Most, hogy jobb idő lett és nincs latyak meg jég többször előveszem. Az elállítódó alapjárat miatt vettem O-gyűrűket is 3x1,2 méretben. Kicseréltem az állítócsavaron lévő tavalyi gyűrűt de ugyanúgy elállítódott két-három indítás után. Mivel vettem több gyűrűt rátettem mégegyet a menet fölé is, így most kettő van rajta de még mindig kellett állítanom miután visszatoltam a szívatókart. Talán kicsit tovább bírja. Arra gondoltam, beállítom jóra aztán azt a csövet amiben van a csavar telenyomom fbs pasztával, az majd megfogja. Ha pedig valamikor finomítani kell rajta egyszerűen eltávolítható. Lehet, hogy vastagabb O-gyűrűket kellett volna vennem, mondjuk 1,5 mm-eseket.
A fűtéscső cseréjéhez a még jobb időt várom, mert attól tartok némi folyadék be fog folyni a lábtérhez ha lehúzom a csövet a fűtésről. Jó lenne, ha ki tudna száradni az autó egy délután, vagy másnap. Jelenleg ami víz távozik a rendszerből az megáll a gumiszőnyegen, nem folyik le sehol. Hetente egyszer leöntöm róla és annyi.
Ilyen az új cső. Kicsit mondjuk keményebb a réginél, de átmérőre jónak tűnik, úgy nézem húzósan fog rámenni a csonkra.
Megjött a fűtéshez való pipacső. Aztán megtaláltam a régit is a hátsó ülés mögött. Alul a bilincs fölött van kilukadva, de most már végre felteszem az újat, remélem a szivárgás is megszűnik. Ahogy nézegettem azt az oldalt a Liaz hűtőtartó gumipogácsák is megegyeznek a Skoda blokktartókkal, de magasabb árban voltak mint a skodapatikában úgyhogy nem tudtam volna jó vásárt csinálni, nem is rendeltem:)
Még talán két éve ott vettem az összekötő csövet ahol írod. Olajállót tudtak adni, de gondoltam a régi kőkemény csőnél az is jobb lesz. Már elkezdett repedezni, néha rálesek hogyan áll, nehogy egyszer csak megadja magát. A Skoda patikából rendelt üzemanyag betöltő csövet és a tankot összekötő gumicső viszont jól bírja az etanolos üzemanyagot.
Igen, a 23-as számú az alkatrészrajzon csak éppen fordítva áll a valóságban. A két cső közül a rosszabbik, a belül lévő. Többször rendeltem a skoda patikából, sajnos nincs minden alkatrész náluk raktáron ezért ezt a két csövet, amik a fűtőradiátorhoz mennek itt helyben kellett intéznem de így, hogy most már tudom a Liaz is ugyanilyennel van szerelve már könnyebben be tudom szerezni. A fűtéscsapra menő cső az jónak tűnik, azt nem bolygatom. Az üzemanyagtartály két felét összekötő csövet viszont lehet hogy cserélnem illene a közeljövőben, mivel eléggé repedéses kívülről. A többi az jónak mondható.
Ékszíj, kpl. gyújtáselosztó, trafó, feszültségszabályozó. Ha van tarcsiban generátor, akkor az is mehet, bár ezt már csak a nagyon biztonsági játékos skodás viszi magával. Ezek a hátsó ülések mögött elférnek.
A fűtőradiátor cső könyök még kapható. Az Aviához és a Liazhoz is hozza a net alkatrészként. 15 mm-es belső átmérőt írnak, valamint már szöveterősítéssel. Meg kell kérdezni egy klasszikus autósboltban, ahol még öreg szaki bácsi van a pult mögött, hogy ilyen paraméterekkel tud-e adni vízcsövet. A könyök mindenképpen kell az egyik végére, mert az egyenes cső megtörik, és a keresztmetszet leszűkülése miatt nem fog úgy áramolni a víz, ahogy kellene.
Köszi, akkor lesz mit megnéznem, ha beköszönt a jobb idő. Idén tervben van egy több napos hosszabb túra a kocsival, 1500-2000 km. '86-os a kocsi. Mi az amit célszerű vinni? (Olaj, hűtőfolyadék, szerszámokon kívül) Vannak tartalék alkatrészeim, csak nem tudom mennyire érdemes cipelni őket.
