Keresés

Részletes keresés

Kata` Creative Commons License 2019.01.07 0 1 3230
ITsFater Creative Commons License 2018.11.30 0 0 3229

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni teljesen laikusként. 

Pult alá szerelhető minőségi víztisztítót keresek otthonra. 

A fő cél egészségmegőrzés lenne, próbáltam utánaolvasni, sajna kevés sikerrel. 

Sokszor előkerül az "igényes, jobb gyártó" fogalma, aki nagyon jó cuccokat gyárt, igényes minőségben de a fórumokon jellemzően nem társul hozzá konkrétum, a forgalmazók pedig mind az általuk forgalmazottra használják. 

Ha van itt olyan, aki ért hozzá, akkor szívesen vennék tanácsot, hogy melyik gyártótól lenne érdemes nézelődni, ha tartály nélküli RO készülékben gondolkodom, és ivó/főző víz készítése lenne a cél.

Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.13 0 1 3226

Igen, sajnos a tartály agyonvágja az egészet, a membrán kapacitása is sovány, így lassan csordogál majd a tartályba, amire épp ezért van szükség, hogy legyen puffer.

 

A megadott névleges kapacitás ugyanis a gyakorlatban kevesebbre jön ki. Szerintem célszerűbb átfolyós rendszerben gondolkodni, ami tartály nélkül is kellő mennyiségben termel, úgy az UV-fertőtlenítés is feleslegessé válik, mert nincs tartály, amiben poshadna a víz.

 

Az RO-membrán kimenete nagyon korrekt vizet ad, hosszabb távon is, azt már nem kell külön fertőtleníteni.

 

Viszont továbbra sem tudok típusokat ajánlani, nem csak azért, mert nem akarnék reklámozni, de nem is követem a piacot.

Előzmény: fobiss (3225)
fobiss Creative Commons License 2018.11.11 0 0 3225

Sziasztok!

 

Kinéztem magamnak egy ilyen rendszert:

https://www.viztisztitomarket.hu/purepro-ro-105

Minden kiegészítővel:

https://www.viztisztitomarket.hu/PurePro-AIFIR-energetizalo-biokeramia-egyseg-InLine-2-d73.htm

https://www.viztisztitomarket.hu/BCpH-lugosito-pH-emelo-egyseg-InLine-2-d74.htm

https://www.viztisztitomarket.hu/PurePro-UV-lampa-keszlet-viztiszitohoz-6W-d23.htm

https://www.viztisztitomarket.hu/AIMRO-visszasozo-egyseg-asvanyi-anyag-visszapotlo-patron-InLine-2-d68.htm

 

A kérdésem az lenne, hogy mi a véleményetek a fenti konstrukcióról? 

Ezen felül olvastam, hogy a tartály elvileg nem a legjobb dolog, mert a tartályban a víz telítődhet baktériumokkal, tehát amennyire fellelkesültem, annyira el is bizonytalanodtam. 

 

Teljesen laikus vagyok, viszont szeretnék végre tiszta vizet önteni a pohárba :)

 

Ha ez egy kevésbé preferált konstrukció, akkor tudnátok egy olyan rendszert ajánlani, ami olyan szűrt vizet ad, amit bátran adhatok a három, 6 év alatti gyerekemnek?

 

Segítsetek kérlek, kb 2 hét múlva kerülne beszerelésre. 

 

 

mr.tanka Creative Commons License 2018.10.19 0 1 3224

Sziasztok!

 

Sajnos nincs időm visszaolvasni több oldalt, hogy volt e már ezekkel a termékekkel kapcsolatban kérdés.

A vezetékes víz nem ízlik, van némi mellékíze, ezért évek óta mizse vizet iszunk, ezen szeretnék változtatni, mert utálom a vele járó nyűgöt, savas víz helyett meg jó lenne egy sodaco, vagy sodastream gép.

