Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 9 órája 0 0 25299

Fénybogár, a virágporral táplálkozik, így azon a fajtan található, amely már virágozik (oda meg, ahol sok a kaja). Nem kell törődni vele, max. ha rövidnadrágban jársz arrafelé, mert ha a lábad szárára kerül, akkor harap, amilyen pici, olyan kellemetlen a harapása. 

Előzmény: Robz (25298)
Robz Creative Commons License 11 órája 0 0 25298

Ma voltam a hegyben megnézni, hogy mehet-e a virágzás előtti permetezés. Pár tő fürtjein kis fekete bogarak voltak. Érdekes, hogy mintha bitonyos fajtát kedvelnék, mert a mellette levő más fajtán egy darab sem volt. 

Mik lehetnek ezek?

van_Persil Creative Commons License 23 órája 0 0 25297

Sajnos nem, ez csak tavaszi lemosózásra jó. A legegyszerűbben beszerezhető kén, amit ilyenkor használni lehet/szabad, a thiovit, minden gazdaboltban kapható.

Előzmény: ANONYMOUS (25296)
ANONYMOUS Creative Commons License 23 órája 0 0 25296
Előzmény: van_Persil (25293)
jaro1979 Creative Commons License 23 órája 0 0 25295

Én azt javaslom hogy még ha csak most kezdett virágozni akkor 1x permetezd le.A virágzás időjárás függő ilyen esős, hüvös időben elhúzódhat akár 14-16 napig is.Ha szép napos idő lenne akkor kb.10- nap kell neki.Te május közepén fújtad,ha várnál még két hetet a következővel az egy hónap lenne az pedig túl hosszú idő.Virágzáskor a legérzékenyebb a szőlő a betegségekre ezért javaslom a beavatkozást.

Most tehetsz bele kén+valami felszívódót lisztharmat ellen(pl.topas,vivando,bumper)+ peronoszpóra ellen még valami felszívódót (pl.profiler,ridomil gold MZ).

Még jó lenne ha bórt is tennél bele az használ a virágzat megkötésében.

Az idén ültetett szőlőket is fújhatod ugyanezekkel de csak 25- fok alatt mert ez felett a kén perzselhet.Az adagolás is megegyezik az nem számít hogy idei vagy régebbi szőlőről van szó.

Előzmény: Husi06 (25294)
Husi06 Creative Commons License 1 napja 0 0 25294

Sziasztok!

 

Napokban össze-vissza esett az eső, felszáradt hamar mivel volt kellő szél is.  Mai napon is volt zuhany, illetve elkezdődött a virágzás is a héten. Eső után és virágzás közben érdemes e permetezni? Kénre és Quadrisra gondoltam, ami van itthon. Érdemes/szükséges e most permetezni, vagy várjam meg a virágzás végét? Nem láttam a betegség nyomait. Legutóbbi permetezés május 16.-án volt kén+dithane kombóval.

Van másik kérdésem is, idei ültetésű szőlőt hogyan védjem meg? Ilyenkor mit használjak ami nem perzseli meg a kis leveleket, illetve milyen dózis alkalmas hozzájuk?

 

A tanácsokat előre is köszönöm!

van_Persil Creative Commons License 1 napja 0 0 25293

Ha felhasználod, ként mindenképp rakj mellé. A szemétbe semmi esetre se dobd.

Előzmény: ANONYMOUS (25291)
novalusz Creative Commons License 1 napja 0 0 25292

Köszönöm!

Előzmény: van_Persil (25287)
ANONYMOUS Creative Commons License 1 napja 0 0 25291

Köszi,átgondolom.

Bontva nem lett mert ampullás.

Előzmény: van_Persil (25290)
van_Persil Creative Commons License 1 napja 0 0 25290

Erre a kérdésre biztos választ mondani senki se fog tudni, főleg, ha meg lett bontva.

 

Mindenesetre a növényvédelmi jogszabályok szerint lejárt szerrel permetezni tilos, mivel a permetszerek, főleg a folyékonyak nem stabil vegyületek, főleg nedvesség hatására elkezdhetnek lebomlani (ha nem bomlanának le, akkor alkalmatlanok lennének permetezésre, mivel így felhalmozódnának a természetben és végső soron bennünk is.

