Keresés

Részletes keresés

Csilla Creative Commons License 2004.05.12 0 0 328
Nem, hogy kimásoljuk, de szerintem ők is azért teszik ki, hogy hogyha valaki lemaradt, vagy nem tudta lejegyezni, legyen hol megnézze. Szerintem amig az ember nem csinál belőle pénzt, csak azért másolja ki mert meg akarja főzni, addig nem csinál semmi törvény ellenest, bár ebben nem vagyok biztos.
Előzmény: kreativtucsok (327)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.11 0 0 327
bocs, igazad van, a reteklevelet belevagta
en meg valami fokhagymara emlexem, de mar csak azt nem tudom melyik adasban volt :-(

de hat nem jegyzeteltem, abban bizva, hogy kiteszik
(en azert nem mernem azt megirni nekik, hogy azert kell, hogy kimasoljuk ?!!!! :-)

Előzmény: Csilla (324)
nemisbéka Creative Commons License 2004.05.11 0 0 326
RATATOUILLE


Hozzávalók:

4 nagy fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
½ kiló paradicsom
25 deka piros kaliforniai paprika
25 deka sárga kaliforniai paprika
½ kiló cukkini
½ kiló padlizsán
kb. 1 deci olivaolaj
só és frissen őrölt bors
2 púpos evőkanál sűrített paradicsom
4 deci víz
1 csokor petrezselyem
3 nagy maréknyi friss kakukkfű (kb. a petrezselyem duplája)
pár friss rozmaringág
2-3 babérlevél



Elkészítés:

Az első, eléggé aprólékos, de igen hasznos fejezet arról szól, hogy mindent feldarabolok. A megpucolt vöröshagymát apróra vágom, a fokhagyma-gerezdeket finomra zúzom. A paradicsomok héját éles késsel vékonyan bemetszem keresztalakban, majd lobogó forró vizet öntök rájuk. Miután 1 perc múlva felpöndörödött a héjuk, lecserélem róluk a forró vizet hidegre, aztán a paradicsomokat meghámozom.

Ezután mindegyiket elnegyedelem, és a negyedekből ujjammal kiszedem a magos belsejüket. A cukkinival és a padlizsánnal egyszerűbb a dolgom. Levágom róluk az esetleg keserű végeket, majd mindkét zöldséget 1 centis kockákra vágom. Ezután már csak a paprikák vannak hátra. Kicsumázom, majd elfelezem őket, aztán mindegyik paprikadarabot 1 centis csíkokra szeletelem.

Jöhet a második fejezet, ennek is az első része. Az olivaolaj felét beleöntöm egy 6 literes, 28 centi átmérőjű vaslábosba –az a lényeg, hogy sütőben is lehessen majd használni, tehát a fülei hőálló legyenek, vagy ha nem azok, akkor kapjanak több rétegnyi alufólia-csomagolást-, aztán az olajat gyengéden megmelegítem. Utána beleszórom az apróra vágott vöröshagymát, és szép lassan, kevergetve megfonnyasztom. Ha már puha és áttetsző, hozzáadom a zúzott fokhagymát, aztán a lábost lehúzom a tűzről.

A második fejezet második része azzal indul, hogy egy nagyobb serpenyőben kevés olivaolajon sorra megpirítom kicsit a zöldségeket. A serpenyőt nem zsúfolom ilyenkor tele, mert akkor a falatok párolódni kezdenének, és nem pirulni. Tehát a serpenyőbe beleöntök néhány kanálnyit a maradék ½ deci olivaolajból, és megforrósítom. Ezután beleszórok annyi cukkinicsíkot, amennyi belefér úgy, hogy még imitt-amott lássam az edény alját. A cukkinikockák első adagját enyhén megkapatom, majd átteszem őket a hagymás lábosba. Miután a maradék cukkinkockákkal is hasonló módon elbántam, következnek a padlizsánkockák, aztán a paprikacsíkok. Így nagyjából el is fogy a maradék ½ decinyi olivaolaj, hiszen minden alkalommal belekanalazok keveset a serpenyőbe. A paradicsomnegyedekkel szerencsére nincs gondom, csak beledobom őket a lábosba a többiekhez.

Amikor már minden zöldség együtt van, sót és frissen őrölt borsot teszek hozzájuk, aztán összekeverem a sűrített paradicsomot a vízzel. Ezt a paradicsomos levet beleöntöm a lábosba, és fakanállal, valamint jelentős izommunkával alaposan összekeverem a zöldségkavalkádot. Addig nem nyugszom, míg úgy nem látom, hogy minden alkotóelem egyenletesen szétoszlott a lábosban. Ha már így áll a dolog, zsineggel csokorba kötöm a friss fűszernövényeket, és a csokrot meg a babérleveleket beleteszem a lábosba.

