Keresés

Részletes keresés

granov Creative Commons License 1 napja 0 0 25064

Majd dupla annyiért. A sthil gyártatja az olajat a Fuchs gyártja. Nem jobb annyival a sthil, ha jobb egyáltalán.

Előzmény: van_Persil (25061)
szervezkedő Creative Commons License 2 napja 0 0 25063

Oké. Senkit sem szeretnék se rá, se lebeszélni egyikről se. Nekem ezt mondták a gépkölcsönzőben, kisgép szervízben.

 

 

Előzmény: Jocó0423 (25062)
Jocó0423 Creative Commons License 2 napja 0 0 25062

Nem tudom, én évek óta használok láncfűrészt, kapálógépet, fűnyírót és semmi bajom a 2T olajjal. Még soha nem sült be miatta semmim.

Előzmény: szervezkedő (25059)
van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25061

Van Stihlböl is szintetikus, az a zöld.

Előzmény: granov (25060)
granov Creative Commons License 2 napja 0 0 25060

Nézd meg a betöltő sapkát. Sokszor bele/rá írják a keverék arányt. Ha újabbnak néz ki keress fullszint olajat bele. Ha régebbi mehet az ásványi. Fullszintből nagyon jó a Fuchs, ásványiból inkább a piros Sthil.

Előzmény: Halfkey (25048)
szervezkedő Creative Commons License 2 napja 0 0 25059

Egy sima ásványi 2 ütemű olaj, javarészt a régi trabik, Babettakhoz való anyag. Ezek alacsony teljesítményű motorok, nem nagy fordulaton. A különböző kis gépek, fűkaszak, motorfureszek stb. magas fordulaton pörögnek, kimondottan káros ha nem belevaló olajjal készíti valaki a keveréket. 

Én vagy Stihl vagy Husqvarna gyári olajból keverem a gépkonyv szerinti arányban a 100as benzinhez. Pl az öreg szivattyúmnak adok egy kis fimolt is. Az olcsó olajat felejtsétek el. Egyébként sem kell olyan sok belőle, egy szezonban.

Előzmény: Jocó0423 (25057)
van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25058

Dehogynem...

Na mindegy, téma lezárva.

(Nekem nincs semmilyen motorolaj terjesztésében/értékesítésében részesedésem, azaz, ha az olvtárs az általad javasoltat használja, akkor azt használja)

Előzmény: Jocó0423 (25057)
Jocó0423 Creative Commons License 2 napja 0 0 25057

Ne hari de ne írj butaságot. A 2T pontosan a kétütemű motorok kenő olaja. Mindegy, hogy permetező vagy kapáló gép.

Miért akarod, hogy kétszer annyit adjon érte? És nem, nem jobb :)

Előzmény: van_Persil (25050)
van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25056

Végül is nem nekem(nekünk) kell tudni a típusát, hanem neked. Ha az, aminek a képét beraktad, akkor ott a kezelési utasítás a hsz-omban, ha más, akkor azért talán azéra is rá fogsz akadni.

Előzmény: Halfkey (25053)
van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25055

Ami a szölöben nem szölö, az gaz...

 

A hagyma növényvédelme eltér a szölöétöl, nem szerencsés, ha a sorok alatt ott van, mert felhalmozódhatnak benne olyan anyagok, amiknek semmi keresnivalója hagymában (a hagymánál még a zöldhagyma és a gumó növényvédelme között is különbséget kell tenni).

Előzmény: Halfkey (25052)
IsKol Creative Commons License 2 napja 0 0 25054

A maradék üzemanyagot ne használd el a gép(ek)be vagy csak szűrés után mert az üledék tud kellemetlen perceket okozni különösen ha keverék.

Előzmény: Halfkey (25044)
Halfkey Creative Commons License 2 napja 0 0 25053

Következő hétvégén lelesem róla valahonnan a típust!

Előzmény: van_Persil (25051)
Halfkey Creative Commons License 2 napja 0 0 25052

Igen, finomnak tényleg finom, de a szőlő szempontjából mit gondolsz róla? :)

Előzmény: van_Persil (25050)
van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25051
Előzmény: van_Persil (25050)
van_Persil Creative Commons License 2 napja 0 0 25050

Dehogy 2T olajat. Stihlt, minden gazdaboltban lehet kapni. A 2T az kismotorba, akpálógépbe jó, de permetezöbe nem kifejezetten tanácsos.

 

A legfontosabb a permetezö típusa lenne. Ha véletlen Stihl, akkor 1:50, ennél több olajat még véletlenül se.

 

A hagyma szerintem csoporthagyma (Schalotte) lesz, azt szokták évekig a földben hagyni. Hasonlóan szaporodik a fokhagymához, de hagymaízü, különösen zsíroskenyérrel nagyon finom, de salátákhoz is kitünö, akár csak fözéshez.

Előzmény: Jocó0423 (25046)
Halfkey Creative Commons License 2 napja 0 0 25049

Előzmény: Halfkey (25048)
Halfkey Creative Commons License 2 napja 0 0 25048

Lenn van a telken szóval képet nemtudok csinálni csak hétvégén, de kb így néz ki:

 

 

Sorok közét én is füvesíteném, de tőkék közét azért tisztán tartanám - nem kéne?

Előzmény: granov (25047)
granov Creative Commons License 2 napja 0 0 25047

Tegyél fel fotót a permetezőről.

 

A gaz egyébként miért zavar? Én direkt vetek, hogy ne halott földbe nőjön a szőlő.

Előzmény: Halfkey (25044)
Jocó0423 Creative Commons License 2 napja 0 0 25046

Bármelyik benzinkútnál kapsz 2T olajat, azt kell keverni a Maci által javasolt arányban benzinnel.