Ilyen anyag igazából a réz is, mivel kémiai elem, soha nemfog lebomlani, és mivel vízbenoldhatatlan, felhalmozódik a talajban, szerencsére a mostani készítmények tizedannyi rézzel érik el ugyanazt a gombaölő hatást, mint a régiek).

Előzmény: ANONYMOUS (25289)
ANONYMOUS Creative Commons License 1 napja 0 0 25289

Sziasztok.

Tavaly lejárt topas felhasználható még vagy nem fog használni?

köszi

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2 napja -2 0 25288

Köszönöm

Előzmény: van_Persil (25285)
van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25287

Gyapjas teknös-pajzstetü

Előzmény: novalusz (25286)
novalusz Creative Commons License 2 napja 0 0 25286

Sziasztok, elnézést az amatőr kérdésért, de ez ugye rügy, nem alien?

 

Közben megválaszolom egy előző kérdésem: nálam kb egyszerre virágzik most a vadszőlő és a szoloskertek királynője. Nem erre fogom alapozni a jóslást. 

van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25285

Ha elverte: azonnal (24 órán belül) rézzel, lehetöleg rézhidroxiddal (pl. champion, curzate super, vegesol er, vegesol eres), ha 24 óráb belül nem tudsz menni, akkor már hagyd, viszont a következö kezelésnél mindenképp felszívódó+kontakt szert használj lisztharmat és peronoszpóra ellen is, peronoszra ilyen a curzate super, vagy a ridomil gold mindkét változata, lisztharmatra a topas+kén pl., arra ügyelj, hogy ha a 24 órán túl vagy, de még nem zajlott le a virágzás, akkor rézzel lehetöleg ne permetezz, de a legjobb, ha virágzásban egyáltalán nem permetezel. Ebben az esös, meleg idöben a peronoszpóra hamar támadni fog, a lisztharmatnak elég a reggeli harmat is.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (25284)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2 napja -3 0 25284

Az imént vonult el egy nagy zivatar és hozott jeget rendesen. Még nem tudom mennyire verte el a szőlőt.

Milyen szerrel permetezzem és mikor?

Eddig egyszer szortam dithane+thiovit komboval.

 

IsKol Creative Commons License 3 napja 0 0 25283

85 nm2 tető felületről :-)

Előzmény: szervezkedő (25282)
szervezkedő Creative Commons License 3 napja 0 0 25282

400liter???

A kútfúrás nálunk is parkoló pályára került! :-)))

 

Ha a zalát spriccentetted, akkor szerintem az nagyon betalál. Este vettem észre hogy nálunk a szélső sorban már vannak fürtök amelyek már nagyon készülődnek!!!! Sajna én ma nem tudtam permetezni. Holnap reggel megpróbálom a napi menetrend szerint érkező zuhi előtt.

 

 

Hatalmas fürtök vannak...

 

Előzmény: IsKol (25279)
van_Persil Creative Commons License 3 napja 0 0 25281

Fogalmam sincs. Több állat is termel mézharmatot, már ha az "izéd" az, mert képet nem mutattál.

Előzmény: parditka (25280)
parditka Creative Commons License 3 napja 0 0 25280

Hi! Kösz a választ, de még valami. Szabad szemmel semmiféle állatkát nem találtam. Viszont van egy bokor fügém is a szőlő tőke közelében és azon ugyan ezt a ragacsos bevonatot találtam állatkák nálkül. Lehet, hogy valamiféle mikroszkópikus lények lehetnek? Üdv. Parditka

Előzmény: van_Persil (25257)
IsKol Creative Commons License 3 napja 0 0 25279

Megtörtént a premier az sr 430-cal.

Tavaly Júliustól egy kölcsön sr 340-nel permeteztem addig akkumulátorosat használtam.

 

Szóval ilyen hajtásállapotnál még nem "szórtam".

Ennél a modellnél - kicsiny hazánkban - nem elérhető a fix gáz amivel a levegő mennyiséget lehet olyan állásban tartani amit szeretnél, ellenben lehet reteszelni 1/3 és 2/3 állásban és így kicsit több permetlé fogyott mint számoltam/terveztem, viszont a 2/3-os állásban átfújt a másik sorra is ;-) 

Ennek csak kis lombfelületnél van jelentősége, később úgyis "ami a csövön kifér" lesz.