Kezdődik a harmadik fejezet. Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg bemelegszik, felforralom az összerakott ratatouille-t. Ezt követően lefedem –ha a fedő fogója műanyagból készült, akkor beburkolom több rétegnyi alufóliába-, majd a lefedett lábost berakom a forró sütőbe 1 órára. Félóra után ránézek, kicsit összekeverem, és ha úgy találom, hogy túlságosan párologna a leve, akkor kevés langyos vízzel pótolom. Ilyenkor meg is kóstolom, és sóval meg borssal igazítok rajta.

A negyedik fejezet már a színtiszta gyönyöré. A ratatouille elkészült, és dönthetünk, melegen vagy hidegen esszük. Akármelyik verzió lesz is a nyertes, tálalás előtt kikapom belőle a csokorba kötött fűszernövényeket, és ropogós baguette meg könnyű, száraz vörösbor kíséreteben teszem az asztalra.

6-8 adag lesz.



Előzmény: Gabus (325)
Gabus Creative Commons License 2004.05.11 0 0 325
kopiznám a mait, de nekem nem jön be a stahlkonyhaja.hu!
Remélem csak átmeneti a zavar, nézegessétek, megy-e!
Csilla Creative Commons License 2004.05.11 0 0 324
Sziasztok!
A töltelékbe ízzesitésül belevagdosta a megmosott retek levelet is.
Valamikor az elejen csinált egyszer egy padlizsánból, egy paradicsom kenzervből és 2 kifliből valami piritóst padlizsánnal és paradicsom szósszal, de akkor nem írtam le és azóta meg elfelejtettem. Nem emlékszik valami?
Kellene írni nekik hogy ezeket a recepteket is tegyék fel a lapra mert még ha nézed is a müsort nem biztos, hogy mindent megjegyzel és leírsz, és egész jó ötleteket szokott adni.
Előzmény: kreativtucsok (322)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.10 0 0 323
SZICÍLIAI PADLIZSÁNRAGU

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
2 padlizsán (összesen kb. 1 kiló)
2 szál halványító zeller
1 kis üveg kapribogyó
15 deka magozott, fekete olajbogyó
4 deka fenyőmag
1+ 1 deci olivaolaj
só és frissen őrölt bors
1 doboz 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv
3 púpos evőkanál mazsola
1 evőkanál cukor
4 evőkanál vörösborecet
3 maroknyi friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

Ennek az ételnek a készítése csakis akkor haladós, ha minden előkészítve hever a kezem ügyében. Ezért szép sorban nekilátok a hozzávalóknak, aztán már csak annyi marad hátra, hogy egy 30 centi átmérőjű, mély serpenyőben vagy lábosban összerotyogtassam őket.

A vöröshagymákat megpucolom, vékonyan felkarikázom, és a szeleteket szűk 30 percre hideg vízbe áztatom, hogy veszítsenek valamicskét a nyers erejükből. Amíg ez megtörténik, tovább ügyködök. A padlizsánok végeit levágom, aztán a lila hurkákat 2 centis kockákra darabolom. Utána a halványító zellerszálakat centis csíkokra szeletelem, majd jöhet a kétféle bogyó. A kapirbogyót és az olajbogyót lecsöpögtetem, aztán az utóbbit apróbb darabokra vágom.

Ennyi aprítás-vágás-darabolás után előveszem a nagy serpenyőmet, és mérsékelt tűzőn kevergetve aranyszínűre pirítom benne a fenyőmagokat. Amikor ezzel megvagyok, az illatos magokat kiköltöztetem, és a serpenyőbe beleöntök 1 deci olivaolajat. Megmelegítem, majd kevergetve megpárolom benne a padlizsánkockákat. Kb. 15 percre van szükségük ahhoz, hogy ne túl-, hanem csak kellemesen megpuhuljanak, aztán kiveszem őket a serpenyőből, és kicsit megsózom, megborsozom. Helyükre beleszórom a zellercsíkokat, és miután úgy 5 perc alatt kevergetve ezeket is megpuhítottam, megint kiűrítem a serpenyőt.

Az aranyló fenyőmagokkal, a puha padlizsánkockákkaé és a megpárolt zellercsíkokkal elkészültem, tehát eljött a hagyma ideje. A hideg vízben ázó karikákat leszűrőm, papírtörlőn lecsepegtetem, és az eddig már jó szolgálatot tett serpenyőbe beleöntök még 1 deci olajat. Gyengéden megmelegítem benne, aztán ráérősen, egyszer-egyszer megkeverve megfonnyasztom az olajon a hagymát. Ezzel nem szabad sietni, mert akkor esetleg leég. Márpedig úgy jó, ha a karikák színe aranybarnává, az állaga pedig szinte édesen omlóssá változik a kb. 20 perces párolás során. A puha hagymára aztán levével együtt ráöntöm a hámozott paradicsomot, és a serpenyőbe beleteszem a darabokra vágott olajbogyót, a lecsöpögtetett kapribogyót, valamint a megpirított fenyőmagot is. Ezután megmosom a mazsolát, azt is belekeverem az edénybe, és mérsékelt tűzőn 15 perc alatt összefőzöm az egészet.

