Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 1,5 órája 0 0 24850

800ft

 

(De ha alkoholista vagy akkor ezer alatt nem mégy el, és mivel a 800 az kevesebb mint az ezer, tehát nem mégy! :-))))

Ha román vagy, akkor bepróbálkozol az ezerötszázzal.

Ha roma válllalkozó vagy 1200as áron egy busznyi embert tudsz bármikor.

Ha már megmetszettél legalább 50-60hektárt, akkor tudod hogy halad és el tudod vállalni terület alapon, ha megnézted, kerültél benne. Ha tiéd a terület, tudod tavaly mennyi idő alatt lett meg és biztonságosabb hektárra fizetni, nem órára. 100-120ezer/heki, ami úgy 800ft körül jön ki az én esetemben.)

 

Nálam vannak plusz cafeteria elemek is, melyek a saját kézműves termékeim, helyszínen történő ! kötelező! fogyasztását jelentik.

:-))))

 

Gondolom azért más a helyzet Sopronban és megint más keleten.

Előzmény: jaro1979 (24841)
Maci_P Creative Commons License 2 órája 0 0 24849

Épp most jöttem a pincéből, a Solarisom megint mindent visz ;-)

Ha érdekel, keress meg kóstolás végett.

naivkezdo: nem írtad, mi a lugasoddal a terved: árnyékolás avagy borkészítés, vagy csak eszegetés....

 

Előzmény: van_Persil (24845)
naivkezdo Creative Commons License 2 órája 0 0 24848

Köszönöm szépen! 

Előzmény: Barret02 (24846)
Halfkey Creative Commons License 3 órája 0 0 24847

1000 négyzetméter van beültetve, teljesen standarnak tűnő távokkal. Ezt mondjuk valóban lehet a karó alapján megtalálom, de valszeg volt még 2-3 ilyen, csak nem fényképeztem le mindet, csak minden fajta problémából egyet.

Előzmény: van_Persil (24838)
Barret02 Creative Commons License 3 órája 0 0 24846

..

Előzmény: naivkezdo (24842)
van_Persil Creative Commons License 4 órája 0 0 24845

Fajtakérdésben sajnos nem igazán tudok segíteni, ahol én vagyok, ott csak a termékleírásban engedélyezett fajtákat lehet telepíteni.

Esetleg mégiscsak fordulj a csemegésekhez, ott többen is rá vannak mozdulva a rezisztenciára. Valamikor a zalagyöngyét/biancát mondták rezisztensnek, de ezek bora silány. Esetleg a pölöskei muskotály, de az nálam inkább csemege. A solarisról hallottam, hogy borszölö és rezisztens, de hogy milyen a bora, nem tudom.

Barret02 Creative Commons License 4 órája 0 0 24844

Ami rezisztens,az normális időben el van permetezés nélkül is.Én sem permetezek,nem mérgezem magam feleslegesen.Abból van elég a boltokban úgy is...

Néhány tőkém van,többe kerül a méreg,mint a termés.

Előzmény: naivkezdo (24842)
van_Persil Creative Commons License 4 órája 0 0 24843

Az amerikai szölökabóca invazív faj, a védekezés ellene kötelezö. Alig pár miliméteres, úgyhogy csak úgy nem fogsz vele találkozni, ill. ha találkozol vele, akkor már régen rossz.

Nem látom az összefüggést a kutya és a szölö permetezése között, ugyanis manapság olyan szert, ami melegvérüekre káros lehet, kizárólag növényorvos receptjére, növényorvos felügyeletével és személyes jelenlétekor lehet kijuttatni.

Előzmény: naivkezdo (24842)
naivkezdo Creative Commons License 4 órája 0 0 24842

Az nálunk nem honos. Kutyám van, de kentol nem félek, az belefer. 

Nem írtam, hogy csemegét keresek. 

Előzmény: van_Persil (24840)
jaro1979 Creative Commons License 8 órája 0 0 24841

Tiszteletem,érdeklődnék hogy átlagban sacc/kb milyen órabér jár a metszésért?

van_Persil Creative Commons License 9 órája 0 0 24840

Minden szőlőt kell permetezni, még a rezisztens fajtákat is, ha másért nem, akkor amerikai szőlőkabóca ellen mindenképp, meg párszor kénnel.

Ha csemegeszőlőt keresel, akkor abban a topicban érdeklődj.

Előzmény: naivkezdo (24839)
naivkezdo Creative Commons License 9 órája 0 0 24839

Sziasztok, 

 

Lugast tervezek szőlőből, ehhez keresek fajtákat, amiket egyáltalán nem kellene permetezni. Tudnátok pár tippet adni?

