A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Én egyszer-kétszer már elkészítettem a gesztenyés muffint, méghozzá úgy, ahogyan azt komórka leírta, vagyis ahogy a Nők Lapjában van, és nagyon tuti lett! Nem tudom, hogy a másik mitől lehetne jobb.
Tanúsítom, hogy ez az almás-káposztás cucc fantasztikus (megcsináltuk).
A magam részéről nem hiszek abban, hogy a húzós magyaros kaják elkészíthetők lájtos változatban, nekem még sohasem jött be egyetlen pulykából készült töltöttkáposzta, stb. sem. Ez viszont olyan, mintha egy nagyon finom, könnyű székelykáposzta lenne, valami különleges, pikáns beütéssel. Azonnal családi kedvenccé vált.
Viszont már egy kicsit módosítottam, mert a leírt módon csinálva kicsit száraz benne a pulyka. Ezért javaslom combot használni mell helyett, és nem félretenni és a végén összeforgatni, - hanem visszatenni a 15 perces párolásra a húst is.
Ja, és hihetetlen egyszerű és gyors az elkészítése is.
a gesztenyes muffint en irtam be a NL-bol
a qu igen, a guacamole, csak nem akartam rosszul leirni, mert pontosan nem tudtam
a kokuszos puszedli is SJ, ahogy irtam, a NL-bol
a dobozbol:
volt egy szal kolbasz, amit feldarabolt es serpenyoben kicsit megsutott, adott hozza fokhagymat, mustart
(tobbre nem emlékszeem)
majd tejfolt a vegen
a vajas tesztat meg kiteritette rakente a kremet
majd varialta a hajtogatasi modokat, keszult csiga, masni es lapos teglalap alaku batyu is
a reggeli: narancsle + almale+mez a turmixba,
majd aszalt almadarabok a tetejere
Sziasztok!
A gesztenyés muffin receptjét az nlc-ről vettem, valaki beirta. De úgy általában a muffinkészités szerint. Azaz elöször a vajas, tojásos stb. masszát keverjük össze, majd ehhez nagy vonalakban a lisztes sütőporos keveréket.
A qu a az nem a guacamole? Az ördögcsirke receptje megvan, csak a reggeli és a dobozból való nincs meg. A kókuszos puszedli SJ. recept?
a gesztenyes muffin nem teljesen ugy keszult a musorban, ahogy a receptben le van irva
vasarnap: a cukrot kikeverte a vajjal, majd a tojasokat egyenkent hozzaadva keverte habosra
majd az olvasztott csoki a gesztenye es a liszt kovetkezett
sajnos nem volt kint a vasarnapi musor receptje,
de a program az ordogcsirke, es az a qu....nevu
alma-narancs ital a reggelihez
es a dobozbol: kolbasz, tejfol, vajasteszta, ebbol keszult a kolbaszkremes csiga
RISZTÉSZTA SÜLT CSIRKVEL ÉS FŰSZERES BANÁNKARIKÁKKAL
Hozzávalók:
1 csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
20 deka rizstészta
1 ötcentis friss gyömbér-darab
1 zöldcitrom
3-4 szál újhagyma
¼ - ½ teáskanál szárított chilipehely
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál köménymag
2 keményebb banán
1 evőkanál barna cukor
1 nagy maréknyi friss korianderzöld
Elkészítés:
A csirkemellfilét 5x1 centis csíkokra vágom, majd megsózom, megborsozom, és összekeverem a liszttel. Utána belerakom a rizstésztát egy tálba, és leöntöm annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Amíg a tészta puhul, előkészítem a többi a hozzávalót.
A meghámozott gyömbért és a zöldcitrom héját lereszelem, aztán a kopasz gyümölcsöt félbevágom, és az egyik darabnak kifacsarom a levét. Felkarikázom az újhagymák fehér szárát, majd jön a mozsaram. Beleszórom a chilipelyhet, a köményt és a koriandermagot, és összeőrlöm őket. Végül meghámozom a banánokat, mindkettőt centis karikákra vágom, és összekeverem a zöldcitrom lereszelt héjával, kifacsart levével meg a barnacukorral.
