"Hideg zuhany Zsivkovicstól
A szerb kormányfő kizárja az etnikai alapú kettős állampolgárságot
NSZ 2003. október 22.
Belgrád nem fogadhatja el az etnikai alapú kettős állampolgárság intézményét, ez ugyanis ellenkezik az európai civilizáció alapértékeivel jelentette ki Zoran Zsivkovics szerbiai miniszterelnök tegnapi budapesti látogatásán."
"Szerbia kizárja az etnikai alapú kettős állampolgárságot
NSZ 2003. október 22. Szerző: Gergely G. András
Kasza József vajdasági politikus, szerbiai miniszterelnök-helyettes meglepetten, indulatosan reagált kormányfője, Zoran Zsivkovics tegnapi, budapesti kijelentésére."
Az állampolgárság megadásának méltóságát nem hiszem, hogy csökkentené az a tény, hogy Szerbiát erröl nem tájékoztatjuk. Ez egyébként sem szokásos: Németország és Izrael sem tájékoztatja Magyarországot, ha egy magyar állampolgárnak német illetve izraeli állampolgárságot adnak. Nekem személy szerint is több állampolgársagom van és egyik sem tud a másikról, igy problémám sem volt belöle annak ellenére, hogy az egyik nem ismeri el a kettös állampolgárságot.
Röviden, a magyar országgyülésnek kell törvényt hoznia a magyar állampolgárság megadásáról és a délvidékiek már jöhetnek is Szegedre benyujtani az igénylésüket. A félénkebbek és a Szerbiában állami tisztséget betöltök (mint pl. Kasza) kedvéért pedig késöbb el lehet kezdeni az egyeztetési tárgyalásokat Szerbiával.
Az összes többi hírben nem volt szó semmiféle viszakozásról.
Ellenkezőleg:
A Panorámában egészen más hangzott el: A vízummal kapcsolatban volt a "minden állampolgárra vonatkoztatás", és nem a kettős állampolgárságra!
Ott az hangzott el: ~'Szerbia érdeke, hogy sikerüljön a megállapodás, a kettős állampolgárságról, mert igen sok szerb került határain túlra, a magyar megállapodás után szeretne tárgyalni a horvátokkal is ebben a témában!"
Már ezért sem visszakozna semmiképp sem!!!
A HÍRtv-nek miért érdeke a kettős állampolgárság elleni kampányolás?
Na mostan abban neked tökéletesen igazad van, hogy az állampolgárság megadása egy szuverén aktus. De e szuverén aktus méltóságát némileg csökkenti, ha a magyar állam bizalmasan kezeli, ahogy -- egyébként prudens módon -- javaslod. Egyébként ezt az ötletedet tovább lehet fejleszteni. A legjobb lenne, ha a magyar állam annektálná a magyarlakta területeket -- vagy ha már lúd, legyen kövér: a történelmi Magyarország összes elszakított területét --, csak éppen ezt bizalmasan kezelné :)
"Pedig a szerb torvenyek elfogadjak a kettos allampolgarsagot, abbol a meggondolasbol, hogy a Horvatorszagban es Boszniaban elo szerbek fel tudjak venni a szerb allampolgarsagot. "
Amit irtam azt nem en talaltam ki,hanem van itt a szomszed laborban egy montenegroi kollegam o mondta igy szo szerint.
Ugyanis megkerdeztem tole,mi ezzel a helyzet.
Pedig a szerb torvenyek elfogadjak a kettos allampolgarsagot, abbol a meggondolasbol, hogy a Horvatorszagban es Boszniaban elo szerbek fel tudjak venni a szerb allampolgarsagot.
Egyebkent kettos allampolgarsagot sem a magyar, sem a szerb torvenyhozas nem adhat. A magyar csak magyart adhat, a szerb csak szerbet. A magyar parlament pedig minden tovabbi nelkul hozhat olyan torvenyt, amely megadja a magyar allampolgarsagot mindenkinek, akinek a felmenoi magyar allampolgarok voltak. Igy meg az etnikai alapon valo megkulonboztetessel sem vadolhatnak meg. Az pedig szinten a magyar allam szuveren joga, hogy milyen bizonyitekot kovetel meg a felmenok bizonyitasahoz az egyeni elbiralaskor.
A magyar allampolgarsag megadasat termeszetesen bizalmasan kell kezelnie a magyar allamnak es ezt az infot nem szabad megosztani a szerb hatosagokkal.
Trianon elott Bacska ,Banat(Bansag),Baranya es Szeremseg volt ennek a teruletnek a neve.Ezek a megnevezesek ma is hasznalatosak a tartomanyon belul hivatalosan.
Ne általánosíts. A túlnyomó többséget tökéletesen hidegen hagyja a dolog vagy megszokásból a vajdaságit preferálja. A Délvidék meg baromság. Amennyiben egyáltalán használatos volt a kifejezés Trianon előtt, nem a mai Vajdaságot jelölte.
csak szeretém tudatosítani, hogy a szerviai magyarok nagyon utálják a vajdaság kifejezést; ao szerb vajdaság néven hozták létre; ők maguk a Délvidéket használják, már Kasza József is kérte, hogy mi is ezt használjuk!
milyen kedvezmenyrol beszelsz? a magyarorszag allampolgarsagara vonatkozo 'kedvezmenyt' megtisztelo lenne ha nem holmi szerb miniszterelnokok osztogatnak.
milyen erdekes, hogy ennek semmi koze a korabbi szerb allasponthoz, ezzel szemben megegyezik az mszp allaspontjaval :-)
tok jo ez a magyar miniszterelnok; ha valamelyik szomszedunk veletlenul kedvezmenyeket akar adni a magyar nemzetisegnek, odautazik es gyorsan lebeszeli rola.
