Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 3 napja -2 0 26550

ez egy troll, többször is rootolva lett több topicból is a kötekedö, alpári stílusa miatt.

Előzmény: pintjano (26546)
van_Persil Creative Commons License 3 napja -2 0 26549

és akkor mi van?

Előzmény: Stollár Péter (26529)
mondtak.hogy Creative Commons License 4 napja -1 0 26548

udvozlet Neked is

Előzmény: pintjano (26546)
mondtak.hogy Creative Commons License 4 napja -1 0 26547

nem ertek hozza      csak egy nevadai pasas meselte a repcsin europaba jovet hogy megy a szulohelyere macedoniaba fel evre ahol szoloje van es boraszata      jart kaliforniaban es o meselte hogy ott nem kapalnak         azt hiszem gyomirtoznak

Előzmény: pintjano (26546)
pintjano Creative Commons License 4 napja 0 0 26546

4-5 évig tisztán tartottam a szőlőt, azután, csak néha kaszáltam... szebb lett és egészségesebb

száraz domboldalon (főleg Zweigelt volt) de már nem az enyém

üdv PJ

Előzmény: mondtak.hogy (26545)
mondtak.hogy Creative Commons License 4 napja -1 0 26545

allitolag kaliforniaban a szolok zomeben egyaltalan nem kapalnak        na ez valoban ido-megtakaritas

Előzmény: gesszti (26544)
gesszti Creative Commons License 4 napja 0 0 26544

Időből mindig kevés van. Inkább a terv szerű, tmk jellegű munkák híve vagyok. Aztán van, ahol bejön, van, ahol nem. Minden munkában azt keresem, hogy hol lehet még 10 percet megtakarítani. (Nem ellinkelni, hanem kevesebb idő alatt, vagy kevesebb munkával elérni a megfelelő eredményt.)

Előzmény: IsKol (26543)
IsKol Creative Commons License 4 napja 0 0 26543

Ez a kihívás egy mosópor számára ;-)

 

A régi ültetvények közepébe mindig raktak pár tőke "csemegét" ami azért nagyban behatárolja a réz használatát...

 

Ha tudsz kellő időt szánni az ültetvényedre akkor a bioracionális növényvédelem megfelelő lehet neked.

Előzmény: gesszti (26539)
IsKol Creative Commons License 4 napja 0 0 26542

"Kicsit keszekusza módon van megmetszve, elég sűrű lett. A ritkítást is gyakorolnom kell még"

Ha látsz arra esélyt, hogy jövőre változtass ezeken akkor adj még ezeknek a tőkéknek még egy évet. Nem sokról lehet szó...

 

Biztos vannak az ültetvényedben peronoszra érzékenyebb fajták de ha jól csinálsz mindent (és a Teremtő is támogat) akkor ezeket indikátornak is használhatod.

Előzmény: gesszti (26536)
IsKol Creative Commons License 4 napja 0 0 26541

Feketerothadásra utaló nyomokat a levélen vagy a fürtön találtál?

A Systhane az azolok közé tartozik így akár működhetne is megelőzésként de hogy gyógyítson... tudja a fene;-)

 

Lenin elvtárs után szabadon:

Zöldmunka, zöldmunka és zöldmunka

ami csökkenti a gombabetegségek kialakulásának lehetőségét

 

 

És erős, ellenálló növény ...

Lombtrágya:

Én személy szerint nem tudom elképzelni, hogy az ősszel/télen kiszórt műtrágya lejut a gyökerekhez, főleg nem annyi csapadékkal mint ami ebben az időszakban van tehát a makro-; mezo- és mikroelemeket érdemesebb lombon keresztül pótolni de csak ésszel...

 

A Biomit Plussz nálam bevált, zöldborsó nagyságig mindig van a keverékben (utána már nincs mert lúgos tartományban van a keverék pH-ja)

 

Az aminósavak, alga kivonatok is segítenek és stressz tűrését is segítik a növénynek.

 

Vannak szimpla specifikus lombtrágyák melyek egy bizonyos elem hiányát orvosolják de ha nincs levél-analízis a kezedben könnyen mellé lehet lőni (antagonizmus) és utána azt sz@rnak tekinthetjük;-)

 

 

Előzmény: gesszti (26534)
van_Persil Creative Commons License 4 napja -1 1 26540

Ez a topic szölömüveléssel foglalkozik, nem borászattal, tehát a kérdésed itt OFF-topic (azaz ne gyere többet borászati kérdésekkel ide), de amúgy a maradékcukor azt jelenti, hogy a mustnak volt egy eredeti cukortartalma, aminek egy részéböl alkohol lett erjedés útján, a borban viszont maradt még kierjedetlen cukor, ezt a megmaradt cukrot nevezik maradék cukornak. Ugyanis az alkohol ha elért egy bizonyos 5-ot, akkor leöli az élesztöket, leállítva az erjedést, ha maradt még benne cukor, akkor maradt, ha szárazra kierjedt, akkor kierjedt. Attól függöen, hogy mennyi a maradékcukor-tartalma, lehet egy bor száraz (kevesebb, mint 4% maradékcukor), félszáraz, félédes vagy édes. A kipréselt valami, amire gondolsz, az a törköly, amiböl bor már nem készülhet, max törkölypálinka.