Sütéskor belelötykölöm a wokba az olajat, megmelegítem, és kevergetve-rázogatva megsütöm a csirkecsíkokat. Szűrőlapáttal kiszedem őket, és az üresen maradt serpenyőben kevergetve megpárolom az újhagymát. Amikor megpuhult, ráöntöm a fehérbort, és elforralom kicsit. Ekkor belekeverem a wokba a saját készítésű fűszerőrleményemet, a zöldcitromos-barna cukros banánkarikákat és az elősütött csirkecsíkokat.
1-2 perc alatt, rázogatva, összesütöm-összefőzöm az egészet –a banánkarikákra vigyázok, hogy ne essenek szét-, majd egy pillanatra lehúzom a tűzről. A rizstésztáról leöntöm a vizet, jól lecsepegtetem, és beledobom a wokba a többi mellé. Mérsékelt tűzön óvatosan összeforgatom az ázsiai tésztavacsorát, és tálalás előtt megszórom friss, aprított korianderzölddel.
Az öntethez:
2 deci joghurt
½ deci tejszín
2 maréknyi friss mentalevél
1 teáskanál koriandermag
Elkészítés:
Vizet forralok egy fazékban, és ha már lobogva forr, 5 perc alatt puhára főzöm benne a fagyos gesztenyéket. Ezután lecsöpögtetem őket, és előveszem a késes betétű robotgépem.
A puha gesztenyeszemeket darabokra vágva beleteszem, majd belekarikázom a gépbe az újhagymák fehér szárát. A gesztenye és a hagyma mellé ollóval belevagdosom a korianderzöldet, aztán belereszelem a krumplihámozóval megpucolt gyömbérdarabkát és az alaposan megmosott zöldcitrom héját is. Miután a gépben ezek már mind együtt vannak, gumikesztyűt húzok a chilihez. A méregerős paprikát félbevágom, kimagozom, és az üres paprikahéját vékony szeletekre vágva belesöpröm a többiek mellé. Jöhet a menet, azaz egy gombnyomás, és az egészet sűrű péppé dolgozom össze a géppel.
A gesztenyés pépet átkanalazom egy tálba, és hozzákeverem a darált csirkehúst, az olajat meg a zsemlemorzsát. Teszek hozzá annyi szójaszószt, amennyitől kellemesen sós lesz, és nekilátok a sütésnek.
Ehhez kiválasztok egy nagyobb, mélyebb serpenyőt, és beleöntök annyi olajat, hogy 2 centi vastagon álljon benne. Erős lángon felmelegítem -akkor jó, ha a beledobott 2x2 centis kenyérkocka 15 másodperc alatt aranybarnára sül benne-, és amíg felmelegszik, kb. 3 centi átmérőjű golyókat formálok a húskeverék feléből. A forró olajba beleteszem ezt az első adagot, és rögtön közepes erejűre mérsékelem a tüzet, hogy a húsfalatok belül is átsüljenek. Ez kb. 10 perc alatt megtörténik, és ezalatt van időm arra, hogy a maradék húskeverékből is meggyurmázzam a golyókat. Ha az első eresztés megsült, szűrőlapáttal kihalászom, és papírtörlővel bélelt tálon lecsepegtetem. A második felvonáshoz aztán megint felforrósítom az olajat, majd mérsékeltre veszem a tüzet, és megsütöm, majd lecsöpögtetem a maradék húsgolyókat.
Tálalás előtt összekeverem a mentás joghurtöntetet. Ehhez apróra vágom a fűszernövényt, mozsárban durvára töröm a koriandermagokat, és mindkettőt belekeverem a tejszínnel vegyített joghurtba. Így falatozáskor a fogpiszkálóra szúrt csirkegolyókat ebbe az illatos krémbe mártogathatja mindenki.
