Kösz, érdekes. (Az az erős benyomásom, hogy a "fentrol.hu" alkalmazásban a légifotó geolokalizációja hibás. Nem jó helyen vannak az utcák és kereszteződések)
Ezen az 1966-os légi felvételen még szépen látszik az akkor már felszedett vágány helye, látszik, hogy a Madách-Hunyadi saroktól kissé északra váltak el egymástól, és a bicskei vonal a mai Taliga dűlőn fordult vissza Pátka felé.
Kösz. Ezek szerint a Budai úton még mindig átmegy a vágány. Jártam ott többször is biciklivel, de valahogy teljesen elfelejtettem. Gondolom régen a gázgyár még szénből készített gázt és ezen a vágányon vitték oda a szeneskocsikat.
Hol van ez a rendelő? A térképen nem találom. Az OpenRailwayMap csak egy bicskei vonalat mutat, azt nem, hogy korábban merre mehetett.
A hőerőmű ennyire bent volt a városban? A belvárostól úgy saccra 1km-re. A lakótelep nyilván azóta épült (talán a kórház is?), de érdekes módon a régi nyomvonalra azóta sem épült ház.
Az állomás keleti végén? Az a gázgyár és a hőerőmű iparvágánya volt, 1956-ban épült. Az eleje eredetileg a régi bicskei vonal volt, nagyjából a mai II-es rendelőintézetnél ágaztak el.
Most megnéztem az OpenRailwayMap-en az útvonalat és eljutottam Fehérvárig. De mi volt Fehérváron az az iparvágány, ami az állomás nyugati végén jött ki, de elkanyarodott északra, át a városon (Búrtelep) majd keresztezve a Budai utat bement a Vízivárosba. Annak már nyoma sincs? (legalábbis nem emlékszem, hogy bármit is láttam volna)
De ha valamelyikben volt valami közlekedési eszköz, vonat, hajó, busz, teherautó, személyautó, akármi akkor azt annyira slendrián módon kezelték, hogy csak na.
Koncz Gábor mesélte, hogy volt olyan jelenete (a Tisza parton verekedett valakivel) amit 17-szer vetetett fel a rendező.
Futotta a költségvetésből.
De amikor véletlenül benne maradt egy XIX. századi filmben egy olyan lovas kocsi ami fúvott gumi kerekes volt, azt a rendező hagyta benne pedig még a vágó is szólt neki, hogy az nem lesz ott jó.
Alapvetően teljesen értelmetlen szőrszálhasogatásnak tartom az ilyet.
Egy színdarabon se kérjük számon hogy a díszlet miért csak..........
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Pedig de !
Egy házszomszédunk (emeletes házban három emelettel feljebb lakott néni)kellékes volt budapesti színházakban.
Pontosabban kettőben.
Még azért is hisztiztek neki ha a primadonna által használt lornyon nem olyan láncú volt mint a valóságban.
Nem beszélve a ruhák anyagáról.Neves rendező ordibált vele nyilvánosan mert az egyik darabban olyan szék szerepelt amit csak 20-30 évvel később kezdtek el gyártani mint a darab időpontja.
Az "Európa Expressz"-ben az is poén volt, hogy a sztori szerint megállás nélkül haladó vonat elején vagy 5 különböző Csörgő volt, némelyik frissen festett némelyik tök rozsdás :-)
Vagy az "Európa Expressz" filmben a vasútvonalakkal, vagy némelyik Budapesten forgatott akciófilmnél kifejezetten röhejesen hatott, hogy moszkvai helyszínként akarták eladni a felismerhetően budapesti helyeket. (talán a Die Hard 5 volt?)
Ez is igazából elvárás kérdése, engem a jó irányból jön-e a vonat pl. zavart volna, a pont az a szerelvény járt-e akkoriban ott nem annyira, ha nagyjából korhű.
Alapvetően teljesen értelmetlen szőrszálhasogatásnak tartom az ilyet. Egy színdarabon se kérjük számon hogy a díszlet miért csak jelzésértékű és mondjuk egy konyhában miért nincs ott a fél IKEA árukészlet a polcokon/fiókokban. Nyilván annyi korhűség elvárható hogy Tutajos ne egy emeletes KISS-ről szálljon le, de hogy merről jött a vonat és hogy az a pályaszámú gőzös amúgy a valóságban nem ott hanem negyvenhárom kilométerrel odébb dolgozott, az a lőtéri kutyát nem érdekli.
Azért az akkori kor bevett szokásai lényegesek----Akkor a 15 éves "felnőtt ember" már leginkább segéd úr/et. volt. (1951 ig a 6álltalános+2év tanonciskola divott )
A IIVH is a 16 éves Leventékkel ért véget. --közismert volt a fegyverforgatás ....
A szemetelés ? sok hozzászólást megérne +/- ban is.
Az alkohol? Hányan ittak vizet akkoriban? Kockáztatva egy vérhast?
" Szokásos volt, hogy az ismeretlen útitársak elbeszélgettek egymással. Nagy kártyacsaták tanúi is lehettünk."
--Ma kivel lehetne --akarna beszélgetni? Sztem 100 utasból is a 0,2 fő.
1979ben a ritka vonatjáratokon egymás lábán álltak a folyosón is ........Nem lehetett kijutni a WCig.
igy zacskóban repült ki az ablakon a 4-5 sör "végterméke".
Ma meg miért nem szippantják le a korszerű környezetbarát WC tartályát? Inkább "pisi megálló "az IC-n is .
Egyszer Debrecenből utaztam Pestre a 90-es években még gyorsvonattal, ott csak ketten voltunka fülkében (mindketten az ablaknál ültünk). Ott a velem szemben ülő egyszer csak elővett egy nagyobbacska műanyag edényt, két óriási szelet kenyeret, méretes savanyú uborkákat, és elkezdte tolni befelé a paprikás krumplit. Én meg nem tudtam merre nézni, mert olyan jó étvággyal falatozott, hogy megéheztem a látványtól, Megkínálni nem kínált meg, de el se fogadtam volna. Mindenesetre Pesten azonnal kajáldába be. ;-)
Lásd az említett Fekete István regény folytatása (Téli berek), ahol Tutajosékat a vonaton rendesen beszittyóztatja István bácsi korábbi évfolyamtársa... ;-)
Az özvegy menyasszonyok című magyar vígjátékban a Kékestető - Budapest autóbusz (ikarus.55) a Xi,kerületi, Bukarest utcai akkor AKÖV később Volán pályaudvarra** érkezik és az úttest közepén rakja le az utasait.
Az Engels - igazi végállomását - teret kihagyta, meg sem állt ott ?
** = ami akkor és még utána évtizedekig az Érdi buszok budapesti végállomása volt.