Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.17 0 0 68
Én azt magyaráztam, hogy Erdő Péter Magyarország bíborosa, és ez összesen annyit jelent, hogy ő a magyar katolikusok főnöke.

Kedves Muster Mark!

Nem jelenti azt. A magyarországi katolikusok főnöke a 'primás', aki hagyományosan az 'esztergomi érsek'. Nem minden esztergomi érsek lett bíboros és van néhány bíboros (pl. Hornig Károly), aki nem volt esztergomi érsek illetve csak később lett az. Sőt az is előfordulhat, hogy az esztergomi érsek nem bíboros, de mellette lehet akár több olyan olyan püspök, aki bíboros.

A bíboros a pápa tanácsadó testület tagja. Nekik van pápaválasztó joguk. Ennyi. (Olaszországban pl. majdnem minden falusi plébános bíboros. :-)))) )

Előzmény: Muster Mark (40)
blackhole Creative Commons License 2003.11.17 0 0 67
No, az utolsó hozzászólás jelzi, hogy lassan kezd földerengeni a fölismerés, hogy Erdő Pétert senki nem nevezi "Magyarország bíborosának".

Mielőtt ilyen bejelentést teszel, célszerű lett volna ám megnézni a topiknyitót: "- Erdő Péter Magyarország bíborosa "

:))

Előzmény: lépcsömászó (64)
blackhole Creative Commons License 2003.11.17 0 0 66
Nem volt melléduma. Leírom kicsit bővebben, hátha így jobban megérted.
Az volt, nem kell játszanod a hülyét.

Helyzetgyakorlat. (...) Mit teszel? Ordítva vágod a tévébe a távkapcsolót? Őrjöngsz? Kikéred magadnak, hogy női vízilabdásnak tekintsenek?

Logikai gyakorlat:

- nem sportolok
- Tarcsai Tihamér a magyarok edzője
- Magyarországon születtem, magyar az anyanyelvem, magyar állampolgár vagyok

És akkor most mi van?

Topikot nyitok, hogy T. T. az én edzőm is. :DD

Előzmény: Muster Mark (52)
Ahogyan Creative Commons License 2003.11.16 0 0 65
Idézni méginkább.
Gondolom, te sem szeretnéd, ha kedvenc prímásodtól elferdítve idézne valaki.
Előzmény: lépcsömászó (64)
lépcsömászó Creative Commons License 2003.11.16 0 0 64
Sziasztok!

No, az utolsó hozzászólás jelzi, hogy lassan kezd földerengeni a fölismerés, hogy Erdő Pétert senki nem nevezi "Magyarország bíborosának". Ilyen címe nincs. Paskai László pl. ma is pápaválasztó joggal rendelkező bíboros, tehát a fölvetés értelmetlen.

Aki rágódni akar, annak ajánlom figyelmébe a "Magyarország prímása" címet. Egyebekben a topic nem érdekel, de rágódni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.

scsabi Creative Commons License 2003.11.16 0 0 63
Pedig az a nádor volt. Mindegy.

A prímási kiváltságokról:

"Az esztergomi érsek által viselt "Magyarország prímása" cím ősi pápai kiváltság és a jogszokások alapján valódi kormányzati hatalommal is jár. A prímás nemzeti zsinatot hívhat össze és azon elnökölhet, a Szentszék és a magyar állam felé a magyar katolikus egyházat képviseli, érseki bíróságán kívül külön harmadfokú rendes bírósága van. Tiszteleti jogai: az apostoli keresztet az egész országban mindenütt maga előtt vitetheti, a bíborosi jelvényeket kinevezése előtt viselheti."

Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.16 0 0 62
No azert emlegetett valaki hajdanaban olyasmit, hogy en azert meg mindig az orszag elso zaszlos ura vagyok. ;-))
Előzmény: scsabi (58)
devereaux Creative Commons License 2003.11.16 0 0 61
HJM (a.k.a. 00, a.k.a. WC ... lesz még több nicked is?) Magyarország Copypaste Mestere.
devereaux Creative Commons License 2003.11.16 0 0 60
Ariel Magyarország agymosópora.
Előzmény: Ariel (54)
HJM Creative Commons License 2003.11.16 0 0 59
Előzmény: Tamerlán (53)
scsabi Creative Commons License 2003.11.16 0 0 58
Ez a vita alapvatően értelmetlen. A bíborosi cím önmagában semmilyen hivatalt nem testesít meg. Egy tiszteletbeli egyházi méltóság, nem jelent teológiai rangot, nem szentség. Jelentősége az, hogy a bíborosok a pápát követő legtekintélyesebb egyházi személyiségek a konkrét hivataluktól függetlenül. Egyedül a pápaválasztásban való részvétel ami kézzelfogható "többlethatalmat" jelent a bíborosok számára - 80 esztendős koruk eléréséig.

