni az itthoni ballibek.
Előzmény: pindiy (1)
pindiy Creative Commons License 2003.11.25 0 0 1
Hát ennek a pofának azér nem sok realitásérzéke van.
Előzmény: Alan Shearer (-)
NagyFehérFőnök Creative Commons License 2003.11.25 0 0 0
sajnOs az az igazság, hOgy

0 Olyan magyar pOlitikus van, aki a 0-nál lényegesen többet tett azért az elmúlt 15 évben, hogy 0-nál több magyar autOnOm terület legyen a Kárpát medencében

Előzmény: Alan Shearer (-)
Alan Shearer Creative Commons License 2003.11.25 0 0 topiknyitó
Tőkés László: az RMDSZ "szabotálja" az erdélyi autonómiát

Tőkés László szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hivatalos vezetősége "szabotálja" az autonómia létrehozását és a magyar kormányzat sem támogatja az ügyet. A királyhágómelléki református püspök erről hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

"Úgy látjuk, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egyértelműen támogatja az autonómiát, a másik ellenzéki párt, az MDF gyakorlatilag támogatja, a kormánypártok viszont erőteljesen az autonómiát szabotáló RMDSZ csúcsvezetősége mellé állnak" - mondta Tőkés László az Üzenet haza címmel tartott tájékoztatóján.
Szavai szerint a magyar kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos politikája hullámzáson megy át, és "kihátrálást" mutat az erdélyi autonómia, a kedvezménytörvény mögül, "meginog" az egyetemi kérdés, megzavarodik a magyar diplomácia, elbizonytalanodnak a határon túli magyar szervezetek.
A királyhágómelléki református püspök a tájékoztatón arra kérte a magyar kormányt, a magyar politikai pártokat, hogy hathatósan támogassák az erdélyi autonómia létrehozását. Szerinte új politikai konszenzusra van szükség. Az erdélyi autonómiáért fellépők szövetségest keresnek Magyarországon és "odahaza" is - tette hozzá.
Tőkés László megjegyezte: a romániai hatalom és az "ellenérdekeltek" odáig mentek el az autonómia megkérdőjelezésében, hogy nemrégiben a román parlament elé került nemzetbiztonsági törvénytervezetben az autonómiát célzó törekvéseket a korrupcióval, a fajgyűlölettel, a kábítószer-kereskedelemmel, az adócsalással együtt a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek közé sorolják.
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghatározó szerepet tudott vállalni az autonómiáért való következetes küzdelemben - mondta, utalva arra, hogy az erdélyi magyar önkormányzatért küzdők Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) akarnak felállítani. A tanács december 13-án alakulna meg Kolozsvárott. Székely Nemzeti Tanács néven októberben már létrejött egy nemzetiségi alapon szerveződő testület Romániában.
Tőkés László megjegyezte: az RMDSZ 1993-ban elfogadott programja - amelyet azóta minden kongresszuson megerősítettek - tartalmazza az úgynevezett három szintű autonómia programját. "Az RMDSZ nem valósítja meg saját programját, csak úgy tesz; mellébeszél, ködösít, és bizonyos politikai alkuk, köztük a protokoll, a kormánnyal kötött protokoll jegyében eltekint saját programjának megvalósításától" - mondta.
A református püspök szerint a magyarországi pártok az eltelt évtized alatt "felemás" magatartást tanúsítottak az erdélyi autonómiával szemben. Tőkés László emlékeztetett az 1996-os magyar-magyar csúcstalálkozón kiadott nyilatkozatra, amelyben az olvasható: az aláírók megerősítik, hogy "a határon túli magyarok identitása megőrzésének, közösségként való fennmaradásának és fejlődésének, valamint a szülőföldön való megmaradásának alapvető kérdése az önkormányzat, az autonómia létrehozása, összhangban a működő európai gyakorlattal és a nemzetközi normák szellemiségével. Összehangolt támogatásban részesítik a határon túli magyar közösségek ennek megfelelő autonómia-törekvéseit...". Ezt a dokumentumot a Horn-kormány képviselői, az akkori magyarországi parlamenti pártok képviselői írták alá, a Horn-kormány idején köttetett a konszenzus - jegyezte meg.
A református püspök kitért arra is, hogy az autonómia ellenzői taktikát változtattak, s már nem magát az autonómia ügyét, hanem az azt kezdeményezőket, képviselőket támadják.
Tőkés László szerint az erdélyi magyar televízió létrehozása nem helyettesíti az autonómiát, az csak azt jelentené, hogy az RMDSZ önálló televízióhoz jutna. Az önálló erdélyi televízió megvalósításáról az RMDSZ elnöke, Markó Béla és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök állapodott meg november közepén. "Már láttunk családi televíziókat a diktátor házaspár idejében. Nagyon jól tudjuk, hogy egy RMDSZ-televízió nem az erdélyi magyarság televíziója, hanem az RMDSZ jövő évi választásokra tekintő médiamonopóliumának kulcsintézménye lenne" - mondta Tőkés László.

MTI

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!