Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2024.02.13 -17 0 27480

Ide is: felénk már akkora a gyökérnyomás, hogy a váltócsap metszlapjából már folyik a lé.

koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.02.13 0 0 27479

Lekicsinyítette a fórum az amúgy sem tökéletes képeket, kirakom a közepét.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: koffeinmentes sör (27478)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.02.13 0 0 27478

Ez a Lukácsy-féle video sokat segített, hogy jobban értsem a két rügyre metszést, és legyen most már valami fogalmam arról is, milyen rügytípusokat lehet felismerni. De még mindig nem vagyok biztos magamban, meg egy kicsit vaksinak is érzem magam. Tudtok segíteni, tegnapi képek, tehát már a tíz meleg nap után fotóztam ezt. Itt mi micsoda?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Antal986 (27432)
van_Persil Creative Commons License 2023.12.01 -17 0 27477

én már vagy két hete csak vakaródzok, hogy mikor tudok rámenni, hát, az idén már tuti nem... ;(

Előzmény: IsKol (27476)
IsKol Creative Commons License 2023.12.01 0 0 27476

Tavasszal kifúrtam huszonvalahány gödörrel többet mint amennyit elültettem és gondoltam - a leszúrós szigonyos technológiádat használva - telerakom ezeket plusz még vagy 50-et kifúrok és beültetem a frissen kifúrt gödröket.

Majd tavasszal újra kezdjük ;-)

 

Az oltványost megkérem, tegye el őket tavaszig...

 

November 30-án -amit mértem - 22 mm hó/eső és ma is esett. kb. 6 cm-es hó volt délután 3-kor.

Előzmény: van_Persil (27475)
van_Persil Creative Commons License 2023.12.01 -17 0 27475

Csak decemberben eddig 45 mm nálunk... egyes helyeken akkora a belvíz, hogy az úton vízátfolyás van...

Én amúgy már rég óta a tavaszi ültetéstfavorizálom, 99,5%-os eredési hatékonysággal, pedig csak kb 1-1,5 l vizet kap egy egy lik, miután beledugtam az oltványt (egy 10 l-es (tele kb 11-11,5 l) kimustrált olajos kannába rakok egyszerre 10 oltványt, miután teletöltöttem vízzel, a 10. oltvány után szokott elfogyni a víz...

Előzmény: IsKol (27474)
IsKol Creative Commons License 2023.12.01 0 0 27474

Nem sikerült szőlőt ültetni... Október közepe óta 330 mm csapadék esett

 

Hátha tavasszal sikerül ;-)

rendezo78 Creative Commons License 2023.11.02 0 0 27473

Rendben, köszönöm a válaszokat. Amúgy igen a pécsiek, ifj.Kozma Pál termesztették ki ezt is még anno a jázmin, muskotályos és a pamerzs ,vörös szőlővel együtt, de gondolom még annyira nem terjedtek el. Majd próbálkozom. Köszönöm még egyszer. ☺️

IsKol Creative Commons License 2023.10.31 0 0 27472

Nem sok esély van arra, hogy oltványosnál tudsz vásárolni (szerintem) de a megrendelés az járhatóbb. 2025-re lesz oltványod

 

Beszélni kellene 1-2 oltványossal illetve a Pécsi kutatóval (ők is készítenek oltványokat, legalább is csemege szőlőt)

Előzmény: rendezo78 (27470)
pintjano Creative Commons License 2023.10.31 0 0 27471

Nekem nincs... viszont oltóvesszőt hamarabb kapsz s olthaszt a kivágott (bizonyára kihajt), ha sikerül akár abban az évben terem

üdv PJ

Előzmény: rendezo78 (27470)
rendezo78 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 27470

Üdv Mindenkinek!

Új vagyok itt a csoportban, igazából arról szeretnék érdeklődni tőletek, hogy ismer e valaki olyan forrást, ahonnan hozzá lehetne jutni borsmenta szőlő oltványokhoz? Most vágtam ki két sor izabellát és két sor kormin szőlőt,az egyik helyére szirént ültettem, a másik helyére jázmint, de lenne egy sorom, ahova valami különlegeset szeretnék, ez lenne a borsmenta. 