A prímási cím középkori eredetű, egy tartomány, vagy egy ország legfőbb egyházi méltóságát jelezte. A budai zsinat =talán 1271?- mondta ki, hogy Magyarország prímása az esztergomi érsek. Jelenleg Erdő Péter címei közül az egyetlen, ami konkrétan országhoz kapcsolódik. Az érseki hivatal egyházkerülethez (főegyházmegyéhez) és nem országhoz köthető.

Persze a bíborosi cím elnyeréséhez esetenként kapcsolódhat a betöltött egyházi tisztség is, lévén mind bizonyos világi papi, mind kúriai tisztségekhez (már csak a tisztséggel járó méltóság okán is), "jár" a bíborossá kreálás. Ilyen az esztergomi érseki hivatal is.

cs

Ariel Creative Commons License 2003.11.16 0 0 57
Tamerlan!

az "ez alapjan".. az a szokas, hogy egy felekezet, kozosseg, gittegylet ugy nevezi vezetojet hogy Mo. akarmilye..

nem. nem Mo akarmilye, max. a magyarorszagi ize akarmilye...

ha nem erted, majd lassaban irom le.

Előzmény: Tamerlán (56)
Tamerlán Creative Commons License 2003.11.16 0 0 56
Ariel,

mi az, hogy "ez alapján"?

A francia, olasz, spanyol, stb. hivatkozásomban volt szó olyan ökörségekről, mint amit te kitaláltál?

Nem volt, ugye?

Olvass figyelmesen, érvelj értelmesen.
Kösz.

Muster Mark Creative Commons License 2003.11.16 0 0 55
(52)-t olvasd el. Rád fér.

Amúgy meg szerintem csak az agyatokra ment 2002 májusa. De figyu! Az má másfél éve volt. Ideje pihenni!

Ariel Creative Commons License 2003.11.16 0 0 54
ez alapjan akarki kinevezheti magat Mo. megvaltojanak vagy Mo. egy igaz vezetojenek (lasd 0vis) esetleg Mo. erosemberenek...

es ettol lesz vicces az egesz...normalis ember ezen csak rohog.

Hivjak magukat ezek az emberek a sajat kis gittegyletuk akarmilyenek, de ne egy orszagenak. Ahhoz az orszag polgarainak valasztasara lenne szukseg.

Tamerlán Creative Commons License 2003.11.16 0 0 53
Tisztelt vitázók!

Már e topicban is utaltak rá, hogy van egy rokon topic: "Kinek a bíborosa..." (látogatottabb, mint ez).

HJM-mel az élen, a hőbörgők ott is előadták ugyanazt a hadovát, mint itt: az alkotmány idézgetése, különös tekintettel "a hatalom erőszakos megsértésével, kizárólagos birtoklásával" foglalkozó paragrafusra.

Mindez az "Erdő Péter, Magyarország bíborosa / prímása / érseke" titulusokról jut a hőzöngők eszébe.

Szükségesnek tartom itt is közölni a következőket:

1.) Az "X ország prímása" illetve az "Y város érseke / püspöke" megnevezéseket ÁLTALÁNOSAN HASZNÁLJÁK a következő országokban:
BELGIUM,
FRANCIAORSZÁG,
ÍRORSZÁG,
OLASZORSZÁG,
SPANYOLORSZÁG
KANADA,
illetve
AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK,
NAGY-BRITANNIA.

Ezek egy elismert, francia enciklopédiában, a "quid"-ben olvashatók.

2.) A felsorolt országokban a szóban forgó megszólításokat tehát VILÁGI körökben is fenntartás nélkül használják.
NEM TARTJÁK ezeket alkotmánysértőnek, a demokráciára veszélyesnek, a katolikusok "ármánykodásának".

3.) Kérdés:
Az Európai Unióba tartó Magyarországon
MITŐL LENNE MÁS a dolog???

Jobb lenne, ha HJM és társai abbahagynák a hőbörgést.
Csak magukat égetik...

Muster Mark Creative Commons License 2003.11.16 0 0 52
Nem volt melléduma. Leírom kicsit bővebben, hátha így jobban megérted.

Helyzetgyakorlat.

Tegyük fel, hogy tévét nézel. Kapcsolgatsz a csatornák között... itt egy jó kis politikai agymosoda, ott egy tévéshop, amott egy szitává lőtt ember vonaglik utolsókat, tehát a szokásos dolgok mennek éppen, ahogy az a televíziótól megszokott. Aztán egyszercsak a női vízilabda-válogatottunk egy meccsére kapcsolsz véletlenül. Megüti a füled egy félmondat:

"a magyarok edzője, Tarcsai Tihamér..."

