Időből mindig kevés van. Inkább a terv szerű, tmk jellegű munkák híve vagyok. Aztán van, ahol bejön, van, ahol nem. Minden munkában azt keresem, hogy hol lehet még 10 percet megtakarítani. (Nem ellinkelni, hanem kevesebb idő alatt, vagy kevesebb munkával elérni a megfelelő eredményt.)
"Kicsit keszekusza módon van megmetszve, elég sűrű lett. A ritkítást is gyakorolnom kell még"
Ha látsz arra esélyt, hogy jövőre változtass ezeken akkor adj még ezeknek a tőkéknek még egy évet. Nem sokról lehet szó...
Biztos vannak az ültetvényedben peronoszra érzékenyebb fajták de ha jól csinálsz mindent (és a Teremtő is támogat) akkor ezeket indikátornak is használhatod.
Feketerothadásra utaló nyomokat a levélen vagy a fürtön találtál?
A Systhane az azolok közé tartozik így akár működhetne is megelőzésként de hogy gyógyítson... tudja a fene;-)
Lenin elvtárs után szabadon:
Zöldmunka, zöldmunka és zöldmunka
ami csökkenti a gombabetegségek kialakulásának lehetőségét
És erős, ellenálló növény ...
Lombtrágya:
Én személy szerint nem tudom elképzelni, hogy az ősszel/télen kiszórt műtrágya lejut a gyökerekhez, főleg nem annyi csapadékkal mint ami ebben az időszakban van tehát a makro-; mezo- és mikroelemeket érdemesebb lombon keresztül pótolni de csak ésszel...
A Biomit Plussz nálam bevált, zöldborsó nagyságig mindig van a keverékben (utána már nincs mert lúgos tartományban van a keverék pH-ja)
Az aminósavak, alga kivonatok is segítenek és stressz tűrését is segítik a növénynek.
Vannak szimpla specifikus lombtrágyák melyek egy bizonyos elem hiányát orvosolják de ha nincs levél-analízis a kezedben könnyen mellé lehet lőni (antagonizmus) és utána azt sz@rnak tekinthetjük;-)
Ez a topic szölömüveléssel foglalkozik, nem borászattal, tehát a kérdésed itt OFF-topic (azaz ne gyere többet borászati kérdésekkel ide), de amúgy a maradékcukor azt jelenti, hogy a mustnak volt egy eredeti cukortartalma, aminek egy részéböl alkohol lett erjedés útján, a borban viszont maradt még kierjedetlen cukor, ezt a megmaradt cukrot nevezik maradék cukornak. Ugyanis az alkohol ha elért egy bizonyos 5-ot, akkor leöli az élesztöket, leállítva az erjedést, ha maradt még benne cukor, akkor maradt, ha szárazra kierjedt, akkor kierjedt. Attól függöen, hogy mennyi a maradékcukor-tartalma, lehet egy bor száraz (kevesebb, mint 4% maradékcukor), félszáraz, félédes vagy édes. A kipréselt valami, amire gondolsz, az a törköly, amiböl bor már nem készülhet, max törkölypálinka.
Teljesen vegyes. 20 fajta biztosan van, ha nem több. Sajnos még csak nem is egy helyen, hanem mixelve, erre-arra. Ez azért "jó", mert a későbbit még kellene permetezni, a korai meg hamarosan érik. Hiába jelölgetjük színes szalagokkal a koraiakat, mindig előfordul, hogy véletlen megfújok egyet-egyet, mire észreveszem. Évit meg már nem bírja ki.. kuka.
Egy friss, új ültetéssel sokkal könnyebb dolgom lenne, ami rendesen, legalább soronként-fajtánként külön lenne ültetve.
Gondolom, ez egy vegyes ültetvény lehet. Ha fajtaspecifikus a peronoszpóra, akkor mindenképp ajánlott az érzékeny fajtákat kiszedni, bár rügymutációból is lehet olyan, hogy ugyanazon fajta egyik egyede jóval érzékenyebb. mindenesetre, ha visszatéröen évröl évre elöjön és csak ott, akkor én nem kinlódnék velük, ahogy azokkal se, amik semmire se viszik.
A levéltrágya addig kell, amíg a szölö növekedési fázisban van, ami mostanra már elmúlt, így ilyenkor már fölösleges pénzkidobás a levéltrágya.
Sajnos a metszés se volt az igazi. Kicsit keszekusza módon van megmetszve, elég sűrű lett. A ritkítást is gyakorolnom kell még.
Azok a tőkék, amik most erősebben fertőzöttek, jó eséllyel jövőre is fogékonyabbak lesznek? Ha kiveszem a kényesebb tőkéket, akkor jól gondolom, hogy a többi növény is kevésbé lesz kitéve jövőre a peronosznak?
Jelölöm azokat a tőkéket, amin nincs termés, vagy valami bajuk van, és terv szerint ősszel ki lesznek vágva.
Csakhogy ilyenkor már nem sokra (pontosabban semmire se) mész a lombtrágyával. A világoszöld tőkéknél generell gond lehet a tápanyagfelvétellel.
Ha egy ültetvény nagyon peronoszos, akkor szüret után (ha volt ilyen egyáltalán), rézzel ajánlott permetezni, maximális megengedett hektárdózissal, bő lére eresztve, a következő évben közvetlen rügypattanás előtt rezes lemosózás, virágzás előtt réz nélküli felszívódó, virágzás utántól/kötődéstől fürtzáródásig szintén felszívódó (lehetőleg váltogatva a hatóanyagokat) rézzel kombinálva, de a legfontosabb: vémony lombfal kialakítása!!!
