Keresés

Részletes keresés

garfieldka* Creative Commons License 2012.11.02 0 0 22

A C vitamin sajnos nem szereti a sütés főzést, ez igaz. De amit itt elveszítek, nem érdekel nagyon. C vitaminra, elsősorban a téli időszakban, a magam szedte, szárította és törte csipkebogyóból készült teát fogyasztom. Vagy bodzát, aminek a C vitamin tartalma sokszorosé a citroménak. Sajnos ott is van azért vesztesség, hiszen levet, lekvárt készítünk belőle és az is melegítéssel megy.

 

Egyébként ezzel a gősölős géppel mi a lehullott, de még ép almát is feldolgozzuk. Van egy fánk, aminek nem túl ízletes a gyümölcse, kissé fanyarkás, én nem rajongok érte. Kemény is a húsa. Ha gyümölcscentrifugán kipréselem, mintha timsót inna az ember, olyan húzós a leve. Érdekes módon kigőzölve egészen bársonyos és akár még édeskésnek is mondható lesz ugyanannak a gyümölcsnek a leve.

 

Előzmény: Color My Rainbow (21)
Color My Rainbow Creative Commons License 2012.11.02 0 0 21

Nyilván van különbség a főzés és a gőzölés közt, de a C-vitamint pl. mindkettő elpusztítja, hisz az már 40-50 fok felett elbomlik. Rég nincs már meg az a gép, nem is emlékszem már hogyan működött pontosan, de gyerekként élvezetes volt főzni vele, az egésznek megvolt a szertartása. Most ezt a hajlamom kávéfőzés közben élem ki:)

Idén drága volt az őszibarack, kajszi meg alig volt, így csak mustot tettem el.

Előzmény: garfieldka* (20)
garfieldka* Creative Commons License 2012.11.02 0 0 20

Én is a valamikori NDK-ból ismerem. A hatvanas évek végén ott szinte minden munkatársam istenítette ezt a kütyüt, de akkoriban nem fogtam fel a jelentőségét. Vettem a boltban üdítőt és kész. :)

 

Ami a főzés kifejezést illeti, ennél az eszköznél ez nem a legszerencsésebb, hiszen itt a felfelé áramló gőz szétpukkasztja a sejteket, s azokból az értékes nedű így kifolyik. Természetesen a gőzzel együtt, ami kicsit hígítja.

Világos, hogy maga a gyümölcs, vagy az abból mechanikusan kipréselt lé tartalmazza a legtöbb értékes összetevőt. De hát ez két különféle eljárás. A magam részéről ha lehet, még a nátrium benzoátot is kerülni próbálom. :)

 

Ami a főzés és gőzölés eredményét illeti, jól érzékelhető, ha pár krumplit darabokra vágva vízben megfőzünk, illetve másik néhányat párolóban a gőzzel puhítjuk meg. Ég és föld a kettő ízkülönbsége.

Előzmény: Color My Rainbow (19)
Color My Rainbow Creative Commons License 2012.11.02 0 0 19

Ismerem ezt a gépet már vagy 25 éve. Még gyerekkoromban a nagymamámhoz járó keletnémet turisták hoztak neki ilyet ajándékba és mindig őszibaracklevet csinált vele. Tűrhető volt, csak a főtt mellékízt nem szerettem annyira. És akkor még nyilván nem tudtam, hogy a főzés és vízzel hígítás hatására szinte alig maradt valami értékes abban a lében. Mondjuk gyerekként ez nem is igazán érdekelt.

Felnőttként viszont már írtózom a forralástól, melegítéstől és tartósítószerektől, így gyümölcslét kizárólag fagyasztással tartósítok, vagy pedig (pl. must esetén) teszek bele egy nagyon kevés nátrium benzoátot, de tényleg csak negyedannyit, mint amennyit a zacskó szerint kellene. Aztán be a sima hűtőbe és hosszú hónapokig eláll és nem forr fel! Benne marad a vitamin 80-90%-a, nem pusztulnak el a jótékony anyagok. A csipetnyi tartósítószer pedig nem vészes, a nátrium benzoát az egészségesebbek közé tartozik, csak nem szabad túladagolni, sőt, az előírt adagot is csökkenteni kell.

Előzmény: garfieldka* (18)
garfieldka* Creative Commons License 2012.10.14 0 0 18

Én tiszta (cukor- és tartósítószer mentes) gyümölcslé készítésére egy gőzölő eszközt használok. A németeknél nagymútú készülék már nálunk is kapható, szinte azonos áron. Itthon kb. 11-12 ezer forint volt pár hónapja.

 

Sajnos csak címsort adhatok róla. Beírva az ebay keresőjébe, kinyílik a termékoldal. De a google is kidob egy csomó választ.

 

Edelstahl Dampf Entsafter Dampfentsafter Fruchtentsafter Obstpresse Saftpresse

 

A kütyü alsó edényébe vizet kell tenni! Erre jön a középső rész, ami egy tölcsérszerű valami. A közepén a gőz felfelé halad, a peremében pedig a felső gyümölcstartó lyukas alján át lecsöpögő levet lehet felfogni. Az oldalán lévő csövön a felgyülemlett lé időnként leengedhető egy tiszta, forró üvegbe. A tele üveget lezárva a lé hosszú ideig tárolható.

