Keresés

Részletes keresés

Monek Tamás Creative Commons License 2024.03.17 0 0 22

Üdv! Van kb 1 hl vörösborom amiből teljesen ki szeretném szedni az összes ízt, illatot és a színt is, lefőzetés előtt. Tehát elég nekem az alholtartalmú folyadék. Lefőzetés után készítek belőle gin-t, ha sikerül. Az a kérdésem, hogy mivel távolítható el a teljes íz- illat- és szín-anyag? Több megoldást is elfogadok. Ha a folyamatot hozzá leírnátok, azt is megköszönném

 

atesz 70 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 21

Tiszteletem, lehet nagyon buta akérdésem, a merlot szőlő mustja nem forrtki, semmi szeszfokot nem mutat. Egyszer már kapott borélesztőt, nem segített. Nagyon régen csinálunk fehér szőlőből bort, ilyen még soha nem volt.Nagyon megköszönném ha adna tanácsot.Üdv

Csatika89 Creative Commons License 2020.03.03 0 0 20

Tokaj ól vagy környékén van valaki fenn itt a fórumon? Tokajban van szőlő, és akár személyes eszmecsere érdekelne. 

 

Falusi1 Creative Commons License 2017.12.30 0 0 19

Egy csomó új és eléggé meglepő információ jutott most tudomásomra a TCA-ról, szerencsére nem empirikus úton. 

Az előfordulása, ezek szerint, jóval gyakoribb mint ahogyan én hittem. Az általad említett veszteségi arány elég nyomós érv a csavarzár mellett.

Egy lehetséges magyarázat arra, hogy engem eddig elkerült, az talán a felhasznált dugó. Én ugyanis colmatált dugót használok, ami finom parafaőrlemény és kötőanyag keverékével van bevonva. Megfigyeltem ugyanis, hogy talán még a legjobb minőségű parafadugó sem mentes az apróbb lukaktól, ami ezek szerint okozhat TCA-t. Arról nem is beszélve, hogy a colmatált még olcsóbb is. Lehet persze, hogy mindez csak alaptalan okoskodás.

 

Ezután ha egy kissé több bort innék és valaki szóvá tenné, főleg így új év környékén, rád fogok hivatkozni (-: 

Előzmény: Maci_P (18)
Maci_P Creative Commons License 2017.12.30 0 0 18

A TCA nem akkor jön elő, ha hosszú ideig tárolod. Maga a dugó fertőzött olyankor, és szép lassan tönkreteszi a bort. De tkp-en akár már 1-2 hónap után halványan érződhet, és egyre erősebb lesz, ami ihatatlanná teszi a bort. Találkoztam olyan borásszal, akinek 10-20%-os vesztesége volt emiatt, és ez 1000 alatti palackszámnál eléggé érzékeny dolog tud lenni. Át is állt csavarzárra. Múltkor egy kóstolón egymás után nyitott palackok (ugyanazon tétel) voltak többé-kevésbé érezhetően TCA miatt tönkrementek. Szóval eddig neked szerencséd volt. Vagy relative kevés dugóval zárt bort iszol ;-)

Előzmény: Falusi1 (17)
Falusi1 Creative Commons License 2017.12.30 0 0 17

Rendben, nem akarom elbagatellizálni a veszélyt. Én egyszer egy római étteremben egy palack Chiantinál is észleltem. (Röstelkedett is a pincér.)

Általában 5 évnél tovább nem szoktam meghagyni a borokat, lehet, hogy ezért nem találkozom vele. 100-150 L bor pedig nem akkora mennyiség, hogy ne fogyjon el ennyi idő alatt, de ezen túl sem nagy - szerintem - a TCA. veszélye. Vagy csak szerencsém van?

Az 5 éven túli boroknál inkább a bor elöregedésével szoktam találkozni, ami általában szín- és ízromlással, szárazanyag kicsapódással jár, ami azért jól megkülönböztethető a TCA-tól. Ez még nevesebb borászok boraira is igaz.

Bevallom én elég konzervatív vagyok és illúziórombolónak tartom a csavarzárat,  főleg egy jó minőségű vörös bor esetében.

Ettől függetlenül jó, hogy leírtad tapasztalataidat mindannyiunk okulására.

 

 Minden borhibától és minden más rossztól mentes boldog új évet, jó egészséget kívánok mindenkinek.

