Keresés

Részletes keresés

Johnny Five Creative Commons License 3 órája 0 0 163743

"en sem tudtam, h mi az. tulajdonkeppen most sem igazan tudom. mivel sistergett, mindig azt gondoltam, h valamilyen savba meritik, valami sontolesre gyanuztam, amivel a teljesitmenyt szabalyozza."

Sós víz volt. A legegyszerűbb nagy teljesítményű tolópotenciométer.

Előzmény: homerx (163735)
W_B Creative Commons License 1 napja 0 1 163742

Nagyon szépen köszönöm!

(ismét :)

Előzmény: scsabi (163741)
scsabi Creative Commons License 2 napja 0 3 163741

Általános Épülettervező Vállalat

Előzmény: W_B (163739)
Atis57 Creative Commons License 2 napja 0 0 163740

Szia!

Szent Spiridon ? medállnak irja a google..

A videoton nem kicsit másabb;

Előzmény: W_B (163739)
W_B Creative Commons License 2 napja 0 0 163739

Sziasztok!

Ez minek az emblémája lehet?

A Videotonra hasonlít, de az VT TV.

rezgaras Creative Commons License 2 napja 0 1 163738

"Pékségek dagasztó gépei"

Ifjú koromban vezettem a pékeknek kisteherautót (kasztnis Barkast). Egy téli reggelen a békásmegyeri kenyérgyárba kellett kimenni. Ott a katasztrófa fogadott: éjszaka kimaradt az áram. A kemencékből kézzel hajtották ki a sülő kenyereket, hogy szét ne égjenek. De a fő problémát a dagasztógépek leállása okozta. Azokból azonnal ki kellett szedni kézzel a tésztát, mert ha beleköt, akkor sehogy sem jön ki. Szóval nem voltak vidámak.

Az egyik kifligyártó gép a leállása során készített egy majdnem méteres kiflit. Azt megsütötték a gyáriak, láttam is.

Előzmény: Atis57 (163737)
Atis57 Creative Commons License 2 napja 0 0 163737

Szia!

Kicsit pontosabban?

Csúszógyűrűs motor (tekercselt forgórésszel,  3fázisú indukcios )A csuszógyűtűket köti össze a vizellenállás . Amit szódabikarbónával tesznek vezetővé--azaz lugos .

A lemezek felülete ives háromszög alakú . A végállásnál  rövidre zárják a csuszógyűrűket.

Igy lehet kisebb inditó árammal , lassú felfutással --nagyobb slippel,közel egyenlő/jelentős  inditó nyomatékkal nagy tehetelenségű  gépeket meginditani. 

Persze ez jelentős veszteséggel működik--de a XIX sz végén  még nem volt más megoldás  erre.

A Pékségek dagasztó gépei, Fluid kompresszorai, kőbányai osztályzó berendezések, drótkötél pályák , ipari hűtőkompresszorok......stb

még ma is igy működnek .

A frekvencia váltó  15kW  feletti méretben összevethető--v. nagyobb árban van --mint a motorok.

A villanymozdonyoknál meg az 500kW.......2500kW-s méret játszott , sokszor 2...5 perc gyorsitási idővel. Igy 30---150liter vizet  is gőzőlögtetett...

Előzmény: homerx (163735)
Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 3 napja -3 0 163736

Katika!

A feleségemnek írom, aki már 1973 óta nyűvi velem a házastársi sorsot. Ennek már 53 éve, tehát a feleségem mindent tudhat rólam. Nem születtem sem hercegi, sem grófi familiába, simán egy tanyasi környezetbe. Ezt kellett túlélnem, amit aztán sikerült.

A túlélésről majd később.

homerx Creative Commons License 3 napja 0 0 163735

en sem tudtam, h mi az. tulajdonkeppen most sem igazan tudom. mivel sistergett, mindig azt gondoltam, h valamilyen savba meritik, valami sontolesre gyanuztam, amivel a teljesitmenyt szabalyozza.