Mit teszel? Ordítva vágod a tévébe a távkapcsolót? Őrjöngsz? Kikéred magadnak, hogy női vízilabdásnak tekintsenek?

Előzmény: blackhole (50)
Korovioff Creative Commons License 2003.11.15 0 0 51
Ollé, egy egyházzal kapcsolatos beszélgetés - egy alkotmány. Ez már nagyon hiányzott. De ki a pikula mondta, hogy a biborosi szék magyar közjogi titulus, aminek az alkotmányban kell szerepelnie? Asszem, benned, valami rejtélyes okból egyből felhorgad az alkotmány, ha valamiképpen a katolikus egyház vagy egy katolikus szemlélyiség pozitiv kicsengéssel kerül szóba. Miért van ez, kedves HJM?
Előzmény: HJM (19)
blackhole Creative Commons License 2003.11.15 0 0 50
Az a melléduma?
Előzmény: Muster Mark (46)
Ariel Creative Commons License 2003.11.14 0 0 49
gondolom Terry Black is a te Terry Black-ed :DDDDDDD
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 48
Ha úgy hívják, hogy "magyarország főrabbija" vagy akár így, hogy "a magyarok rabbija", baromira nem érdekel.

De tudod mit: "Raj Tamás az Én főrabbim is."

És akkor mi van?! Ezt próbálom most nagyon sok embernek a fejébe verni: ÉRTELMESEN VITATKOZNI FÉLMONDATOKRÓL HETEKEN ÁT NEM LEHET!!!

Előzmény: Ahogyan (37)
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 47
Nem érdekelnek a jogi csűrés-csavarok.

Egyszerűen azon akadok ki, hogy épelméjű emberek nem lehetnek így kiakadva egy vacak félmondaton, ami egy amúgy számukra hót lényegtelen vallásra vonatkozik.

Előzmény: HJM (19)
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 46
Lásd előző hozzászólásomat. Rád is vonatkozik.
Előzmény: blackhole (18)
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 45
Az én országom válogatottjának edzője. De ha mondjuk egy nemzetközi meccs közvetítésén úgy hívják, hogy "a magyarok edzője, XY", akkor nem fogok hetekig nyivákolni, hogy akaratom ellenére NŐNEK tekintettek, holott én FÉRFI vagyok!
Előzmény: armagnac (30)
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 44
ÍGY VAN! Kimondtad a varázsszót: csak az egyház kötelékébe tartozókra vonatkozik!

Tehát aki nem tartozik az "egyház kötelékébe", azt mi a francos fityfenéért érdekli, hogy ki a magyar bíboros???

Előzmény: Beavis Butt-Head (26)
HJM Creative Commons License 2003.11.14 0 0 43
"...Én azt magyaráztam, hogy Erdő Péter Magyarország bíborosa,...

Nem az.
Sem jogilag, sem nyelvtanilag...

He egyáltalán képes vagy felfogni, hogy mire utaltam...

Előzmény: Muster Mark (40)
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 42
Itt a dacos kiállás a lényeg. Egyszerűen tele lett a tököm egy ennyire értelmetlen lelki faszveréssel, mint az a "kinek a bíborosa erdő péter" topic.

Egy olyan másodlagos célom is volt, hogy demonstráljam, hogy attól, hogy nem vagy vallásos, még nem kell zsigerből utálni a vallásokat.

Előzmény: raepa (11)
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 41
Pontosan! Jól látod. Nem is nyitottam olyan topicot, hogy "megyó nem az én miniszterelnököm"...
Előzmény: break2 (10)
Muster Mark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 40
Nem, nem, és nem.

Nem érdekel, hogy a reformátorok és más vallásokkal átitatott gondolkodású emberek miket mondtak és gondoltak.

Én azt magyaráztam, hogy Erdő Péter Magyarország bíborosa, és ez összesen annyit jelent, hogy ő a magyar katolikusok főnöke. Mivel én nem vagyok katolikus, nekem nem főnököm, de a magyar katolikusoknak igen, én meg mindenféle lényeges paraméter szerint magyarnak számítok.

És akkor most mi van?

Tulajdonképpen mi a fészkes fene fáj neked?

Előzmény: Törölt nick (7)
HJM Creative Commons License 2003.11.14 0 0 39
Ahha...
értem én, hogyne érteném...

Ha a nép nem a FIDESZ vezette klerikális jobboldalra szavaz akkor ostoba..

SZVSZ ha rajTad múlna akkor az "ostobákat" le is váltanád..

Előzmény: piero (25)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!