A dolgozatot így is meg fogom írni, egyszerűen azért mert érdekel a téma, maximum szakdoliként választok magamnak valami komoly ****-t, pl. hermeneutikát, vagy hasonlóan gusztustalan témát.
Szerintem tök érdekes könyveket írtatok ide, párat már olvastam, és a többit is el fogom olvasni. Üdv
Hogy a "földtől való elrugaszkodás" e két formája
olyan szinten legyen meg másoknál, mint Bachnál és Saint-Ex-nél, arról nem tudok.
Voltak ismert irók, akik a második vh-ban a légierőnél szolgáltak, megtanultak repülőgépet vezetni, pld. Bates, H. E. - aztán leszereltek.
Vagy Beryl Markham, aki az első női bozótpilóta volt Afrikában, elsőnek repülte át az óceánt Londonból Amerika felé - az ő könyve "West with the night", magyarul "Követem a Napot" cimmel jelent meg. Irt más könyvet is, de mostanában egyre-másra azt olvassa az ember, hogy ezeket valamelyik férj irta, Beryl csak magnóra mondta.
Nekem igy is tetszik!
Antikváriumban próbálkozz. Sajna nekem sincs meg, én is 16 éves koromban olvastam. Az online antikváriumokban is érdemes szétnézni, mert egy webes bolt több antikváriumot fog össze.
Pl:
http://www.bookline.hu/
http://www.antikva.hu
http://antikvarium.hu
Hát sajnos, visszautasították a szakdolgozati témaválasztásomat. Kénytelen leszek valami sokkal unalmasabb dologról dolit írni :(((( De azért köszönöm mindenkinek, hogy írt ide, és még írhattok is, mert érdekes olvasmányötleteket adtatok, gondolom, nemcsak nekem. Üdv!
Két angol regényt tudok, amit a szépirodalom is jegyez:
Eric Night: Légy hű magadhoz
Richard Hillary: Az utolsó ellenség
Egy rövid ismertető az utóbbihoz:
Eric Knight, Antoine de Saint-Exupéry, Richard Hillary mindhárman elestek a második világháborúban. Ám előtte valami maradandót hagytak ránk. Hillary is visszajött egyszer a halál torkából, miután gépét lelőtték egy légi csatában az Atlanti-óceán felett. Ezt a könyvét a kórházban írta, majd félig gyógyultan, saját felelősségére újra szolgálatba lépett a Royal Air Force repülőtisztjeként. 1943. január 7-én lőtték le Németország fölött. Huszonnégy éves volt. Könyve ma már azon klasszikusoké közé emelkedett, akik valóban átélt élmény alapján írták meg a háborút.
Azt nem tudom, hogy a szépirodalom ténylegesen jegyzi e a magyarországi első női közforgalmi pilóta írásait, de azt igen, hogy több könyve jelent már meg és rendszeresen irogat.
Richard Bach: A földön idegen (Stranger to the Ground) Szombat este vettem ki a békéscsabai megyei könyvtárból, az "Olvasóink kedvencei" polcon találtam, teljesen véletlenül. Vasárnap délutánra elolvastam, pedig 180 oldal. Rengeteg érdekes dolgot, történetet tudhatunk meg belőle. Ezt a könyvet nagyon ajánlom mindenkinek!
- Tobak Tibornak több visszaemlékezés jellegű könyve is van, szerintem még irodalmilag is értékes alkotások. (Pumák földön-égen, Pumák és a többiek)
- Steff Tibor: Játék az éggel, szintén
visszaemlékezés jellegű, de sok irodalmi elemet is tartalmaz (bő lére eresztett leírások, megszemélyesítések, ...) a magyar vitorlázórepülés hőskorából.
- Anne M Lindberg (óceánrepülő feleség, és szomorú anya) Zúg a szél c. könyve szintés a vitolázórepüléssel foglalkozik, megint csak nem egyszerű visszaemlékező anyag.
Azon gondolkozom, hogy a topic címe lenne magyar szakon a szakdolim témája. Eddig három olyan embert találtam, akinél a földtől való elrugaszkodás e két formája egyszerre volt meg. Antoine de Saint-Exupéry, Zsombok-Tímár György, Roald Dahl. A segítségeteket szeretném kérni. Ha tudtok még akár magyar, akár más nemzetiségű író pilótákat, akkor írjátok ide, légyszi. Nem olyanok kellenek, akik mondjuk pilóták, és írtak egy kis memoárt a kalandokról, hanem olyanok, akiknek a nevét a szépirodalom ténylegesen jegyzi. Nem mintha a memoárok nem lennének érdekesek, csak szakdolgozati témaként nem biztos, hogy elfogadnák. Előre is köszi.