 

A (qrva)magas művelésű ültetvényben ahol 130 cm-en vannak a karok, a hajtások meg a "felhőszint" alatt, na ott kijött a nem pontosan beállított kezelő fogantyú nehézsége :-), néha 2 kézzel kellett fogni a fúvócsövet de ez azóta orvosolva vagyon...

 

És azóta sikerült újabb 400 l esővizet gyűjteni tehát a vízlágyítás még mindig nem aktuális.

 

Előzmény: IsKol (25207)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 25278

Köszönöm! Megnyugtattál:)

Előzmény: Falusi1 (25277)
Falusi1 Creative Commons License 5 napja 0 0 25277

Túléli.

Előzmény: zsorsz (25267)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 25276

Laca,Szervezkedő, köszi a biztatást! 

Remélem az időjárás is besegít!

laca5 Creative Commons License 5 napja 0 0 25275

Esélye van, persze, de egy kiültetés sikerességére soha nincs garancia. Elég sok a levél, ha volt sok gyökere és kap elég vizet akkor túléli. Takarnám valamivel az alját.

Előzmény: Silvan (25270)
szervezkedő Creative Commons License 5 napja 0 0 25274

A szőlő egy nagy túlélő! Olvashatod sokan mennyi őrültséget megtesznek vele, és túléli. Ha más nem, ez adjon mindig reményt!

:-))))

 

...de biztosan gyorsan ki fog derülni, megmarad e?!?!

:-))))

Előzmény: zsorsz (25273)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 25273

Gondolod hogy ez egyedi eset, csak az Én bal f...ságom és senki mással nem fordulhatott elő, Aki leírná a tapasztalatait?

Előzmény: Silvan (25270)
szervezkedő Creative Commons License 5 napja -2 0 25272

 

A csemegés topicban, nemzeti oltóbajnokságot tartanak sokan. Mindenre mindent, ész nélkül a jelszó.

 

Minden előzetes terv nélkül, a telepítésre megrendelt oltványok átvétele előtti napon felmerült egy lehetőség, egy ismeretlen fajta vásárlására is. A táblámon a 60as években, szakszerűtlen módon elvégzett tereprendezés történtek. Emiatt van egy kb 60-70m nagyságú kör ahol szemmel láthatóan hiányzik a termő réteg, amit a laboreredmények és a növények állapota is megmutat. Erre mindezt megfejeltem egy érzékenyebb alanyból és/vagy érzékenyebb nemesből készített oltvány telépítésével, ahol a fagyást követően nagyon szép magnézium hiány jele léptek fel. A lombtrágyázás úgy gondolom tüneti kezelés, de meglátjuk segít e?!?!

Arra nagyon látványos demonstrációt adott a családunk tagjainak (akiknek zéró mgi végzettsége van) hogy bizony a szaporító anyag rendelése, kiválasztása stb. komoly dolog!!!!

szervezkedő Creative Commons License 6 napja 0 0 25271

ÉdesjóIstenem....

 

Tavaly olyan frankón összeállítottad a permetezési menetrendet, mindenki által elérhető III-as szerekkel. Ha valaki nem szeretne az egészbe túlzottan sok tudományt belevinni, annak egy tökéletes mankó lehetne, szerintem.

 

A héten olyan buzi idö volt nálunk hogy vagy azért nem tudtam permetezni mert a prognózis esőt mutatott, vagy azért mert a munkahelyemen dolgoztam, vagy azért mert tényleg esett is. 

Talán szerdán viharos szélben megpermeteztem kis hátival az új telepítés egy részét. A szél szó szerint forgatta a leveleket, mintha megrendeltem volna! :-)))) Így tökéletesen jutott a levelfonakra is. Kb 15liter/fél hektár/1óra volt a teljesítmény, amivel.így mindent összevetve, teljesen meg voltam elégedve.

Előzmény: van_Persil (25261)
Silvan Creative Commons License 6 napja 0 0 25270

Ne haragudj, jóslással ebben a fórumban nem foglalkoznak!

Előzmény: zsorsz (25267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!