És még be se vezettük az Eurót.
Akkor aztán majd lesznek olyan árak hogy la.
Márha éhen nem halunk addig.
Mert egy kiló bab már most is 5-600 pénz.
A BAB Éritek?
Nem a kaviár,hanem a tök totál alapélelmiszer ami világéletében tök olcsó prolikaja volt az avarokig bezárólag.
Rhodosz nyaralósziget, azért lehetett drágaság.
Ami ténylegesen drágább az a fotócikk, és az ásványvíz.(merthogy ávízben szegény az ország)
És ezzel kész, az élelmiszer ithoni árszinvonal.(nem számítom a metaxát és az ouzot mert az bazi olcsó hisz saját termék, jellemző hogy nálunk a Tokaji borok meg a téliszalámi is igen drága)
Én szeptemberben voltam É G.O-ban egyébként tehát a szárazföldön.
De az tény hogy két éve az ithoni árak 70%-a volt az élelmiszer tehát az EUro bevezetésével jól megdrágult.
Nos nálunk a drága meg még drágább lesz.
Kell ez nekünk?
Lesz viszont mértéktelen drágulás az EU komformra hivatkozva.
a cikk:
Élelmiszerdrágulás az uniós csatlakozás után
október 27. 15:56
[MTI]
Az európai uniós csatlakozást követő 3-5 évben érzékelhetően közeledik majd egymáshoz az élelmiszeripari termékek ára az unióban és a csatlakozó országokban. Ez azt jelenti, hogy nálunk áremelkedés lesz, mivel jelenleg átlagosan 41 százalékkal olcsóbbak az élelmiszerek nálunk, mint az EU-ban, ahol viszont árcsökkenésre lehet számítani - mondta Franciszek Hutten-Czapski, a Boston Consulting Group (BCG) varsói irodájának menedzsere egy sajtótájékoztatón Budapesten.
A szakember szerint a nagy nemzetközi márkák, az egyszerűen szállítható és raktározható termékek érintettek leginkább. A BCG számításai szerint a különbségekből adódó lehetőségeket elsősorban a viszonteladók használják majd ki, akik a termelők helyett más forgalmazókól szerezhetik be az érintett termékeket, ha az így akár tíz százalékkal is olcsóbb.
A közép-kelet-európai térségben Magyarországon a legkoncentráltabb a kisekereskedelem, amelynek túlnyomó része néhány nagy lánc kezében van. A BCG számításai szerint az egész régióban erősödik a kereskedelmi láncok koncentrációja, amelyek egyre több saját márkával jelennek meg a piacon, komoly versenyhelyzetbe hozva a nagy nemzetközi márkákat.
Ez ráadásul nem is igaz.
Görögöknél pld totál magyar árszinvonal van.
Az igaz hogy kb 5X többet keresnek mint mi,fogunk.
"Megjegyzem, nincs olyan marha fiatal, aki elhitte, hogy az uniós tagság napján mindenki kap egy cukrászdát Bécsben, egy munkahelyet Oslóban és egy nőt Amszterdamban"
Nem. Talán olvasd el a topicnyitót az első egynéhány hozzászólást. A probléma a topicnyitóban található, az általad "az én kínomnak" nevezett szituáció pedig csak az engem érdeklő speciális esete.
Meglehetősen aljas vitastílusnak érzem, hogy a mondanivaló értelmére való válasz helyett mindössze otromba személyeskedéssel jössz nekem. Tulajdonképpen mi bajod van?
De bizony, itt csak a te kínodról van szó. Hogy nem mehetsz nagy léért dolgozni Nyugatra leglálisan.
Ennyiről szól a topic, semmi többről. Hogy ezek a kurva kommunisták már megint nem kaparták ki neked a gesztenyét.
Az aláírás már megtörtént. A privilégium jelentése: kiváltság, előjog - na, olyanok nincsenek az unióban. Jogok és kötelezettségek vannak, melyek közül néhány az új államok esetében fokozatosan lép csupán hatályba.
Az a pár év jövőre elkezdődik. De legalább végre elkezdődik. :-)
Igen. Ezzel kapcsolatos probléma, hogy évek óta folyamatosan elkezdődőben van ez a pár év. Valamikor még 94-es EU-csatlakozásról volt szó. De a fideszkormány alatt 2002-est erőltettek a keleti tagok, amiből előbb 2003, majd most 2004 lett.
Most már várhatónak tűnik, hogy 2004-ben tényleg aláírjuk. Ez azonban még nem jár tényleges privilégiumokkal. Mivelhogy azokat csak 2007-ben kapjuk meg.
Az egyetlen, amit én is komoly problémának érzek az általad felvetettekből, az pont az, ami Téged is érint, nevezetesen a munkavállalás kérdése.