A kiszemelt víztisztítók a következők:

- blue ups 2, az ára elég bolt függő, ahogy a neve is mert valahol 25ezer, máshol megkapni 13ezer körül is megkapni, a neve meg valahol aquafilter, sőt van hely ahol 17ezer a 3szűrős változat, 25ezerért már a 4szűrős kapilláris memránosat adják, szóval elég zavaros ez nekem.

https://www.vizetiszom.hu/ivoviztisztitok_204/blue_ups_2_premium_beepitheto_viztisztito_akcios_csomagban_242

 

http://www.krimmler.hu/viztisztito-berendezesek-79/viztisztito-berendezes-fp3-k1-329

 

http://www.krimmler.hu/viztisztito-berendezesek-79/takarekos-viztisztito-berendezes-330

 

 

http://www.protfilt.hu/index.php?mod=kinalat&task=show&kategoria=konyhai_alkalmazasu_szurok

 

 

https://viztisztitodepo.hu/termekek/367-vizszuro-berendezes-ultraszurovel-economy-water-4-lepcsos.html

 

Ahogy nézegettem a szűrőbetéteknél is nagy a szórás ár tekintetében.

 

-aquaphor crystal solo, ennek az árazása már egyértelműbb, kb 25ezer mindehol. Erről minden féle jókat írnak, hogy van benne az a spéci aqualen szál és magába köti a szennyeződéseket és ki sem engedi, ha telítődik akkor sem, aztán, hogy ez mennyire igaz azt nem tudom eldönteni, mert a legtöbb víztisztítós cég azt állítja, hogy az ő szűrője a legjobb. Ami ennél a típusnál tetszik, hogy gyorsan cserélhető a szűrő, házzal együtt, így a szűrőház tisztításával nem kell vesződni. Bár a szűrő elég drága, ha igaz elvileg csak évente kéne cserélni. Ezüstöt is tartalmaz a szűrője, ez nem tudom mennyire jó pl 10hónapos gyereknek, vagy felnőtteknek is tartós fogyasztásra?

 

https://www.vizetiszom.hu/ivoviztisztitok_204/aquaphor_crystal_solo_beepitheto_viztisztito_keszulek_365

 

Tehát, összefoglalva, melyik marketing szövegnek lehet hinni, melyik terméket és melyik üzletből érdemes választani? Az első linkeknél található termékek ugyanúgy néznek ki csak más név alatt futnak?

 

Soma.01 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 3223

Sziasztok!

Arról van információtok vagy tapasztalatotok, hogy az üledékszűrők közül a sodrott/száltekert polipropilén (yarn/string/wound) szűrőket, vagy a préselt polipropilén rost (melt-blown) szűrőket érdemes használni RO berendezések szűrőiként alkalmazva? Én eddig úgy olvastam, hogy a száltekercselt jobb valamivel, de ott nem RO berendezésekről volt szó, de gondolom, vizet szűrni ugyan úgy kell mindenhol. Hosszas keresgélés után találtam csak összehasonlító leírást amúgy.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.17 0 0 3222

Az amerikai piacon, ahol a régi ólomcsövek miatt sok helyen ez probléma, szokták ajánlani az Aquasana AQ-4000 típust, ami nálunk is beszerezhető, ha jól tudom.

 

Vagy fel lehet szerelni standard poharas, többlépcsős szűrőt is, aminek egyik betétje nehézfémeket megkötő ioncserélő legyen.

 

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/komarom-esztergom/hirek/lakossagi-tajekoztato-az-ivovizben-levo-olom-egeszsegi-kockazatairol-csokkentesi-lehetosegeirol

 

Elsősorban a zeolitot, egyes ioncserélő műgyantákat és a fordított ozmózis membránt tartalmazó kisberendezések lehetnek alkalmasak az ivóvíz ólomtartalmának megfelelő mértékű csökkentésére. Fontos, hogy kizárólag OTH engedéllyel rendelkező kisberendezést alkalmazzunk, az alkalmazási feltételek betartása mellett.

A kisberendezések alkalmazásával kapcsolatban részleteket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal honlapján (www.antsz.hu) olvashat, illetve további tájékoztatás kérhető az Országos Közegészségügyi Központ Vízhigiénés osztályának munkatársaitól (telefon: 1/476-1173 ; e-mail: vizosztaly@oki.antsz.hu).

viktor.zsiros Creative Commons License 2018.09.17 0 0 3221

A környékünkön nemrég előjött olyan probléma, hogy túl sok ólom volt a vízben, a nagyon régi vízvezetékek miatt. Van iskola és óvoda ahol pl. tilos vezetékes vizet itatni a gyerekekkel... Ezt hallva, gondoltam fel kellene szerelni valami víztisztítót itthonra is, ami az ólmot kiszűri. Vajon melyik az ami erre jó?

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.10 0 0 3220

Nem ír a tartály tisztíthatóságáról, amiben egy gumiballon vagy gumimembrán szokott lenni, az szorítja ki belőle a vizet. A gumifelület nyálkásodásra hajlamos, melegágya a baktériumok szaporodásának.

