Keresés

Részletes keresés

tisztavíz_ Creative Commons License 2021.02.11 0 0 3446

Ismételten köszönöm a válaszod. Nálam a víz 24 német keménységi fokú és eléggé ihatatlan, de nem biztos, hogy ettől. A szűrőbetéttel lágyítva valószínűnek tartom, hogy csak valamennyit csökkenne a keménysége. Azt mondod nem érdemes lágyítani, mert felborul a természetes egyensúly? A KDF töltettel kapcsolatban felhozható bármilyen negatívum? Itt találtam róla információkat: https://igyunkvizet.shoprenter.hu/kdf

Előzmény: Elektronikus (3445)
Elektronikus Creative Commons License 2021.02.11 0 0 3445

Igen, sajnos még az is egy fura probléma, hogy a klór hiányában jobban szaporodhatnak a baktériumok.

A szén vagy ioncserélő gyanta maradványai, pora vagy szemcséi ártalmatlanok az egészségre, de azt filter is gátolja. Ahogy a linken írják:

Az ioncserélés során a gyantán átáramló vízben a kalcium és magnézium ionok, nátrium ionokra cserélődnek, csökkentve ezáltal a víz keménységét.

Nem tudom, hogy igaz-e, mert nátriumra a központi vízlágyítók szoktak cserélni, tehát ami a lakás egész hálózatát és gépeit kíméli a vízkőtől, ezeket lehet konyhasóval regenerálni.

Mivel a nátrium potenciális eü. kockázatot rejthet, az ivóvízre használatos betétek (Brita stb.) H+ ionra cserélnek általában, ezáltal viszont a vizet savasítja, illetve ezek egyébként sósavval regenerálható gyanták. A Brita-vizet sajnos vagy szerencsére ismerem. Ha jól rémlik, még a gyártója sem javasolja a kizárólagos fogyasztását. Ennek oka lehet a savasság, illetve az is megfontolandó, hogy a víz eredeti összetevőinek arányát durván megborítja.

 

Gondolok itt arra, hogy jó, csökkentsük a szárazanyag-tartalmat, de akkor azt minden összetevőre egyformán (kivétel lehet persze, amit károsnak ítélünk). Nem biztos, hogy a természetes egyensúly felborítása  olyan szerencsés, legalábbis hosszabb távon én nem éreztem jól magam attól a víztől.

 

Természetes egyensúly fogalma már ott kezdődik, hogy az őstengerek lényeinek csontjaiból lett a mészkő, amit a savas eső kiold stb. Már itt megjelenik egy Ca / Mg nagyjából 2:1 természetes arány, amihez a földön mindenki hozzászokott. Meg még a többi finom részlet, amit sorolni sem tudnék, de bizonyára jelentősége van.

Csövek és egyéb apróbb alkatrészek önmagában talán forró vízzel vagy fertőtlenítő áztatással tisztíthatók. Vagy csövet lehet venni külön is, késsel méretre vágható, akár ki is lehet éppen cserélni, ha valakinek úgy szimpatikusabb.

Előzmény: tisztavíz_ (3444)
tisztavíz_ Creative Commons License 2021.02.11 0 0 3444

Köszönöm az eddigieket. A vízlágyító fokozatnak az extrém kemény víz miatt lenne értelme. A KDF-et sem tartom feleslegesnek a baktériumok felszaporodásának akadályozása miatt. Ebből a két fokozatból kerülhetnek a vízbe nem kívánt anyagok (gyanta) vagy az ionizált víz kevésbé lesz egészséges, mint a kiinduló állapotában? Nem szeretek szerelni, ilyen szempontból a zárt, egyszerűbben cserélhető betét jobb lenne. A készülék fertőtleníthetőségének szempontjából a zárt betétes nem hátrányosabb? A betéteken kívüli csőrendszert nem kell időnként fertőtleníteni? A poharas rendszerű betétek nélkül egyben kihipózható, a zárt betétesnél a betéteken kívüli részek nem tudom mivel tisztíthatóak. Nem szívesen szerelek és mosogatok, viszont az egyáltalán nem megengedhető, hogy baktériumok vagy bármi más tenyésszen a víztisztítóban.

 

Az RO tervben volt és még van is, de most kimondottan nem RO-t, hanem egyszerű, gyorsan használatba vehető, könnyen karbantartható készüléket szeretnék.

Előzmény: Elektronikus (3443)
Elektronikus Creative Commons License 2021.02.10 0 0 3443

Ártani nem árt éppen, csak lehetnek felesleges képességek, ami mondjuk egy külföldi piacon megállja a helyét valahol, máshol meg minek. Pl. ha otthon egyébként sincs a csapvízben nehézfém, vas, arzén stb.