Az egyik az betonkeménységűvé vált, mellette elkezdett repedezni, a msikat azt gondolom már cserélték mert jó puha volt, de az meg kiszakadt a bilincsnél. Talán túlzottan meghúztam.
Nem mondanám nagyon puhának de éppenséggel keménynek sem. Ez egy egyenes gumicső, de annyira meg van hajolva a helyén, hogy szinte elzárja a víz útját, tehát azért hajlékony. Itt gyárilag asszem egy L alakú cső volt. Ez amúgy Semperit gyártmányú, hátha találkozott már valaki ilyennel és akkor tudja miről van szó.
Ti szoktatok használni tömítőpasztát a gumicsövek csatlakozásaihoz? Csak azért mert a fűtésboxhoz menő cső csatlakozásnál csöppen a víz akármennyire is meghúzom az új bilincset az új csövön. Valamit kezdenem kell vele.
Mostanában nem volt igazi tél, ezért nem is akartam téli gumikra költeni. A kocsihoz vettem egy csere garnitúra kereket, azokon voltak ezek a négyévszakosak. Mostanra az utakat vagy megtisztították, vagy latyakosak, talán túl vagyunk a nehezén. A többi hó pedig ami nem az utakon van az nyugodtan maradhat. A csúszkálást nem akartam elsőre erőltetni, de egy üres parkolóban biztos kipróbálnám:)
Egyszer már beraktam a pótkereket a fiókba, igaz akkor az aknából. Nem volt mindegy, hogyan is fordítottam, a felni belső fele kell hogy lefelé nézzen úgy emlékszem. Lehet leengedek belőle egy kicsit és úgy könnyebben bemegy. Persze ilyenkor nem árt, ha van az embernél pumpa is az autóban.
Évekkel ezelőtt kérdeztem a gumist, akihez hordom az autómat, hogy mi a véleménye a négyévszakos gumiról. A válasz ennyi volt: "Télen téli gumi, nyáron nyári gumi. De ha télen csak városban jársz, akkor jó a négyévszakos is. Csak várd meg, amíg latyakosak lesznek az utak, és akkor nincs gond."
Amíg napi járós autóm volt a GLS, addig télen Barum Polaris téli gumik voltak fent, nyáron Barum Brillantis. Télen, ha nem ült fel a hóra az alja, akkor emelkedőn ment fel, mint a parancsolat. Igaz, hogy dobálta a popsiját, de élmény volt vezetni. Ha megindult, akkor nyomni kellett neki, de nem akadt el.
A 165/80R13 pótkeréknek be kell férnie a csomagtartó alá, igaz, a 84' előtti szériánál kicsit nehezebb betuszakolni.
A csomagtartóba sosem tettem cementes zsákot, hiszen akkor oda a "gyári szervo kormány".
Szerintem a jobboldali váltórögzítésnél az alumínium közdarabra csavarozott fém tartó fordítva van szerelve. Ha megnézed a baloldalit, az jól áll, ellenben a másik nem, rossz szögben áll és ezért elhúzza a szilentet is.
Pont így voltam vele én is. Örültem a négyévszakosoknak, hogy méretben is passzolók, hóban pedig nem akartam vele menni, csak tegnap éppen így alakult. A súlyt a kormányzás megkönnyítése miatt gondoltam. Induláskor érezhetően csúszott tovább az eleje, hiába tekertem a kormányt csak később indult a kívánt irányba. Ezen valamelyest segíthet, ha súllyal nő a tapadás. Ha már a kocsi elejéről van szó, a pótkerék helyére befér 165-ös szélességű gumi, vagy vékonyabb való oda? Csak azért, mert nem tudtam beerőszakolni a csomagtér alá az 165 SR 13-as gumival szerelt kerekemet, az most a csomagtartóban terpeszkedik jó sok helyet felhasználva.
Hétvégén még volt egy kis Skodás haladás. Az első sárvédő kapott egy jóformájú oldalindex fészket
A hegesztés nem az én érdemem, csak a forma kireszelése. Még az autón lett behegesztve a sárvédő, így az állásával talán nem lesz baj, a tájoláshoz pedig szerencsére ott volt mintának a jobbos sárvédő.