A C vitamin sajnos nem szereti a sütés főzést, ez igaz. De amit itt elveszítek, nem érdekel nagyon. C vitaminra, elsősorban a téli időszakban, a magam szedte, szárította és törte csipkebogyóból készült teát fogyasztom. Vagy bodzát, aminek a C vitamin tartalma sokszorosé a citroménak. Sajnos ott is van azért vesztesség, hiszen levet, lekvárt készítünk belőle és az is melegítéssel megy.
Egyébként ezzel a gősölős géppel mi a lehullott, de még ép almát is feldolgozzuk. Van egy fánk, aminek nem túl ízletes a gyümölcse, kissé fanyarkás, én nem rajongok érte. Kemény is a húsa. Ha gyümölcscentrifugán kipréselem, mintha timsót inna az ember, olyan húzós a leve. Érdekes módon kigőzölve egészen bársonyos és akár még édeskésnek is mondható lesz ugyanannak a gyümölcsnek a leve.
Nyilván van különbség a főzés és a gőzölés közt, de a C-vitamint pl. mindkettő elpusztítja, hisz az már 40-50 fok felett elbomlik. Rég nincs már meg az a gép, nem is emlékszem már hogyan működött pontosan, de gyerekként élvezetes volt főzni vele, az egésznek megvolt a szertartása. Most ezt a hajlamom kávéfőzés közben élem ki:)
Idén drága volt az őszibarack, kajszi meg alig volt, így csak mustot tettem el.
Én is a valamikori NDK-ból ismerem. A hatvanas évek végén ott szinte minden munkatársam istenítette ezt a kütyüt, de akkoriban nem fogtam fel a jelentőségét. Vettem a boltban üdítőt és kész. :)
Ami a főzés kifejezést illeti, ennél az eszköznél ez nem a legszerencsésebb, hiszen itt a felfelé áramló gőz szétpukkasztja a sejteket, s azokból az értékes nedű így kifolyik. Természetesen a gőzzel együtt, ami kicsit hígítja.
Világos, hogy maga a gyümölcs, vagy az abból mechanikusan kipréselt lé tartalmazza a legtöbb értékes összetevőt. De hát ez két különféle eljárás. A magam részéről ha lehet, még a nátrium benzoátot is kerülni próbálom. :)
Ami a főzés és gőzölés eredményét illeti, jól érzékelhető, ha pár krumplit darabokra vágva vízben megfőzünk, illetve másik néhányat párolóban a gőzzel puhítjuk meg. Ég és föld a kettő ízkülönbsége.
Ismerem ezt a gépet már vagy 25 éve. Még gyerekkoromban a nagymamámhoz járó keletnémet turisták hoztak neki ilyet ajándékba és mindig őszibaracklevet csinált vele. Tűrhető volt, csak a főtt mellékízt nem szerettem annyira. És akkor még nyilván nem tudtam, hogy a főzés és vízzel hígítás hatására szinte alig maradt valami értékes abban a lében. Mondjuk gyerekként ez nem is igazán érdekelt.
Felnőttként viszont már írtózom a forralástól, melegítéstől és tartósítószerektől, így gyümölcslét kizárólag fagyasztással tartósítok, vagy pedig (pl. must esetén) teszek bele egy nagyon kevés nátrium benzoátot, de tényleg csak negyedannyit, mint amennyit a zacskó szerint kellene. Aztán be a sima hűtőbe és hosszú hónapokig eláll és nem forr fel! Benne marad a vitamin 80-90%-a, nem pusztulnak el a jótékony anyagok. A csipetnyi tartósítószer pedig nem vészes, a nátrium benzoát az egészségesebbek közé tartozik, csak nem szabad túladagolni, sőt, az előírt adagot is csökkenteni kell.
Én tiszta (cukor- és tartósítószer mentes) gyümölcslé készítésére egy gőzölő eszközt használok. A németeknél nagymútú készülék már nálunk is kapható, szinte azonos áron. Itthon kb. 11-12 ezer forint volt pár hónapja.
