Az alábbi időpontokat figyelembe véve kérek segítséget. - szeptember 15.- október 2. között szüret, must cukorfoka 19 - október 4.-én borkén adagolva musthoz, 10 gr /100 liter - október 6.-án cukor adagolva, 2 kg /100 l Kérdéseim: Deriton derítőszer használata mikor időszerű és hogyan? Lehúzható-e már a bor a seprőről? Seprőről való lehúzás után a borhoz adagolható-e már Deriton, amit 2-3 nap után újabb fejtés követ? Köszönet előre a válaszolóknak!
tedd azt, hogy a maradékkal (5literrel) tölts tele egy üveget. Amikor azt látod hogy letisztult (nem lesz tükrös tiszta addíg ne várj kb. 1-2 hét) akkor ezzel töltsd tele a hordódat. A sürüjétől slaggal tudod szétválasztani (tetejéről leválasztani) Innentől fogva úgy egy jó hét után (ha persze nincs egyéb baj) tiszta lesz a borod. ahogy Feriq mondta ihatsz le belőle! A dilemma azért megmarad, mivel fogod tele tölteni a hordódat? borászok ezt úgy csinálják, hogy ha meg kell kezdeniük egy hordót akkor megteremtik annak lehetőségét, hogy a maradékkal teletöltsenek egy kisebb edényt. (vagy másik megoldás veszel egy úszófedeles tartályt)
Nincs mibe, viszont van még a zavarosból vagy 5 liter egy üvegben itt, mert mikor észrevettem, hogy már nem tizta, kikaptam a csövet, azt már nem mertem bele önteni, abból tele önthetem, ha nem lesz baja. Tényleg azt irtátok, hogy ne aggódjak, de azt nem irta senki, hogy ez megint le fog tisztulni?
fa 60 literes hordónál kicsit sokallanám az 5 cm -s hézagot, az több lityi borhiány. mi lesz ha még "iszik" egy kicsit a pince meg a hordó? fát jobb tele tartani! nem beszélve róla, hogy a kis hordó miatt előbb öregszik az anyag. nem tudod üvegbe szétszedni? mondjuk kettőbe?
igen, akkor ez jótékonyan savas, nem zavaróan, de de valami van lehet érezni, savanyunak nem mondanám, de várok, ezek szerint akkor ez még csökkenhet, még 4 hetes tulképp. De valószinüleg ez egy száraz bor lesz. Ez az első borom, eddig nagyon bio és natur, még cukrot sem tettem bele direkt, kiváncsi leszek mi jön ki belőle és jövőre ennek függvényében változtatok. A szine az nagyon király és nagyon szép tiszta, szinte porcelánosan ragyogó volt, ezért is estem kétségbe, mikor észrevettem, hogy a végén beleszaladt egy kis zavaros rész is, az átfejtésnél:((
Ha csak savanykás és nem azt érzed, hogy ecetet iszogatsz akkor jó! Magyarán ha nem a savat érzed ki belőle hanem azt is, akkor nem dominál a sav benne. Ettől függetlenül várj még vele egy kicsit, hogy ebből is veszítsen savat. Az hogy a dogó alatt 5 cm hiányzik a balonból nem tragédia. Bele ne érjen a dugó, mert ha fábol van a dugó, a balon meg üvegből akkor úgy jársz, hogy egyszer csak kettéválik a balon és nem lesz borod.
A karcos az olyasmi ami kaparja a nyelőcsövet és marja a fogat...szóval alapvetően em kellemes. A jó savak azok játékosan ingerlik a nyálkahártyát, kicsit birzgálnak csípkelődnek, de nem köhögtetnek és nem is kényszerítenek hirtelen szájöblítésre.
mennyi az a tele, mert most van vagy 5 cm híja, vagy annyira tele kell legyen, hogy a dugó beleérjen?
Most érdekes a helyzet, mert nem tudum mi az, hogy karcos, de elég szines a nyelvünk, remélem le lehet irni szavakkal is:)))
A másik érdekesség, most a kesernyésség dominál, ugy mondanám finom keserü, mikor lenyeled, ugy elterül a szádban, mikor a szádban van valóban van valami savanykás, vagy savas iz is benne, de ez olyan háttériz, nem dominál és olyan megfoghatatlan, tehát nem lehet egyetlen pillanatban sem rámondani, hogy aha savanyu, de olyan mintha. Lassan el kell végeznem egy borismereti tanfolyamot is:))
A kostolás során arra keress választ, hogy a "savanyúságot" hol érzed. Mert ha egyáltalán savanyúnak érzed és a nyelved környékén akkor a kénezéssel várjál még egy kicsit. Ha nem volt sok a seprő ami átment a ballonba akkor (ha tele van) várj míg egy kicsit veszít a savából . Van aki két három hónapot is érleli hogy az un. almasav lebomoljon. (jó megaszontam)
kénezni tehát ráérsz karácsonykor is csak tartsd tele a balont.
ha viszont elégedett vagy a savakkal (nem karcos) akkor akár kénezhetsz is.
