Keresés

Részletes keresés

napoleon1985 Creative Commons License 2019.04.08 0 0 16

Nagy város szélén levő zartkerti ingatlant érdemes megvennialbérletezés céljára?

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.15 0 0 15

Hát fasztudja érted... ez is egy olyan dolog ki tudja hol vannak ilyen helyek ,magyarországon sincs minden terület feparcellázva stb. Ez kb olyan mint oroszország amerika vagy a világ bármely országába vannak ilyen ugynevezett senki földjei érted .Azé a terület aki épikezik rá ..vagy aki lakni akar rajta v művelné érted .Amerikába v oroszországba se nagyon van  épitési törvény ott laksz oda épitkezel ahová akarsz erdőbe hegyoldalba hegytetőre ártérbe prérire  ahová tetszik külföldön sincs minden terület behejrajziszámozva mert odakinnt is  sokezer négyzetkilóméter lakatlan ugar terméketlen v egyéb erdei gaztengerek vannak olyan földterületek amivel a kutya se törődik.Aztán valaki rátalál  körbekerit magának egy kis részt belőle oszt csá az az övé ott él .

Előzmény: Beer Monster (14)
Beer Monster Creative Commons License 2019.03.14 0 0 14

De hol van olyan, hogy helyrajzi szám nélküli ingatlan? Még a közterületeknek is van helyrajzi száma. Talán csak a folyóknak, tavaknak nem.

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.13 0 0 13

Zártkerteknek van egy olyan (rossz) tulajdonságuk hogy általában  nem rendelkeznek postai levelezési címmel  mivel ezek a telkek olyan helyeken vannak városok falvak települések lakott területen kívül eső külterületi részein ahol általában nincsenek se utcanevek se házszámok(pl;gazdasági épület, általános mezőgazdasági ingatlan, zártkert, tanya,présház, egyéb stb) .Jó esetben az ingatlan rendelkezik egy ún; helyrajzi számmal .Ha életvitelszerű tartózkodás,lakhatás céljából van szükséged zártkerti ingatlanra abban az esetben  utcanév   és házszám hiányában a területileg illetékes önkormányzat állít ki a számodra  egy olyan lakcímkártyát amin csak az ingatlan helyrajzi száma szerepel . Abban az esetben ha az ingatlan helyraziszámmal SEM rendelkezik .akkor személyazonositás céljából( mivel mindenkinek rendelkeznie kell valamilyen lakcimkártyával,állampolgári jogod van a lakcímkártyához még akkor is ha nincs állandó lakcímed vagy  gyakorlatilag nincs hol laknod) településszintü lakcímkártyát állít ki a a helyileg illetékes önkormányzat ,azon rajta lesz a neved illetve a településszinü lakcímkártya felírat .

 

 

Előzmény: Witch82 (10)
laci966 Creative Commons License 2015.02.01 0 0 12

Sziasztok jogi kérdésem lenne.Édes anyámék háza zárt kert a Biczóba és a megengedettnél nagyobb.Ők 13 éve lakják így.Az lenne a kérdésem hogy azt hallottam 10 év eltelte után se lebontatni se megbüntetni nem fogják.Igaz ez?34nm2 helyett 54nm2 lett.Ja és azt elmondanám hogy ő már így költözött bele.

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.20 0 0 11

Sziasztok itt egy kis leírás amit találtam talán segíte eligazodni a témában: http://www.ingatlan.splaza.hu/fogalomtar/

 

A témában lehet kérdezni a fenti lapon lapon 48 órán belül mindenki válast kap. Rmélem udtam segíteni.

Witch82 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 10

Sziasztom!

Valaki tud nekem abba segíteni hogy zártkerti ingatlant vásáról az ember akkor az lehet-e állandó bejelentett lakcím?

Mert valaki azt mondta hogy Ő úgy tudja hogy nem!

Remélem segít valaki!!!!

