Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2 napja -16 0 27596

"nincs hányás emoji?"

hogy ne lenne:

🤮

Előzmény: IsKol (27595)
IsKol Creative Commons License 2 napja 0 1 27595

Na lássuk csak!

 

"A réz"

Az alap: Cuproxat virágzás előtt majd kötődéstől rézhidroxid 

 

Ami változott: kis peronosz nyomásnál a rézhidroxid helyett Scudo, Cuprotonic esetleg Cuprum MZ míg nagyobb fertőzési nyomás esetén a flavoplant melllé 1/2 réz és kén rövid permetezési fordulókkal

 

Ami változni fog: 2-3 Tricho Immun kezelés (kiegészítő algákkal) + Kitozan-hidroklorid "cukros" vagy "aminosavas" rézzel és valószínűleg megmarad a Cuproxat mint egy std. réz (gyümölcsfák miatt)

 

"A növénykondicionálás"

Az alapja a bio/öko növénygazdálkodásnak az "erős" (mostani szóval: boldog növény... nincs hányás emoji?) ellenálló növény. Na itt lehet elúszni anyagilag ;-)

Tápanyagellátástól - termő közegben és/vagy lombozaton keresztül egészen a növényi hormonok (citokininek, auxinok, gibberelinek stb) aktiválása vagy blokkolása a biotikus/abiotikus stressz esetéig... 

Mivel nem tudom megállapítani miből van elég, kevés vagy sok a növényimben ezért 3 éven keresztül vittem laborba levélmintát (augusztus elején) és kis kutatással kiderítettem alapvetően nincs gond az ültetvénnyel. a kapott eredmények alapján kis nitrogén beavatkozásra volt szükség a vegetáció elején. Persze vannak tőkék hiánybetegség tüneteivel de ez csak elenyésző. Szóval nincs szükség pl. extra Bór-ra a kötődéshez, jó a K/Mg arány (nem kell, hogy "édesebb" legyen a szőlő)

Azért van pár kedvencem:

Biomit: közet őrlemény, növényi kivonatokkal + makro és mikro elemekkel (ezt mindig a savas - pH - növényápolási körben használom)

Humus FW:  ez a lúgos kör "adalékja" 

Agrileaf Power Ca vagy MYR Ca: bogyóhéj erősítés (3x)

 

Vannak új kedvencek is de ezek még tesztelés alatt vannak...

 

 

Csemegeszőlő fórumon pár éve tettem föl - talán éppen a Te kérésedre - "én ezt használtam" táblázatot ami persze több helyen is változott azóta 

 

Előzmény: Tomo75 (27594)
Tomo75 Creative Commons License 5 napja 0 0 27594

Köszönöm!

 

Milyen rézkészítményt használsz? Én virágzásig és virágzás után még egyszer cuproxatot, majd áttérek a scudo és cuprum mz kombóra.

Növénykodícionálásra is bio terméket alkalmazol? Vagy műtrágyát? Írnál erről mit, mikor és mennyit adagolsz?

Előzmény: IsKol (27591)
IsKol Creative Commons License 5 napja 0 0 27593

Adjuvánsként használom ilyen fenológiában. 

 

Szőlőben 0,2-0,25% amit korábbi időszakban használok. 

 

Gyümölcsfák lemosására használom még rézzel illetve almában levélpirosító levéltetvek ellen 0,3% műkszik de csak motoros hátival, ha már elkéstem egy kicsit... (és általában igen)

 

Ja és dísznövényeknél is ...

Előzmény: van_Persil (27592)
van_Persil Creative Commons License 5 napja -16 0 27592

A wetcit ebben a töménységben nálad csak tapadásfokozó, vagy rovarirtó is egyben?

Előzmény: IsKol (27591)
IsKol Creative Commons License 5 napja 0 2 27591

Wetcit 0,15%

Vitisan 0,5-0,6%

Kén 0,3%

 

Ha nem volt nagy peronosz fertőzésed fürtön/levélen akkor már elengedném és csak szüret után figyelnék a lomb megőrzésre. A bogyót nem támadja illetve ez a nagy meleg leállítja a gomba szaporodását (persze alig várja hogy egy kicsit hűvösebb és párásabb legyen)

 

Ha mindenképp bele kell nyúlni akkor valami kitozán-hidrokloridot kevernék Cuprotonikkal

 

Feketerothadás:

Csak megelőzés!!!