Előzmény: Maci_P (16)
Maci_P Creative Commons License 2017.12.29 0 0 16

A TCA valós veszély, nem szabad lebecsülni. Nem egyszer futottam már bele, nemrég egy saját borom, ugyanaz a dugó, mint több egyéb boromban, és mégis fertőzött volt. Aztán meg egy borász több palackjának borát vettem meg, 5-ből 1 TCA-s volt. Persze mázlija is lehet az embernek, és sikerül kifogni egy teljesen egészséges adagot. De ha nem, akkor fájdalmas lesz az utolsó 20-30 üveg kiöntése...

Előzmény: Falusi1 (15)
Falusi1 Creative Commons License 2017.12.29 0 0 15

Évek óta én is kb. ennyi Cab. Sauvignon és Franc szőlőből készült bort palackozok le nyár vége felé. Az idén nekem 20,5 volt a mustfok. Ez az évjárat alkalmasnak tűnik a hosszabb érlelésre. Most fejtettem le, szinte már teljesen letisztult. 

A Maci_P által leírtakkal egyetértek, kivéve a dugó jelentette TCA veszélyét. A csavarzár terjedéséről én is olvastam és lehet, hogy jó alternatív megoldás, de én maradok a parafadugónál.

A kiválasztott dugó jó minőségű és a pince hőfoka is tökéletes. Amit még tehetsz az a tisztaság a palackozásnál és a megfelelő kénezés. A minőség ellenőrzése elég egyszerű. Időnként felbontasz egy palackot és megkóstoljátok. Az újbóli palackozást felejtsd el.

Nálam még soha nem fordult elő, hogy dugóízt kapott volna a palackban lévő bor, noha már találkoztam a jelenséggel egy vásárolt bornál.

Még talán annyit, hogy én tölgyfahordóban tartottam eddig a bort, de most acéltartályba fejtettem át. Ilyen kis mennyiséget ugyanis nem célszerű fahordóban tartani tovább, mert túloxidálódik.

Előzmény: Bushley (13)
Maci_P Creative Commons License 2017.12.28 0 0 14

Palackozni stabil bort lehet, főleg ha sok évig szeretnéd utána palackban tartani. Nem baj, ha szárazra kierjed, és az almasavbomlás is lemegy benne, valamint a borkősav is kiválik egy kicsit - ez utóbbit hideghatással elő lehet idézni. Nem árt legalább kétszeri fejtés, esetleg derítés. Tavasz-nyár környékénél korábban nem érdemes lepalackozni, addigra letisztul kellően. A parafával a TCA a legnagyobb probléma, elgondolkozhatsz helyette csavarzáron.  Újrapalackozni nincs sok értelme, ha jó a zárás, ha meg rossz, akkor alatta úgyis tönkrement a bor. Amennyi anyagod van, akár havonta többször is kóstolhatod ;-)

Előzmény: Bushley (13)
Bushley Creative Commons License 2017.12.28 0 0 13

Sziasztok,

 

idén készül el az első saját borom. (Cabernet Franc, 18,9", 150l préselés után) Szeretnék hosszútávra is palackozni belőle hogy majd sok sok év is bonthassak egy palackkal, egyfajta referenciaként. I. osztályú natúr parafadugó, kapszulázva, 12-13fok körüli pince.. Mit tehetnék még érte? Mennyi időnként érdemes ellenőriznia  minőségét és újrapalackozni?

 

Köszönettel;
Dávid

heytokay Creative Commons License 2017.12.21 0 0 12

Szia!
Az öreg hordókat illik szétszedi és a belsejét úgymond hántolni.. Frissíteni kell a fát!! Természetesen ezzel akkor érdemes foglalkozni ha normális minőségű bort szeretnél!! ;-) Ha te szeretnéd csinálni mert spórolni akarsz, akkor számozz be egymás után minden darabot hogy ugyanúgy össze tudd rakni!!
Kívánok sok sikert és jó munkát!! :-)

Előzmény: krisa02 (11)
krisa02 Creative Commons License 2017.08.06 0 0 11

Sziasztok

Szeretném tanácsotokat kérni ,régebben hasznát hordókat milyen szerrel vagy eljárással kell kimosnom hogy használni tudjam.??köszönöm segitségetek Üdv.G 

torafoto Creative Commons License 2016.11.20 0 0 10

SZIA!