 

Azt írja, hogy ezüstözött előszűrő van, ami viszont nem olyan lényeges. Igaz, hogy 6 hónap után szaporodhatnak a baktériumok a normál szénszűrőben, vagy annak gumigyűrűjén, de ezek a membrán résein úgysem férnek át.

 

Tapasztalat, hogy 1 év, vagy a karbantartás elodázása esetén több idő után, mi minden képződhet az előszűrőkben és az ember észre sem veszi, mert az RO-membrán olyan hatékony, hogy tiszta vizet varázsol még a rozsdás löttyből is. Aminek még szaga, aromája sincs a kimeneten, pedig utószénszűrő sincs.

 

Nem szerepel a membránkapacitás, a veszteségi arány. Rásegítő szivattyú nélkül mindkét paraméter lehet csalódás forrása esetleg.

Speciális betétek miatt kötött a beszerzési forrás, bár előnyös az egyszerűbb csere.

 

https://www.agriaaqua.hu/szurobetet-cserebetet/ozmozis-membran-ro-101s-keszulekhez

 

2017 08 01 után kompatibilis a membrán, de mi van a régebbi készülékekkel? Mi van, ha egyszer ehhez sem lesz?

Előzmény: atos80 (3218)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.10 0 0 3219

Évek során nem jutottam még addig, hogy kipróbáljam valamelyiket, mert az RO-víz önmagában is bevált. Az természetes, hogy az ásványvizek meszesebb ízéhez képest eleinte savanykásabbnak tűnik, de ez megszokás kérdése is. Később már ez lesz a normál íz, amaz meg a "meszes".

 

Ilyen lúgosító betétem volt régebben, nem volt rossz, de amikor lejárt az ideje, kikerült a rendszerből:

 

https://www.vizetiszom.hu/bc_ph_12_lugosito_szurobetet_229

Előzmény: Törölt nick (3217)
atos80 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 3218
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.09 0 0 3217

Szia, Szeretném megkérdezni, hogy neked melyik visszasózó tőltet vált be ízre a legjobban?

Szeretnék ízsemleges, ásványvízekre emlékezetető ízvilágot elérni, pl. Szentkirályi  

Előzmény: Törölt nick (3215)
atos80 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3216

Le a kalappal. Köszönöm. De úgy érzem, hogy nem a legideálisabbat néztem ki. A fenntartása fontos számomra, ezért néznék drágább RO-membránosat.

Előzmény: Törölt nick (3215)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3215

Maga a felépítési elv nem néz ki rossznak (hogy nincs tartály) az alkatrészek minőségét nem tudhatom.

 

Bypass szelepet említ a sótartalom beállítására, de azt célszerű teljesen lezárni, mintha nem is lenne. Ha mégis van igény utánsózásra, azt inkább utánsózó patronnal biztosítani. Ez a szelep elvileg az előszűrők utáni vízből kever hozzá valamennyit a membrán kimenetéhez.

 

Csak ezzel annyi a gond, hogy az előszűrt vízben 6 hónap után már baktériumok jelenhetnek meg (tapasztalat), amit a membrán kiszűr, tehát végeredményben elterelődnek a lefolyóba. De ha a bypass-szelep mégis átengedi az ivóvízbe, akkor pont nem ér semmit a membrán ilyen szempontból, meg persze más összetevők kiszűrése szempontjából sem.

 

A három olcsó előszűrőt ajánlott egyébként 12 havonta cserélni, míg a drágább RO-membrán több évet is kibírhat, ami TDS-mérővel ellenőrizhető.

 

Mechanikus kétutas szelepet látni rajta (a szivattyú utáni árnyékban), az biztosítja a membrán bemenetén a nyitást-zárást a kimeneti csaptelep állásától függően. A rásegítő szivattyút pedig nyomáskapcsoló vezérli, amiből látszik egy, de jó esetben kettőnek kellene lenni: egyik a betápnyomás hiánya esetén szakítja meg az áramkört, ez védelmi szempontból ajánlatos.

 

Másik a túlnyomáskapcsoló, az pedig a kimenet zárását-nyitását érzékeli és attól függően kapcsol. A szivattyú hasznos, ha kevés a hálózati nyomás, nélküle lassabban termelődne a víz, illetve a szennyvízarányon is javít általában a nyomás növelése.