 

A Biocont technológiát használom, miszerint megy egy fertőtlenítés 10%-os SteriClean Plant oldattal (nincs levélnedvesség mérés és más úri huncutságok) mikor a lombozatba benyúlva párásnak érzem, ez úgy fürtmegnyúlás környékén van. Pár órával később pedig a tiszta, védtelen felületre megy egy réz-kén-Vitisan-narancsolaj kombó. 

Levéltünetek még jelentkeznek később de már nem fejlődik ki erős fertőzés illetve a fürt már nem érzékeny zsendülés után.

 

 

A közeljövő pedig a "gombának gomba a farkasa" technológiák kerülnek tesztelés alá. Hogy mi ellen lesz hatásuk, majd meglátjuk.

 

DE

 

ezek csak "szerek", amelyek kellő növényhigiénia és kondíció hiányában sz@rt sem érnek... tehát sok másra is szükség van a sikeres növényápoláshoz.

Előzmény: Tomo75 (27590)
Tomo75 Creative Commons License 6 napja 0 0 27590

Mennyi narancsolaj, vitisan, kén kerül 10 vagy 100 liter vízbe? Peronoszpóra ellen érés közeli állapotban mit használsz? Feketerothadás ellen szeretnék még javaslatot kérni, köszönöm!

Előzmény: IsKol (27554)
IsKol Creative Commons License 6 napja 0 0 27589

Amikor a rézről beszélünk az nagyon sok mindent jelenthet... de a lényeg, hogy a réz ionok (akár kristályok) tevékenykednek aktívan mint anti-bakteriális, anti-fungális növényvédő.

 

A "hagyományos" (rézoxid, rézoxiklorid, rézhidroxid, tribázikus rézszulfát) felületen ható (kontakt) szerek nem sok rézt adnak a növénynek, mint mikroelem viszont nem alakul ki ellene rezisztencia ;-)

 

Szakértők valami "hordozó"-val próbálnak kisebb mennyiségű rézvegyületet "beküldeni" a növénybe (aminósav, glukonát stb) és működik... a gombák odavannak a "cukorért" és ha megzabálják ezeket akkor az a kevés réz is megzavarhatja a fehérjék, enzimek termelődését ami végül a pusztuláshoz vezet

 

A kérdés az lehetne, mennyi az a réz ion mennyiség ami alatt regisztrálhatom mint lombtrágya és e-fölött már növ. védő szer. (csak tudja valaki...)

 

A scudoról azt írják 9% az aktív réz tartalom és növénykondicionáló (amínósav miatt) illetve lombtrágya. 

 

 

Én speciel, hiszek egy Istenben és a rézben de az utóbbit jó lenne lassanként lecserélni ;-) 

 

 

 

 

Előzmény: mzdude (27582)
szervezkedő Creative Commons License 6 napja 0 0 27588

Ha valóban mélyre szeretnél ásni, akkor az országban több helyen tudsz jelentkezni, növényvédelmi szakmenrnok képzésre.

4 felev alatt szerintem mindent megtudhaszt, ami jelenleg a növényvédelem témában aktuális. Szerintem feltétele egy bsc szintű agrar végzettség, de nézz utána.

 

Ha nem szeretnél ilyen mélységig jutni, akkor elmégy egy 80óras tanfolyamra télen. Lehetőleg olyanra jeletkezz ahol nem csak a penzt kell befizetni hanem valóban tanfolyam és vizsga is van normálisan.

Aki valami ilyet elvégez, az nem készít videókat a nagyközönség számára, pólóban, papucsban permetezővel a hátán, pl.

 

Ha lesz valamilyen szintű tudásod, azt idővel a tapasztalat is kiegészíti. 

