Hétköznapi paraszt emberek által készített bort keress.
Istenem! Én tavaly csodálkoztam rá a világ eme csodájára. Hihetetlen volt. Ott csiklandozta a nyelvemet. Számomra őrület volt! Ez egy zweigelt?!?! Ez hogy lehet ilyen?!?!? A verseny végén amikor kiderült kié is volt, leestem a székről!
Ott a közelben a területed jó lehet, szerintem Bálinthoz akár még tanulni is el lehet járni, 5-10 év, és a nyomdokaiba léphetsz... Csak azért írtam, mert volt már ott szerencsém olyanhoz, aki kóstolta a borokat, aztán mondta, hogy rögtön ülteti is a fajtákat, merthogy milyen jó bort adnak, de mivel kóstoltam az övét, tudtam, hogy fényévekre van bármilyen jó bortól, amíg nem tudja, mi az hogy pincehigénia, éretten szüretelt szőlő....
Tisztában vagyok a "helyemmel" (ezzel nekem sohasem volt gondom) és továbbra sem csak a saját boromat fogom kóstolgatni. ;-)
És ez azért érdekes mert alapvetően szeretem a stabilitást - ötven éven keresztül ugyanazok voltak a szüleim, a nejem sem váltottam le vagy 27 éve, a lányom ugyanaz 22 éve és 35 éve ugyanazon a kapun járok dolgozni mikor bemegyek)
Ha az Ő köreiben végzel kóstolást, abból baj nem lehet ;-) Viszont nem biztos, hogy azt a szintet egyhamar eléred, hiába választasz ugyanolyan fajtákat ;-)
40%tőkehiánnyal lehet élni, ha csak hobbiból csinálod, kis területen. Árú termelés célból, nem gazdaságos. Igaz ha már gazdasagosság oldalról közelítjük a kérdést, akkor maga a szőlőtermesztés mint tevékenység sem lehet gazdaságos egy bizonyos birtokméret alatt. Mivel a területre kicsi és messzire laksz tőle, így felesleges matekozni, sosem lesz pénzügyileg plussszos a mutatvány. Na ezért nem kell matekozni! :-)
Eljutni onnan hogy tavasszal először beulsz az autóba és elindulsz metszeni, addig hogy majd bő egy év múlva egy este kiontessz egy pohár bort, amit megiszom.... Ha ennek a hangulata megérint, akkor ez szenvedély! ...és nagyon jó!
:-)
Ha keresed a telepíteni kívánt fajtát, javaslom menjél egy kis falusi borversenyre a környéken. Kb ott látod, miből mit tudsz majd csinálni akár te is. Nem a hülyeségeket tudod összegyűjteni a netről,hanem te saját magad látod, ízleled, kostolod. Egy közösségbe csöppensz, ahol valós emberek valós tapasztalatokat tudnak adni.
Nálunk most lett volna a héten borverseny, de lefújták.
:-(
Ettől függetlenül lehet hogy viszek kóstolót a hegybíronknak hogy elmondja a véleményét.
A telepítéssel/pótlással én még várok.
Szerintemha bejön az előrejelzés, hétvégén meglepetés várható.
Ezt úgy érted, hogy érdemesebb lenne a föld "felmelegedéséig" várni és így akár Április közepén-végén ültetni
"2. marhatrágya+ szölö gyöker=biztos kudarc, úgyhogy csak óvatosan azzal a trágyával"
A folyamat úgy nézne ki, hogy egy 80-90 cm mély 12-13 cm átmérőjű gödör kerülne kifúrásra amibe 1-2 liternyi érett marhatrágya/föld keveréke kerülne majd vagy 20 cm földet töltenék és úgy számoltam maradna még 40-50 cm az oltványnak.
"3. ülj le, gondoljál mindent végig, és csak azután írj, ez a még ezt, még azt nem túl szerencsés dolog"
Ezt nem nagyon értem, elnézésedet kérem! Ha arra gondolsz "még ezt" amit írtam az csak azért volt hogy a két különböző telepítési kérdésemet külön válasszam mert ez a második már másik történet ami az én telkemen történne. Meg amúgy is "csak" engem okítottatok a mai napon. ;-) amit külön köszönök!
