De persze van, csak nagyságrendileg kevesebb, mint egy modern (TLC NAND-os) pendrive vagy memóriakártya esetében.
Mielőtt megkérdeznéd, hogy az SSD-t miért nem írtam: mert az SSD-k nagyobb kapacitásából adódóan jóval több NAND modul van bennük, így az írásterhelés is többfelé oszlik meg, és ez nagyságrendileg javítja az élettartamukat.
Ezt azokban is jó lenne tudatosítani, akik akik a fél életüket ilyeneken tárolják vagy a telefonjukban lévő mSD kártyán és amikor egyszer csak nem ismeri fel semmi, akkor megszédülnek a monolitok chip-off mentési árától...
Két készülék közti átvitelkor is tud sérülni, lásd pl. a diplomamunkák szezonját, amikor ad-hoc jelleggel több gépen is szerkesztik, de mindig a pendrive-ra írják ki mert az a hordozó köztük, és persze sehol nincs biztonsági mentése.
Szóval sajnos a termék garanciája nem véd meg az adatvesztéstől és nem fedezi az esetleges adatmentés árát sem, ami annak tükrében, hogy a flash alapú tárolók a legmegbízhatatlanabbak hosszú távú adattárolásra, elég rossz üzlet a felhasználó szemszögéből.
Sandisk, Verbatim, Lexar, a többire nem bíznám az életem. Persze csak az eredetiekről beszélve, mert egy barátom az egyik nagy áruházban vett Artisjus matricával meg minden kutyafülével plecsnizett Kingstont, csak éppen az első használatnál a fájlok nagy része eltűnt róla. Végül sikerült mindent lementeni róla, de azért na... Amikor visszavitte és rákérdezett, az eladók privátban elmondták neki, hogy a beszerzési forrás alapján simán lehet akár hamis is, nem lepődnének meg. Az Adata és a Kingston évek óta hülyítik a felhasználókat, mert miután felfuttattak egy új szériát és a tesztoldalak lehozták a jó mérési eredményeket, költséghatékonyságból elkezdik lecserélgetni az alkatrészeket gyengébbekre, így az addig szépen teljesítő széria leromlik (https://www.youtube.com/watch?v=K07sEM6y4Uc). Egy ideje az Adata is átvette a módszert: https://www.tomshardware.com/news/adata-and-other-ssd-makers-swapping-parts. Ugyanez igaz a pendrive-okra is. A Sandisk saját házon belül gyárt kontrollert és memóriát is, így saját magát szúrná hasba, ha rosszak lennének (a hamisítottakban viszont mindenféle más gyártók alkatrészei vannak).
Te is? Múltkor jött egy, szintén 2 TB-osként hirdetett Samsung 850 Pro, aztán én is meglepődtem, mert sosem gyártották a hátlapot teljesen fedő matricával, ráadásul rosszul voltak kialakítva a matrica felszedését gátló bevágások (nem a szélén voltak, hogy beszakadjon, hanem milliméterekkel beljebb), meg ugye a HDSentinel egy eredeti 850 Pro esetén termékkódot és sorozatszámot ír ki, ez viszont valami utólag beírt egyediséget (és a legtriviálisabb, hogy a PC3000 se tudta se techno se bootcode módba tenni, szóval vagy teljesen más belseje volt vagy teljesen át volt mókolva a firmware). Végül nem tudtam belekukkantani, mert visszavitték az eladó hajára kenni. :-)
Ezek a fake pendrive-ok és memóriakártyák úgy működnek mint a régi analóg telefonos üzenetrögzítők, amelyeknek belsejében végtelen szalag van: a memória vége vissza van hurkolva az elejére, így mindig csak az utolsó x percet rögzíti aztán amikor betelt, kezdi elölről és felülírja az elsőnek rögzített adatokat, stb. No, most képzeld el ezt a hamis meghajtóddal: csak annyi a különbség, hogy a meghajtód genyó módon nem a valós, kis méretét mutatja, hanem egy sokkal nagyobbat, amit a készítői beleprogramoztak. A neten vannak leírások és programok a kártya valós kapacitásának visszaállítására, hogy legalább ha kisebb mérettel is, de folyamatos adatvesztés nélkül használható legyen: a Google segít benne.
Meg kellene próbálni alacsonyszinten formázni (LLF) - ez letöröl róla minden nem odavaló dolgot. Ezután formázd Win alatt. Ha most sem megy, akkor az eszköz hibás.
((olyan nincs, hogy csak iPhone alatt működik - a papírján is rajta van hogy mindenhez jó...)
Ne haragudjatok, ha nem olvasok át több oldalt és évet visszamenőleg és kövezetek meg érte, de a segítségetekre lenne szükségem, mégpedig.
A csatolt képen látható nagyon keleti felebarátainktól rendeltem eme eszközt. Viszont érdekes módon csak az iPhone kezeli. Android eszköz és Win10 pro semmi vagy is a windows formázni szeretné, de eldobja, hogy a windows nem tudta befejezni a formázást... Próbáltam elég sok féle alkalmazást progit, de feladtam. Nyilván az is lehet, hogy sérült, de akkor elképzelhető, hogy csak a normál és android csatlakozás vezérlése??
Minden ötletet szívesen fogadok, de ne savazzatok..
Ne haragudjatok, ha nem olvasok át több oldalt és évet visszamenőleg és kövezetek meg érte, de a segítségetekre lenne szükségem, mégpedig.
A csatolt képen látható nagyon keleti felebarátainktól rendeltem eme eszközt. Viszont érdekes módon csak az iPhone kezeli. Android eszköz és Win10 pro semmi vagy is a windows formázni szeretné, de eldobja, hogy a windows nem tudta befejezni a formázást... Próbáltam elég sok féle alkalmazást progit, de feladtam. Nyilván az is lehet, hogy sérült, de akkor elképzelhető, hogy csak a normál és android csatlakozás vezérlése??
Minden ötletet szívesen fogadok, de ne savazzatok..