maci977 Creative Commons License 2003.11.21 0 0 8
Sziasztok.
Ez a zartkert dolog engem egyre jobban felidegel. Mindenki mast mond. Elvileg a zartkert ill mostmar kulteruleten talahato telek 3%beepitheto az onkormanyzat altal meghatarozott modon, ebben nem lehet szocialis helyseg meg ilyenek... Ezt ertem.
De az onkormanyzat asszongya hogy belterulette akkor nyilvanitja az adott telkemet ha az azon a parcellan (kb 3hektarnyi terulet) talahato telektulajdonosok osszedobjak a rendezesi terv koltsegeit ami kb 30-50ft/m2, de ha az adott parcelaban akar egyetlenegy telektulajdonos ellenzi a belterulethez csatolast akkor az onkormanyzat nem csinalhatja meg a parcella rendezesi tervet igy a belterulethez csatolast sem. Igaz ez? Vagy csak az onkormanyzatnal szivatnak?
Nem tudom hogy kihez forduljak, mert egy masik onkormanyzatnal egy epitesugyi Okos azt mondta nekem, hogyha a kulerulet vagyis a zartkert kozvetlenul belerulettel hataros, van terkepen jelolt es valosagban is letezo megozelito utja az uton ott az osszes kozmu akkor onaloan is belehet csatoltani belterulethez, amenyiben a telek meretei az adott onkormanyzat szabalyozasa szerint epitesi teleknek vagy belteruleti teleknek (vagy mitudom en hogyanhivjaknak) megfeleloek.
Namarmost az en telkem mindezen kovetelmenyeknek megfelel es megis az onkormanyzatnal az epitesugyi FOFOeloado elhajtott a farancba, hogy ez nem igy van. Kihez fordulhatok jogi tanacsert, melyik onkormanyzanal mondak igazat es melyiknel teveszettek meg?
A telek a tuljadoni lap szerint "muvelesi agbol kivont zartkert, lakohaz es udvar" all rajta egy romos haziko (3/4-e osszedolve) aminek a helyere tamogatott hitelbol szertnenk masikat epiteni, de ez igy mostmar nemtudom milyen modon lehetseges. SEGITSEG :)
kikibb Creative Commons License 2003.11.19 0 0 7
köszi a választ, és azt nem tudod h mennyi valószínűsége szokott lenni, h átminősítenek egy zárkertet?

És ha zártkert, de úgy van a tulajdoni lapon h lakóház? Az minek számít?

Előzmény: vwallache (6)
vwallache Creative Commons License 2003.11.17 -1 0 6
Nem, nem ad, mivel a nyaralókra nem adnak. Előbb lakóingatlanná kell nyilvánittatni, azután adnak hitelt rá.
Előzmény: kikibb (4)
vwallache Creative Commons License 2003.11.17 0 0 5
Tudomásom szerint, ha magánszemély vesz magánszemélytől telket, arra továbbra sem vonatkozik az ÁFA-fizetési kötelezettség. Tehet ez alól mindenképpen mentesülsz. Abba nyugodtan belemehetsz, hogy csak január elsejétől vedd meg a telket, ha ezzel segítesz a másik félnek és ha nem idén kell elköltened a pénzt, ingatlan eladásból kifolyólag. A kisebb összeget beírhatjátok, de jobb ha tudod, az Illeték Hivatalnak jogában áll saját hatáskörében kiszabni extra illetéket, ha túl alacsonynak találják a vételárat. 99%-ban hiába magyarázod nekik, hogy mondjuk, ez volt az évszázad vétele, amit nem lehetett kihagyni. A tulajdoni lapon szerepel a cím, és az eladó adatai is. Ezeket összevetve ki tudod silabizálni a dolgot. Ha kétségeid vannak, akkor kérj ki egy helyszínrajzot is, amin világosan fel van tüntetve - térképszerűen - a helyrajziszám.
Előzmény: etilalkohol (3)
kikibb Creative Commons License 2003.11.16 0 0 4
Tudna valaki abban segíteni, hogy ha zártkerten szeretnék téliesített házat venni, arra nem ad egy bank se lakáshitelt?

Nagyon köszi előre is

etilalkohol Creative Commons License 2003.11.16 0 0 3
Sziasztok!

Sikerült szóbeli megállapodást kötni egy telekre, elvileg jövő héten megyünk foglalózni az ügyvédhez!
Már voltunk a földhivatalban kikérni a tulajdoni lap másolatát! Ezzel minden OK! De honnan tudom, hogy valóban azt a telket láttam ami a tulajdoni lapon szerepel?

Az eladó azt akarja, hogy csak januárban legyen meg az adás-vételi szerződés, mivel neki így csak jövőre kell adózni utána!
Továbbá kérte, hogy ha lehet akkor kisebb összeget írjunk az adás-vételi szerződésbe!
Lehet ezekben valami buktató?

A telek 'zártkert' azaz elvileg erre nem vonatkozik a jövő évi 25%-os ÁFA, vagy lehetséges, hogy addig ezt is kitalálják?

üdv etilalkohol

Novicius Creative Commons License 2003.11.12 0 0 2
Foglalót csak ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződésben lehet kialkudni, minden egyéb egymás közötti megállapodás (még ha tanúk részvételével írásban rögzítették is) ingatlan esetében nem több, mint egy darab fecni. Semmire nem kötelez senkit.
Az ingatlan adásvétele nem azonos a bicikli vagy használt színes tévé adásvételével.

Ez a szigorúan vett jogi értelmezés.

A gyakorlatban persze ész nélkül foglalóznak az emberek (így maradtál le te is), vállalva a kockázatot, hiszen macerás dolog azonnal ügyvédhez rohanni (és pénzbe is kerül).

Ennek fényében kell dönteni.

Előzmény: etilalkohol (1)
etilalkohol Creative Commons License 2003.11.12 0 0 1
Köszönöm az eddigi infókat!