Előzmény: Fenyőssy Á 62 (163734)
Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 3 napja 0 0 163734

De tudom. Még gyerekkoromban láttam, hogy a vásáros a körhintát úgy indította el, hogy egy fémlemez  lamellacsoportot szép egyenletes lassúsággal belemerített egy tartályba. Azóta sem láttam ilyent. Csak tanultam róla középiskolában, de nem mutattak róla semmit.

Előzmény: Atis57 (163733)
Atis57 Creative Commons License 3 napja -1 0 163733

Szia!

De lehet tudni, hogy nem.  Az akkori motorok "vizinditóval "indultak.S az a Y  X  100.....1000 kW  szépen fújta a gőzt.

Ma már csak a vásári körhintásoknál látni ilyet.....De az nem tud gőzt fejleszteni-legfeljebb télen.

Előzmény: Fenyőssy Á 62 (163732)
Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 3 napja 0 0 163732

Csak nem teát főz a masiniszta? Nem lehet tudni.

Előzmény: Atis57 (163731)
Atis57 Creative Commons License 3 napja 0 0 163731

Szia!

"Szépen gőzőlög   a kéménye"! Akkor éppen indul...

Előzmény: scsabi (163730)
scsabi Creative Commons License 3 napja 0 1 163730

Ezt úgy kell érteni, hogy a háromfázisú rendszerben a felsővezetéken két fázisvezető volt, a harmadik fázisvezető meg a földpotenciálú futósín.

kép:

A képen ugyanaz az E432 sor. látható, mint a filmben, csak ezesetben ez az utolsó háromfázisú vontatással közlekedő mentrendszerinti vonat 1976-ban.

Előzmény: Fenyőssy Á 62 (163727)
nagypapi51 Creative Commons License 5 napja 0 0 163729

Kösz a helyesbítést, én tudtam rosszul.

Előzmény: Qqberci (163723)
rezgaras Creative Commons License 5 napja 0 0 163728

Erről beszélek. Tehát volt fázisváltós. Úgy tudom, eredetileg 42Hz-es volt. Ha hozzáférek, megkeresem a forrást.

Előzmény: scsabi (163726)
Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 5 napja 0 0 163727

Kisegítenél engem egy kis tudással?

"Nászút féláron" c. film viareggiói részlete, jól látható a kétfázisú felsővezeték

Ezt írtad. Nekem szemet szúrt, hogy "kétfázisú". Hogyan kell értsem ezt?

Olyan, mint amit ez a frekvencia lefutás mutat?

Előzmény: scsabi (163726)
scsabi Creative Commons License 5 napja 0 0 163726

Tovább pontosítva: Kandó tervezett a Romeo E471-es kétrendszerű (3×3300 V 16 2/3 Hz és 1×11 kV 50 Hz) mozdonyához fázisváltót (illetve a villamos főgépeket), de a prototipus elkészülte után a projektet lefújták a 3000 V= rendszer bevezetése melletti döntést követően.

Film: https://youtu.be/XBB8unsZDt8?t=3629

A "Nászút féláron" c. film viareggiói részlete, jól látható a kétfázisú felsővezeték, valamint egy E432-es Breda-mozdony Bianchi-féle rudazathajtása induláskor. (Ez utóbbi teljesen olasz tervezésű és gyártású mozdony volt)

Előzmény: Qqberci (163725)
Qqberci Creative Commons License 5 napja 0 1 163725

Kandó az osztrákoknak tervezett - jobb meggyőződése ellenére egy 16 3/3 Hz-s fázisváltós mozdonyt a '20-as évek vége felé. Nagyon nem akarta, de a sógorok erősködtek, hogy kell nekik. Kandó mondta, hogy nem lesz jó, a menettulajdonságai katasztrofálisak lesznek. Ennek ellenére a gép megépült és valóban nem lett jó. Az alacsony frekvencia miatt bár kétpólusú volt a fázisváltó primer, a fordulatszám ~1000-re adódott.  Mivel a táplálási szünetekben a forgórész mozgási energiája biztosítja a háromfázisú oldal energiaellátását, igen hosszú és nagy súlyú fázisváltó forgórész kellett, ami a menettulajdonságokat is tönkretette meg állandó forrása volt a csapágy-meghibásodásoknak.

