"Nincs annak sömmi baja a használattól, belseje mint a golyóscsap."
Már amelyik olyan. Aztán kívülről szinte alig különbözik a két fajta, így sarokszelep lesz mindkettő. De ha kerticsapnak használod mivel nem vagy német nem kertisarokszelepnek hívod majd. :)
Szerintem nem. Mi úgy tanultuk, hogy áramló anyagok (folyadékok, gázok) szabályozására 3 eszköz létezik. A szelep, ahol egy szeleptányér felül a szelepfészekre (ilyen a régi vízcsap). A csap, ami elfordulva engedi az áramlást a csap belsejében (golyóscsap). A tolattyú, ahol egy csúszó alkatrész zárja el az áramlást (ilyenek a modern, egykarú "vízcsapok").
Az a szelep, ami csak egy irányban engedi az áramlást (pl. rugó nyomja le a tányért - autó gumi, kompresszor), az a visszacsapó szelep. (német szószerinti fordítás: Rückschlagventil)
A pillangósszelep egy kicsit kilóg, de szerintem az is szelep, hiszen a pereme felfekszik, csak nem egy irányból.
Nincs annak sömmi baja a használattól, belseje mint a golyóscsap. Ha nem bírja a használatot, az a silány minőségön múlik csak. A mosógépnél is illik elzárni mindkettőtt, ha vége a mosásnak.
A csap a szelep kézi müködtető eleme. A sarokszelepnek is van kézi müködtető része de jellemzően nem a gyakori nyitás zárásra van tervezve ezért nem csap. Ha annak van felszerelve hívhatjuk csapnak.
Nekünk - nem gépészeknek - géptanon anno azt tanították, hogy ahol az áramlás (folyadék, gáz) iránya nem változik az csap (lásd fahordó csapja), ahol megváltozik, az szelep (lásd "vízcsap")....
- a fajgyűlölő, ha pontoskodva nézzük, minden embert utálna - márpedig a szó nem ezt jelöli.
De ahogy itt is kitárgyaltuk már párszor, előkaphatnám a csap/szelep keveredést is. Kizárólag a példad miatt hoztam a faj-ra egy ellentmondásos nyelvesetet.
A nyelv, első lépésben a köznyelv, általában tesz a szakmai (akadémiai) pontosságra, nem feltétlenül pongyolaságból, trehányságból. Aztán szépen lassan a helytelen szóhasználatok is bekerülnek a szótárakba.
A faj-használatnál maradva: ugye te is fajgyűlöletet szoktál olvasni, hallani, mondani!? Naugye.