 

Amit én tudok, nekem az egyszerű FP3 is megoldotta, hogy elvette a klóros ízt vagy éppen csőszagot és láthatóan fogott fel rozsdás színű üledéket is (ami lehet valójában mangános vagy ki tudja), illetve sok vízkő is megállt benne, amikor jó súlyosra hízott az első betét, pár hónap alatt. Tehát végeredményben kellemes "forrásvizet" adott a konyhában.

 

Ami már érdekesebb volt, poharas szénbetét gumitömítésének nyálkásodása, amihez a nyári meleg is hozzájárulhatott, kb. 4 hónap után. Ezt sem lehet tudni már biztosra, hogy amiatt kezdte kaparni a torkom valami baktérium, de amikor szétszedtem, ezt láttam benne. Későbbi szerkezetemnél ez már nem volt vészes, mert az RO-membrán a baktériumokat a lefolyóba irányítja.

 

Egyébként, aki szívesen szerelget, annak jobb lenne a poharas konstrukció, gazdaságosabb a betétek rendszeres pótlása is. Míg a zárt hengeres betétet viszont sterilebbnek tartják, ilyen szempontból.

 

Kapilláris meg kimaradt nekem, így azt nem ismerem közelebbről.

Előzmény: tisztavíz_ (3442)
tisztavíz_ Creative Commons License 2021.02.10 0 0 3442

Sziasztok!

 

Komplett víztisztító vásárlását tervezem. Két Aquafilter készüléket néztem ki: 1, 2. Előnyös vagy hátrányos a sok szűrőfokozat olyan értelemben, hogy esetleg valamelyik szűrőből kevésbé egészséges anyagok is belekerülhetnek a vízbe? A kompaktabb verziónak van valami hátránya azon kívül, hogy nem látom ha a szűrőbetét elkoszolódik? A kapilláris membrán megéri, esetleg van hátránya? Létezik egyszerűbb, kevesebb fokozatú víztisztító kapilláris membrán nélkül, például ez. Előre is köszönök minden segítséget a megfelelő készülék kiválasztását illetően.

justicze Creative Commons License 2021.01.09 0 0 3441

Köszönöm, akkor megnézem, van-e ilyen a szerkezetben.

 

köszönöm

 

justicze

Előzmény: Elektronikus (3439)
Elektronikus Creative Commons License 2021.01.09 0 1 3440

Még akartam írni, csak a végére elfelejtettem, a teljesebb kép kedvéért: ezen egyszerű szerkezetek túl alacsony hálózati nyomáson is problémásak lehetnek, a bizonytalan zárás miatt több vizet pazarolhatnak a lefolyó irányába.

 

Míg nagyobb nyomáson határozottabban zárhat.

Előzmény: Elektronikus (3439)
Elektronikus Creative Commons License 2021.01.08 0 0 3439

Ilyen kétutas szeleppel szerelt szerkezet okozhat például ilyet:

 

 

Ha folyamatosan szivárog, engedi a vizet a lefolyóba. De amikor nem folyamatosan szivárog, sem tökéletes megoldás, mert szokott olyat csinálni, hogy a tartálytöltés végén nehezen áll le, azzal is sok víz elmehet.

Előzmény: justicze (3438)
justicze Creative Commons License 2021.01.08 0 0 3438

Sziasztok! 

 

Fordított ozmózist alkalmazó tisztítónk használatával sikerült 18m3 /hó vízfogyasztást összehozni. Járt már így valaki?  

 

köszi

 

justicze

 

PTRNL Creative Commons License 2020.12.12 0 0 3437

Sziasztok!

 

Ásott kútunk van, ennek tisztísáhához keresek házközponti megoldást. Valaki segítene valami iránymutatással?

 

Bővebben: A kút vizét bevizsgáltattuk többször, messze határértéken belül volt minden eredmény. Főzni se nagyon főztünk vele, csak zuhanyzás,wc, ilyenek. Nincs vezetékes víz. Született gyermekünk 4 hónapos, a fürdővizében vettem észre, hogy valami nem ok. Házközpontilag kellene tisztítanom a komplett rendszert. TOTÁL nem értek a témakörhöz, azt sem tudom merre álljak neki. Ház alatt pince van, ott jön be a víz a kútból, hidrofor stb. 

 

Ha valakinek lenne ideje egy linkre, cégre, típusra, olvasnivalóra azt megköszönném!

