Ellenben tömegmérésre használt sima karos mérleg, rendesen, mutatóval, "skálával", amiről ránézésre azt hihetnéd, hogy akkor van egyensúly, ha középen megáll. Aztán ötből öt különböző helyen áll meg, ha kimozdítod az egyensúlyból. Mert közben megfeledkezel arról, hogy ennek előfeltételei, hogy dinamikusan legyen kiegyensúlyozva, "tarázva" is és ne legyen súrlódás. De az van. Ezért sokkal pontosabb az "inga" egymás utáni kitéréseit leolvasni meghatározott alkalommal, s ezekből egy alkalmas módszerrel a tömegmérés jelentős mértékben pontosítható módszeréhez jutsz. Leírás a 7. oldalon kezdődik. http://metal.elte.hu/fiz_lab/uj/1234.pdf
Mi lenne, feszültségszabályzó:)))) Csak védelem nélküli olcsó áru volt és sajnos elfüstölt, pedig láttam, hogy 5A-nél jóval nagyobb áram folyt át rajta:((((( Nem baj, majd a következőnél vigyázok:)))))
Csendben szabadjon megjegyeznem, hogy minden mérleg, így ez is fizikai inga, mint lentebb írtam. Annyiban tévedtem, hogy ennek (a lapátok felhelyezésekor) a tehetetlenségi nyomatéka IS változik... :-)
Föladtam ma a Lacinak szánt segítség első kis csomagját, benne kajával és pénzmaggal. Holnap indul a csomag és szerdán de. ott lössz elvileg.
Mindönkinek köszönöm a segítő szándékát, azoknak is akik közvetítöttek, mög azoknak is akikben a szándék ugyan ott van, de jelenleg nincs módjukban beszállni ebben a körben.
Ebben a vizes témában egyik erényével sem jutott messzire... :)
A kopott kútfejbe miként raktál műanyag csövet? Nekem ami van annak az eleje az eredeti méret míg mögötte hordósra van kopva ahol a szelep jár. Ha tennék bele egy betétet, rozsdás,pangó víz állna a betét és a fal között.
Olyan fizikai inga, amelynek a tehetetlenségi nyomatéka (közelítőleg) állandó, míg a tömegközéppont és a forgástengely távolsága változtatható a két meneten forgó koronggal.