Ha valaki esetlen tudna hozzáférési kontaktot, azt megköszönném.

 

További szép estét mindenkinek!

 

IsKol Creative Commons License 2023.10.06 0 1 27469

Ha csak a fém csöveket/oszopokat akarod használni "kvázi" karóként akkor csak a fej vagy bakművelés lehetséges de az nem túl szerencsés a csemegeszőlőhöz (sem)

 

Amennyiben összekötöd a csöveket/oszlopokat dróttal (támrendszer) kinyílik előtted a világ ;-)

 

https://monoripincefalu.eu/dynamic/blog_pincefalu/szolok/muvelesmodok.pdf

 

 

 

 

 

Előzmény: kormos* (27467)
pintjano Creative Commons License 2023.10.06 0 0 27468

annyira nem, a fákon is lefelé lóg

üdv PJ

Előzmény: kormos* (27467)
kormos* Creative Commons License 2023.10.06 -1 0 27467

Szakik!

 

Ésszerű elgondolás, ha pár tőke csemegeszőlő esetén a melléjük elhelyezett 2 méteres fém csövekre futtatom fel őket? Tehát egy szál vesszőt felengedek 1,5-2 m magasra?

IsKol Creative Commons License 2023.09.12 0 0 27466

Korrigálom az előző hozzászólásom...

 

"Normál" 200-210 gr/l cukortartalomra igaz amit írtam, akkor a "fogyást" kb. 8 Brix-ig lehet nyomon követni refraktométerrel 

 

260 gr/l cukornál (26 Brix; 22 MM) már 11,5-12 Brix körül nem mutat csökkenő értéket.

 

Tehát, kóstolgatni kell a házi pét-natot ;-)))

Előzmény: IsKol (27465)
IsKol Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27465

Héjon erjesztésnél a refraktométer a cukorfogyás/erjedés mértékét mutatja kb. 8 Brix-ig és kiegészíti a kóstolás eredményét...  

Előzmény: van_Persil (27463)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27464

 

Gondolj bele, milyen lesz az, amiből magunknak készítünk bort?!?!?! Micsoda illatorgia lesz itt is?!?!?!

Jelenleg éretlen, a magja is teljesen zöld, de ma szedtem mintát. Cukor szerintem már van annyi amennyi kellene.

Előzmény: IsKol (27462)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.03 -16 0 27463

Forrás közben igazából nem sok értelme van refraktózni a gázok miatt, az nagyban csökkenti a mérési eredményt, ugyanez igaz a fajsúlymérö úszó fokolóra is.

Nekem volt olyan mustom, amit a 32,5° KMW-ig mérö fokolóm már nem tudott mérni,olyan magas volt a cukortartalma. Persze ehhez olyan fajta kell.

Előzmény: IsKol (27462)
IsKol Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27462

Hét elejéig el sem tudtam képzelni ilyen cukortartalmat mesterséges napfény hozzáadása nélkül ...

 

A rozi tegnap reggelre mintha elindult volna, kis világos habképződés a barnás-selymes habrétegben bár ez nem csoda mert 14-15°C között van a must hőmérséklete tartva. Valószínűleg télen nem kell forralt bort készíteni mert a 15-ös alkohol (ha kierjed teljesen) "tüzessé" teszi a bort ;-)

 

A maradék cefre meg erjed rendesen, valószínűleg elérte a zajos erjedés csúcsát mert 24 óra alatt veszített 6 Brix egység cukrot illetve a hőmérséklete felszaladt 22,6 °C-ról 26,2°C-ra.

 

De ez mind semmi a pincében (előtérben) tapasztalható, mindent belengő szedres/meggyes/fűszeres/lekváros illathoz képest. Megfordult pár kékszőlő a pincében de ilyen mesés illatot még egyik sem adott.

 

Szóval, a Néro eddig tetszik...