 

Hogy 1:1 arány van beállítva, az bár gazdaságos, viszont eléggé igénybe veszi a membránokat, vagyis csökkenhet az élettartam.

Előzmény: atos80 (3214)
atos80 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3214
atos80 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3213

OK, értem. És mire érdemes odafigyelni ami a fenntartásában megkönnyíti az életet?

Előzmény: Törölt nick (3212)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3212

Konkrét gyártmányt sajnos nem tudok, nem is figyelem a kapható típusokat. Sajátom magam barkácsoltam, már sok éve.

atos80 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3211

Köszönöm a gyors választ. Akkor marad a konyhapultba rakható verzió. Ebben a kategóriában tudsz ajánlani?

 

Sajnos a szervezet elsavasodására és bizonyos hormonok vízből történő kiszűrését javasolták a mi problémánkra.

Előzmény: Törölt nick (3210)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3210

Családi házba vagy bármilyen lakásba nincs értelme központi RO-készüléket építeni. Igen drága is lenne akkora vízhozamot elérni, ráadásul a tisztított víz feloldaná a csőhálózat lerakódott anyagait, utána megtámadná, korrodálná még a csőrendszert is.

 

Vannak például tengerparti RO-tisztítók, amihez utána kalciumkarbonátot kell adagolni, különben az agresszív víz tönkretenné a település csőrendszerét. Úgyhogy ez nem így működik.

 

Házi víztisztítónak az a módja, hogy be lehet építeni központi vízlágyítót, ami ioncserélő elven működik, nátriumra cseréli a Ca, Mg ionokat, tehát ezek konyhasóval regenerálható ioncserélők. Megvédi a lakás berendezéseit a vízkövesedéstől, tisztálkodásra is jó, csak ivásra nem ajánlott, a nátrium miatt.

 

Utóbbira való a konyhába felszerelt RO-víztisztító, ami persze lehet önmagában is, nem feltétele semmiféle központi kezelés.

 

Egyébként ilyen van, hogy valakinek az orvos sem javasolja a vízköves csapvizet? Vesekímélés, vagy milyen indokkal szokták ezt mondani?

 

Régebben ugyanis voltak olyan nézetek, amikor pont az orvosok nem ajánlották az RO-vizet.

 

Előzmény: atos80 (3209)
atos80 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 3209

Sziasztok

Folyamatosan olvasom vissza a hozzászólásokat, de addig is kérnék egy kis kiinduló pontot. Nekünk az orvos a fordított ozmózisú víztisztítást javasolt, ezért ilyen központi vízszűrőt keresek (kertes házba átlagos fogyasztással). A kinti vízaknába tervezem lerakni, mert az áram oda is ki van húzva. Mely termékeket érdemes megnézni? Milyen irányba javasolt elindulni?

 

előre is köszönöm 

justicze Creative Commons License 2018.08.21 0 0 3208

Ez jónak tűnik. Köszönöm szépen a segítséget.

 

üdv:

 

justicze

 

Előzmény: Törölt nick (3207)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.21 0 0 3207

A kék színű alkatrész, ami rendelhető külön is, vagy pótolható egy rátekert huzallal is, akár szigetelt vagy csupasz réz, alu vezetékkel.

 

De nem sok jelentősége van, mert a víznyomás úgyis kifelé feszíti a belső gyűrűt, így a biztosító mintha ott sem lenne. Még a nyomás megszűnése után sem szokott visszaesni. Talán, ha erősebben törik a cső, segíthet egyenesben tartani. De én igyekszem mindig úgy elrendezni, hogy oldalra ne feszüljön.

 

Előzmény: justicze (3206)
justicze Creative Commons License 2018.08.20 0 0 3206

Köszi. Milyen  az a biztosító klip?

 

justicze

 

Előzmény: Törölt nick (3205)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.20 0 0 3205

Ha gyorscsatlakozó, a cső végéből levágni a roncsolt részt.

Tisztára megtörölni, ütközésig betolni.

Nyomás alatt kicsit visszább fog jönni, ekkor ismét erősen (a nyomás ellenében) ütközésig nyomni.

Csövezést úgy elrendezni, hogy oldalirányba ne feszüljön lehetőleg.

Biztosító klipet fel lehet rakni, de nem feltétele a normális működésnek.

Ha hibás a csatlakozó, cserélni.

