Keresés

Részletes keresés

Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2003.11.25 0 0 0
Alnaivsag. Az egyhaz hatalmat akar, ezert sundorog a politika korul.
Jo melegedest.
0.
Előzmény: Itt kuporgok (-)
Itt kuporgok Creative Commons License 2003.11.25 0 0 topiknyitó
Ültem-kuporogtam a kandalló mellett, s egyszercsak híreket mondtak. Abban egyszercsak valami olyasmit mondtak, hogy (nem tudom szó szerint idézni, de valahogy így: "még nincs letisztázva a Katolikus Egyház és az Európai Unió között a Kath. Egyh. EGYETEMES JOGA". Nos, amit kiemeltem (nem kiabálásilag), azt én most hová tegyem, értelmezésileg?

Mert hogy akik az Egyetemes Egyház-hoz akarnak tartozni (v. szüleik kiskorukban eleve odakereszteltették és ő ott is maradt): Azok természetesen Lappföldön is, Tűzföldön is, stb-n is az Egyetemes Egyház egyházi joggyakorlata hatálya alá hajtják magukat.
De mi AZ, amit az Eu. Unióval szeretne a Kath. Egyh. még pontosítani? Még valami pluszt esetleg? És ha igen, mit szól ehhez az Unió (úgy értem, egész Európa, nem csak ott, a parlamentben, hanem széles ez Európában úgy általában az emberek?
S ha valami pluszt, akkor talán a többi egyház és felekezeteknek kijáró fölöttit? Elsőbbséget?
Mihez kell neki az "egyetemes jog"? Mert így, így megfogalmazva már nem csak egyházon belüli jog cseng ki e megfogalmazásból. Valami sokkalta több.

Nem akarom a találgatásokat magamban szaporítani, ezért megkérdezlek titeket is, hallottátok-e, mit szólgok hozzá, de úgy komolyan. Kicsit visszatekintve azokra a "boldog időkre", amikor a Kath. Egyháznak volt középkori egyetemes joga.
Jó volt-e az Európának, és mennyire? Ha feltámadnak csak mondjuk minden ezredik ember egyetlen órára, és engedné meginterjuvoltatni magát, szerintetek mit mondana erről? Vagy ez az egész, úgy ahogy volt, oly távol van már a ma emberiségétől, hogy esetleg kívánva kívánjátok vissza azt az időt? - nosztalgiából - , Vagy netán a távolság miatt nem éreztek, nem gondoltok semmit, és fő a közömbösség? Vagy hogy van, és mit kéne erről az egészről gondolnunk/szólnunk/cselekednünk?

Figyelem!
Ez nem fikatopic akar lenni, és kérem, ne csapják hozzá egyik kath. topikhoz sem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!