Előre is köszönöm 

van_Persil Creative Commons License 9 órája 0 0 24838

Hány tőkéd van összesen? Próbáld a karó alapján megkeresni, mert az az ághely elég jellegzetes. Néha előfordul, főleg akkor, ha korán kiütköznek a tünetek, hogy a vesszők némelyike nem érik be, ill. ilyenkor fürtök leszáradhatnak, ami szintén lehet támpont, bár nem tudni, ennél a tőkénél mikor jelentkeztek a tünetek.

Előzmény: Halfkey (24837)
Halfkey Creative Commons License 13 órája 0 0 24837

Ettõl féltem a harmadiknál - nem jelöltem meg mert még nem volt az enyém. Metszésnél gondolom kitalálni nemtudom melyik, ilyenkor hipos metszõollóval metszem? 

granov Creative Commons License 13 órája 0 0 24836

A második nekem mangán hiánynak tűnik. A többit persil kollega leírta.

Sztem lombtrágya elférne.

Előzmény: Halfkey (24834)
van_Persil Creative Commons License 15 órája 0 2 24835

Az elsö talán késöi peronoszpóra (de egy fotó alapján, föleg a fonákja nélkül nehéz)

A második talán túl sok permetlé miatti perzselés a levél szélén, talán még magnéziumhiány is van azokon a leveleken, amelyek világosabb zöldek sötét erezettel

A harmadik egyértelmüen ESCA (csákányt neki és elégetni minél hamarabb)

Előzmény: Halfkey (24834)
Halfkey Creative Commons License 22 órája 0 0 24834
WaArdulph Creative Commons License 3 napja 0 0 24833

Köszönöm szépen a válaszokat.

Jelenleg olyan 400 tőke 40+ éves szőlő van a területen elég vegyes fajtaösszetétellel. Több mint a fele rezisztens (bianca,zalagyöngye, lakhegyi mézes), illetve a másik fele ezerjó és ezerfürtű.

Minden évben megpróbálkozom egy-egy fajtát külön is feldolgozni kicsiben,kísérletképpen. Eddig a rezisztensek egyikétől sem voltam elragadtatva, bár iható volt az eredmény. Ezerjóból sikerült már az ízlésemnek megfelelőt összehozni de a rothadásra való hajlama miatt ez nem mindig egyszerű történet (legalább is nekem).

Eddig a legjobb eredmények egyébként a klasszikus "mindent egybe" hozta.

Szeretném a saját szájízemre alakítani a területet idővel, ezért merült fel az olaszrizling is, mert borban ez áll hozzám a legközelebb. Nyitott vagyok egyébként más fajtákra is, tavaly pl. ültettem 100 tő zenitet.

A pátriának utánanézek, nem hangzik rosszul amit írtatok róla.

vulkánok tüze Creative Commons License 3 napja 0 0 24832

a pátriáról még annyit, hogy az olaszrizling és a tramini keresztezése, tehát nagyon közel áll a két fajta egymáshoz. Nagyon jó fajta!

van_Persil Creative Commons License 3 napja 0 0 24831

Minden olaszrizling klónt más célból szelektáltak kb 25-30 évvel ezelött, azaz nem a mai kor igényének megfelelöen, mert akkoriban általában az volt a cél, hogy elöbb érjen, többet teremjen, és/vagy magasabb cukorfokkal, és csak másodsorban a betegségekkel szembeni ellenállásra.

Ha mindenképp ezen a vonalon akarsz maradni, akkor inkább ajánlanám a pátriát, a bora és a megjelenése is hasonló az olaszrizlinghez, azzal a különbséggel, hogy lazább a fürtszerkezete, ezáltal nincs nála az, ami az olaszrizlingnél általános,miszerint a növekvö bogyók a fürt közepe táján összeroppannak és elkezdenek rothadni. Ráadásul a pártia héja is kissé vastagabb ezzel is növelve a rothadással szembeni ellenállóképességet, az ugyanakkor szüretelt olaszrizlinghez képest egy-két fokkal magasabb cukor, stabilabb, fél-egy ezrelékkel magasabb sav jellemzi, a bora kicsit illatosabb, zamatosabb, a mustja rendkívül tiszta, túlterhelésre hajlamos, szálvesszön termelve stabilan tud 2-2,5 kg-ot hozni6-8 termö hajtás mellett, többet nem érdemes és zsabad hagyni, mert visszaüthet (megsínyli a túlterhelést). A lisztharmatra kissé érzékeny, de normális növényvédelemmel jól megvédhetö. Valamivel korábban fakad, mint az olaszrizling.