Előzmény: mzdude (27584)
szervezkedő Creative Commons License 6 napja 0 0 27587

Kb 2-3 éve gondoltam először arra, mert engem is megcsapott a szele az esetleges újításnak, hogy egy darabot bioban próbáljunk csinálni. Amikor a szaktanácsadómnak mondtam pár innen-onnan a netről összekukázott, anyagot, aminek egy részét pl egy kecskeméti cég forgalmazza/promotalja, akkor ő külföldi eredetű bizonytalan anyagok kategoriába sorolta ezeket. Azok akik sok száz ha szőlő növényvédelme fölött bábáskodnak, felelősségteljesen nem ajánlanak bármit.

 

Nekem egyszerűen nincs időm arra, hogy játszak egy teljesen más technológiát, mint a többi teruletemen. Szándékom van, lehetőségem lenne, de időm nincs.

 

Én a magam részéről az ésszerű, átgondolt növényvédőszer felhasználásban hiszek, ami szerintem gazdaságos is így.

Előzmény: van_Persil (27586)
van_Persil Creative Commons License 6 napja -16 0 27586

Mint mondtam, ezek kijátszanak egy EU-s kiskaput azzal, hogy nem permetszerként engedélyeztették, hanem lombtrágyaként, még több felelösséget áthárítva a felhasználóra.

Előzmény: mzdude (27584)
van_Persil Creative Commons License 6 napja -16 0 27585

Azért nincs é.v.i., mert nem permetszerként engedélyeztették, hanem lombtrágyaként, ezért pl. a nébih növényvédöszer listájában sincs benne. Kihasználnak egy kiskaput, hogy a h.lye felhasználón többet kereshessenek, megspórolva a permetszer engedélyezési költségeit, mert a h.lye felhasználó természetesen permetszerként fogja használni, mert igazából az is.

Pl. a Cuprum gyártói katalógusában sem szerepel, hogy mennyi elemi rezet tartalmaz a cucc, csak azt, hogy 25,3%-a réz, vízoldható formában (az elemi réz ugyen nem oldódik vízben). Lehet, hogy használható, de egy felelösségteljes gazda ilyen ködös leírású cuccokat nem használ.

Előzmény: mzdude (27582)
mzdude Creative Commons License 6 napja 0 0 27584

A probléma csak annyi, hogy szeretném jobban megérteni a szőlő növényvédelmét. Minél mélyebbre ások, annál több szélhámosságot vélek felfedezni, de közben reménykedem, hogy csak bennem van a hiba.

Előzmény: szervezkedő (27583)
szervezkedő Creative Commons License 6 napja 0 0 27583

Nem tőlem kérdezted, nem is szeretném elvenni a válaszadás lehetőségét Macitól, de talán másként tudok segiteni.

 

Vesd fel a konkrét problémát és keressünk rá hatékony, olcsó, racionális megoldast.

Előzmény: mzdude (27582)
mzdude Creative Commons License 6 napja 0 0 27582

Kérdezem a következőt.

Az általam követett és tisztelt Kulicz úr ajánlja a Cuprum MZ + Scudo párosítást, mint "bio" megoldást.

Mindkettő rezes szer, egyéb összetevőkkel kiegészítve.

 

Ha permetszer kategóriájú rezes szert fújok, akkor 28 nap a várakozási idő.

A Scudo ezzel szemben "felszívódó" réz, mégis, az ismertetője szerint nincs ÉVI. Ez hogyan lehetséges?

Előzmény: Maci_P (27580)
szervezkedő Creative Commons License 6 napja 0 0 27581

Igen!

Rendszerben kell az egészet kezelni, ahogy írod.

Látni kell az összefüggéseket.

Egyes elemek átemelhetőek, lehet a saját technológiát módosítani, újítani, de ezt nem ad hoc, hanem tudatosan.

 

Pl nagyon jó példa erre a csemeges topicban boncolgatott csodaszer, aminek a hatékonyságáról többen több helyen beszámoltak, az elmúlt 2hétben. 

 

Állítólag a peronoszpóra tüneteit szépen meggyógyította azoknal, akik emelt dózist alklmaztak.

(Közben hallkan megjegyzem, ugyaez történt nálam is, de itt nem a csodaszer tette, hanem a 40 fokos (vagy kintudja milyen forró) alföldi szél szárította le az olajos foltokat.)