Az utolsó felvonás következik. A pikáns hagymás-paradicsomos alapba beleforgatom az előkészített padlizsánkockákat és zellercsíkokat, majd belekeverem a cukrot és a vörösbor-ecetet. 10-15 perc alatt összeforralom a pikáns egyveleget, aztán megkóstolom. Ha kell, akkor megsózom, megborsozom, esetleg teszek még bele cukrot vagy ecetet: úgy ízesítek, hogy az édes és a savanyú lehető legharmonikusabb együttese szülessen meg. Az apróra vágott bazsalikomot pedig csak a legvégén keverem bele a caponatába, mert ahogy langyosra hűl, közben lágyan átveszi a fűszernövény varázslatos aromáját. Pirított kenyérszeleteken önmagában vagy ünnepi lakomákon sült húsok kísérőjeként szoktuk enni.

4 adag lesz belőle.

kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.10 0 0 322
A dobozrol megint semmi a net-en,
probalom emlekezetbol:

60 dkg fott-fustolt tarja, 1 doboz tejfol, 2 cs retek
ami ebbol keszult:

retket lereszelni, so+feherborecet, majd kinyomni, fel tejfollel osszekeverni = reteksalata

a tarjat leszeletelni, vekonyra, ami nem sikerul, azt kockazni
a kockazott tarjat serpenyoben kis olajon megpiritani, mustarral izesiteni, liszttel megszorni majd ha kesz, a masik fel tejfollel osszekeverni

ezt a tolteleket a szeletekbe csavarni, majd a reteksalataval talalni

talan nem hagytam ki semmit

ami meg volt: a paprikascsirkes lepeny es a hamburger

VIZSGADRUKK-REGGELI

Hozzávalók:

2 deci tej
5 deka fehércsokoládé
3 deci 100 %-os Narancslé
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A felolvasztott fehércsokihoz hozzákeverem a tejet és az egészet beleöntöm a turmixba.
Ráöntöm a narancslevet, majd reszelek rá a narancs héjából, hogy fínom zamatos legyen.
Az egészet összeturmixolom és a kész italokat üvegpohárba töltöm.

VANÍLIÁS HÓGOLYÓK

Hozzávalók:

5 deka mandulabél
15 deka liszt
1 vaníliarúd
5 deka cukor
12 deka puha vaj

a hempergetéshez porcukor

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit.

A mandulát tisztára mosott kávéörlőben finomra darálom, és összekeverem a liszttel. Ezután újabb munkára fogom a gépet: beleteszem a darabkákra vágott vaníliarudat meg a cukrot, és pillanatok alatt elkészítem benne a saját gyártású vaníliás cukromat. Ezt hozzászórom a puha vajhoz, és a cukros vajat robotgéppel kikeverem. Kézzel hozzágyúrom a mandulás lisztet, és a kész tésztát 5 percre beteszem a fagyasztóba.

Sütéskor a tésztából kb. 2½ centi átmérőjű golyókat formázok, és két ujjnyi távolságban egymás mellé teszem őket a tepsin. A golyókat 15 perc alatt megsütöm, és még melegen porcukorba hempergetem. Ha már kihűltek, újra meghempergetem őket: így szép, egyenletes hóbundát kapnak.

kb. 20 darab lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2004.05.07 0 0 321
> Brownies:
>
> 1 teáskanálnyi puha vaj a tortaforma kikenéséhez
> 10 deka étcsokoládé
> 10 deka liszt
> 10 deka cukor
> 2 deka cukrozatlan kakaópor
> 1/2 teáskanál sütőpor
> 2 teáskanál neszkávé
> 2 nagy tojás
> szűk 1 deci semleges ízű olaj
> 1 marék dióbél, vagy mandula a tetejére
>
> Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat), aztán 1
teáskanálnyi
> puha vajjal kikenek egy 24 centi átmérőjű, fodros szélű, nem magas
> tortaformát.
> Utána az étcsokit apró darabkákra vágom és belszórom egy keverőtálba.
> Hozzáadom a lisztet, a cukrot, a kakaóport meg a sütőport, aztán előveszek
> egy kisebb tálat.
> Ebben feloldom a neszkávét 1 evőkanálnyi langyos vízben, hozzáütöm a
> tojásokat, belecsurgatom az olajat, és kézi habverővel simára keverem az
> egészet.
> A sűrű, tojásos-kávés-olajos masszát fakanállal összedolgozom a
> kakaós-sütőporos-csokidarabkás liszttel, aztán a kész tésztát a kivajazott
> tortaformába simítom. Egyenletesen elosztom rajta a dióbelet, és a vékony,
> de tartalmas csokitortát 18-20 perc alatt forró sütőben megsütőm.
> 6 adag lesz belőle.
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.07 0 0 320
BANÁNKENYÉR

Hozzávalók:

10 deka ún. pehelymix (bioboltokban, szupermarketekben kapható zab-, búza-, és rozspehely-keverék)
15 deka finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál őrölt fahéj
10 deka puha vaj
15 deka barna cukor
1 vaníliarúd
2 tojás
5 evőkanál joghurt
2 érett, puha banán
10 deka dióbél

puha vaj és kevés liszt a forma előkészítéséhez

Elkészítés:

Mielőtt nekikezdenék, felturbózom a roppant egészséges, de amúgy eléggé jellegtelen ízű pehelymixet. Ez annyit tesz, hogy beleszórom egy száraz, közepes méretű serpenyőbe, és nagy lángon állandóan kevergetve illatosra pirítom. Nem barnítom túl, csak épphogy mélyítek egy kicsit a színén. Utána kihűtöm, majd tisztára mosott kávéőrlőben finomra őrlöm. A „házi” lisztem ezzel készen van.

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn x-es fokozat). Alaposan kivajazok és kilisztezek egy 7 centi mély, 25 centi hosszú és 11 centi széles sütőformát, és az aljába sütőpapírt illesztettek. Amíg a sütő bemelegszik, összeállítom a banánkenyér tésztáját.

A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és az őrölt fahéjat összekeverem egy nagy tálban. A puha banánt egy kisebben villával pépesre nyomkodom, aztán a diót durvára töröm a mozsaramban. Ennyi előkészítés után előveszek még egy nagy tálat. Beleteszem a puha vajat, beleszórom a barna cukrot, és robotgéppel jól összedolgozom a kettőt. A cukros vajba ezután jöhet a félbevágott vaníliarúd kikapargatott belseje, majd egyenként a tojások is megérkeznek.

Miután mindkét tojást gondosan elkevertem a géppel, belevegyítem a masszába a joghurtot és a banánpépet. Itt a pillanat, hogy a gép helyett fakanalat ragadjak. A joghurtos-banános masszába beleforgatom a lisztes keveréket és a durvára tört diót, aztán a kész tésztát átkanalazom a sütőformába.

A már meleg sütőben 1 óra alatt megsütöm a banánkenyeret, és ha 40 perc után úgy látom, hogy a teteje túlságosan pirulna, alufóliát borítok rá, hogy annak védelmében süssem tovább. Akkor van kész, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Ekkor kiveszem, rácsra téve kihűtőm, majd kifordítom a formából, és lehúzom róla a sütőpapírt. Szeletekre vágva vajjal és dzsemmel szoktuk enni, de a banánkenyér önmagában is jóízű csemege.

JAFFA Creative Commons License 2004.05.07 0 0 319
en megcsinaltam ezt a mustaros csodat...a kedvesem annyira szerette, h a nekem felretett reszt is titokban megette...a kis hamis:) en mindenesetre csinltam hozza sult krumlit. isteni volt
Előzmény: kreativtucsok (297)
szepyke Creative Commons License 2004.05.06 0 0 318
BROKKOLI WOKBAN FŰSZERES MOGYORÓMÁRTÁSSAL


Hozzávalók:

1 nagy kaliforniai paprika (25 deka)
7 deka brokkoli
4 evőkanálnyi semleges ízű olaj
só és frissen őrölt bors

A mogyorószószhoz:
1 evőkanálnyi semleges ízű olaj
10 deka sós mogyoró
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanálnyi szárított csilipehely
1 teáskanálnyi őrölt gyömbér
½ teáskanálnyi barnacukor
1 zöldcitrom
2 deci meleg víz



Elkészítés:

Mivel a wokban sütés tempós folyamat, miközben nem érdemes megállni, mindent elő szoktam készíteni, hogy a kellő időpontban ott legyenek a kezem ügyében.

A paprikát kicsumázom, félbevágom és a két fél darab fényes oldalára rátenyerelek, hogy kilapuljanak, mert így könnyebb szeletelni őket. Kivágom belőlük az ereket, majd 5 centi x ½ centi nagyságú csíkokra szelem őket. A brokkoli-fejekről letépem a leveleket, a rózsákat szétbontom, levágom róluk a vastag szárukat, és a zsenge rózsákat 2 centis darabokra felaprítom, majd sózom, borsozom őket.

Miután a zöldségekkel megvagyok, következik a mártás. Ehhez először egy serpenyőben megforrósítom az evőkanálnyi olajat, beleszórom a sós mogyorót, és kavargatva 1 percig pirítom, hogy illatozni kezdjen. Lehúzom a serpenyőt a tűzről, és előveszem a turmixgépem.
Belekanalazom a mogyorót, vékony karikákban beleszelem az újhagyma-szálak fehér szárait, apró darabkákban belenyesdesem a fokhagymagerezdet, és hozzászórom a szárított csilipelyhet, az őrölt gyömbért meg a barnacukrot. Kezemen átszűrve belecsepegtetem a gépbe a zöldcitrom fanyarul savanykás levét, beleöntöm a meleg vizet, aztán összeturmixolom a mártást.