Addig visszaolvasok tovább...

stefano33 Creative Commons License 2020.12.12 0 0 3436

Nekem is most lett cserélve az összes szűrő. A membránok is. És én is érzek egy kis klór ízt...

Előzmény: Hávéelpé (3435)
Hávéelpé Creative Commons License 2020.12.01 0 0 3435

TDS mérőm nincs, csak ph mérő. Az volt az érdekes hogy a vásárlástól a cseréig abszolút nem érződött, csak a második periódusban mostanában. Nyolcszor hívtam a forgalmazót hogy mi a véleménye a dologról, de nem vette fel a telefont. Kicsit morcos vagyok.

Előzmény: Elektronikus (3434)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.01 0 0 3434

Hacsak nincs TDS-mérő, amivel a membrán károsodása ellenőrizhető lenne.

 

Nem tudom, mennyi klórt bír ki, mivel nem próbáltam, de ezt mindenhol leírják, hogy nagy ellensége a membrán anyagának. Savazás nem árt neki, de a lúgokat nem bírja, hipót sem.

Előzmény: Hávéelpé (3433)
Hávéelpé Creative Commons License 2020.12.01 0 0 3433

Akkor gyakorlatilag érdemes kicserélni a membránt és az előszűrőket is. Hiába kezdek el nyomozni hol a hiba, a végeredményen nem változtat. Jut eszembe valószínű hogy a ph patront is cserélni kell, mert gondolom magába szívta az is a klórt. Jó kis lóvé!

Előzmény: Elektronikus (3432)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.01 0 0 3432

A klórt csak az aktívszén veszi ki, ezáltal védve a membránt is, amit a klóros víz tönkretesz.

 

De ilyen gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy egy normális szénbetét, ami nem lyukas, ami hibátlanul lett beszerelve, klóros vizet adjon, néhány hónap után. Még egy év után sem.

Előzmény: Hávéelpé (3431)
Hávéelpé Creative Commons License 2020.12.01 0 0 3431

Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy mitől klóros a tisztított víz. A cucc PURE PRO-105 egyéves készülék, tartály nélkül használva. A három előszűrő júniusban lett cserélve. Lehet hogy a membrán is csere érett lett?

Elektronikus Creative Commons License 2020.11.17 0 0 3430

Így nem károsodik a membrán, legfeljebb kényelmetlen a betápszelepet nyitogatni, meg azt sem tudhatjuk, mennyire kopásálló, avagy csak ritka használatra tervezték.

 

A mobil akvarisztikai szűrőnek nincs a kimenetén csaptelep, ezért nem kell a kétutas szeleppel sem trükközni. Ennek ugyanis ez a funkciója, hogy érzékeli a kimenet lezárását / nyomását és annak hatására zárja a membrán bemenetét is. De ha a bemenetet manuálisan zárod, akkor a többi értelmét veszti.

 

Meg erre is vannak más megoldások, pl. mágnesszelep és nyomáskapcsoló kombinációja, csak az már áramellátást is igényel.

 

Nekem még nyomásérzékelőm sincs, a bemenetet mágnesszeleppel kezelem, ami egy mosógép alkatrésze.

 

Viszont így nem zárom a kimenetet egyáltalán, hanem gombnyomásra indítom a betápszelepet, illetve elektronikusan vezérlem az öblítőciklusokat, amihez van még egy külön mágnesszelep is, ami a fojtószelepet kiiktatja, az öblítés idejére.

Előzmény: Mr.TB (3429)
Mr.TB Creative Commons License 2020.11.16 0 0 3429

Köszönöm az útbaigazítást, elzártam. És ha így elzárva tartom akkor már jó vagyok, vagy mindenképpen kell hozzá a kétutas szelep? Igazából az akvarisztikai vízszűrőket akartam lemásolni, azokon nem láttam semmilyen plusz szelepet, ha megy megy, ha nem nem, csak két hetente használni kell állítólag, hogy ne száradjon ki a membrán. Nekem is kb. két hetente van szükségem RO vízre, és egyszerűbbnek (és olcsóbbnak) találtam egy membránnal alkalmanként kibővíteni a meglévőt, mint venni egy készüléket külön erre a célra. Nem néztem meg elég alaposan, vagy azok teljesen máshogy működnek?

 

Köszönöm,

 

TBalázs

Előzmény: Elektronikus (3428)
Elektronikus Creative Commons License 2020.11.12 0 0 3428

Az egyszerű átfolyós szerkezetet, aminek kimenetén van a csaptelep, nem lehet csak ilyen egyszerűen kipótolni, sőt a membrán tisztavízkimenetét nem is szabad lezárni.