 

A felső részbe megtiszított, egészséges, apróra vágott gyümölgyöt teszünk. Lehet maggal együtt is, de szár nélkül. A gőz a sejteket szétrobbantja, s a gyümölcslé kfiolyik. A tele edényben 1-2-3 óra múlva már csak az alján összetöpörödött, kilúgozott massza marad. Ez semmire nem használható, élvezeti értéke nincs. Nálunk a komposztba megy.

 

Többféle gyümöcsből is lehet vegyes levet készíteni, tetszés szerint akár cukorral is. A cukrot a nyers gyümölcshözt tesszük, s a gőzölés során a cukor a lével együtt folyik az üvegbe.

 

Kb. 4-5 kg bodzából 2 óra alatt úgy 3-4 pezsgősüvegynyi levet kaptam. A földre hullott nyári, savanykás almából pedig cukor nélkül is nagyon kellemes ízű almalé lett.


A használatiban receptek is vannak. Sok sikert, ha esetleg ilyesmire adod a fejed!

Előzmény: Bubus1111 (17)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 17

Köszönöm szépen, nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű. :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.27 0 0 16

Felforralod, forrón tiszta üvegbe

Előzmény: öreg_néne_b (15)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.27 0 0 15

Felforralod, tiszta üvegbe (csavaros vagy csatos) töltöd, lezárod, fejreállítod pár másodpercre és jól hőszigetelt helyre teszed (dunsztolás). Ha jól csináltad, sokáig eláll.

Előzmény: Bubus1111 (14)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 14

A hőkezelés az mit takar?

öreg_néne_b Creative Commons License 2012.09.27 0 0 13

Vagy hőkezelni vagy fagyasztani vagy tartósítószerezni kell. Vagy gyorsan meginni. :)

Előzmény: Bubus1111 (9)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 12

Tegnap néztem meg egy videót amiben egy angol hapsi ledarálta a saját készitésű darálójával az almát és utána berakta valamilyen szövetbe amiből kicsavarta a levet és aztán már ihatta is.

Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 11

Én is erre a megállapitásra jutottam.

tanonc1 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10

Szerintem lehet mindenféle szer nélkül csinálni, csak gyorsan meg kell inni.

Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 9

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy almalé készitéséhez kell-e valamilyen különleges nem mindennapi tartósitószer?

TTAMAS Creative Commons License 2003.10.01 0 0 7
Nekem egy komplett robotgép (Moulinex 2000?) részeként van gyümölcscentrifugám, jól működik.
A készülék ára elég húzós és elfoglalja a fél munkapultot. :(
Előzmény: raistlin (6)
raistlin Creative Commons License 2003.09.30 0 0 6
A kifolyó-témával én is keserű tapasztalatokat szereztem: ugye oldalt/alul folyik ki az edénykébe a lé. Első használat után keveselltem, amennyit kifacsart. Döntögettem, rázogattam, nem jött ki több. Bánatosan kikapargattam belőle az alma-répa keveréket és eközben fejjel lefelé fordítottam a gépet. Kábé feleannyi lé ömlött ki még belőle, mint amennyit addig az edénykéjébe facsart. Kicsit se lettem ideges.
Előzmény: Don Palesz (5)
Don Palesz Creative Commons License 2003.09.30 0 0 5
Én meg 9900-ért egy Solacot, az sem az igazi. Néha, nem tudom miért, sokkal hangosabb mint máskor, másrészt a kifolyója is elég vacak.
Előzmény: raistlin (4)
raistlin Creative Commons License 2003.09.30 0 0 4
Én 5 ezerért vettem Clatronic-ot, de senkinek nem ajánlom. Nagyon gagyi. Ha jót akarsz, szánj rá több pénzt.
Előzmény: TTAMAS (2)
vox humana Creative Commons License 2003.09.23 0 0 3
Igaza van annak, aki a nyers fogysztásra esküszik! Érdemes befektetni 1x egy gyümölcscentrifugába, minden idénygyümölcshöz jó, lehet benne "egészben fogyasztásra nem alkalmas portékákat" is zúzni.
Ha valaki űzi már gyümölcscentrifugálást 1 jó tanács: időnként pihentetni a gépet (nekem ugyanis múlt héten leégett a motorja).
Különben még egy valami: érdemes mindenhez egy sárgarépát centrifugálni a karotinoidok miatt.
TTAMAS Creative Commons License 2003.09.22 0 0 2
Lehet úgy is, hogy megfőzöd, turmixolod, + cukor + citromsav + víz, felforralod,+ szalicil, de ha lehet sokkal jobbat is, akkor minek?
Azt hiszem, ~10 eFt egy centrifuga.
Előzmény: Don Palesz (1)
Don Palesz Creative Commons License 2003.09.22 0 0 1
Köszi, akkor már csak gyümölcscentrifugát kell vennem:)
Mennyibe kerülhet?
Előzmény: TTAMAS (0)
TTAMAS Creative Commons License 2003.09.22 0 0 0
Almát és körtét nagyjából összekaszabolsz és berakod a gyümölcscentrifugába. friss, vitamindús, valóban 100 százalékos gyümölcslevet kapsz, ami, ha tisztán dolgozol, hűtőben akár egy hétig is eláll(na, ha addig meg nem innád).
Előzmény: Don Palesz (-)
Don Palesz Creative Commons License 2003.09.22 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Gyümölcslét akarok csinálni, de semmit nem találok a neten. Pontosabban alma és körtelét. Tudnátok receptet adni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!