Keresés

Részletes keresés

kisbetu Creative Commons License 2003.10.14 0 0 7
"Legalább vmi könyvet adnak ahhoz a 8.1-hez? "
Nem sulinet, hanem a tavalyi pedagógus-pályázat, de nagyon hajaz a mostanira:

Akkor a gépeket Windows ÉS Linux oprendszerrel kellett leszállítani. A gép jött XP-vel és SuSÉ-vel. Csak amíg a winhez ott volt a telepítő CD, addig a Linuxot feltették és annyi. A Linuxvilágban kérdezték a SuSÉ-t, hogy történt ez. Nos, nekik szóltak, hogy kell többezer gépre az "ingyenes" Linux. Meg különben is egy valag pénzt adtak a "magyar" Linux fejlesztésére (kinek is?), lehet hozni az oprendszert. Ezért nem kapott szegény pedagóg semmit a Linuxa mellé.

Előzmény: gir (4)
kpl Creative Commons License 2003.10.14 0 0 6
A cseszettnagy piros backround és figyelmeztetés hegyek a mandrake-ban szokás. Ez a süsü egy nagyon dizájnos füstölgő kanócú gömböcbombát használ... Nem igazán rémísztő.
Előzmény: gir (5)
gir Creative Commons License 2003.10.14 0 0 5
Remélem legalább valami cseszettnagy piros background van a rootnak defaultból, hogy jól bántsa a szemüket és észrevegyék magukat
gir Creative Commons License 2003.10.14 0 0 4
Hát nemtom, én valahogy pontosan erre számítottam ami a sulinetes linuxokat illeti
Legalább vmi könyvet adnak ahhoz a 8.1-hez? Anélkül aztán még a magyapi is rootként fogja nyomni aztán pislog ha valamit letöröl/felülír oszt nem tudja utána meghegeszteni...
schgy Creative Commons License 2003.10.12 0 0 3
" ... - hogy a user felhasználó miért nem tudott bejelentkezni a gépre ragasztott jelszavával rejtély
...
- monitorfrissítés változtatását csak az tudja megoldani ... (aki) látott már suse-t, tehát tudja hogy van sax. ... (a) bolt nem ilyen "
No ez a baj.
" Mi a fenéért nem lehet egy (vagy több tucat?) gépet olyan szinten összerakni, hogy a tulaja nyugisan mehessen vele akár a netre, hogy összeszedje onnan ami nagyon kell a továbblépéshez?"
Pl.: Mert a "cégnél" nem hitték el, hogy esetleg linuxxal is vesznek majd gépeket, tehát nem vettek fel olyant, aki ért hozzá, a Windows ismerete meg nem elég önmagában egy tisztességes linux felrakásához ( no persze némi érdeklődés esetén nem tart sokáig beleérni). Rosszabb esetben felvettek, de csak a fizetős karbantartás esetén akarják bevetni mint mondtad majd "support-ipar" gyanánt.
:-(
schgy
Előzmény: kpl (1)
NevemTeve Creative Commons License 2003.10.11 0 0 2
Mondjuk arra van tippem, hogy miért a SuSe 8.1 van: valószínüleg kilós áron/ingyen szerezték be, ahogy kijött a 8.2
kpl Creative Commons License 2003.10.10 0 0 1
No jó, pontosítsunk:

- a "szemek" nevű izéket 50 példányban a root bombás asztalán a tulaj gyártotta, csak nem tudta hogyan kell eltűntetni - xkill megmutatva,
- Mivel a sok egérkövető szempár eltakarta az összes ikont, nem működött semmi.
- hogy a user felhasználó miért nem tudott bejelentkezni a gépre ragasztott jelszavával rejtély
- az sda automount tényleg nem működik, az hogy a tartalmát a /media/sda helyen lehet megtalálni, külön okítani kellett
- monitorfrissítés változtatását csak az tudja megoldani akinek finnyás a szeme, tehát észreveszi hogy 60 Hz-s gáz van, és látott már suse-t, tehát tudja hogy van sax. Tulaj és bolt nem ilyen
- biztonsági beállításokat tutti meg kellett volna csinálni az összeszerelőnek. Valamelyik topicban - csatabárd? - már jelezték, hogy a sulinetesek kb. 80%-a rootként borzolja a netet. brrrrrr.

Mi a fenéért nem lehet egy (vagy több tucat?) gépet olyan szinten összerakni, hogy a tulaja nyugisan mehessen vele akár a netre, hogy összeszedje onnan ami nagyon kell a továbblépéshez?