A gépről van néhány mondat Sitkei Gyula: "Az elektrotechnika magyar alkotásai" című könyvében...

Előzmény: scsabi (163724)
scsabi Creative Commons License 5 napja 0 0 163724

Pontosítsunk egy kicsit. Kandó az olaszoknak többfajta mozdonyt tervezett, de ezek mind háromfázisúak voltak, nem fázisváltósak. (Abból az első a V51, a fázisváltóban meg épp az a vitamin, hogy úgy tudnak többfázisú vontatómotorokat alkalmazni, hogy nem kell többfázisú felsővezeték.). A Valtellina eredetileg 3000 V 15 Hz vonalfeszültségű háromfázisú rendszernek indult, majd (tán '14-től) átálltak a 3300 V 16 2/3 Hz feszültségre, ebből lett az északolaszországi szabványos háromfázisú rendszer.

Kandó 42 Hz-es (egyébként háromfázisú) mozdonya a wöllersdorfi iparvasút számára készült, még a Valtellina előtt, 1902-ben.

Előzmény: rezgaras (163721)
Qqberci Creative Commons License 6 napja 0 1 163723

...Amúgy Kandó tervezett az olaszoknak 42Hz-re fázisváltós mozdonyt...

Igen, ez volt a Valtellina vasút.

Nem. A Valtellina vasút 16,2/3 Hz-s három fázisú rendszer volt, csúszógyűrűs indukciós motorokkal...

Előzmény: nagypapi51 (163722)
nagypapi51 Creative Commons License 6 napja 0 0 163722

...Amúgy Kandó tervezett az olaszoknak 42Hz-re fázisváltós mozdonyt...

Igen, ez volt a Valtellina vasút.

Előzmény: rezgaras (163721)
rezgaras Creative Commons License 6 napja 0 1 163721

Tkp. nem értem ezt a két fázist. Csak hátránya van a 3 fázissal szemben és ha jól tudom, a 3-fázisú trafót már Bláthyék is kifejlesztették.

Amúgy Kandó tervezett az olaszoknak 42Hz-re fázisváltós mozdonyt, az 1920-as évek végén. Tehát ott is ment még hálózat ezzel a frekvenciával.

Előzmény: scsabi (163713)
Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 6 napja 0 1 163720

Kiszkenneltem az oldalakat, ahol a 42,5 Hz eredetéről írnak. Azonban nem szerkesztettem rajta semmit, tehát olyan részei is vannak a lapoknak, amik nem tartoznak a témához. Viszont olyan témáról is írnak a könyvben, amiről nem beszéltünk. Ez a 105V és 110V eredetéről szól.

Előzmény: Atis57 (163718)
Atis57 Creative Commons License 6 napja 0 0 163719

Szia!

Köszi -idáig én is eljutottam.

Bár nem csak gyárakban használták. Hanem a lakótelepen is ,ill Zalaegerszeg-Nagykanizsa környékén is álltalános volt. Az olajosok 110V 60Hz-t  A lakások , települések 170V 42Hz-t  ,kb 1969 ig? Onnan átálitották 220V 50Hz re . 

Régi motorokat én is láttam , ezek után simán üzemelni.

Előzmény: homerx (163717)
Atis57 Creative Commons License 6 napja -1 0 163718

Szia!

Miért ne fogadnám el! ----Csak a minősitgetéssel volt a problémam,a múltkor!---Nem a válaszokkal/kérdésekkel.

Tehtá köszönettel, ha betennéd.