:-)))))

Előzmény: Maci_P (27580)
Maci_P Creative Commons License 2024.07.19 0 0 27580

Ha már így szóba kerültem.
A bioban van egy (ok, több is, persze) fontos elem, ami nem hagyható figyelmen kivül: a terület, illetve annak a mikroklimája.

Egyhónapja pont arról beszéltem egy (régi magyar) szőlőfajta kapcsán, hogy relatív könnyen megvédhető bioban is, majd az utánam következő termelő arról beszélt, hogy nehéz a növényvédelme.
Idén sajnos nagyon megcsúsztunk a zöldmunkákkal (nem csak a gyorsan induló természet miatt), felütötte a fejét a lisztharmat, mert a szellős lombozat is fontos része a bionak.
Szóval hiába van nekem jó megoldásom (na meg részben rezi fajták, amiket nagyjából már ismerek), lehet, hogy egy más területen fabatkát sem ér...

Előzmény: IsKol (27578)
zoli1437 Creative Commons License 2024.07.18 0 0 27579
IsKol Creative Commons License 2024.07.17 0 1 27578

Hát igen, a döntés nem egyszerű és kell hozzá egy nagy adag "mák" (nem megenni, nem elszívni!)

 

Volt egy konvencionális évem mikor próbáltam "megismerni" a szőlőt (ez a topik volt a Bibliám meg a 'net'), majd a következő év januárjában növényvédelmi terveket szövögettem mikor feltettem a kérdést mi lenne ha...

 

Kötődésig volt konvencionális és bio keverék majd utána csak bio.

Azt követő két év csak bio (ismerkedés a feketerothadással) majd tavaly a peronosz is bemutatkozott... volt ott levél illetve fürt fertőzés is de maradt termés is elég.

 

Szóval, az első 4 évem igencsak kegyes volt egy lelkes kezdőnek. Nem szeretném elképzelni, hogy a váltás évében egy b@szott nagy fertőzés a szőlőben miféle törést okozott volna...

 

Most sem örülök egy-egy beteg levél jelenlétének, vagy egy billing leszáradásának de már tudom a helyén kezelni ...

 

 

Maci P rendelkezik ktg. hatékony tapasztalattal ezen a téren, míg nekem inkább az új termékek beillesztése 1-2 kihagyhatatlan mellé a "liebling-em" és vannak még sokan mások is akik tapasztalattal bírnak... ;-)

 

Nagyobb odafigyelést/jelenlétet igényel, több munkával és nagyobb ráfordítással (de olyan hobbít nem érdemes választani amire nem lehet a világ össze pénzét rákölteni)

 

Én is odafigyelek a "lovéra" és a kapuzárási pánik eljöttekor nem az asszonyt cseréltem le, fele-, harmad annyi idősre, hanem elkezdtem szőlővel, borral foglalatoskodni mert ez olcsóbb ;-) 

 

Ha csak kis "tőkés" vagy párszáz tőkével, ne gondolkozz, vágj bele!

 

De ha nagy, tökös "tőkés"... akkor is ;-)

 

 

 

Előzmény: mzdude (27574)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -16 0 27577

Tudod, ha sokan keresnek valamit nagy tételben, ott az eladók egymással versengenek, ezért alacsonyak az árak. De ott, ahol ha bármit keresel, azt csak rendelésre tudják megszerezni valahonnét, ott nem igen tudsz az árakkal matatni, egyáltalán örülhetsz, hogy van az a szer, amit keresel. Az, hogy másik megyébe autókázzak tárgyalni-beszerezni, ilyen benzinárak mellett igen erös visszatartó erö.

A repülögép+te kombó kapcsán én is a "kijuttatásra" gondoltam, csak nem úgy, mert ez esetben a "határ" nem a település külterületét jelenti... ;)

Előzmény: szervezkedő (27575)
szervezkedő Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27576

Az idei év jó példa arra, aki védekezett normalisan, helyes időben, annál az égvilágon semmi gond nincs. 

 

Hatalmas tapasztalatokat mutat a mostani szezon (is) amiről egy fél délután lehetne szakmázni.

iskollal majd megtesszük valamikor a 2024es topic tali során kint a szőlőben és majd megosztjuk a lényeget!