 

Én egy 50 literes üvegbalonba  tartom a bort, amíg el nem fogy. van egy pofon egyszerű trükk, hogy a bor ne ecetesedjen meg. egy teljesen üres szódás vagy habszifonba, bele eresztek egy szódás patront, majd a széndioxidot beleeresztem az üvegbalonba. a széndioxid nehezebb mint az oxigén, így szépen ráül a bor tetejére, kiszorítva az oxigént. tehát a bor nem tud érintkezni az oxigénnel, így nem is tud oxidátódni. minden 5-6 féjtés után ráengedek egy patront. még sosem volt ecetes borom. :-) 

Előzmény: kibab (2)
hferko1 Creative Commons License 2015.10.13 0 0 9

hogyan tudok fehér szőlőből édes desszert bort késziteni?must cukor18"

patya.t2 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 8

Sziasztok!

 

Törzsoldattal  (5 %-os )szeretnék kénezni.

Valami képletre lenne szükségem,ami

alapján tudok számolni.

 

Köszönöm!

 

apus61 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 7

Köszönöm a választ.

 

Előzmény: Illés Ferenc (6)
Illés Ferenc Creative Commons License 2015.08.17 0 0 6

Régen volt a Sanaton nevű olasz vegyszer, ez nagyon alkalmas volt ilyen célra, ma már valamiért nem kapható. van valami magyar megfelelő, de annak kisebb a hatása

apus61 Creative Commons License 2015.08.16 0 0 5

Üdvözlet!

Szeretnék érdeklődni, a vörösboros hordómat mivel tudnám kimosni hogy ha fehérbort teszek bele ne

fogja/színezze/ meg.

szaki_pali Creative Commons License 2007.03.22 0 0 4
Kibab!
Ha még borászkodsz és még mindig segítségre szorulnál ha gondolod segítek! Csak írj ide vagy a "szőlő"-be!
üdv
Előzmény: kibab (2)
lalá Creative Commons License 2006.10.08 0 0 3
-Itt szokott kezdődni a baj, hogy: valamilyen. Ha nem okszerű és indokolt a derítőszer használata (vagy a felhasználónak nincs gyakorlata) akkor több bajt okozhat mint ha hozzá sem nyúlunk a borhoz. A precíz derítéshez nagyon fontos a jó elővizsgálat azaz a próbaderítés.
Előzmény: pupák (-)
kibab Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2
Hello
Mar irtam a szolo topicba de hatha itt gyorsabb valaszt kapok :)
Uj vagyok a borkeszitesben :).
A borkeszitest alatt azt kell erteni hogy kiprobalom hatha sikerul egyket uveg kovetkezo nyarra amibol iszogathatunk haverokkal :)
Megtortent a szuret es a preseles. Nemkell nagy mennyisegre gondolni lett 30 liter must :)
Lenne is egyket kerdesem:
Ugy mondtak hogy vegyek 2 db 10 literes + 2 db 5 literes muanyag kannat, es azokban hagyjam forrni a mustot. 1, 2 hetig.
Aztan ha mar abbahagyta akkor mindig torekedjek arra hogy teli legyen a kanna, mindig toltsek utanna mustot a kicsi kannabol a tobbibe. Azutan ha mar nem csokken a kannakban levo le szintje akkor teljesen legmentesen zarjam le oket.

Kerdesem akkor a kov:
1. Ez igy ok?
2. Ha igen akkor forras utan nem lenne jobb fahordoba vagy nagy uvegballonba atteni a let?

Minden epito hozzaszolast elvarok toletek ;)
thx
kibab
pupák Creative Commons License 2003.09.17 0 0 1
Tükrösnek, tükrös ....lesz, de gondolom sokkal előbb is lehetne. Most forrás után, előbb és könnyebben tudnám fejteni.
Használt már valaki ilyesmit?
rferi Creative Commons License 2003.09.17 0 0 0
Én úgy tudom, hogy deríteni a nem túl zavaros borokat szokták, a zavarosodás megszüntetésére, hasonlóan a pálinkához, ahol az nagyon látszik, mivel az alapban nem szines.Biztos nem árthat, de vajon kell-e a Te borodnak?Hiszen, ha tükrös, akkor nem fog javítani rajta.
Előzmény: pupák (-)
pupák Creative Commons License 2003.09.17 0 0 topiknyitó
Üdvözlet!
Néhány éve én kezelem a szőlőnket és "készítem" a bort (2-3Hektó), általában saját és környezetem megelégedésére.Eddig kénen kívül semmilyen más segédanyagot nem használtam, de most a gazdaboltos feltétlen rá akar beszélni valamilyen derítő szerre!
Kérdéseim: 1.árthat? 2.használ? 3.ha használnám, akkor milyet és mikor?
Előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!