Előzmény: szervezkedő (27461)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27461

Jajj a rosszindulat mindig!

 

Mi a helyzet a Néróval?

 

 

(Az én alföldi receptemmel a rozé lassan már iható lenne!)

:-))))

Előzmény: IsKol (27460)
IsKol Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27460

Tán "megszaladt" az ársapkás cukor a mustban? ;-)))

Előzmény: szervezkedő (27459)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27459

Ha nálunk lenne hegy, az én szőlő szerető és borivó embereim hogy jutának fel dolgozni, mikor reggel először 1+1pohar pálinkával fohászkodunk az égieknek, majd fröccsözés folyik?

 

Nálam nem olyan híg "homoki" borok vannak mint ami a közvélekedésben bolyong.

 

Ma nem volt csatak, szerintem köd sem, de a reggeli/délelőtti permetezést bealudtam.

Teljesen más a levegő mint a városban.

:-)))))

 

 

Előzmény: van_Persil (27458)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.01 -16 0 27458

Látod, felénk ezért nem ültettek szölöt a szántóföldre, csak a hegybe, mert az ilyen köd/pára szépen megáll a hegy lábánál. A szántó meg a hegy között meg ott volt a gyepü, kapukkal, amiket zárni lehetett, nehogy valaki akkor akarjon dolgozni, amikor az úr (annak, aki hisz a létezésében: az Úr) tiltotta.

Előzmény: szervezkedő (27457)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.01 0 0 27457

Annak aki nem látja csak nappal a területét, halkan elmondom, hatalmas köd van éjszaka a szőlőben!

...és gyakorlatilag este 8kor már éjszaka van. Előtte meleg van. Reggel jó időbe telik mire felszárad minden.

Nálam még van egy permetezés hátra.

Utálatos dolog egyik nap szüretelni, másik nap a permetezőt rángatni.

szervezkedő Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27456

Nevettek csak ti is rajta, de azt hiszem lassan be kell látnotok az igazamat, amikor azt mondom, "nálunk a Nap is másképp süt- az emberek is barnábbak"!

 

Az alfoldi napsütés vad tüze ott van a szőlőben. Leégette a festéket!

 

Én géppel mosom el mindig, szétszedve az utolsó porcikájáig. Nálam minden csavar rozsdamentes, ha nálad nem, azt célszerű kicserélni mert ha összerohad, akkor kínlódás lesz szétszedni jövőre.

+célszerű nem a pincében tárolni, hanem valami száraz helyen.

Előzmény: IsKol (27453)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27455

A Néróm még sajnos kint van, de van nálam egy bogyózó, hasonló problémákkal terhes. Mivel feltehetőleg az enyém lesz, gondolkodtam már én is rajta, hogy valamit kell vele csinálni. Van présfesték, kétkomponensű, alapozós, több réteges, de mivel ez lemez, nem biztos, hogy tartós lenne rajta. Van Klórkaucsuk, az talán jó lenne, de még nem vágtam bele...

Előzmény: IsKol (27453)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.30 -16 0 27454

A gond az, hogy akármilyen festékkel nem festheted le, mert savállónak kell lennie, ill. élelmiszeriparban használhatónak, azaz oldószermentesnek. én a helyedben meggondolnám, hogy mégiscsak inoxra váltsak, ugyanis a nem inox nyers vassal találkozó mustból könnyen lehet fehértöréses bor, amit csak nagyon körülményesen lehet kikezeltetni (csempézett helyiség, megfelelö végzettségü szakember, az utána keletkezö zagy veszélyes hulladék, amit csak körülményes úton lehet eljuttatni a megsemmisítöbe).

pl.:

https://www.szerszamkell.hu/inox_motors_zuzo-_bogyozo_behordo_csigas_szivattyus_dvep20i_41710

de ha ez nagy, vannak kisebbek ott, ahol ez van (nem ismerem öket, nem is vagyok érdekelt az üzletben)

Előzmény: IsKol (27453)
IsKol Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27453

Pár nappal ezelőtt Szervezkedő olvtást felhívta a figyelmet az érésben lévő szőlő és az eső lehetséges "kölcsönhatásaira".

