Keresés

Részletes keresés

bolsh Creative Commons License 2005.01.17 0 0 102
Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró állítása szerint amerikai különleges kommandók működnek Irán határain belül. A Fehér Ház szerint a cikk nem tényeken alapul, Hersh viszont hangsúlyozza forrásai megbízhatóságát. Iráni források szerint az ország fel van készülve egy esetleges amerikai támadásra.

Az amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh állítása szerint amerikai különleges kommandók működnek Irán határain belül – írja a BBC honlapja. A különleges erők feladata a jövőbeli légicsapások célpontjainak kiválasztása.
MNO
kerdojel Creative Commons License 2004.07.30 0 0 101
Sokmindenre:)
Előzmény: pindiy (96)
kerdojel Creative Commons License 2004.07.30 0 0 100
Nem
Előzmény: marinr (89)
bolsh Creative Commons License 2004.07.29 0 0 99
A két leggyakoribb vád, melyet Irán nyugati ellenségei sztereotípiaként sulykolnak az emberekbe, az az elmaradottság, és ami mára szinte klisévé vált, a nõk elnyomása. A perzsa országban valójában a nemzeti bevétel nagy hányadát infrastrukturális és tudományos fejlesztésekre költik, és az egyetemek sorain mára szép számmal vannak jelen fiatal lányok is, akiknek emellett aktív sportolásra is lehetõségük nyílik. A nõk elnyomásának mítoszát azonban leginkább az a tény cáfolja meg, hogy az országnak több nõi minisztere is van. Nincs azonban min csodálkozni, mivel az amerikaiak olyannyira nincsenek tisztában a Közel-Kelet ügyeivel, hogy zömük arab országnak titulálja Iránt, holott az országban az arab lakosság pusztán három százalékot tesz ki.
pancer1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 98
Érdekem (és a tied is) hogy 55-ben felvázolt vezetésű ország ne rendelkezzen atommal. 
Előzmény: Wouldnotsayso (94)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.07.29 0 0 97

Az elemzésed helytelen, mert nem vizsgálja a dolgok dinamizmusát. Pakisztán jelenleg a leginstabilabb atomhatalom, csak idő kérdése, hogy Musharaffor mikor kapja el a bomba. Musharaff helyére meg könnyem léphet egy vallási fanatikus társaság, olyasmi, mint amelyik Osamát is rejtegeti Wazirisztánban.

WNS

Előzmény: marinr (83)
pindiy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 96

Mond és mire jut vele.

Egyébként meg a mai világban egymillió nem egy tétel.

Előzmény: kerdojel (87)
pindiy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 95
Ha triviális lett volna nem mondom::)))
Előzmény: Wouldnotsayso (93)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.07.29 0 0 94

Kedves pancer1!

Helyes, gondold végig európaiként, hogy mi áll az érdekedben!

WNS

Előzmény: pancer1 (81)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.07.29 0 0 93

"Az atomeszközök elterjedése és annak türése növeli az atomeszközök alkalmazásának valószinüségét."

Ez egy nem teljesen triviális állítás. Mintahogy az sem triviális, hogy a lőfegyverekhez való korlátlan hozzájutás növeli a fegyveres bűncselekmények számát.

"Viszont, ha egy atomnagyhatalmat ilyen jellegű támadás ér, akkor a visszacsapás alapvető szempontja lesz a pedagógia, bár esetünkben csupán a másoknak marad lehetőségük a tanulásra."

Az atombomba a diplomácia játékszere. Egyszerűn nyomatékosítja egy ország érdekét. Ha egy országnak érdekellentéte van egy atomhatalommal, nincs választása, neki is hadrendbe kell állítani az atomot. Lásd USA-SZU-Kína, India-Pakisztán, stb..

Aki a kvázi moratóriumot megszegi, arra tényleg érvényes az amit írsz, és jobb ha eltűnik a történelem süllyesztőjében.

Ami veszélyes egyébként az az atomfegyverek és a terroristák eseteges kombinációja, mert egy dolog az, ha egy állam vállalja az atombomba bevetését, és ennek számára szinte biztosan öngyilkos következményeit, és egy másik dolog, ha pukkan valahol az atom, aztán mindenki elítéli és elhatárolódik tőle. Ilyenkor ugyanis nem triviális a válaszolás lehetősége.

WNS

Előzmény: pindiy (77)
Törőlt_nick Creative Commons License 2004.07.29 0 0 92
szerintem az izraeli atombomba egy blöff, egy darab sincs nekik. Pont ezért nincs is mit megmutatni az esetleges ellenőröknek. A másik dolog meg, hogy ha lenne is soha nem mernék bevetni, mert tudnák, hogy onnantól vége Izraelnek, a holokausztnak, a hitelüknek, mindennek. Akkor már jobban járnának ha feldobnák és aláállnának mindahányan.  :/
dez1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 91

Biztos megpróbálnák.