Az lesz, hogy tele lesz az ország pocsékul konfogolt home-linuxokkal, amiken nem fut semmi menő játék, a "beállításukhoz" meg szépen ki fog épülni egy support-ipar.

Előzmény: schgy (0)
schgy Creative Commons License 2003.10.10 0 0 0
Ha így volt, ahogy írod, akkor elég lüke volt, aki az alaptelepítést végezte, mindenesetre a Süsü lemezről telepítésekor jön létre nem root user, "szemek nevű izé" egy sincs a képernyőn magától, a monitorfrissítés menet közben állítható, a többi baki is elég amatőr dolog (nekem különösen a rossz helyre dugott hangszóró tetszik).
A Pendrive automatikus mountolása sem egy nagy nehézség és én azért megtettem volna, ha eladásra készítek fel egy olyan gépet, amihez van ilyen.
A hozzáférések ügyében is megoldható lett volna előre futtatni a harden-suse, bastille, ... dolgokat (ha nincs fenn, akkor telepíthető a Yast2 nevű "süsüs cuccal", az első egy sima scriptgyűjtemény), vagy legalább simán kézzel átszervezni, ha azok nem tetszenek (ez utóbbi neked, mint mandrake-blackbox-használónak, gondolom nem probléma azért).
Süsü-topic meg egyébként van itt is, nem csak a 8.2-ről.Egyébként érdekes, hogy miért nem azt rakták rá. A Yast2-n belülről egyébként upgrade-elni is lehet, ha átállítod ftp-re a csomagforrást, vagy megszerzed a lemezeket.
Nekem van egy 7.2 óta ftp-n upgrade-elt gépem is, ami a 7.2, 7.3, 8.1, majd 8.2 volt (a 0-s verziókat nem szeretem).
schgy
Előzmény: kpl (-)
kpl Creative Commons License 2003.10.10 0 0 topiknyitó
Ma találkoztam az első linuxos sulinetexpressz géppel.

Tünetek:
- boltban nem volt kipróbálva
- userként nem lehetett belépni csak rootként
- hangszórók rossz helyre voltak dugva (khmmm...)
- a root képernyője tele volt a "szemek" nevű izével. Kb 50 példányban futott...
- pendrive volt, becsomagolva, wendózeres driver CD-vel, ahogy kell. Mountolásról/csatolásról még nem hallott a felhasználó (honnan hallott volna ?)
- monitorfrissítés nem volt beállítva, illetve 60 Hz-n volt, holott a moncsi a papír szerint tudja az 1024x768x85Hz-t 17"-on
- suse 8.1 hu telepítve, ez korrekten csinálta amire be volt állítva

Pozitívumok:
- korrekt hw lista mellékelve
- előttem senki nem nyúlt a géphez
- kb. fél óra múlva megnyugodtunk, hogy minden hardver meg van, és műxik (cd írást mondjuk nem próbáltunk, de az olvasás ment, hangszóró a kde rendszerhangjaival is, és zene cd-vel is szólt szépen)
- találtam mc-t amit az iskolás lány rögvest a nortonhoz hasomlított, ergó a fájlkezelés nem gond
- az összes családtagnak lett userneve és jelszava, remélhetőleg nem piszkálnak bele egymás cuccaiba, merthogy alapból a rendszer hagyja a usertől független könyvtárak tartalmának olvasását...mást nem próbáltam, de ez sem kóser szerintem...
- sikerült a görgős egeret beindítanom.

Negatívumok:
- ...

Jelenlegi állapot:
- röpke két óra alatt a gép a bolti állapothoz képest - ráadásul relatíve biztonságosan - üzemeltethető. Userek, jelszavak, veszélyek elmagyarázva
- Jóeszű középsulis lány megértette a legfontosabb progik (OpenOffice, mc, kscd, _xkill_) értelmét és kezelését, és a root jelszó használatának veszélyeit
- sikerült floppíról pendrive-ra és vissza másolni
- sikeresen elodáztuk a net beröffentését (előbb tudják offline használni a gépet, a net meglátásom szerint kb két hónap múlva esedékes. Addig talán itt is gyűlnek tapasztalatok hasonló ügyekben) pedig találtam tűzfalbeállító ikont is a ....-ban (bocsi, nekem mandrake-om van blackbox-szal, nem ugrik be a susés cucc neve :-( )

Szóval kellene valami tapasztalatmegosztó és tanulságlevonó hely, ahol lehet ötleteket találni, plusz okítási tapasztalatokat cserélni

kpl

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!