Az ázsiai csodaserpenyőbe belelöttyintek néhány evőkanálnyi olajat és erős tűzön nemcsak megmelegítem benne, de szinte füstösre forrósítom. A forró olajba beleszórom a paprikacsíkokat meg az apró brokkoli rózsákat, és kevergetve-rázogatva 5-6 perc alatt megpárolom őket a wokban úgy, hogy kívül puhák, de legbelül haraphatóan nyersek legyenek. (Ennek a legjobb próbája az, ha a harmadik perc után kikapok egy zöldségdarabot és megkóstolom, hogy milyen.)

Végül a párolt zöldségeket nyakon öntöm a mogyorómártással és 2-3 perc alatt összefőzöm a fűszeres zöldségkavalkádot.



kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.05 0 0 317
CSIRKEPAPRIKÁSOS LEPÉNY

Hozzávalók:

30 deka maradék paprikás csirke (tisztán a hús mennyisége)
2 ½ deci paprikás csirke szaft
10 deka juhtúró
10 deka tehéntúró
2 tojássárgája
1 deci tejföl
esetleg só és bors
½ csomag friss leveles tészta (pl. Tante Fanny)
a tortaforma kikenéséhez ½ teáskanál puha vaj
a tészta megkenéséhez 1 tojásfehérje
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazom a 24 centi átmérőjű, kb. 3½ centi mély, fodros szélű tortaformámat. Aztán előveszem a leveles tésztát, és mivel ezt a fajtát még nyújtanom sem kell, csak annyi a dolgom, hogy kiszabjak belőle egy akkora darabot, amelyiknek az átmérője 1-2 centivel meghaladja a tortaformáét.

Ezután beleteszem a kivajazott formába, ujjaimmal passzentosan beleegyengetem, és néhány helyen megszurkálom villával a belsejét. A túllógó tésztavégeket levágom, aztán a tésztára ráborítok egy sütőpapír-darabot. Ezt teleszórom annyi babbal, rizzsel vagy tisztára mosott kaviccsal, amennyitől szépen rásimul a tésztára, és a lepény-alapot beteszem a forró sütőbe. 10 percig papírostul-nehezékestül, további 2-3 percig pedig nélküle sütöm halványra, aztán kiveszem a sütőből. A belsejét rögtön megkenem vékonyan tojásfehérjével, majd félrerakom, hadd hűljön.

Amíg kihűl, lejjebb veszem a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és összeállítom a tölteléket. Ehhez a paprikás csirkét először megműtöm, azaz a csontokról leoperálom a húst. A színtiszta húsfalatokat aztán apróra vágom, és félreteszem. A tojássárgákat egy nagy tálban kézi habverővel összekeverem a szafttal és a tejföllel, majd ebbe fakanállal belekeverem a villával széttördelt juhtúrót és a tehéntúrót. Jöhet hozzá a hús, aztán a tölteléket megsózom, megborsozom, és már közelinek érzem a célegyenest.

Mert ezek után annyi csak a teendőm, hogy az elősütött tésztába belesimítsam az összeállított tölteléket, és a meleg sütőben 25-30 perc alatt megsüssem a csirkepaprikásos lepényt. Tálalás előtt megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és ízes díszítésként rácsurgatok néhány tejföl-patakot is. Kovi ubival meg jó hideg fröccsel adom asztalra. Maga a nyári mennyország!

4 adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2004.05.04 0 0 316
Sziasztok, a mai:
KÉSŐ ESTI HAMBURGER
HOZZÁVALÓK: 25 deka darált marhahús, 1 gerezd fokhagyma, ½ fej vöröshagyma, 2 evőkanálnyi kemény, reszelt sajt, 2-3 evőkanálnyi tejszín, frissen őrölt fekete bors, só, 1 evőkanálnyi, apróra vágott petrezselyem, 2 evőkanálnyi vaj, 2 evőkanálnyi olaj, jégsaláta levelek, pár szem paradicsom
25 deka mélyvörös színben pompázó, darált marhahúshoz hozzáreszelek 1 duci gerezd fokhagymát és ½ fej vöröshagymát. Aztán előkotrok a hűtő hátsó részéből egy orvul megbújt, enyhén szárazka, de reszeléshez még teljesen kíváló füstölt sajtdarabot és a kemény sárgaságból 2 evőkanálnyit hozzáerőlködök a hamburger masszájához. Löttyintek bele 2-3 evőkanálnyi tejszínt, utána megsózom, megborsozom, majd végül beleszórok 1 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselymet is. Az így összeállított kevercsből Annával közösen megpróbálunk 4 darab viszonylag szabályos alakú, kb. 6 centis átmérőjű pogácsát formázni. Erről az együttes ténykedésről csak annyit, hogy a gyurmázás öröme bármilyen életkorban bejön. Miután alaposan lemossuk ragacsos mancsainkat, következik a sütögetés. Először egy serpenyőben gyengéden összeolvasztunk 2 evőkanál vajat ugyanennyi olajjal, aztán kicsit erősebbre csavarjuk a lángot és oldalanként 6-6 perc alatt aranybarnára pirítjuk a vajas olajban az ígeretes illatú húspogácsákat. Az összeállításánal már általában éhesebbek szoktunk lenni, mint hogy nagyon adjunk a külcsínre. Félbevágunk 4 hamburgerbucit, aljukra gyorsan ráhalmozunk maréknyi ropogós jégsaláta-cafatot, a salátakupacokra ráültetünk egy-egy friss, meleg és szaftos fasírtot, mutatóba elszórunk ezek tetején néhány paradicsom- meg hagymakarikát, aztán a levágott zsemlekalapokkal megkoronázzuk házi hambubergerjeinket.
szepyke Creative Commons License 2004.05.04 0 0 315
hu, ez tök jó ötlet!
köszönöm szépen!
:-)
Előzmény: vikilány (314)
vikilány Creative Commons License 2004.05.03 0 0 314
Ilyesmit en is csinaltam mar egyszer, de ahhoz a muffinsuto kellett es egy nagyon vekony szelet fustolt sonka ment bele eloszor a lyukakba, szepen kiteritve, majd a tejszines gomba, es arra ra a tojas. Mikor kesz gyonyoruen ki lehet szedni a sonkaval egyutt. Isteni finom.