Előzmény: pancer1 (86)
pancer1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 90
Várjuk a válaszod az arab miliciákról..
Előzmény: NORMÁLIS (88)
marinr Creative Commons License 2004.07.29 0 0 89
Arra gondolsz, hogy Ali Teheránból eljuttatja Abdullahnak a bombát, Abdullah meg kilövi Dél-Libanonból?
Előzmény: kerdojel (87)
NORMÁLIS Creative Commons License 2004.07.29 0 0 88

Innen Bivalybasznád középsőből úgy tűnik, hogy az atombimbót ha egyszer elengedik, akkor nimigen nyer senki sem...

Igen érdekes lehet az a nézőpont, mely szerint mi ledobáljuk, és mi meg is ússzuk az egészet...

_________

Külön szép az egészben, hogy én példájull ezt a Kerry gyereket nemigen irígylem. Ilyen kaka helyzetek, amik nála kialakulhatnak, nem voltak még soha. Egyrészt ugye a Zusába beáramló tőke bizonytalan fedezete bármikor kipuccanhat a tőzsdével együtt; akkor ugye itt van az olajcsúcs; a klíma, ami Ámerikába szeret belémenni is..., és még néhány érdekesség.

Ha dőlik, akkor egyszerre fog minden, és akkor egyrészt ez a Kerry bebújhat a vakondlyukba, Izráel a tengerbe, de szerintem nekünk nem lesz hova bújni, csak a setét egónkba...  :(

kerdojel Creative Commons License 2004.07.29 0 0 87
Nezz korul a Hezbollah haza tajan, es radobbensz, hogy az eloors mar ott van.
Előzmény: marinr (85)
pancer1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 86

Átgyalogolnak Irakon meg Törökországon? És Izrael meg csak nézi?

tréfadolog...

Előzmény: dez1 (84)
marinr Creative Commons License 2004.07.29 0 0 85
Azt az egymillió gárdistát valahogy el is kéne juttatni Izraelig.
Előzmény: dez1 (84)
dez1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 84
Én Izrael helyében nem húznék újat Iránnal..... egy-két millió forradalmi gárdista kalasnyikovval a kézben nem tréfadolog....
Előzmény: marinr (83)
marinr Creative Commons License 2004.07.29 0 0 83
Pakisztán világi állam, pontosabban katonai diktatúra, és nincs úgy kiszolgáltatva a papságnak, mint Irán. Nekik az atombomba India ellen kellett, akivel ugyanazt játszák el kicsiben, mint a 2 világhatalom a hidegháború idején. A pakisztániaknak Kashmír a konfliktus, Iránnak Izrael. Szóval nem korrekt a párhuzam. Irán mást sem tesz évtizedek óta, mint destabilizálja a Közel-keletet, a mullahok pedig egy atombombával a seggük alatt sokkal kezelhetetlenebbé válnának. A kérdés az, hogy a mullahok bombája megér-e az irániaknak annyit, hogy potenciális célponttá váljanak. Ugyanis nem Izrael akarja a tengerbe söpörni Iránt, hanem fordítva. Ha Iránnak a bombával erre meglenne az eszköze, az izraeli részről biztosan kiváltja a megfelelő választ. Ha pedig egy országot egy másik évtizedek óta megsemmisítéssel fenyeget és végül meg is szerzi ehhez az eszközt, szimpátiától függetlenül csak helyeselni lehet, ha a fenyegetett állam igyekszik ezt megakadályozni.   
Előzmény: Kauthar (64)
dez1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 82

Itt egy kérdés van, a szélirány éppen akkor amikor elkezdik egymást küldözgetni atombombákkal - és utána hónapokig.

Reméljük ott is a nyugati szél az uralkodó.....

Előzmény: pancer1 (81)
pancer1 Creative Commons License 2004.07.29 0 0 81

Kedves Wouldnotsayso,

Persze lehet belegondolni hogy ha én lennék iráni mit szólnék ahhoz hogy hazám belépne az atomklubba. Dagadna a keblem a büszkeségtől bizony.

A gond az hogy ez csak mint elméleti játszadozás olyan mint a "mi lett volna ha" a történelemben, a leghiábavalóbb dolgok egyike.

Ugyanis az a lehetőség, jövőbeli tény hogy Iránnak atomfegyvere lehet engem nem irániként fog érinteni hanem európaiként.

Minden következménye hatása európaiként érint majd, és nem irániként.

És téged is.

Előzmény: Wouldnotsayso (73)
kerdojel Creative Commons License 2004.07.29 0 0 80
Az utso mondat helyesen:
A makacs antiszemitizmusuk viszont erthetetlen es elfogadhatatlan a szamomra...
Előzmény: kerdojel (79)
kerdojel Creative Commons License 2004.07.29 0 0 79
Szemelyesen 3-mat. A perzsak egyebkent elegge birjak a magyarokat, bar nem tudom az okat.
Viszont amit az iraniak amerikamaniajarol irtam, azt arra is alapoztam, amit magyar rokonaim/barataim tapasztaltak Iranban.