Sajnos látni kell, hogy a csatlakozás egy minden tagállami konszenzust igénylő kérdés. Nyilván sok tagállam félti a munkaerőpiacát, és ha legalább átmenetileg nem kap mentességet, akkor egyszerűen megvétózzák az új tagok belépését. Ugyanakkor a többség nem élt ezzel a lehetőséggel. És ennek a másik oldala, hogy mi is akartunk kedvezményeket, mint pl. a termőföld tulajdon hazai kézben tartása (ami egy másik alapelv, a tőke szabad áramlásának akadályát jelenti), vagy a környezetvédelmi szabályok átvételének késedelmessége. Ez egy politikai alku eredménye.
Mondhatni, ezt a békát le kell nyelni, néhány év múlva lesz csak teljes a szabadság. Viszont ennek a néhány évnek el kell kezdődnie valamikor...
Nem az a baj, megértettem és a többi fröcsögősdi mellett még tetszett is.
Nekem az a bajom, hogy jövő tavasszal lesz egy aláírás, ami valójában semmit nem jelent, mert nem jár tényleges következményekkel. Te ennek a jogi hátterét világítottad meg, amit részben én is ismertem, részben pedig nagyjából így képzeltem el. Tehát nem a részletekkel, hanem az egésszel van a bajom. Elég nagy bajom. Úgy érzem, hogy a jogi és a valódi csatlakozás között ordító időkülönbség feszül, te pedig nem erre válaszoltál, hanem azt írtad le, hogy ez az ordító időkülönbség pontosan hogy is néz ki nemzetközi jogi szempontból.
Nem csak, hogy büdös, hanem nem is nagyon kell ennek az országnak. Elmúlt már a 98-99 körüli csúcs, amikor minden sarokra kellett egy programozó, és már rég túlképzés van. Nyugatnak meg igen, ott alá tudok verni az ár/teljesítményemmel az ottani programozóknak.
Megismétled ugyanazokat a marhaságokat, amikre a (31)-ben világosan és érthetően reagáltam. Olvasd át még egy párszor, hátha megérted.
Az meg nem értelmetlen kukacoskodás, hogy az euro független az EU-tól, hanem tény. Ahogy például a számítógépen lévő Windows oprendszer akkor is Windows oprendszer, ha az egyik júzer gépén a Word is fel van installálva, a másik meg csak a beépített WordPad-et használja.
Nem az a baj, hogy nem értesz hozzá, hanem hogy marha lelkesen ismételgeted...
Így van, viszont ez nem változtat a tényen, hogy a 2004-es EU-aláírás egy mű-aláírás lesz, tényleges tartalom nélkül. Pont 2004 lesz az az év, ahol de facto SEMMI nem fog történni EU-fronton. A 2007-es év lesz ebből a szempontból sokkal izgalmasabb, feltéve, hogy nem tolódnak tovább a dátumok.
(Megjegyzem, nincs olyan marha fiatal, aki elhitte, hogy az uniós tagság napján mindenki kap egy cukrászdát Bécsben, egy munkahelyet Oslóban és egy nőt Amszterdamban. Aki mégis, az nem szavazhat, mert gyámság alá van helyezve.)
Ezt így konkrétan nem, csak a filinget adták hozzá. A legfontosabbat:a tréfa répát.
Egy szubkultúrára lett itt rácsapva profin, profi agymosók által. Majd egyszer megérted. Ne nickekben gondolkozz, amikor itélsz.
És ezeket még egyszer be kell nekik csapni: az EU-képviselő választásnál. Majd figyelj!
"hogy menjenek el szavazni és lesz jó csajuk, munkájuk, cukrászdájuk."
És tessék mondani: ha nem lépnénk be, attól lenne nekik? (Megjegyzem, nincs olyan marha fiatal, aki elhitte, hogy az uniós tagság napján mindenki kap egy cukrászdát Bécsben, egy munkahelyet Oslóban és egy nőt Amszterdamban. Aki mégis, az nem szavazhat, mert gyámság alá van helyezve.)
U.i.: egy olyan fejlett nemzettudatú fiatal mellett álltáll ki, akinek büdös az itthoni munka, oszt' menne nyugatra ezerrel, mert ott több a lé. Adjad neki, hazaszeretet meg kötődés...
Azért állj már le. Na kire haragszik? Kire fog haragudni az a sok fiatal, egyetemista, akiket tavasszal etettek a jópofa igéretekkel? Csak annyit kértek tőlük, hogy menjenek el szavazni és lesz jó csajuk, munkájuk, cukrászdájuk.
Tetszett volna belgának születni.
Tetszett volna egy politikusnak sem hinni. Majd megtanulják.(:-(((((
"én Ausztriában akarok programozni, már középiskolás koromban is azt akartam, és most, hogy nemsoká lesz hozzá diplomám is, ezt mégsem tehetem meg. Nem érdekel, hogy minek a következménye volt. "
Én is sok mindent akarok. Az, hogy hol dolgozol javarászt rajtad múlik, nem pedig nemzetközi kívánsághangverseny.