v.

Előzmény: kreativtucsok (313)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.03 0 0 313
BÖGRÉS GOMBA TOJÁSSAL

Hozzávalók:

5 deka szárított erdei gomba
25 deka friss gomba
2 evőkanál puha vaj
só és frissen őrölt bors
½ korong camambert (kb.7 deka)
1 nagy maréknyi friss kakukkfű vagy ½ teáskanálnyi szárított
2½ deci + 4 teáskanálnyi tejszín
4 tojás

Elkészítés:

A szárított erdei gombát leöntöm annyi lobogó forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Miután 20-30 perc múlva megduzzadt, leszűröm, és apróbb darabokra vágom. A jóízű áztató levet nem öntöm ki, hanem aprólyukú teaszűrőn átszűrőm, és félreteszem. A szárított után jöhet a friss gomba, de előtte bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), hogy miközben ügyködöm, kellően felmelegedjen. A friss gombát megmosom, körömkefével megcsutakolom, és vékonyan felszeletelem.

Ezek után egy közepes méretű serpenyőben gyengéden megolvasztom a vajat, majd beleteszem mindkét fajta gombát. Néhány ág híján hozzáadom a zsineggel összekötött, friss kakukkfüvet (vagy ha nincs, akkor szárítottat szórok hozzá), aztán megsózom és megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és közben csak néha keverem meg, mert a gomba - nagy víztartalma miatt - nem igényel kitartóan figyelmes törődést.

Amíg a kalaposok puhulnak, levágom a sajtdarab kemény héját, és a krémes belső részt szétszedem félkörömnyi miszlikre. Ha ezzel megvagyok, visszatérek a serpenyőhőz. Ellenőrzöm, hogy a gomba puha-e, és ha igen, lekapom róla a fedőt, aztán erősebb lángon elforralom a levét.

A sütéshez előveszek 4 darab, 1½ decis, hőálló bögrét. A gombából kiemelem a friss kakukkfüvet, és hozzákeverek a tejszínt meg kb. 8 evőkanálnyit az átszűrt áztatóvízből. A tejszínes gombához hozzáforgatom a camambert-morzsákat, aztán a keveréket újra megsózom és megborsozom. Igazságosan szétosztom a bögrékben, majd mindegyikbe beleütök óvatosan 1-1 tojást, hogy a sárgájuk szépen egyben maradjon. A tojásokra rákanalazok 1-1 teáskanálnyi tejszínt, és a bögrés gombát beteszem a forró sütőbe 12-15 percre.

Tálaláskor a félretett kakukkfűágakról leszedem a leveleket, apróra vágom, és meghintem vele a bögre-vacsorát. Puha kenyér illik hozzá legjobban, mert azzal az utolsó kanálnyi tejszínes-sajtos gombát is alaposan ki lehet tunkolni.

4 kis adag lesz belőle.