GESZTENYÉS MUFFIN
HOZZÁVALÓK: 10 dkg etcsoki, 25 dkg gesztenyepure, 10 dkg puha vaj, 2 evokanal rum, 2 ek sargabaracklekvar, 5 dkg cukor, 3 tojás, 1 csipet so, 5 dkg liszt, 1 teaskanal sitőpor, a tetejere tejszinhab es orolt fahej, 175fokos suto
Étcsokit felolvasztani gőz fölött, ha kihült akkor összekeverni a vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral, meg a tojások sárgájával, a gesztenyével, aztán a tojás fehérjéből a sóval habot verni és a a sütőporral összekevert liszttel meg a gesztenyés keverékkel összekeverni. Elöször csak a hab negyedével a gesztenyés masszához, majd a többivel + a liszttel keverjük össze. 30-35 perc alatt megsulnek Ha kihültek a tetejére tejszinhabot teszünk.
Sziasztok!
Valakinek véletlenül nincs meg NŐK LAPJÁBÓL a tegnapi műsorban szereplő GESZTENYÉS MUFFIN receptje? A www.stahlkonyhaja.hu-n tegnap meg ma is hiába kerestem, nem volt.
Hozzávalok: 2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
15 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál liszt
1 zöld citrom
suto 175fokra, sutopapir a tepsibe
mely talban habba verni a feherjeket, kozben aprankent a porcukrot beleszitalni folyamatos keveres mellett, lassu fokozaton
kemény és fényes habbá verjük majd kulon talban osszekevert kokuszt, lisztet a reszelt zold citrom
hejat nagy laza mozdulatokkal hozzaforgatjuk
a sutopapirra evokanal egymastol ujjnyi tavolsagra kanalnyi mennyisegeket teszunk a masszabol kb. 3 cm-es atmeroju halmokat keszitunk
meleg sutoben 15 perc alatt megsulnek 20 db lesz belole
1 deci tej
2½ deka friss élesztő
20 deka főtt, füstölt csülökhús
25 deka vaj
50 deka liszt
kb. ½ evőkanál só
¼-½ teáskanál frissen őrölt bors
1 deci tejföl
15 deka juhtúró
1 tojás
1 duci fokhagymagerezd
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom a mikróba, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem. Amíg felhabosodik, a csülökhúst apró darabokra vágom, aztán a késes betétű robotgépembe finomra darálom. Ha ezekkel elkészültem, pici kockákra aprítom a vajat, és jöhet a munka érdemi része.
A lisztet kiszórom egy mély keverőtálba, hozzáadom a sót és a frissen őrölt borsot, majd a sós-borsos lisztet összemorzsolom a vajjal. Amikor már szemcsés állagú lett, ujjaimmal készítek a közepére egy mélyedést. Ebbe beleöntöm a habos élesztőt a tejjel együtt, aztán beleteszem a tejfölt, a juhtúrót és a tojás sárgáját. (A fehérjét megmentem, mert ezzel kenem majd meg a pogácsákat.) A kráterbe belereszelem még a megpucolt fokhagymát is, majd belesöpröm a megdarált csülökhúst, és a tésztát elkezdem összegyúrni.
2-3 perc után a hozzávalók ruganyosan keménnyé állnak össze. Ekkor tartok egy pillanatnyi szünetet, kilazítom a csuklóm, és megkóstolom a tésztát. Ha kell, még egyszer megsózom, aztán előveszem a kézi robotgépem. Beleillesztem a dagasztókarokat, és további 6 percig ezzel dagasztom a tésztát, hogy sima és fényes legyen. A kidolgozott bucit aztán konyharuhával letakarom, és meleg helyen 1-1½ óra alatt a duplájára kelesztem.
Miután a tészta pufira dagadt, bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és 2 tepsibe sütőpapírt borítok.
A szaggatáshoz alaposan meglisztezem a gyúródeszkát, aztán ráteszem a tésztát, és kicsit átgyúrom. Ezek után lisztezett nyújtófával kétujjnyi vastagra kinyújtom, majd előkeresek egy kb. 3 centi átmérőjű pohárkát. A peremét belemártom kevés lisztbe, és a lisztes pohárral sorra kiszaggatom a pogácsákat. Ahogy haladok, a poharat újra és újra belemártom a lisztbe, mert így a tészta nem ragaszkodik annyira a pohárhoz.