Sajnos csak címsort adhatok róla. Beírva az ebay keresőjébe, kinyílik a termékoldal. De a google is kidob egy csomó választ.
A kütyü alsó edényébe vizet kell tenni! Erre jön a középső rész, ami egy tölcsérszerű valami. A közepén a gőz felfelé halad, a peremében pedig a felső gyümölcstartó lyukas alján át lecsöpögő levet lehet felfogni. Az oldalán lévő csövön a felgyülemlett lé időnként leengedhető egy tiszta, forró üvegbe. A tele üveget lezárva a lé hosszú ideig tárolható.
A felső részbe megtiszított, egészséges, apróra vágott gyümölgyöt teszünk. Lehet maggal együtt is, de szár nélkül. A gőz a sejteket szétrobbantja, s a gyümölcslé kfiolyik. A tele edényben 1-2-3 óra múlva már csak az alján összetöpörödött, kilúgozott massza marad. Ez semmire nem használható, élvezeti értéke nincs. Nálunk a komposztba megy.
Többféle gyümöcsből is lehet vegyes levet készíteni, tetszés szerint akár cukorral is. A cukrot a nyers gyümölcshözt tesszük, s a gőzölés során a cukor a lével együtt folyik az üvegbe.
Kb. 4-5 kg bodzából 2 óra alatt úgy 3-4 pezsgősüvegynyi levet kaptam. A földre hullott nyári, savanykás almából pedig cukor nélkül is nagyon kellemes ízű almalé lett.
A használatiban receptek is vannak. Sok sikert, ha esetleg ilyesmire adod a fejed!
Felforralod, tiszta üvegbe (csavaros vagy csatos) töltöd, lezárod, fejreállítod pár másodpercre és jól hőszigetelt helyre teszed (dunsztolás). Ha jól csináltad, sokáig eláll.
Tegnap néztem meg egy videót amiben egy angol hapsi ledarálta a saját készitésű darálójával az almát és utána berakta valamilyen szövetbe amiből kicsavarta a levet és aztán már ihatta is.
Nekem egy komplett robotgép (Moulinex 2000?) részeként van gyümölcscentrifugám, jól működik.
A készülék ára elég húzós és elfoglalja a fél munkapultot. :(
A kifolyó-témával én is keserű tapasztalatokat szereztem: ugye oldalt/alul folyik ki az edénykébe a lé. Első használat után keveselltem, amennyit kifacsart. Döntögettem, rázogattam, nem jött ki több. Bánatosan kikapargattam belőle az alma-répa keveréket és eközben fejjel lefelé fordítottam a gépet. Kábé feleannyi lé ömlött ki még belőle, mint amennyit addig az edénykéjébe facsart. Kicsit se lettem ideges.
Igaza van annak, aki a nyers fogysztásra esküszik! Érdemes befektetni 1x egy gyümölcscentrifugába, minden idénygyümölcshöz jó, lehet benne "egészben fogyasztásra nem alkalmas portékákat" is zúzni.
Ha valaki űzi már gyümölcscentrifugálást 1 jó tanács: időnként pihentetni a gépet (nekem ugyanis múlt héten leégett a motorja).
Különben még egy valami: érdemes mindenhez egy sárgarépát centrifugálni a karotinoidok miatt.
Lehet úgy is, hogy megfőzöd, turmixolod, + cukor + citromsav + víz, felforralod,+ szalicil, de ha lehet sokkal jobbat is, akkor minek?
Azt hiszem, ~10 eFt egy centrifuga.
Almát és körtét nagyjából összekaszabolsz és berakod a gyümölcscentrifugába. friss, vitamindús, valóban 100 százalékos gyümölcslevet kapsz, ami, ha tisztán dolgozol, hűtőben akár egy hétig is eláll(na, ha addig meg nem innád).