Úgy - de lehet, hogy rosszul - emlékszem, hogy az NDK-s cucc boltban is kapható volt (van is belőle három) a '70-es, '80-as években. A szovjet tiszti meg valami ajándék/csere útján került hozzánk.
A seregben ('83-84) használtunk hasonlót (tüzérkidolgozóként), de a teljes "ábraanyagot" soha.
Amúgy a szovjet gyakorlatiasabbnak tűnik és jobban bírta a gyűrődést a meglehetősen törékeny némethez képest.
OFF
Abban az időben osztályszinten már volt valami kezdetleges lőelemszámítás valamilyen Texas kisgéppel (meteorológiai adatok, bemérési adatok, lőszer, stb.).
DE a szovjet tisztek "kézzel", analóg módon simán gyorsabbak voltak (lásd PUO-műszer pár hónapja), amikor közös gyakorlat folyt (gyanítom mi is).
Az ütegnél már régen állították a lövegeket a mi számainkkal, mire az osztály megadta a "számítógépes" lőelemeket (persze ennek oka volt a "híradólánc" / információ-átadás lassúsága is).
Tudnátok nekem olyan hajnyíró gépet ajánlani, ami nem drága, de nem is a legolcsóbb gagyi. Csak arra kellene, hogy havonta - kéthavonta végigmennék a fejemen és lenyírnám a hajam kb. fél centisre. Max. 1 centisre.
Súlyos pikkelysömöröm van az egész fejbőrömön és szteroidos krémekkel kell kennem. Ezek ilyen kis 25 grammos tubusban vannak, így gyorsan fogynak. Minél hosszabb a hajam, annál gyorsabban. Szóval szeretném folyamatosan röviden tartani spórolási okokból. Meg amúgy is röviden szeretem.
Valamilyen egyszerűbb gép kellene 10-20 ezer körül. Ami azért nem gagyi.
Tudnátok javasolni valamit? Soha nem használtam még ilyen gépet, így lövésem sincs milyet keressek.
Néha szoktam házi fagyit csinálni. Szerintetek normális, hogy egy 2 literes kis adag 8 óra alatt fagy meg a mélyhűtőben? A mélyhűtő viszonylag új, kiválóan működik. Óránként át szoktam kevergetni, hogy ne tömbbé fagyjon, hanem kicsit krémesebb legyen. De nekem ez a 8 óra soknak tűnik.
Van egy olcsó fagyigépem is, de abba csak 1 liter fér, ezért nem szoktam használni.