A kiszaggatott pogácsákat egymástól kb. 2 centi távolságra lerakom a sütőpapírral borított tepsikre, és a tetejüket megkenem a félretett tojásfehérjével. Ha olyan tepsiket választottam, amelyek egyszerre beférnek a sütőbe, akkor mindkettőt berakom; ha viszont csak egymás után süthetem ki a két tepsinyi pogácsát, akkor a második adagot közepesen hideg helyre teszem, míg az első 12 perc alatt megsül.
TONHAL GYÖMBÉRMÁRTÁSSAL
Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom maduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olivaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.
HOZZÁVALÓK: 1 zöldcitrom, 1 tízcentis friss gyömbérdarab, 1 piros chilli, 3 evőkanál szójaszósz, 40 deka felengedett mirelit tonhal, só és frissen őrölt bors, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál puha vaj, 2 evőkanál méz, 2 deci víz, 2 maréknyi friss korianderzöld
Mielőtt a halszeletekhez hozzányúlnék, előkészítem a többi hozzávalót. A zöldcitrom héját lereszelem, majd a levét szűrőn át belefacsarom egy pohárba. Utána meghámozom a gyömbért, aztán a kézi reszelőn nagylyukú oldalán forgácsokká reszelem. Jöhet a chilipaprika. Ha félek tőle, gumikesztyűt húzok hozzá, ha viszont bátornak érzem magam, akkor csupasz kezemmel ügyködöm. Először félbevágom, aztán kimagozom, majd az üres paprikahéjat vékonyan felkarikázom. Végül a szójaszószt belecsurgatom egy mérőkancsóba, és felöntöm annyi vízzel, hogy bő 2 deci legyen belőle. Ezek után a halszeleteken a sor. A kiolvadt darabokat mindkét oldalukon megsózom és megborsozom, aztán 10 centi hosszú adagokra vágom. Mivel a sütés után melegen kell majd tartanom őket addig, amíg összefőzöm hozzájuk a gyömbéres levet, a sütőt már most bekapcsolom 50 C-ra (gázsütőn az „épphogy” fokozat). A halszeletekhez előveszek egy 28 centi átmérőjű serpenyőt, és gyengéden összeolvasztom benne a vajat az olajjal. Utána felerősítem a tüzet mérsékelt fokozatra, és beleteszem a serpenyőbe a haldarabokat. Oldalanként 2-2 perc alatt puhára, de nem szétesősre megsütöm őket, majd szűrőlapáttal kiemelem mindet egy mélyebb, tálalásra is alkalmas tálra. A tálat lefedem alufóliával, és beteszem a langyos sütőbe. A serpenyőbe –anélkül, hogy elmosogatnám- beleszórom a gyömbérreszeléket, majd mérsékelt tűzön 1-2 percig kevergetem. Amikor már jól illatozik, hozzáöntöm a szójaszószos vizet és a zöldcitrom átszűrt levét. Utána belehintem a serpenyőbe a vékonyra karikázott chilit és a megreszelt zöldcitromhéjat, aztán belekanalazom a mézet. A fűszeres levet 6 perc alatt erős lángon enyhén szirupossá forralom, és amíg ez megtörténik, apróra vágom a korianderzöldet. Tálaláskor előkapom a langyos sütőből a meleg haldarabokat, szűrön át rájuk kanalazom a gyömbéres levet, és aromás díszítésként meghintem a felaprított korianderzölddel. Mi forró vízben megpuhított, aztán alaposan kinyomkodott rizstésztával szoktuk enni, de főtt jázminrizzsel is finom. 2 adag lesz belőle.
A mandulabelet egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom, majd lehúzom a tűzről, hogy a pirított mandulaszemek kihűljenek.
A narancsokat éles késsel meghámozom úgy, hogy ne csak vastag bundájukat, hanem fehér szöszeiket is levetkőzzék, aztán a gyümölcsöket vékony karikákra vágom. Ezután megpucolom a hagymákat, és amikor már mindkettőt hajszálvékonyra fölkarikáztam, megmelegítek 4 evőkanálnyi olíva olajat egy nagy serpenyőben. A serpenyőnek azért kell nagynak lennie, hogy ne zsúfolódjanak benne a hagymakarikák. Az olaj kellően erős hőfoka pedig azért fontos, hogy puhulás közben szép aranybarna színt kaphassanak.