 

Nálam megtörtént...

 

Néró szőlő (pincében) + eső (odakint)  megroppant bogyókat eredményezett, igaz a bogyózó-zúzó áldott tevékenységének köszönhetően ;-)

 

Hanem, ami már nem okozott felhőtlen örömöt az a ENO3 elektromos meghajtású bogyózó-zúzó fizikai állapota... 

 

Pereg a festék a sz@r felületkezelés miatt, az összes csavar/anya/alátét rozsdásodik.

 

1. Akinek van lehetősége, vásároljon Inox szerkezetű gépeket még ha qrva drágának is tűnik

2. A csavarokat kitudom cserélni, de mi legyen a festett, rozsdásodó elemekkel? Szedjem szét a gépet és takaríttassam  le a lemezeket homokfúvással és színtereztessem le azokat vagy esetleg valami más megoldás is lehet? (új, Inox vásárlásba most nem mennék bele)

van_Persil Creative Commons License 2023.08.29 -16 0 27452

ide is:

MEGHÍVÓ

 

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa, a MATE Tangazdaság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány meghívja Önt és Munkatársait a

 

2023. szeptember 8-án 10:00 órától tartandó

Szőlőfajta bemutató Szőlészeti – Borászati Szakmai Nap

című rendezvényünkre!

 

 

Helyszín: MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti telepe

Cserszegtomaj, Porkoláb u. 39., GPS koordináta: 46.795283 17.260051

https://goo.gl/maps/C8LED6pUytHijTZo9

 

Program:

10:00 Köszöntők

  • Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, igazgató
  • Sáringer-Kenyeres Marcell, Keszthely Város Önkormányzat képviselő
  • Dr. Brazsil József, Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymester
  • Dr. Szabó Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus, általános campus főigazgató-helyettes

 

10:15-12:00 Szakmai előadások

10:15 Dr. Mikóczy Nárcisz: Gyakorlati tapasztalatok a szőlő öntözésében

10:30 Makra Máté, szaktanácsadó YARA: A szőlő tápanyag utánpótlási tapasztalatai 2023-ban

10:45 Dr. Bodor-Pesti Péter, egyetemi docens, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet: Precíziós technológiai lehetőségek a szőlőtermesztésben

11:00 Vaszily Zsolt, Huminisz Kft.: Növénykondícionálás és lombtrágyázás szerepe a mustminőség javításában

11:15 Mag Zoltán, Tarján Acél Kft.: A fém támrendszer előnyei (Salgó-fém szőlőtámrendszer)

 

11:30 Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet: Gyakorlati szőlőfajta bemutató

 

12:15 AXIÁL Kft. GREGOIRE szőlőkombájn bemutató

 

13:00 Dr. Szőke Barna, állomásvezető, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, valamint Szládovics László, telepvezető, MATE Tangazdaság Nonprofit Kft: Borbemutató az egyetem saját nemesítésű fajtáiból

 

A részvétel ingyenes, de regisztráció köteles.

 

Regisztráció: https://forms.gle/nVFPUirXie3p4wdt6

Facebook esemény: https://fb.me/e/11v1EPj3h

laca5 Creative Commons License 2023.08.16 0 0 27451

Én nem értek hozzá ilyen szinten, ez már növényorvosi kérdés. (Esetleg meg lehet keresni egyet)

Ha én azt tapasztaltam, hogy egy pontból indulva egy sor elemei elpusztulnak egyik a másik után akkor valószínűleg úgy próbálnám menteni hogy meghatároznék egy szintet ami után ha nem áll meg akkor az egészségesnek tűnő szomszédokat (1-1 vagy 2-2) likvidálnám. Az a baj az ilyen terjedő kórsággal hogy kezelni nem lehet egyiket sem. 

A meghatározásában is csak a pusztulás előtti tünetek és az levágott törzs segít de nekem is purcant már ki tőke tünet nélkül.

Előzmény: Flanell (27450)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!