Előzmény: mondtak.hogy (26538)
gesszti Creative Commons License 4 napja 0 0 26539

Teljesen vegyes. 20 fajta biztosan van, ha nem több. Sajnos még csak nem is egy helyen, hanem mixelve, erre-arra. Ez azért "jó", mert a későbbit még kellene permetezni, a korai meg hamarosan érik. Hiába jelölgetjük színes szalagokkal a koraiakat, mindig előfordul, hogy véletlen megfújok egyet-egyet, mire észreveszem. Évit meg már nem bírja ki.. kuka. 

Egy friss, új ültetéssel sokkal könnyebb dolgom lenne, ami rendesen, legalább soronként-fajtánként külön lenne ültetve. 

Előzmény: van_Persil (26537)
mondtak.hogy Creative Commons License 4 napja 0 0 26538

a maradek cukor jelentese     az    hogy       preselik a szolot es eloszor jon a JAVA es abbol bor lesz     aztan      marad a kipreselt valami amiben van meg cukor es abbol IS bor keszul       ma vettem CUVE bort     kesoi szuretelesu es 12.5 alkohol fokos es JO edes bor      az van rairva hogy MARADEK CUKOR 117 gramm/liter        a kerdesem az hogy ez azt jelenti hogy a borasz a preseles utan a maradekbol csinalta ezt a bort ?  angolul is ra van irva ugyhogy exportalja is

van_Persil Creative Commons License 4 napja 0 0 26537

Gondolom, ez egy vegyes ültetvény lehet. Ha fajtaspecifikus a peronoszpóra, akkor mindenképp ajánlott az érzékeny fajtákat kiszedni, bár rügymutációból is lehet olyan, hogy ugyanazon fajta egyik egyede jóval érzékenyebb. mindenesetre, ha visszatéröen évröl évre elöjön és csak ott, akkor én nem kinlódnék velük, ahogy azokkal se, amik semmire se viszik.

A levéltrágya addig kell, amíg a szölö növekedési fázisban van, ami mostanra már elmúlt, így ilyenkor már fölösleges pénzkidobás a levéltrágya.

Előzmény: gesszti (26536)
gesszti Creative Commons License 4 napja 0 0 26536

Akkor nem teszek bele levéltrágyát.

 

Sajnos a metszés se volt az igazi. Kicsit keszekusza módon van megmetszve, elég sűrű lett. A ritkítást is gyakorolnom kell még. 

 

Azok a tőkék, amik most erősebben fertőzöttek, jó eséllyel jövőre is fogékonyabbak lesznek? Ha kiveszem a kényesebb tőkéket, akkor jól gondolom, hogy a többi növény is kevésbé lesz kitéve jövőre a peronosznak? 

 

Jelölöm azokat a tőkéket, amin nincs termés, vagy valami bajuk van, és terv szerint ősszel ki lesznek vágva.

Előzmény: van_Persil (26535)
van_Persil Creative Commons License 4 napja 0 0 26535

Csakhogy ilyenkor már nem sokra (pontosabban semmire se) mész a lombtrágyával. A világoszöld tőkéknél generell gond lehet a tápanyagfelvétellel.

Ha egy ültetvény nagyon peronoszos, akkor szüret után (ha volt ilyen egyáltalán), rézzel ajánlott permetezni, maximális megengedett hektárdózissal, bő lére eresztve, a következő évben közvetlen rügypattanás előtt rezes lemosózás, virágzás előtt réz nélküli felszívódó, virágzás utántól/kötődéstől fürtzáródásig szintén felszívódó (lehetőleg váltogatva a hatóanyagokat) rézzel kombinálva, de a legfontosabb: vémony lombfal kialakítása!!!

Előzmény: gesszti (26534)
gesszti Creative Commons License 4 napja 0 0 26534

Systhane-t lisztharmatra, és feketerothadásra írja a papírja. (korábban már fújtam vele 2x) Kb. 4-5 tőkén láttam tünetet, amit feketerothadásnak gondolok. Tavaly elég sok termést tönkretett. 

 

Peronosz: ~250 tőkéből 3-nál láttam erősebb fertőzést, és még néhány helyen "olajos foltokat" Nem szeretném, hogy elterjedjen. Tavasztól fogva kapta 7-14 napos közökkel a rezet (cuprofix, champion, ridomil) Tavaszi lemosás is megvolt. Nem tudom, hogy ilyen száraz időben miért jön elő mégis. Tavaly nagyon erős fertőzés volt. 