Előzmény: Halfkey (25044)
Maci_P Creative Commons License 2 napja 0 0 25045

A hagyma nálam nem csinált ilyen gaztalanítást, lehet, hogy a kora tavaszi gazokat persze elnyomja, mert hamarabb indul. De nyugodtan tegyél el, lesz sok hagymád télre ;-) Persze a kapálást nehezíti.

A permetezők, ha kétüteműek, általában 1:40-es (1:33-1:50 között) keverékkel mennek, de nem árt utánanézni a pontos típusnak. Szóval E5 (E10 a régebbi gyártásoknál gondot okozhat), és valamilyen kétütemű motororolaj.

Előzmény: Halfkey (25044)
Halfkey Creative Commons License 2 napja 0 0 25044

Sziasztok, lenne két kérdésem!

 

Az egyik, hogy a föld előző tulajdonosa a tőkék közé hagymát ültetett. Nemtudom pontosan melyik hagyma, valamilyen korai érésű zöldhagyma. Most azt vettem észre, hogy ezen tőkék között gyakorlatilag semmi gaz, míg azon sorokban ahol nincs hagyma, ott már gazosodik rendesen.

 

Jó ötlet lenne nekem is ilyen hagymát ültetni a többi sorba is, vagy ez elszívja a tápanyagot és rosszabb mint a gaz?

 

Szintén rámhagyódott egy motoros permetező. Bekapcsoltam, működik, de nemtudom milyen üzemanyag való bele - belenézve egy még meglévő kannába az biztos hogy nem sima benzin, hanem valami keverék. Ha az elfogy, mit vegyek bele és hol?

szervezkedő Creative Commons License 2 napja 0 0 25043

Mesterek!

Cabernet Cortis!

Valakinek van erről termesztési tapasztalata? 

Magyarországi vagy ahhoz hasonló körülmények között?

Van aki készített már bort belőle?

woodruff Creative Commons License 4 napja -1 0 25042

Jajj dehogy nem , panaszkodni azt tudsz ,meg személyeket kritizálni .

 

  woodruff

Előzmény: van_Persil (25041)
van_Persil Creative Commons License 6 napja 0 0 25041

Nem töröltettem senkit.

Előzmény: bbfeco (25040)
bbfeco Creative Commons License 6 napja -1 0 25040

"Az, hogy néhány eltévedt ember ide OFF-ol borászati dolgot, nem jelenti, hogy az a követendő példa."

Aki dicséri a Van-Persil-t , annak lehet.Aki nem azt törölteti?

Nagyapám a mostani boglári borvidéken élt földművesként és  szölészkedett is.Gyalogművelésű szölője volt, talán otello.Kötözte, permetezte rézgáliccal, kapálta.Nem csigert csinált a szölőből,hanem iható bort. A törkölyből pedig pálinkát.A fejtett borhoz megvolt a sorozat hordói a ~50-300 l-ig.Értett hozzá,mert megtanulta az elődeitől.Ugyanúgy, mint a többi "parasztember " a faluban.

 

Úgyhogy, nagy tudatlanság kell a vidéki életről és szölészkedés-borászatról véleményt mondani annak ismerete nélkül.

 

 

Maci_P Creative Commons License 6 napja 0 0 25038

Nagyjából egyetértünk, kevés a jó bor, még kevesebb a kiváló, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek. A nagy volumenű borászatok között nem érdemes ilyeneket keresni, esetleg a prémium tételei között. De nagyon sok apró-közepes pince van, ami komoly minőséget produkál évről-évre.
Ha a teljes országos mennyiséghez nézzük a kiváló borokat, egy igen kis ezreléket kapnánk, az biztos.
Azzal nem értek egyet, hogy a minőség lejtmenetben van. Nagyon sok régi borászatnak sikerült javítani a boraik minőségén az elmúlt 5-10 évben.
A médiafelhajtást, meg a borkirályos mókat hasonlóan látom mint te, de ez minden területen így van, együtt kell élni vele.
A régi időkről olvass könyveket, mi is volt úgy 100-150 évvel ezelőtt. Van_Persil leírta. És az nem igen változott később sem. De ez sem jelenti azt, hogy senki nem tudott semmit, csak annyi, hogy nem minden volt szép, ami régi, ott is megvoltak az árnyoldalak...

Előzmény: remi11 (25033)
Esoefelhoe Creative Commons License 6 napja 0 0 25037

Minél több erdő van a közelben, annál jobb. Tudnál ilyen telket?

Előzmény: SASA1949 (25029)
van_Persil Creative Commons License 6 napja 0 0 25036

"badacsonyi juhfark".

Nincs több kérdésem.

Lécci menj át a boros topicba.

Előzmény: remi11 (25035)
van_Persil Creative Commons License 6 napja 0 0 25034

"A borkészítést egy szőlőművelt területen majd minden parasztember ismerte. A zöme jól."

Dehogy ismerte, még rosszul se, nem hogy jól. Csigert csináltak, darabban hagyták a bprt, de minimum "szurkálták", a ként csak hallomásból ismerték, etc.

Előzmény: remi11 (25033)
IsKol Creative Commons License 6 napja 0 0 25031

Köszönöm!

A "legnagyobb" hasznossága, hogy rájöttem mekkora P Ö C S vagyok!

 

Ha nem láttam a link-ből az ábrát már kb. 100x.... de annyira a kar kialakítása égett be a csökött memóriámba, hogy nem vettem észre mely résznél tartok a fiatalításnál és abból gyakorlatilag bármilyen (na azért nem) művelés kialakítható.

 

 

Előzmény: Maci_P (25027)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!