Vagy tényleg indulj el a rezisztens vonalon.

Előzmény: WaArdulph (24829)
Maci_P Creative Commons License 3 napja 0 0 24830

Szerintem keresd meg a pécsi kutatót, hátha tudnak segíteni, mi a legjobb. De a fajta szerintem nem minden talajon jó savtartó, így nem biztos, hogy magában jól jársz vele. A másik része pedig, hogy otthonra, magadnak nem próbálsz meg rezisztens fajtát? Kényelmesebb, olcsóbb.

 

Előzmény: WaArdulph (24829)
WaArdulph Creative Commons License 3 napja 0 0 24829

Sziasztok!

Olaszrizlinget szeretnék ültetni, házikerti méretben (1-2 száz tőke), saját fogyasztásra, hobby célból. Mivel jópár klón létezik, így felmerül a kérdés, hogy melyiket?

Sajnos akinek a környezetemben van rizlingje nemigazán tudja, hogy neki milyen van pontosan.

A terület keleti tájolású ,enyhén lejtős, talaját tekintve kötöttebb, néhol agyagos, kavicsos.

 

 

 

 

van_Persil Creative Commons License 5 napja 0 0 24828

A gyümölcsfák vagy csonthéjasok, vagy rózsafélék, a szőlő meg a szőlővirágúak közé tartozik, a rosidea-n belül minden más csoporttól teljesen elkülönült vonulat.

Előzmény: taormina001 (24825)
van_Persil Creative Commons License 5 napja 0 0 24827

Mert nem gyümölcsfa.

Előzmény: taormina001 (24825)
van_Persil Creative Commons License 5 napja 0 0 24826

Én mindig azt nézem, milyen a hőérzet. Ha 0 °C van, de fúj a szél, akkor sosem metszek, munkavédelmi okból. Ha viszont szélcsendes az idő, 30 cm-es a hó, és -4°C van, akkor örömmel. Persze be kell öltözni, meg megfelelő lábbeli is kell, de a hó miatt nincs felesleges talajtömörítés, se sárdagasztás. Mondjuk, most ugyan nincs hó, de a talaj felső rétege kellően száraz ahhoz, hogy ne legyen se sár, se tömörödés.

Előzmény: szervezkedő (24824)
taormina001 Creative Commons License 5 napja 0 0 24825

Én áprilisban leszek itt legközelebb.

Még az érdekelne, hogy a szölö miért viselkedik metszés szempontjából minden más gyümölcsfától eltéröen.

Előzmény: szervezkedő (24824)
szervezkedő Creative Commons License 5 napja 0 0 24824

Szerintem a metszés időpontja nem határozza meg azt hogy mikor fog kihajtani a növény. 

Ha annyi a szőlőd hogy a metszés néhány órát vesz igénybe, akkor legközelebb nem kell így kapkodni. :-)

 

Igazából még nem volt nagy tél. Március elején ha már tavaszi a hangulat és egy pulcsiban is lehet dolgozni, akkor lehet csinálni, ha még télies az idő akkor még várhatsz vele.

 

Mi többszöri halasztás után holnap kezdünk. 

 

Nyirkos hideg van, köd és fagy is rendesen.

Igazi takony idő lesz!

:-(((

 

Előzmény: taormina001 (24819)
laca5 Creative Commons License 6 napja 0 0 24823

Nem lett volna kötelező befejezni, elkésve nem vagy. Ez csak egy lehetőség.

Előzmény: taormina001 (24822)
taormina001 Creative Commons License 6 napja 0 0 24822

én is elkészültem, de késön láttam neki, már elég kellemetlen idöben. Jól átfagytam.

De mégse értem, hogy a szölö miben különbözik ebböl a szempontból az összes többi gyümölcstöl.

Előzmény: laca5 (24821)
laca5 Creative Commons License 6 napja 0 0 24821

Gyümölcsnél leginkább a téli lassú sebgyógyulás alatti fertőzésveszély miatt nem ajánlott télen metszeni. A fagyban meg azért, mert ahogy fogdosod, állítólag nem tesz jót a rügyeknek a megmelegítés és hirtelen visszafagyás. Amúgy leginkább a dolgozónak kellemetlen fagyban dolgozni :-)

De ma olyan szép idő volt a napon, hogy én is nekiláttam. Sajnos azt kell mondjam, a szőlő levedzik, ha megvágom. Pontosabban, a vesszők nem, de ha fás részt vágtam, azonnal jött a kocsonyás lé belőle. Túl jó idő van sajnos. Sebkezelőztem, mint mindig.  

Előzmény: taormina001 (24819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!