 

Lombtrágya: Ez az ültetvény kb. 10-15 évig nem kapott trágyázást, és normális gondozást. Tavalyelőtt kezdtem el foglalkozni vele, és tavaly előtt, és tavaly ősszel kapott npk műtrágyát, tavaly marhajót, és rendes marhatrágyát. Vannak tőkék, amik eléggé halványzöldek. (mintha tápanyaghiányos lenne.) Sokkal kevesebb, mint tavaly, de azért még vannak ilyenek. 

Előzmény: van_Persil (26533)
van_Persil Creative Commons License 4 napja 0 0 26533

Minek lombtrágya ilyenkor? Fejből nem tudom, de a systhane hatékony a feketerothadás ellen? Amúgy valamit nagyon el kellett rontsál/be kellett nézzél, hogy van peronoszpórád, ill. a feketerothadást inkábbcsak megelőzni lehet, kikezelni nem nagyon, főleg nem rézzel. Tapadásfokozó mindig kell bele.

Előzmény: gesszti (26532)
gesszti Creative Commons License 4 napja 0 0 26532

Több tőkénél is látom a peronoszpóra tüneteit, és feketerothadást is láttam. 

 

Systhane + valami réz, mondjuk cuprofix / cuproxat / champion + wuxal super jó lehet ilyenkor? 

 

tapadásfokozót, pl. nonit-ot tennétek bele? 

 

 

van_Persil Creative Commons License 5 napja 0 0 26531

Mésztürönek ott a fercal, általában rendelésre szokták csinálni, föleg a Balaton-felvidékre kell.

Előzmény: jacsoj (26530)
jacsoj Creative Commons License 5 napja 0 0 26530

Én abasári származású oltványokat vásároltam az elmúlt 30 évben. Volt, hogy én mentem oda, és volt, hogy ide hozzák a helyi piacra (Mezőkövesd). Akik még foglalkoznak vele azok mondták, hogy sok oltványt csinálnak megrendelésre, és sokat, amit majd széthordanak az országban, és külföldön (!) a kereskedések. Általános dolog, hogy alany hiány van. Általában azt a fajtát ültetik, ami általánosan jó. Ez, ha jól emlékszem, a mésztűrő képességű Teleki valamelyik fajtája. De hátha van itt abasári szőlész, ő jobban tudja.

Előzmény: van_Persil (26528)
Stollár Péter Creative Commons License 5 napja 0 0 26529

Szépen színesedik a Néró.

 

van_Persil Creative Commons License 6 napja 0 0 26528

Olyan helyröl kell vásárolni, ahol megválaszthatja.

Előzmény: jacsoj (26527)
jacsoj Creative Commons License 6 napja 0 0 26527

Nem biztos, hogy megválaszthatod az alany fajtát.

Előzmény: imre2018 (26525)
van_Persil Creative Commons License 6 napja 0 0 26526

Szőlőnél az a kérdés, hogy meszes-e a talaj, mert ha igen, akkor mésztűrő alany kell, ilyen pl. a fercal. Ha nem meszes, akkor viszont oda nem jó a mésztűrő.

A másik, hogy a szőlő nem rizs, kifejezetten utálja a pangó vizet, viszont nagyon jól érzi magát domb/hegyoldalakon, ahol a talajban van elég víz, de az nem tud megállni tócsákban.

Előzmény: imre2018 (26525)
imre2018 Creative Commons License 6 napja 0 0 26525

Hello,lenne egy kérdésem.Agyagos,kötött talajom van és szeretnék szőlőt ültetni vagy 30 darabot.Kérdésem az lenne,hogy vannak olyan fajták és alanyok amelyek jol birják a kötött agyagos talajt mint pl.a gyümölcsfáknál?

szervezkedő Creative Commons License 2021.07.17 0 0 26524

Nem ütjük egymást! 

2021 van!

Ügyvéddel, válóperrel szokott fenyegetni!

(Ha úgy nézzük ez be is vált neki!)

:-))))

Előzmény: van_Persil (26523)
van_Persil Creative Commons License 2021.07.17 0 0 26523

Jól dugd el a sodrófát, csak az alapján, amit itt beismertél, nem csodálkoznék, ha az asszony elökeresné a fa testápolóját...

Előzmény: szervezkedő (26521)
IsKol Creative Commons License 2021.07.17 0 0 26522

Igen tudom és nem is nagyon vagyok rá büszke.

 

Talán jövőre már lesz itthon is kisebb kiszerelés mint 25 kg, ahogy a Biocont mondotta...

Előzmény: van_Persil (26520)
szervezkedő Creative Commons License 2021.07.17 0 0 26521

(Az a lényeg, az ilyen dolgokat az asszony csomagjába, bőröndjébe kell tenni, úgy hogy ne tudjon róla, így őszintén tud válaszolni ha megkerdik van e nála valami. Legjobban ez repülőn működik!)

:-)))))

Előzmény: van_Persil (26520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!