További kérdéseim:
Hogyan kell foglalózni? Van erre formanyomtatvány, vagy csak írni kell egyet, vagy ügyvédhez kell menni?
Sajnos egy korábbi telekről sikerült lecsúszni: aki előző nap nézte meg, le is foglalózta egyből, így koppantunk egyet!!!((((
Ha lefoglalózom, és pl. másnap megnézem a földhivatalban a tulajdoni lapot és valami nem OK, vagy az önkormányzatnál a rendezési tervből kiderül valami negatív dolog, akkor bukom a foglalót?
Mekkora összeggel illik foglalózni?

Üdv etilalkohol

vwallache Creative Commons License 2003.11.10 0 0 0
Megpróbálok sorrendben válaszolni;

1.) A zártkert vagy külterület fogalmának a száraz de tényszerű terminus technicusa a következő;
...A település külterületének nagyüzemi mezőgazdasági művelésre alkalmatlan része, amelynek az a rendeltetése, hogy a magánszemélyek termőföld tulajdona és használata ott állandósuljon...
Az elmúlt évtizedben megszüntették a zártkert fogalmát, és már csak külterületi földként emlegetik hivatalosan, amely azonban speciális tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel ezt annak idején művelésre adták ki vagy el, így elméletileg a földhivatlnak jogában állna ellenőrizni, hogy a zártkert tulajdonosa betartja-e a hasznosítási kötelezettségét. Nem fogják megtenni... ;-O

2.) Akkor marha nagy mázlid van. Ha mondjuk veszel a III. kerületi Aranyhegyen egy 300 nöl-es zártkertet mondjuk 10 milláért, akkor az hirtelenjében 50 milliót fog érni. Azonban ne nagyon bízd el magad. Az önkormányzatok sehol sem sietik el beltüreletté nyilvánitani a külterületeket, hiszen az rájuk is óriási terheket ró, főleg úgy, hogy a zártkerteknek már van gazdájuk. Magyarán, csak úgy lehet újonnan belterületté nyilvánitani egy földterületet, ha az önkormányzat elvégzi az ehhez szükséges közművesítési munkálatokat. Víz, gáz, csatorna, villany. Bezony ám! Ezek milliárdos tételek, amelyeket akkor éri csak meg beruházni, ha egy friss parcellázású területről van szó.

3.) Nem tudom pontosan, ehhez látni kellene a régi bérleti szerződést. Elképzelhető, hogy az önkormányzatnak fel kell ajánlania a telket opcionálisan a bérlőnek megvételre, de az is elképzelhető, hogy szimplán felmondhatják a bérleti szerződést 3-6 hónapos határidővel. Ez utóbbit akkor tudom elképzelni, ha sok ilyen telek van egymás mellett (néhány hektárnyi), amit aztán megérné a 2. pontban körülírt módon közművesíteni és felparcellázni, majd eladni csillagászati áron építési telekként.

4.) Ha tulajdonos vagy, akkor csak nagyon speciális esetben idegeníthető el az ingatlanod. Például, ha jelzáloggal terhelted meg ;-)))) Vagy ha egy épülő autópálya, autóút keresztezné pont a Te 1000 nm-es hobbikertedet. Ez esetben viszont inkább szerencsésnek vagy mondható, mivel a beruházó megveszi Tőled a telkedet. Persze csak akkor jársz igazán jól, ha legalább két éve a tulajdonodban van, mert a spekulációk kivédésére egy olyan jogszabályt hoztak, hogy aki ezen idő intervallumon belül vásárolta meg a telkét az a vételáron felül csupán 20-25%-ot kérhet maximum. Vagy valami ilyesmi. Nem emlékszem rá pontosan.

Szóval, ha valaki azzal próbál etetni, hogy vedd meg a telkét, mert a jövő héten már belterület lesz és megcsípheted az évszázad üzletét, akkor légy óvatos. Be kell menni az önkormányzathoz és érdeklődni kell a területre érvényes rendezési tervről. Egyébként nagyon sokan építenek komoly ingatlanokat zártkertekre. Ennek az a "trükkje", hogy téliesített nyaralóként lesz regisztrálva az ingatlanod, amely bizonyos hátrányokkal jár. Például a biztosításoknál, meg még egy-két apróbb kellemetlenség is felmerülhet ezzel kapcsolatban :-)))) Bár nem tudom biztosan, hogy ezek a lehetőségek jelenleg is állnak-e még, két-három évvel ezelőtt biztosan így voltak.

Előzmény: etilalkohol (-)
etilalkohol Creative Commons License 2003.11.09 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Hétvégi kertet szeretnék vásárolni, de fogalmam sincs az esetleges buktatókról!

- mit jelent a zártkert?
- mivel jár, ha egyszer építési telekké nyilvánítják?
- mi az, hogy csak bérlemény (önkormányzat a tulajdonos) és elővásárlási jogom lesz rá?
- hiába vagyok tulajdonos, mégis elidegeníthető?

.. és még azon dolgok, amiket nem is sejthetek ...

Várom azok válaszát akik már megjárták, vagy tudják, hogy mi mivel jár!

Köszönettel etilalkohol

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!