Négy újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a rendőrök a fővárosi földhivataloknál történt vesztegetési ügyek kapcsán.
A nyomozók csütörtökön reggel hét óra körül fogták el a négy embert - három nőt és egy férfit -, akiket kihallgatásuk után őrizetbe vettek. A vizsgálat eddigi adatai szerint a négy ember az év folyamán többször is megbízta az ügy egy ötödik gyanúsítottját különféle földhivatali ügyek elintézésével.
A férfi részére különféle összegeket is adtak illetve ígértek, hogy azok átadásával gyorsítsa a földhivatali dolgozók ügyintézését. A gyanúsítottakat a BRFK vagyonvédelmi nyomozói őrizetbe vették, majd kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat is.
Ugyanebben ügyben már szeptember végén őrizetbe vettek kilenc ügyintézőt és három civil gyanúsítottat - köztük a most őrizetbe vett négy ember feltételezett megbízottját - is. Ők azonban e héten szabadlábra kerültek, miután megfellebbezték az előzetes letartóztatásukról hozott bírósági határozatot
Ui: Arról nem szólnak a hírek, hogy tesznek-e a hátrány ledolgozására is ekkora erőfeszítéseket?!?!
Vagy marad minden így és megint csak a kis emberek szívnak, mert nem intéződik az ügyük...
Azt nem értem az egészben, ha lassú az ügyintézés, mert kevesen vannak, miért nem vesznek fel emberkéket dolgozni? Ugyis sokan vannak munkanélkül.Egyből nem lenne olyan sorban állás stb.
A rendőrség kezdeményezi, hogy hosszabbítsák meg a Fővárosi Kerületi Földhivatal vesztegetéssel gyanúsított munkatársainak, illetve a velük kapcsolatban álló három neppernek az előzetes letartóztatását.
A szeptember 23-án bilincsben elvezetett 9 földhivatali alkalmazott közül eddig egy tett beismerő vallomást. A rendőrök birtokában vannak a telefonlehallgatási jegyzőkönyvek is, amelyek bizonyítják a vesztegetési sorozatot (az ügyek felgyorsítását intéző nepperek telefonon álltak kapcsolatban az ügyintézőkkel).
A lap úgy tudja, rövidesen beidézik az érintett ügyfeleket is, több mint húsz személyt készülnek meggyanúsítani hivatali vesztegetéssel. A telefonlehallgatások ellenük is bizonyítékként szolgálnak, amit csak erősítenek a soron kívül kikért tulajdoni lapok.
Amikor mi az "új" lakásunkat vettük, a szerződéseket megíró ügyvéd minőségbeni közreműködőnek látszó személy felszólította a JELENLÉTÜNKBEN a néki dolgozó Jucikát, úgymond:"Jucikám, szalaggy má' át a fődhivatalba, hogy az új lakás telekkönyvi kivonatára rákerüjjön végre az ÚJ SZÉLJEGYZET!!!" Mire "Jucika" el... Majd kb 3/4 óra múlva visszaért: "el van intézve, főnök!!!". Az ügyvédi iroda - mondjuk úgy - alsó-Óbudán van, helyét tegyük kb. a Zsigmond tér és a Flórián közé....
Az útnak oda-vissza bejárásával, adminisztrációval együtt ez "Jucikának" mindössze 3/4 óra volt: vajh ugyan mi történhetett közben???? ÉN IS SZERETNÉM TUDNI!!!
A földhivatali csúszópénzekről eddig is tudtam, csak - emlékezetem szerint a cikkben szereplő esetenkénti 10.000 Ft-os kenőpénz helyett - én sokkal nagyobb tételekről hallottam, sőt tapasztaltam meg a barátom lánya révén. Neki sürgős volt az átírás (banki kölcsönt addig nem kapta meg), és ha jól emlékszem két vagy három széljegyért 80-100 Ft-körül fizetett. Persze lehet, hogy a közvetitők is leszedték a sápot...
Egyetértek, hogy az okozatot próbálják megszüntetni, télleg milyen régóta gond és nem tesznek semmit, folyton beszélnek róla, a múltkor már ki is kapcsoltam a rádiót, amikor erről volt szó...
Nullázás helyett - felhomályosítanál, mi is történt tulajdonképpen?
Mi az az illetékhivatal? És mi a botrány tárgya? Én Földhivatalról már sok rosszat hallottam pl, de az ILLETÉKHIVATALRÓL még soha, pedig kellett már Illetéket fizetnem, egy örökölt lakás után....
Szerintetek nem érdekes, hogy megint az okozatot szüntették meg, nem az okot?
Ez szerintem pofon 1szerű: Ha normális időben bekerülnének az ingatlan bejegyzések, a kutya nem adna pénzt ezeknek a csalóknak. Ehelyett: dádá van az elkapott korrupt figuráknak, de nem jut eszükbe elkezdeni ledolgoztatni a lemaradást!
Ennek két következménye lesz:
- még drágábban lehet időben elintézni a bejegyzéseket
- nő a káosz, mert még kevesebben dolgoznak majd a mai naptól.