 

Legegyszerűbb esetben kell még hozzá a kétutas szelep is, ami a membrán bemenetét zárja el, a kimeneti nyomás segítségével.

 

Addig is zárd el a betápszelepet, ne kínozd a membránt kimenet direkt zárásával.

Előzmény: Mr.TB (3427)
Mr.TB Creative Commons License 2020.11.12 0 0 3427

Üdv Mindenkinek!

 

Kis segítségre lenne szükségem. Volt eddig itthon egy 5 mikron, szén, 1 mikron vízszűrőnk, most vettem hozzá egy 200 gpd-s ro membránt, állítható áramlásszabályzóval az elfolyó ágon. Nyomás alatt folyamatosan folyik belőle a víz, ha minden el van zárva akkor is. Mi lehet a probléma? Illetve a szűrt víz/elfolyó víz aránya kb. mennyinek kell hogy legyen?

 

Köszönöm!

 

Balázs

Dante001 Creative Commons License 2020.10.28 0 0 3426

Ugyanazt tudják, vagy csak simán nem érnek semmit?

Előzmény: mercedese270 (3425)
mercedese270 Creative Commons License 2020.10.17 0 0 3425

Szerintem, mindegy.

Előzmény: Dante001 (3424)
Dante001 Creative Commons License 2020.10.14 0 0 3424

Üdv!

 

Csap mellé szerelhető víztisztóban a wellnet vagy az aquaphor a jobb választás?

Elektronikus Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3423

Ha jól látom, ezek angliai vagy német eladók, üzletek. Nem hinném, hogy problémásak, ugyanazt forgalmazzák, gondolom.

Előzmény: JohnyFirpo (3422)
JohnyFirpo Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3422

Sziasztok!

Tanácsot, tapasztalatot szeretnék kérni, érdemes/szabad-e ebay-ről, illetve hasonló oldalról rendelni aktív szén szűrős víztisztítót? Konkrétan az Aquaphor Crystal 3 lépcsős szűrője a kiszemelt, mivel már megelégedéssel használunk egyet, viszont ezt a típust az itthoni forgalmazók fillérre ugyan annyiért árulják mindenhol, mind a készüléket, mind a betét is, sőt, ez is már a "kedvezményes" áruk.

Ha a postát is beleszámolom, közel a feléért árulják. 50 itthon, 25-35 ebay-en.

Köszönöm nektek!

Johny

1413 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3421

Köszi,próbálkozom.

Előzmény: Elektronikus (3420)
Elektronikus Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3420

10 perc lehet, hogy kevés, a szűrőkben lévő gyári tartósítószer távozásához.

 

De nem is csak a folyatási idő számít, többet érhet, ha áll (azaz ázik), majd ismételt öblítések. Így a vízpazarlás is kevesebb.

Előzmény: 1413 (3419)
1413 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3419

Sziasztok,

 

Szűrőket cseréltem a mosogató alatti ivóvíz szűrőnkben (sediment+szénszűrő) ahogy már sokszor, a szűrőházat elmostam hypoval, majd forró vízzel alaposan elöblítettem. Sajnos záptojás szagú víz folyik most a csapból. Pohárba engedés után pár másodpercig érezni utána már nem.Kb. 10 percig folyattam a vizet a csere után.

Mi lehet a probléma?

 

Köszi a válaszokat!

mercedese270 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 3418

Szia!

Én családiházban ilyet csinálnék. 

 

http://www.eautarcie.org/hu/index.html

 

 

 

 

Előzmény: _V8_ (3417)
_V8_ Creative Commons License 2020.09.16 0 0 3417

Sziasztok!

Nemsokára építkezésbe fogunk és szeretnénk ha normális vizünk lenne a házban. Próbáltam utána olvasni és itt is böngésztem de nem kaptam választ a kérdőjeleimre.
A helyzet az, hogy egy kb netto 118 m2-es házat tervezünk 4 főre. Jelenleg ketten vagyunk. Szeretnénk egy szűrőt ami az egész házban és az udvaron is vízkő mentes vizet produkál. (inkább a kocsi mosásra gondolok kültéren, mivel erdős terület így fű locsolás nem lesz maximum pár virág persze erre tudunk külön kiállást csinálni) Illetve szeretnénk ha iható tiszta mindentől mentes víz is lenne a házban. Ez megoldható az egész rendszerre vagy érdemesebb csak a konyhába? Szóval ez lenne amit meg kell oldani. Milyen eszközöket javasolnátok, illetve mikre kell figyelni a megfelelő termék kiválasztásakor?

 

Előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!