Előzmény: Fenyőssy Á 62 (163716)
homerx Creative Commons License 6 napja 0 1 163717

hat, most csak a gugli ai altal talalt dolog:

A megadott paraméterek (170 V, 42 Hz) egyedi ipari transzformátoros, motorgenerátoros vagy speciális hegesztési feszültségértékeket jelölnek. Ez a frekvencia és feszültség a múlt századi magyar nehéziparban és vasúti villamosításban volt jelen, vagy modern csőhegesztő gépek határértékeire utal. [1, 2]A keresett értékek az alábbi kategóriákba sorolhatók:

Kohászati és ipari berendezések: Az Ózdi Kohászati Üzemek és a környező hengerművek működése során speciális gépeket és hajtásokat használtak. Az ilyen egyedi transzformátorok és motorgenerátorok alkalmazása elterjedt volt a nehéziparban. Hegesztőautomaták határértékei: Polietilén (PE) csövek hegesztésénél használt gépek (pl. HST 300 Smart) védelmi elektronikája automatikusan megszakítja a folyamatot, ha a hálózati feszültség (170 V) alá esik, és a frekvenciatűrésük alsó sávja is (42 Hz). Korabeli vasúti villamosítás: A magyar villamosenergia-ipar korai szakaszában a vasúttársaságok és városi villamosok hálózataiban (42 Hz)-es frekvenciát is használtak. [1, 2]

Az egykori Ózdi Kohászati Üzemekben (ÓKÜ) és a hozzá tartozó Finomhengerműben, valamint az újabb Rúd-Drót Hengerműben (RDH) a villamos hálózat és az egyedi feszültségértékek (mint a (170 V) és a (42 Hz)) komoly ipartörténeti jelentőséggel bírnak.A nehézipari létesítmények villamosításának korszakában az ózdi gyáróriás belső energetikai rendszere a következőképpen épült fel:

1. Speciális frekvenciák (42 Hz) szerepe a korai nehéziparban

Történelmi háttér: Magyarországon a 20. század első felében, az egységes (50 Hz)-es országos hálózat kiépülése előtt a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. (RMST) saját erőművekkel és belső hálózattal rendelkezett. A 42 Hz-es szabvány: Európa-szerte és hazánkban is a korai ipari hálózatok, generátorok és transzformátorok gyakran működtek (42 Hz)-es (vagy (25 Hz)-es) frekvencián. Ez a frekvencia ideális volt a lassú járású, hatalmas teljesítményű dugattyús gőzgépek által hajtott generátoroknak és a kohászati motoroknak. Hengerművi hajtások: A hengersorokat mozgató hatalmas főhajtómotorok fordulatszámát és nyomatékát ilyen egyedi frekvenciájú, robusztus váltakozó áramú motorokkal vagy motorgenerátoros gépcsoportokkal (pl. Ilgner-rendszerű hajtásokkal) szabályozták.

2. Egyedi feszültségszintek (170 V) az üzemben

Gyári törpe- és segédüzemi hálózatok: A hengerművekben a fokozott balesetveszély, a nedvesség és a fémpor miatt a segédberendezések (pl. görgősorok hajtásai, emelőmágnesek, daruk vezérlése, ívhegesztők) táplálására egyedi feszültségszinteket, transzformátorokat használtak. Feszültségesés durva terheléskor: Amikor a több tonnás acéltömbök (brammák) beléptek a hengersorok közé, a hajtómotorok hirtelen hatalmas áramot vettek fel. Ez a gyári belső hálózaton drasztikus feszültségesést okozott (a névleges értékekről akár (170 V) környékére), amit a transzformátoroknak és a védelmi reléknek tolerálniuk kellett.
Előzmény: Atis57 (163715)
Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 6 napja -1 1 163716

A 42 Hz eredetéről elég korrekt információim vannak egyik könyvből. (Megnéztem, nincs copyright alatt a könyv, tehát másolhatok ki belőle.) Csak megvárom a válaszod, elfogadod-e tőlem.

Előzmény: Atis57 (163715)
Atis57 Creative Commons License 2026.05.27 0 0 163715

Szia!

Klassz köszi!

Esetleg a 170V  42Hz-s hálózatról is tudsz valami olvasnivalót? Ózdon 1995ig üzemelt.

Előzmény: homerx (163712)
Fenyőssy Á 62 Creative Commons License 2026.05.27 0 0 163714

Köszönöm mindkettőtöknek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!