Systhane-t lisztharmatra, és feketerothadásra írja a papírja. (korábban már fújtam vele 2x) Kb. 4-5 tőkén láttam tünetet, amit feketerothadásnak gondolok. Tavaly elég sok termést tönkretett.
Peronosz: ~250 tőkéből 3-nál láttam erősebb fertőzést, és még néhány helyen "olajos foltokat" Nem szeretném, hogy elterjedjen. Tavasztól fogva kapta 7-14 napos közökkel a rezet (cuprofix, champion, ridomil) Tavaszi lemosás is megvolt. Nem tudom, hogy ilyen száraz időben miért jön elő mégis. Tavaly nagyon erős fertőzés volt.
Lombtrágya: Ez az ültetvény kb. 10-15 évig nem kapott trágyázást, és normális gondozást. Tavalyelőtt kezdtem el foglalkozni vele, és tavaly előtt, és tavaly ősszel kapott npk műtrágyát, tavaly marhajót, és rendes marhatrágyát. Vannak tőkék, amik eléggé halványzöldek. (mintha tápanyaghiányos lenne.) Sokkal kevesebb, mint tavaly, de azért még vannak ilyenek.
Minek lombtrágya ilyenkor? Fejből nem tudom, de a systhane hatékony a feketerothadás ellen? Amúgy valamit nagyon el kellett rontsál/be kellett nézzél, hogy van peronoszpórád, ill. a feketerothadást inkábbcsak megelőzni lehet, kikezelni nem nagyon, főleg nem rézzel. Tapadásfokozó mindig kell bele.
Én abasári származású oltványokat vásároltam az elmúlt 30 évben. Volt, hogy én mentem oda, és volt, hogy ide hozzák a helyi piacra (Mezőkövesd). Akik még foglalkoznak vele azok mondták, hogy sok oltványt csinálnak megrendelésre, és sokat, amit majd széthordanak az országban, és külföldön (!) a kereskedések. Általános dolog, hogy alany hiány van. Általában azt a fajtát ültetik, ami általánosan jó. Ez, ha jól emlékszem, a mésztűrő képességű Teleki valamelyik fajtája. De hátha van itt abasári szőlész, ő jobban tudja.
Szőlőnél az a kérdés, hogy meszes-e a talaj, mert ha igen, akkor mésztűrő alany kell, ilyen pl. a fercal. Ha nem meszes, akkor viszont oda nem jó a mésztűrő.
A másik, hogy a szőlő nem rizs, kifejezetten utálja a pangó vizet, viszont nagyon jól érzi magát domb/hegyoldalakon, ahol a talajban van elég víz, de az nem tud megállni tócsákban.
Hello,lenne egy kérdésem.Agyagos,kötött talajom van és szeretnék szőlőt ültetni vagy 30 darabot.Kérdésem az lenne,hogy vannak olyan fajták és alanyok amelyek jol birják a kötött agyagos talajt mint pl.a gyümölcsfáknál?
(Az a lényeg, az ilyen dolgokat az asszony csomagjába, bőröndjébe kell tenni, úgy hogy ne tudjon róla, így őszintén tud válaszolni ha megkerdik van e nála valami. Legjobban ez repülőn működik!)
Azt ugye tudod, hogy a növényvédöszerekre nem vonatkozik az áruk szabad kereskedelme, azaz Sk-ból semmilyen növényvédöszert, biostimulátort etc. nem hozhatsz át, kivéve, ha engedélyed van rá (meg egyéb tolgok is teljesülnek a szállítás során)...
Az új "lombtrágyák-biostimulátorok" között van pl. "felszívódó réz" de úgy gondolom ez csak a rendszerében működhet biztos nem lehet 1:1-ben kicserélni.
Más...
Kilós kiszerelésű Vitisan-t vettem SK-ban és a tulaj mondta, hogy beszéljek a Bio Tomal-osokkal. Keresgettem a technológiai ajánlásukban nevezett szereket itthon és lássanak csodát Balatonakaliban van a Fülei pincészet akik hasonló technológiával tevékenykednek (Aminoret Bioracionális)
Jövő héten Tihanyban töltünk a családdal pár napot hátha összejönne egy vizit ;-)
Ööö..Maci is, Te is, a lisztharmatos kérdésre válaszoltatok, én meg csak arra reagáltam, hogy igazat írtok mert jelen van az ilyen száraz melegben is, én is tapasztalom.
A 21 napos kérdésre csak Te válaszoltál, arra nincs mit mondanom mert én sem találtam rövidebbet sem az itthoni készletben sem az általam ismert szerek között (ami nem sok)
Amúgy ezzel a 21 napos védelemmel nem tudom mi a helyzet mert mindegyik szert 14 naponta javasolják kijuttatni maximum (ami ismételhető) tehát van legalább 1 hét amikor nem véd de még nem fogyasztható.
Amit én tudok: enervin, mildicut 21 naposak, a rezek meg jóval többek. De meg is bszta a rossebb, ha kevesebb, mint 21 napig véd, lévén, a peronoszpóra több hét késéssel tud "robbantani" (te még nem látod, de ott van).