nemisbéka Creative Commons License 2004.05.03 0 0 312
Annyit egyszerqsítettem rajta, hogy a petrezselymet csak felvagdostam kicsire, az uborkát meg lereszeltem, nem szórakoztam pürésítéssel meg turmixolással. Teljesen jó lett.
Előzmény: Törölt nick (311)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.03 0 0 311
hááát, ahogy olvastam, összefutott a nyál a számban, úgyhogy hamarosan sort is kerítek reája :)
Előzmény: nemisbéka (310)
nemisbéka Creative Commons License 2004.05.03 0 0 310
Hát hogy úgy nézett ki :). De nagyon finom, tényleg.
Előzmény: Törölt nick (308)
Csilla Creative Commons License 2004.05.03 0 0 309
Ja igen, én voltam a kukta ;-)))
Bocsi az elírásért.
Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.03 0 0 308
a "zöld kása" nála mit jelent? :)
Előzmény: nemisbéka (307)
nemisbéka Creative Commons License 2004.05.03 0 0 307
Megcsináltam a hétvégén, a párom el volt ragadtatva a "zöld kásától" :), pedig nem szokása :). Meg a mustáros csirkét zöldborsóval, bár én sertéshusiból csináltam, de az is nagyon finom!
Előzmény: szepyke (303)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.03 0 0 306
ő sütötte meg és te hámoztad? ;-)))
Előzmény: Csilla (305)
Csilla Creative Commons License 2004.05.03 0 0 305
Sziasztok!
Én láttam. A dobozban volt egy előkészitett pizza tészta, 2 California paprika és egy darab füstölt sajt.
A paprikát megsütötte és meghámoztam. Össze turmixolta, fokhagymával, oliva olajjal, oregánóval, sóval és borssal. Ezzel megkente a pizza lapot és megszórta a reszelt sajttal. Remélem semmit nem felejtettem ki.
Előzmény: kreativtucsok (304)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.02 0 0 304
sajna nem lattam a musort,
a mustaros-zoldborsos csirke es a petrezselyemleves volt a het receptje, a Buday-rol semmi hir a neten, a tobbi itt van
MI volt a dobozban? latta valaki?

Szuper-reggeli
MEDITERRÁN PARADICSOMREGGELI

Hozzávalók:

5 deci Paradicsomlé
1 deci ásványvíz
½ teáskanál morzsolt oregáno
bors
durvára tört pirított fenyőmag
apróra vágott bazsalikom

Elkészítés:

Első lépésként beleöntöm a paradicsomlevet a turmixba, majd hozzáöntöm az ásványvizet.
Teker rá egy kis borsot, és megszórom egy csipet morzsolt oregánóval.
Az egészet jól összeturmixolom.
Az így kapott fennséges reggelit 2 üvegpohárba töltöm.
Díszítésként egy marék apróra tört piritott fenyőmagot és egy kis apróra vágott bazsalikomot szórok a tetejére.

Süssünk valamit
PÖTTYÖS CSOKIKEKSZEK

Hozzávalók:

15 deka liszt
2½ deka cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
15 deka puha vaj
15 deka cukor
1 evőkanál neszkávé
1 doboz csokis tortadara (8 deka)
2-3 teáskanálnyi nagy szemű díszítő cukor

Elkészítés:

A tésztához egy nagyobb tálban összekeverem a lisztet a szódabikarbónával, aztán a szódabikarbónás liszthez teaszűrőn át hozzáadom a kakaóport.

Ezután egy másik tálban robotgéppel összehabosítom a puha vajat a cukorral és az 1 evőkanálnyi meleg vízben feloldott kávéporral. Jöhet a tészta összeállítása. A kávés-cukros vajba átszórom a kakaóporos-szódabikarbónás lisztet, belehintettem a csokis tortadarát, és a tésztát gyorsan összegyúrom. Miután összeállt, 30 centi hosszú és 5 centi vastag hurkát formálok belőle, és folpackba csomagolva beteszem minimum 2 órára a hűtőbe.

Sütéskor bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és előveszek 3 tepsit. Mindháromba sütőpapírt teszek, majd kiszedem a hűtőből a tésztahurkát. Éles késsel kb. ½ centi vastag korongokat szelek belőle, majd a korongokat egymástól jó kétujjnyira elhelyezem a tepsiken. Mindegyik tallért megszórom kevés díszítő cukorral, és ha a sütő már forró, beteszem az egyik tepsit.

A tallérok 10 perc alatt megsülnek, és hiába puhák még ilyenkor, higgyenek nekem, készen vannak. Ahogy kihűlnek, megkeményednek majd. Az első adag után mehet a második, majd a harmadik tepsi is a sütőbe. És csak egyetlen lényeges szabályt tartok be közben: mielőtt a sütiket tálra rendezném, mindig megvárom, hogy kihűljenek, mert melegen törékenyek.

Kb. 50 tallér lesz belőle.

szepyke Creative Commons License 2004.04.30 0 0 303
PETREZSELYEMLEVES


Hozzávalók:

A leveshez:
10 deka friss petrezselyemzöld
1 kígyóuborka (kb. 3o dekás)
2 duci gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi puha vaj
7 deci alaplé

frissen őrölt bors
1 evőkanálnyi liszt
2 deci tejszín

A petrezselymes zsemlekockákhoz:
2 szikkadt zsemle
5 deka vaj
2-3 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld



Elkészítés:

Miután megmostam és papírtörlőn alaposan leszárítottam a harsogóan zöld petrezselymet, fogok egy ollót és az illatos leveleket belevagdosom a turmixgépembe. Nem kell nagyon apróra vágni, kár a fáradságért, hiszen a kis kések majd úgyis elvégzik a dolgukat.