Ha már ennyi fajtád van, akkor úgyis szép paraszti bort fogsz készíteni (sokféle fajta egyben), így majdnem mindegy, mi megy mellé. Ahogy így elnézem, van édes meg illatos is közte, esetleg egy muskotályillat még érdekes lehet benne, vagy hárslevelű.
De az is lehet, hogy ennyi illat elég, és hordozóbor kellene bele (nem karakteres fehérbor).
Jaja! Karácsony körülelég lesz lefejteni megint ... ha addig el nem fogy! A kénezés után egy hétig azért ne kínálj meg senkit belőle, annyi kell neki, hogy kiigazodjon!
Ne izgulj emiatt! Megfejtés után is fog még kiülepedni maradék. A tetejéről nyugodtan megkínálhatod vele a családodat, kénezés előtt kóstold meg magad is. Ha nagyon nem rontottad el, már iható borod van, persze ez még nem tökéletes, időnkénti kóstolással magad is követheted a változását.
Rendben, holnap belerakom /oldom/, annyira sajnáltam, mert már annyira szép kristálytiszta, szép bor volt, már azon gondolkodtam veszek belőle és megkinálom a családtagokat, de a végén elment a kedvem, gondoltam mostmár mindegy vagy leülepszik vagy nem
Először kénezd meg a bort, ezt már a fejtésnél is megtehetted volna. Vegyél ki a hordóból egy pohárba valamennyi bort, tedd ebbe bele a kénport, kb. egy teáskanálnyit 60 literbe, keverd el rendesen, oldódjon fel benne, majd töltsd vissza a hordóba. Ott is megkeverheted, hogy jobb legyen az eloszlása, ha tudod. A deritont ráérsz még használni, ... addigra úgyis elfogy a borod.
Szeretnék aktív résztvevője lenni a topicnak. Végigolvastam az egészet a nyitás óta és a RAMBO elleni ültetéses hisztit leszámítva nagyon tetszett.
Hobbiból szőlészkedek; a szakmám egész más, lehet, ez a hozzászólásaimból látszani fog. Vasban van egy kis szőlőm, pár éve vettem egy öreg bácsitól. Jelenleg fokozatos újítás-telepítés történik, azért szerencsére szüretelni is van mit.
Figyelembe véve a korábbi ültetéseket, valamint a helyi és a rokoni ajánlásokat (helyes, nem helyes), jelenleg a fehér szőlő többségét Zenit, Zengő, Göcseji Zamatos és Lakhegyi Mézes alkotja. Azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy az egy még újratelepítendő sorba milyen fajtát javasolnátok ezek mellé? Vagy válasszak ezekből oda is és ne bonyolítsam? Mindenképp középérésű magyar fajtákban gondolkodom, a talaj kissé homokos, nyugati lejtésű, országos viszonylatban átlagosnak mondható csapadékkal és napsütéses óraszámmal.
Előre is köszi a válasz(oka)t, Mindenkinek jó munkát és kellemes borozgatást kívánok!
Olvastam a cikkedet a fürttépés/fürtválogatás témakörben. Én csak erős lisztharmatfertőzés esetén vágom ketté a fürtöt, a jobb levegőzés érdekében.
Nagyon sokáig fenn tudtad tartani a szőlőt - nekünk a szeptemberi monszun nagyon sok kárt csinált. Neked nem okozott gondot a rothadás? A Mártaalján nem volt annyi eső? Mikor és mivel permeteztél utoljára?
Átlagosan 6-8 fürtöt, idén eleve kisebbek lettek a fürtök, bőven 10 deka alatt, sok 5 dkg körüli is volt, meg júliusban sok fürtöt meg is kurtítottam, kettévágtam. A csapos metszés is kisebb fürtöket eredményez, úgy tapasztaltuk, meg ezt a szőlőt már negyedik éve műveljük mi, és szerintem most kezd igazán átállni az új "rendszerre", talán mostanra kiment a korábban rendszeresen beletett műtrágya is.