Ezt közölték volna? Mert én úgy értelmeztem, nagyon szívesen támogatják a kettős állampolgárságoot. Kiterjesztve minden magyar és szerb-montenegrói állampolgárra...
ebben az is lehet hogy nem egyedi elbiralas alapjan adjak meg. mindenkinek jar(hat). nekik a magyar, nekunk a szerb. ok utazhatnak, dolgozhatnak nyugateuropaba, mi meg tobben vagyunk. nem sokkal de tobben.
mi meg annektaljuk szerbiat es montenegrot.
eloszor eleeg lenne a vajdasagot annektalni. teljesen demokratikus, torvenyes uton. teljes koru nepszavazas utjan.
Az egesz ugy humbuk ahogy van es mellebeszeles, a jelenlegi szerb torvenyek nem teszik lehetove a kettos allampolgarsagot,ahhoz a parlamentnek kell ezt megvaltoztatni,tokmindegy mit mond ma egy szerb miniszterelnok.Az mas kerdes,hogy ezt a torvenyt mennyire tartatjak is be,mert nem valoszinu,hogy egy amarikai szerb kettos allampolgarsagut megfosztananak a szerbtol a szerb hatosagok,de elkepzelheto,hogy egy vajdasagi magyar szerb allampolgart a szerbtol.Hiszen igy lenne a legegyszerubb megszabadulni toluk.Ugyhogy csak ovatosan ezzel.
nezd; vajdasagnak milosevity elott teruleti autonomiaja volt (ez az, amitol a romanok felnek mint ordog a tomjenfusttol). a szerbeknek lathatoan nincsenek kisebbrendusegi komplexusaik a magyarokkal szemben. eddig minden csatornan tamogattak a kettos allampolgarsagot.
most egy szemelyes megbeszelest kovetoen kozlik, hogy nem, megsem egyeznek bele.
[...]
- nem vihetem el.
(oregember: jol vagyok!)
- es szivessegbol?
- nem tehetem...
- nem tudsz varni egy kicsit? mindjart halott lesz.
- mennem kell robinsonekhoz, nalunk kilencen haltak meg tegnap.
- mikor jossz legkozelebb?
- csutortokon.
(oregember: "setalok egyet")
- nem tehetnenk esetleg valamit...? [penzt csusztat a kezebe]
(oregember: "jol vagyok, jol vagyok")
[puff]
(oregember elhallgat, kifekszik)
- ez az, nagyon koszonom.
- semmiseg, akkor csutortokon.
- Bring out your dead!
- Here's one.
- Ninepence.
- I'm not dead!
- What?
- Nothing. Here's your ninepence.
- I'm not dead!
- 'Ere. He says he's not dead!
- Yes, he is.
- I'm not!
- He isn't?
- Well, he will be soon. He's very ill.
- I'm getting better!
- No, you're not. You'll be stone dead in a moment.
- Oh, I can't take him like that. It's against regulations.
- I don't want to go on the cart!
- Oh, don't be such a baby.
- I can't take him.
- I feel fine!
- Well, do us a favour.
- I can't.
- Well, can you hang around a couple of minutes? He won't be long.
- No, I've got to go to the Robinsons'. They've lost nine today.
- Well, when's your next round?
- Thursday.
- I think I'll go for a walk.
- You're not fooling anyone, you know. Look. Isn't there something you can do?
- I feel happy. I feel happy.
[whop]
- Ah, thanks very much.
- Not at all. See you on Thursday.
Szerbia most sem gördít akadályt a szerb-montenegrói magyar nemzetiségűek kettős állampolgőársága elé....
A helyzet csupáncsak ugyanaz, mint a státustörvény romániai és szlovák alkalmazása esetén. A másik állam valamiért nem tűri állampolgárainak etnikai alapú megkülönböztetését. Vajh miért... Érthetetlen...
Na álljunk meg egy polgári szóra!
Mi iztt a gond? Teljesen természetes, hogy ha két ország megállapodik, hogy elismerik polgáraik kettős állampolgárságra jogosultságát, a lehetőség valamennyi érintett állampolgárnak kijár.
Ez eddig sem lehetett kétséges. Az egy más kérdés, hogy az egyedi elbírálás során kik azok, akik megkaphatják a passzust. A magyar államnak szuverén joga, hogy megadja, vagy megtagadja valakitől a lehetőséget. Ugyanez a joga megvan Szerbiának is. (Az állampolgárság megadása ugyanis nem en gros müxik, hanem egyénenként bíráltatik el.) Kasza József meg fogja kapni a magyart, Zorán Sztevanovity meg a szerbet; Ljubisa Szamardzsics nem fogja megkapni a magyart, Dörner György meg nem kapja meg a szerbet.
1ébként szerinted, miért halogatták? Meg kerestek kifogásokat, akkor amikor világossá vált, hogy Szerbia nem gördít akadályt a magyar nemzetiségűek kettős állampolgársága felé??? Ahonnan ugye most "visszakoznak".