Előzmény: justicze (3204)
justicze Creative Commons License 2018.08.19 0 0 3204

Sziasztok!

 

Ma lett beüzemelve a vadiúj purepro cucc, és már kétszer eláztatott bennünket.  :-(   A betáp cső csúszott ki a helyéről  (a szűrő csatlakozásnál ). Van valamilyen gyógyszer  a gagyi rögzítés megerősítésére?

 

köszönöm

 

justicze

 

eliterkel1 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3203

Köszönöm az infokat!

Előzmény: Törölt nick (3202)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3202

Lehet, hogy nem ideális, de bizonyára működik, ki lehet próbálni, hogyan alakulnak nyomás- és termelési viszonyok, ha egyik vagy másik van előbb.

Egymás után kötött membrán helyettesít egy hosszabbat, vagy másképp fogalmazva olyan, mintha egy hosszút megfeleznénk, de utána csővel mégis összetoldjuk.

Többi rész változatlan.

Előzmény: eliterkel1 (3201)
eliterkel1 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 3201

Sziasztok!

Érdeklődnék ha ki szeretném hagyni a rendszeremből a tartályt (PurePro M500P RO víztisztítónyomásfokozóval) 

és sorba kötök 2db RO membránt akkor azoknak azonos méretűeknek kell lenniük? 

Vagy működik úgy is ha mondjuk 1db 200GPD és 1db 300GPD van sorba kötve?

A most meglévő rendszerembe kell valamit cserélni vagy pluszba beépíteni (a csöveken és idomokon kívül) 

ha a tartályt kiiktatom és beszerelek helyette 1db RO membránt sorbakötve?

Spezial Creative Commons License 2018.07.14 0 0 3200

Nálam a vastag műanyag repedt el, PVC ragasztóval próbálkoztam, persze nem hatott rá. Meg most a 12 literes tartálycsap, pedig ahhoz aztán egy évben max. kétszer nyúlok elzárni-nyitni. A szűrőház vízösszekötő is már eltört kettő, ezekben nálam semmi tömítés nincs, és hajlamos volt csepegni, tekertem rá teflont, de valami O gyűrű jobb lenne.

Vízkő nálam sincs, dacára annak, hogy 8 éves. A teavízforralót is nagyon ritkán vízkőtelenítem, míg a melóhelyen lévő szinte kőgyárként müxik.

 

Előzmény: Törölt nick (3199)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.13 0 0 3199

Olyanfajta merev csatlakozást nem használok, a csöveket pedig úgy szoktam belőni, irányítani, hogy oldalfeszülés nélkül álljanak meg. Amikor nyomás alatt van a gyorscsatlakozó és ilyenkor ismét betolom a csövet ütközésig, a biztosítógyűrűt pedig kitolja a nyomás, úgy stabilabb lesz. Az még nem feltétlenül gond, ha elsőre nem sikerül a csatlakoztatás, attól még lehet hibátlan a későbbiekben. Persze attól még oda kell figyelni, a hibásnak tűnő alkatrészt cserélni inkább.

 

Anyagrepedésről olvastam már fórumon, ami elvileg a spórolósabb, vékonyított szűrőházaknál megeshet. Nálam ez mondjuk nem fenyeget, mert a bemeneten van a mágnesszelep, a kifolyás nincs lezárva, nincs  állandó nyomás alatt a rendszer (a felső konyhaszekrény alsó részén van egy kézreálló nyomógomb, az indítja a vizet, nem csaptelep).

 

A membrán elhasználódása, kilyukadása TDS-mérővel is kimutatható, ami ma már olcsón rendelhető Kínából, bár én ennek ellenére sem foglalkoztam még ilyennel. A tartály nélküli rendszeren valószínűleg feltűnne, ha megváltozna a kifolyás szokásos tempója, vagy vízkőmaradvány jelenne meg forralás után, illetve a tiszta víz savanykásabb íze is elég jól megkülönböztethető a meszes víztől, visszapótlás pedig itt nincs. Meg a hálózatból sem mérgezett víz jön, vagyis nem lenne tragikus egy membránlyukadás. Az előszűrők tartalma már érdekesebb, de lehet, az is feltűnő lenne, a kimenetre jutva.

 

Még a téli-nyári víz között is érzékelhető bizonyos különbség. Hideg víz --> szűkebb membránpórusok --> lassabban folyó víz --> savanykásabb íz, a nyárihoz képest.

Előzmény: Spezial (3198)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!