A süldögélő hagymakarikákat folyamatosan kevergetem fakanállal, és 5 perc után, amikor azt látom és szagolom, hogy mindjárt készen vannak, rájuk kanalazok egy kis mézet és megszórom őket őrölt fahéjjal. A fahéjas mézet jól elkeverem, és ezzel együtt kb. 3 percig még tovább sütöm a hagymakarikákat. Így nemcsak a színük, de az ízük is karamelles lesz. Ha elkészültek, lehúzom a serpenyőt a tűzről, és a kezemen átszűrve megspriccelem a hagymát az egyik citrom felének a levével.
Az öntethez egy kis tálkában kézi habverővel összekeverem a megmaradt másfél citrom átszűrt levét 10 evőkanálnyi olívaolajjal. Utána félbevágom a kimagozott olajbogyókat, felaprítom a friss mentát, és mindkettőt félreteszem. Ilyenkor már a mandula is elég langyos ahhoz, hogy mozsárban könnyedén durvára törhessem.
Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom maduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olivaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.
2 darab csirkemellfilé (egyenként kb. 35 dekásak)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyem
Az ördögmártáshoz:
70 deka paradicsom
1 duci fokhagymagerezd
1 nagy vagy 2 kisebb csomag újhagyma
1 piros chili
esetleg 1-2 evőkanál olaj
1 deci száraz vörösbor
½ deci víz
4 evőkanál sűrített paradicsom
só
morzsolt oregánó
frissen reszelt szerecsendió
Tabasco-szósz vagy cayenne bors
kevés cukor
Elkészítés:
A csirkemellfiléket kettévágom, és a négy húsdarabot kiterítem magam elé. Mindegyikről leválasztom az ún. „szívet” –ez a könnyen leváló cafrang a legfinomabb falat-, majd a csirkemellfiléket keresztben kettészelem. Így kaptam összesen 10 hússzeletet. Megsózom, megborsozom, és félreteszem őket.
A csirke után előkészítem a mártást. A paradicsomok héját kereszt alakban bevágom, aztán lobogó forró vizet öntünk rájuk. Megvárom, míg a héjuk felpöndörödik, majd leöntöm róluk a forró vizet, és hideget engedek rájuk. Így már könnyű lekapni a héjukat. A meghámozott paradicsomokat elnegyedelem, a negyedekből ujjammal kitúrom a magos belső részt, és a paradicsomdarabokat félreteszem. A mártáshoz hiányzik még a fokhagyma, az újhagyma és a chili. A fokhagymagerezdet megpucolom, és finomra zúzom. Az újhagymák fehér szárát felkarikázom. A chilit pedig először kimagozom, aztán az üres paprikahéjat vékonyan felszeletelem.
Miután minden ott sorakozik már a kezem ügyében, süthetem a csirkét. Előveszek egy közepes méretű serpenyőt, és gyengéden összeolvasztom benne a vajat az olajjal. Ha egymásba kavarodtak, erősítek a lángon, és hogy ne zsúfoljam túl az edényt, a hússzeleteket két részletben megsütöm, majd alufóliával leborítva félreteszem őket.
A mártást azzal kezdem, hogy belenézek a serpenyőbe. Ha a csirkesütés után túl száraz lenne, kanalazok bele kevés olajat. Gyengéd lángon kevergetve megfonnyasztom benne az újhagymát, majd hozzádobom a zúzott fokhagymát. Az edénybe most már jöhetnek a paradicsomdarabok, aztán beleöntöm a vörösbort meg a vizet. Beleszórom a chilit, belevegyítem a sűrített paradicsomot, és a mártást megsózom. Mérsékelt tűzön elkezdem kevergetve összerotyogtatni. Amikor a paradicsom 10 perc után félig megpuhult, a legizgalmasabb rész következik: beállítom a mártás ízeit. Teszek hozzá morzsolt oregánót, reszelek bele szerecsendiót, és ha nem találom elég erősnek, csöpögtetek hozzá Tabasco-szószt vagy szórok bele cayenne borsot. Esetleg sót és kevés cukrot is teszek még hozzá, aztán további 5 perc alatt kevergetve összefőzöm.