Kicsit olyasmi, mint a 70-80-as evekben lehetett Magyarorszagon, hogy minden szar isteni, ha rajta van a Made in USA felirat:)

Nem hiszem, hogy egy demokrata hazaarulasnak latna, ha a demokraciaert harcolna hazajaban a vallasi fanatikusok ellen. Soot, szvsz legfeljebb egy vallasi fanatikus latna igy:)

Az teny hogy nacionalistak, de en nem is csodalkozom rajta. Amellett, hogy egyebkent jelentos kisebbsegukkel kapcsolatban sem hallok hisztirol. A makacs antiszemitizmusuk viszont erthetetlen a szamomra...
Előzmény: Kauthar (78)
Kauthar Creative Commons License 2004.07.29 0 0 78

Kedves kérdőjel, te hány iránit ismersz? Vagy úgy fogalmazok, hány iráni ereszkedett le a te nem-iráni,t ehát valszeg alsóbbrendű szintedre?:)

Biztos lenne egy-két kifacsarodott lélek, aki az országa ellen fordulna, de szerintem olyan végletekig nacionalisták, hogy egy Irakhoz hasonló szervezett ellenzékre kicsi az esély.

A kezedet oda teszed, ahova akarod, attól az ayatollahoknak még megvan a magukhoz való esze, amit már nem minden magyar politikusról mondhatok el. Függetlenül ettől, szerintem sem volt a legszerencsésebb döntés szeyid Khamenei kiválasztása, vannak tőle sokkal jobbak is:(

Előzmény: kerdojel (75)
pindiy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 77

Az atomeszközök elterjedése és annak türése növeli az atomeszközök alkalmazásának valószinüségét.

Viszont, ha egy atomnagyhatalmat ilyen jellegű támadás ér, akkor a visszacsapás alapvető szempontja lesz a pedagógia, bár esetünkben csupán a másoknak marad lehetőségük a tanulásra.

Előzmény: Wouldnotsayso (72)
Wic Creative Commons License 2004.07.29 0 0 76

nahát, lehet, hogy tévedett Nostradamus, és nem keletről fog kirobbanni a nagy 3. világégés? Hanem keleten robbantják ki?

Bár, ha elég ideig megyünk keletre, eljutunk Ámerikába.... és akkor mégis igaza van az öregnek...

Előzmény: Törőlt_nick (67)
kerdojel Creative Commons License 2004.07.29 0 0 75
1.: szvsz. a legtobb irani a szive melyen amerikamanias.
2.: az ayatollahok epeszusegeert nem mindig tennem tuzbe a kezem.
3.: fogalmunk sincs rola, hogy fog reagalni az irani demokratikus ellenzek. Azert a perzsak != kinaiak:)
Előzmény: Kauthar (64)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.07.29 0 0 74
SZU - Oroszország
Előzmény: Wouldnotsayso (73)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.07.29 0 0 73

Kedves Pancer1!

Semmi rajongás nincs részemről Irán irányában, egyszerűen belegondolok abba, hogy én mit tennék Irán helyében, vagy belegondolok abba, hogy mi az EU érdeke Iránnal kapcsolatban. Én nem vagyok sem Izrael fan, sem Irán fan, sem semmilyen fan.

Az atomfegyverek szempontjából édes mindegy az, hogy demokratilus berendezkedésű országok vagy diktatúrák birtokolják. Kína és a SZU is atomhatalmak voltak, és mégis kiszámíthatóak. Ráadásul eddig egyedül egy demokratikus ország vetette be ezt a fegyvert. Szóval a lényeg a kiszámíthatóság.

SZVSZ az atomfegyverel szempontjából legkisztámíthatatlanabb országok jelenleg Észak-Korea és Pakisztán. Kevesebb, de valós kockázatot jelent szvsz Izrael, SZU és USA, és gyakorlatilah kockázatmentes Kína, Nagy-Britannia és Franciaország. Irán kiszámíthatóság szempontjából szerintem kb. Izaellel lenne egy szinten.

É-K és Pakisztán esetében sem az a veszélyes, hogy ezek az államok ezeket a fegyvereket valamikor bevetik.  Az a veszélyes, hogy nem tudják effektíven megakadályozni azt, hogy az atomtechnológia illetéktelen kezekbe jusson, azaz folyik az állami szintű (É-K) vagy korrupcióba ágyazódó (Pakisztán) atomtechnológia csencselés.

Én szvsz atomfegyver, mint olyan ellen vagyok, de az elvem az, hogy vagy senkinek se lehessen, vagy mindenkinek szabadjon. Az a rendszer kicsit sem tetszik, hogy akinek van, az mondhassa meg, hogy kinek lehessen. Ráadásul úgy, hogy közben az erőfölényével pofátlanul visszaél. 

WNS

Még annyit, hogy a Forradalmi gárdát annak idején azért hozták létre, mert a sah hadseregében nem bíztak meg 100%-ban. A vének tanácsa meg valamennyire demokratikus intézménynek tekintehtő, mert nem egy diktátor dönt egy esetleges atomfegyver bevetéséről, hanem egy testület. Még akkor is ha szvsz kifejezetten ártalmasnak tekintem azt, ha egy szervezetetet öreg emberek irányítnak.

Előzmény: pancer1 (55)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!