Most aztán jöhet a megmosott, krumplihámozóval megpucolt uborka: a két vége nem kell, hogyisne, a keserű ízt kizárólag a tonik, a gin, illetve nagy melegben csilingelő jégkockákra öntött duójuk esetében értékelem. Ha már az ujjnyi vastag szeletekre vágott uborka is benne csücsül a gépben, akkor egy határozott gombnyomás és nemsokára készen is vagyok a pépesítéssel.

A főzőcske-rész sem tart sokáig. Először beleteszem a puha vajat a leveses lábos aljába és a reszelő aprólyukú oldalát használva, hozzáreszelem a megpucolt fokhagymákat. Majd kifejezetten alacsony lángon –az erős tűz ugyanis a fokhagyma gyilkosa-, addig párolom a fokhagymakrémet, amíg illatozni kezd. Aztán hozzákanalazom a turmixból a gyönyörűen zöld, petrezselymes-uborkás pépet és úgy kb. 5 perc alatt megpárolom a fokhagymás vajban. Felöntöm az alaplével, megsózom, tekerek bele frissen őrölt borsot és aztán most már nagy lángon, gyorsan összefőzöm a levest.

Ha pár perc elteltével úgy ítélem meg, hogy az ízek már egymásba olvadtak, akkor a kézi habverő segítségével garantáltan csomómentesre kevert lisztes tejszínnel behabarom a levest. Várok egy-két-három rottyanást, hogy besűrűsödjön, aztán ha melegen esszük, akkor a zsemlekockák kíséretében már tálalom is. Ha meg kánikula-ebédnek szánom, akkor megvárom, míg kihűl és lefedve költöztetem be a hűtőbe.

A petrezselymes zsemlekockák, finoman szólva, nem igényelik egy mesterszakács profizmusát. Elkészítésük ugyanis csak annyiból áll, hogy tetszetős méretűre felvagdosom a szikkadt bucikat, majd egy serpenyőben megolvasztom a vajat, aztán aranybarnára pirítom rajta a kockákat, végül pedig összeforgatom a ropogós finomságokat az apróra vágott petrezselyemzölddel.

4 tálnyi leves lesz belőle és hozzá jó sok, ropogós zsemlekocka.



kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.29 0 0 302
KAGYLÓ BAZSALIKOMKRÉMES PARADICSOMMÁRTÁSSAL

Hozzávalók:

A paradicsommártásos kagylóhoz:
2 csokor újhagyma
2 duci gerezd fokhagyma
4 evőkanál olivaolaj
2 doboz 40 dekás hámozott paradicsomkonzerv
11/2 deci száraz fehér bor
só és frissen őrölt bors
11/2 teáskanál cukor
80 deka mirelit kagylóhús

A bazsalikomkrémhez:
2 maroknyi friss bazsalikomlevél
2 fokhagymagerezd
4 deka frissen reszelt parmezán
1 deci jó olivaolaj

Elkészítés:

A megmosott, megszárított újhagymák fehér részét vékony karikákra szeletelem, a megpucolt fokhagymagerezdeket pedig finomra, szinte pépesre vágom. Az olivaolajat belekanalazom egy mélyebb serpenyőbe, és fakanállal kevergetve puhára párolom benne alacsony lángon az újhagyma-karikákat. Hozzáteszem a pépes fokhagymát, kicsit elkeverem, és pár pillanat múlva már érzem is a fokhagyma isteni illatát.
Belezuttyintom a hámozott paradicsomokat, hozzáöntöm a fehér bort és megsózom, megborsozom, sőt kicsit csalok, mert picit még meg is cukrozom a paradicsommártást. Aztán jöhet bele egy kis csilipehely, meg pár reszelésnyi szerecsendió. Egy-két kavarás, és mérsékelt tűzön hagyom, hadd rotyogjanak össze az ízek egy negyedórán át.

A megfőtt paradicsommártásba beleszórom a fagyott kagylóhúst, és néhány perc alatt megfőzöm benne.

A paradicsomos kagylót mély tányérból, friss és ropogós bageuette-tel szoktuk enni, mert azzal lehet a legjobban kitunkolni a mártást. Tálalás előtt megszórom apróra vágott friss bazsalikommal, és reszelt parmezánnal.

4 adag lesz belőle

joco777 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 301
Helló Mindenkinek!
Véletlenül nem tudja valaki a török mogyoró receptjét?
A válaszokat előre megköszönöm!
vikilány Creative Commons License 2004.04.28 0 0 300
Na vegre, mar ajanl hozza valami koretet is, mert en mindig azzal szenvedek. Tegnap este megcsinaltam a kortes tarjat, merthogy utananeztem a konyvben es ott mindenhol tarjat ir, viszont en karajbol csinaltam. Elajulva nem voltunk tole, de nem volt rossz. Majd grillezos idoszakban lesznek ezek a kortek jok valami fincsi husi melle.

Viszont az a csirkehusos joghurtos gomboc meg a kaposztas almas pulyka nagyon piszkalja a fantaziamat.

Előzmény: kreativtucsok (298)
tündérlala Creative Commons License 2004.04.28 0 0 299
:)
Előzmény: kreativtucsok (297)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!