Tálaláskor a megsült csirkemellekre rákanalazok az ördögmártásból, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
Tonhalas makarónisaláta : Ez a tonhal-krém nagyjából igy elkészitve Itáliában nagyon népszerü hideg elöételként sült húsra téve. Neve : Vitello tonnato vagyis tonhalas borjúsült, de sertésböl éppúgy lehet csinálni.
2 puha avokádó
½ fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 chilipaprika
1 zölditrom
1 deci tejszín
1 csupor korianderzöld
só
tortillachips a mártogatáshoz
Elkészítés:
Előveszem a turmixgépem, és egész egyszerűen minden hozzávalót beledobálok.
Az avokádó meghámozva és darabkákra vágva kerül bele, a megpucolt vöröshagyma gerezdekre szelve, a fokhagyma pépesre reszelve, a kimagozott chilipaprikák pedig vékony forgácsokra aprítva. Aztán jöhet a zöldcitrom átszűrt leve, a krémes tejszín és miután beleollóztam a korinaderzöldet is, megnyomom a gombot.
Néha segítek kicsit a gépnek egy fakanállal, mert akkor könnyebben keveri pépesre a világoszöld színével ártatlannak tűnő, de a méregerős chilipaprikák miatt igencsak izmos mártást.
Amikor kész, megsózom, és elosztom néhány tálkában, hogy a tortillachipsek mártogatatásához ne kelljen egymáson átnyúlkánunk.
Ami a dobozban volt:
2 db tonhalkonzerv
Fél zacskó makaróni
1 doboz tejföl
Hozzávaló még:
2 db tojás
mustár
olaj
1 fej vöröshagyma
só
Elkészítés:
Első lépésként megfőzzük a makaróni tésztát. Amíg a tészta puhul, elkészítjük a krémet.
Egy nagy habüstben hamis majonéz alapot készítünk 2 tojássárgájához hozzáadunk egy evőkanálnyi mustárt, majd olajat csurgatunk hozzá, miközben kézi habverőnk segítségével folyamatosan kevergetjük a keveréket.
Ha elkészültünk a sárga krémünkkel, beleöntjük a tejfölt, hozzákanalazunk 1 konzervnyi tonhalat és ha van otthon, nagyon ízletes hozzá egy kevéske aprított bazsalikom levél is. Amíg teljesen megfő a tészta, szeletekre vágunk 1 fej vöröshagymát. Megsózzuk és pár perc után kinyomkodjuk belőle a levét. Ha kész, ezt is hozzáadjuk a mártáshoz.
A makarónit leszűrjük, és pár percnyi hűlés után – amikor már nem forró a tészta -, belekeverjük a mártásba, majd 1 órára félretesszük pihenni, hogy a tészta teljesen átvegye a mártás ínycsiklandozó ízét.
Tálalásnál villa segítségével kis halmokat készítünk a tésztából és a tetejükre a megmaradt halkonzervből púpozunk.
NAPFÉNY-REGGELI MŰZLISZELET-MORZSÁVAL
Hozzávalók:
5 deci ACE vitaminokban dús gyümölcslé
2 deci tej
2 evőkanál méz
½ kikapargatott vaníliarúd
1 kis műzliszelet
Elkészítés:
Első lépésként beleöntöm a gyümölcslevet a turmixba, hozzácsurgatom a tejet, és belekanalazom a mézet.
Vágódeszkán hosszában félbevágom a vaníliarudat, és éles késsel kikapargatom a belsejét, majd ezt is a turmixba teszem.