Előzmény: mzdude (27574)
szervezkedő Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27575

Olyan árakat írsz, hogy lassan lehet egy picit szervezkedhetnél a környékeden, mert elképzelhető tudok jó ajánlatott adni légi kijuttatásra, ami nem lesz drágább mint most.

(Nem játék drón hanem forgószárnyas gép/helikopter.)

 

:-D))))

Előzmény: van_Persil (27572)
mzdude Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27574

A diagnózis helyes, és nem veszem bántásnak.

 

Lehet, hogy ostobaság, de arra gondoltam, hogy a tavasz folyamán a hagyományos védekezés menne. Majd nyáron, amikor többet tudok jelen lenni, bio-közeli megoldásokkal próbálkoznék, így kicsit kevesebb mérget ennénk. Elkezdtem nézelődni, olvasni, erre szembejött a sós víz tizenhatezerér'. :)

 

Az állomány fele még régi, egy része már rezisztens(nek eladott) új telepítés. A hely adottságai szerintem inkább előnytelenek.

Előzmény: IsKol (27573)
IsKol Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27573

Nagyon hamar feladod ;-)

 

Nem tudom megmondani mennyit foglalkoztál az átállás lehetőségeivel de most hasra ütve csak azt mondanám, szinte semmit (elnézést ha durva tévedés a feltételezésem)

 

A bio vagy ökológiai gazdálkodásban el kell felejteni a "hagyományos/tapasztalati" megközelítést (kivéve a kár és kórokozók életritmusát mert azt a bioban még fontosabb ismerni). A növényt nem védjük hanem ápoljuk és segítünk neki az ellenálóképességének, stressztűrésének fokozásában szisztematikusan indukált rezisztencia fokozásával. Felkészítjük és nem gyógyítjuk. Nincs egy mindenre érvényes receptúra mert mindenkinél más és más az "adottság" (valakinél agyagos a föld míg a másiknál homok van, valaki kertje körbeépített magas házakkal míg a másiknak a dombtetőn van a kertje és így tovább...)

Gyakorlat alapján elmondhatom több "odafigyelést" és "akciót" kíván ez a gazdálkodás és persze (nagyon) nem olcsóbb!!!

 

Algák, kőzet-őrlemények, Flavonoidok, mikro és nyomelemek, réz, kén, "gomba a gombának farkasa", növényi kivonatok és az egyszerű anyagok állnak rendelkezésére a gondos gazdának.

 

Ha most indul a "vállalkozásod" válassz rezisztens fajtákat  de egy meglévő ültetvényhez kell a kitartás, azonban kivitelezhető. (cserében a biodiverzitás mellé a permetező "hurcolása" megerősítí a core-izmokat)

Előzmény: mzdude (27571)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -17 0 27572

Egy sima rézoxiklorid+kén kezelés hektáronként kb bruttó 35-40 ezer (már ha nem teherautószám veszed a szert, és szállítod repülövel, mint a Szervezkedö topictárs), és ebben még nincs benne a tapadásfokozó, biostimulátor, keserüsó, vagy egyéb extra, amit egy bio permetléhez adni lehet.

Előzmény: mzdude (27571)
mzdude Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27571

Igazából azon akadtam fenn, hogy jó volna kicsit a bio felé mozdulni, de ha ilyen szereket lehet kapni aranyáron, akkor inkább kösz nem.

Előzmény: IsKol (27567)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -17 0 27570

meg egy leheletnyi hypo bele, kizárólag csak a szaga kedvéért.

Előzmény: IsKol (27569)
IsKol Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27569

Nem-Nem!

 

A sós víz ingyen van, csak a kaszkádért, az ionizátorért és a fluxus kondenzátorért kell fizetni, de arra meg ott van Mastercard.

Előzmény: van_Persil (27568)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -16 0 27568

sós viznek azért pöttyet drága...

Előzmény: IsKol (27567)
IsKol Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27567

Min akadtál fenn?

 

5 liter? Az nem olyan sok főleg, ha 20%-ban használod ;-p

 

Van egy tecsős videókészítő akinél az elmondása szerint fél áron is megrendelhető...

Előzmény: mzdude (27564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!