Eddig csak ősszel telepítettem a tavaszról nincs tapasztalatom és csak azt találtam (lefordítva magamnak), hogy a folyamat ugyanaz csak a locsolás a titka a sikernek.
De ez még csak az ültetés, persze vannak még gyakorlati kérdések dögivel de azt úgy gondolom kellő időben majd felteszem (pl. használhatom az új ültetésre ugyanazt a permetlé koncentrációt mint a beállt ültetvényre vagy hígítsam vagy csak nagyon óvatosan a kevés levélre, hogy ne "perzseljen" akár egy kisebb permetezővel)
Sajnos az is benne van a pakliban, hogy exponenciálisan eszkalálódik a COVID-19 fertőzés és nem lesz rá mód, hogy elhagyjam a lakhelyem...
Az is tiszta, hogy nem olyan egyszerű pár sorban leírni kérdésekre a választ, így az egyik elérhetőségem harminckettőhuszonkilencnullahathatvankilenc.
Ha van időd és kedved hívj fel és gyorsan meggavarilunk mindent ami felmerülhet a beszélgetés közben.
És még azt is megígérem, hogy röviden összefoglalom a többieknek amiről beszéltünk hátha valaki másnak is szüksége van rá. ;-)
Még egy utolsó kérdés mielőtt az egész sávszélességet lefogom, de hát nem tudom azt csinálni ami a munkám ;-(
Az álmoskönyv szerint Március 18-án minden rendelkezésre áll (jó idő, földfúró, marhatrágya és csemegeszőlő oltványok és a lányom is), hogy elültessünk vagy 40 tövet.
Mivel ez tavaszi ültetés és lemetszem 2 rügyre, utána még lazán felcsirkézzem vagy hagyjam a csipába a hajtások úgyis akkor fagynak le mikor már kibújtak?
Keresd meg a hegyközséged /borvidéked honlapját, ott kell lennie a hegybíród telefonszámának. A hegykőzségi ügyintézés is válsághelyzeti üzemmódba kapcsolt, amit lehet, telefonon vagy elektronikus úton kell elintézni, ha a személyes jelenlét szükséges (aláírások miatt), akkor előzetes időpontegyeztetés szükséges.
Szőlőben akkor van értelme, amikor pont pattannak a rügyek (amikor a szöszös duzzadt rügyek vége zöldülni kezd, olajos-kénes lemosóval).. Azt csak te tudod, hogy ez nálad mikor van.
Egy ilyen kiválasztósdni úgysem egy hét, főleg ha újratelepítés, mert az egy kivágás, talajvédelmi terv, engedélyek, trágyázás, földmunka, 1-2 év pihentetés, oltványkészítés...
Hát a bio-vonal nem merült fel még gondolat szintjén sem de a legkevésbé környezet terhelő növényvédelem az igen, ahhoz viszont tudással/tapasztalattal is kell bírni. Már most is tisztább képem van a megelőzési lehetőségekről mint tavaly mikor szinte egész évben csak "lemaradásban" voltam bár az időjárás a végén rendesen megkegyelmezett.
Öreg ültetvénybe nem egyszerű a pótlás, nagy a konkurencia... Legjobb előnevelt darabokat eltenni. Zweigelt mellé a Kékfrankos jó választás lehet, hasonló érési idő, és felmenője folytán hasonló ízvilág. A Zalagyöngye egyszerű, kevés savú gyors fogyasztásra való, de finom bort ad (ha nem rontják el rossz szüreti időponttal, túlterheléssel...), pálinkának is jó, muskotályos volta miatt. A 40%-a van csak meg a tőkéknek, akkor jobban jársz komplett kivágással, újratelepítéssel. Ahol te választhatod meg a fajtákat, figyelembe véve, hogy melegedő éghajlatunk miatt savtartó fajtákat érdemes keresni. Na meg olyat, ami neked megfelelő: pl.: együtt érjen a kék fajtákkal, hogy egy hétvégén letolhasd az összes szüretet, vagy pont hogy egészen más időben érjen, ne legyen ütközés. Rezisztens fajtákon is érdemes elgondolkodni, megúszol egy rakat permetezést. Nemrég került be egy rakat új fajta az NFJbe, olyanok mint Jázmin, Pamerzs, Borsmenta... Szerintem még a pécsi kutatóval is köthetsz kutatási szerződést, ráférne ezekre az új fajtákra a tájkísérlet, fajtabor...