Mindeszek összeturmixolása után kitöltöm a frissítő reggeli italt 2 üvegpohárba. Z egész megkoronázásaként a mozsaramban apróra török egy fél müzliszeletet, és egy-egy nagy csipetet az italok tetejére szórok belőle
TARKABARKA PALACSINTATORTA
Hozzávalók:
különböző ízű fagyik
3 evőkanál színes tortadara
A palacsintatésztához:
6 deka vaj
20 deka joghurt (kb. 2 kis pohárnyi)
5 deci tej
2 teáskanál vaníliaroma
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 pici csipetnyi só
30 deka liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom
a sütéshez 3 deka olvasztott vaj
Elkészítés:
A palacsinta tésztájába kerülő vajat felolvasztom a mikróban, és megvárom, hogy langyosra hűljön. Ezután összeállítom a tésztát a turmixgépemben, mert esküszöm rá, hogy ebben a legegyszerűbb. Így ugyanis sohasem lesz csomós.
Tehát fogom a turmixgépem, és mivel egyszerre csak a fele mennyiségű tészta fér bele, mindegyik hozzávalónak beleteszem a felét. Sorrendben: 3 deka olvasztott vajat, 10 deka joghurtot, 2 ½ deci tejet, 1 teáskanál vaníliaromát, 1 tojást, 1 evőkanál cukrot, 1 csipetnyi sót, 15 deka lisztet, 1 teáskanál sütőport és 1 teáskanál szódabikarbónát. Ezután belereszelem a citrom héjának is a felét, majd megnyomom a gombot. Hagyom, hadd dolgozzon a gép, és közben csupán egyszer-kétszer állítom le, hogy fakanállal felkeverjem a szépen alakuló masszát. Amikor kész, átöntöm egy nagyobb tálba, és nekifogok még egyszer a turmixolásnak. Ha a második menettel megvagyok, az újabb tészta-adagot összekeverem az előzővel, és elkezdem a sütést.
Előveszem a 17 centi átmérőjű palacsintasütőmet, kikenem kevés olvasztott vajjal, és merőkanálnyi adagokban a szokásos módon sorra megsütöm a vastag palacsintákat. A serpenyőt minden újabb palacsintánál kikenem olvasztott vajjal, mert teflonbevonat ide vagy oda, a leragadt palacsintánál kevés dolog bosszantóbb. (A palacsinták néhány órával korábban is elkészíthetők.)
Miután megsütöttem a palacsintákat –kb. 16 darab lesz így-, előszedem a fagyasztóból a fagyis dobozokat. Minél többféle maradékot találok, annál jobb. Megvárom, hogy kenhető állagúra felengedjenek, majd sorra megkenem velük az egymásra rétegzett palacsintákat. Ilyenkor ügyelek arra, hogy a különböző ízű fagyirétegek egymástól minél távolabb kerüljenek. Végül az utolsó fagyiréteget meghintem színes tortadarával, és már tálalom is a tarkabarka, jókedvű végeredményt.
Dögöljön meg az összes kereskedelmi tévé! Megint elkezdték 10 perccel hamarabb a 20 perces műsort...:-((((
...hogy ON is legyek: a péntek esti bulira megcsináltam a Stahl-féle burgundi marhatokányt. Valami FENSÉGES, csak ajánlani tudom. Nem épp az instant kaják közé tartozik, de megéri a vesződséget!!! Ja, a 25 dkg gomba helyett belerámoltam 50 dkg-t.
10 deka mandulabél
4 deci tej
4 teáskanál koffeines vagy koffeinmentes neszkávé
2 evőkanál meleg víz
1 deci tejszín
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál mandulaízű likőr (pl. magyar Mandolino vagy olasz Amaretto)
a tetejére édes tejszínhab
Elkészítés:
A mandulát száraz serpenyőben előző este kevergetve illatosra pirítom, aztán amikor kihűlt, durvára őrlöm. Ráöntök 4 deci tejet, és berakom a hűtőbe, hogy a tej átvegye a pirított mandula ízét.
Másnap leszűröm a mandulás tejet, majd hozzáteszem a kevés meleg vízben feloldott kávéport, és beleöntöm a tejszínt. A cukorral együtt kevergetve felforralom, aztán elzárom alatta a lángot, és hozzáöntöm a likőrt.
Amikor már kicsit kihűlt, bögrékbe töltöm, és édes, de hideg tejszínhabot teszek a tetejére, mert szerintem nagyon finom hideg habon át kortyolgatni a meleg italt.