3600 m2 újratelepítéséhez már be kell vonnod a hegybírót, mivel 25 % fölött van a hiány és hegyközségi tagnak kell lenned a terület nagysága miatt. Ültess a jellemzö fajtákból, pláne, ha ízlik valamelyik, hátha késöbb eladod a termést.
Kérdezd meg a hegybíródat, hogy a zweigelt miként van feltüntetve, ha egyéb borszölöként, akkor bürokráciailag mindegy, hogy mit telepítesz, de ha zweigelt, akkor maradj annál, az elözö bekezdésben említett okból. (A területed ahhoz már túl nagy, hogy kizárólag a saját igényed kielégítésére termelj).
ha mégis a zalagyöngye vonalon akarsz maradni, akkor inkább a biancát ültesd, minöséget attól se várj, de abból van a legtöbb Magyarországon, a bio-vonal is kezd rátelepülni.
Az illatos fajták kényesek, az irsait nagyon korán kell szedni ahhoz, hogy friss, ropogós legyen, a cserszegi meg bor illatilag nem stabil, én nem ajánlanám.
Első éves Zweigelt metszésem alatt feltűntek a hiányzó tőkék és mivel a tulajok sem ragaszkodnak a komplett értékesítéséhez (a két ültetvénynek a házzal, pincével és feldogozóval) lehet jövőbeli terveket kovácsolni.
Szurdokpüspöki, Mátra nyugati lába, Nógrád megye de a Mátrai borvidékhez tartozik.
Olyan 15% hiánypótlással számolok kicsit több mint 1/5 hektáron. Na de mi légyen az?
Első körben a Frankosok merültek fel mint Kékfrankos, Magyar Frankos vagy Pannon Frankos de akár Turán is lehetne.
Valószínűleg nem lenne külön kezelve a Zweigelt-től. (még ha van is nagy tároló-érlelő kapacitás)
De még a Zweigelt-tel sincs tapasztalatom (bár a hétvégi kóstoláskor határozott "meggyes" jegyek jöttek elő és a "kékes" árnyalat is csökkent) nem hogy ezekkel a fajtákkal.
Na a Zalagyöngye viszont teljes más, ott még ötletem sincs mit kellene csinálni...
Kb. 3600 nm, talán a 40%-a élő és az idén elkezdődött a fiatalítás.
Két dolog van a fejemben:
- Szervezkedőnek van ZGY - fel is kínált belőle
- "Hitvány a bora" - talán Van_Persil mondta (bocs ha nem) és erről eszembe jut az unoka bátyám aki nem rajongott ezért a borért de készítette.
Telepítsünk valami mást az üres helyekre a ZGY-ből meg csináljunk pálinkát vagy borpárlatot?
Szeretem a Kövidinkát de az talán nem idevaló.
Szürkebarát (szintén szeretem) vagy Ottonel muskotály ami azért jellemző a borvidékre.
Vagy valami divatos fajtát mint a Irsai Olívér, Cserszegi Fűszeres amelyek azért pálinkának sem utolsók.
Egyenlőre a "hobbi" vagy a "több mint hobbi" kategória, van 50 hl kapacitás hordóból, 1700 l müa. tartályban, és minden ami a feldolgozáshoz szükségeltetik. Nem tervez(ünk)ek értékesítést csak ismerkedek az ültetvények lehetőségeivel...
Bárki tapasztalatát, ötletét nagyon szívesen veszem! (sok lúd sokat sz@rik)
Talajfüggő is. Egy sovány, szárazabb homoktalaj hamarabb melegszik. Nálam az is belejátszik hogy humuszban gazdagabb a talaj, tehát nedvesebb is. Sokkal nehezebben melegszik, a takarás miatt még nehezebben.
Hogy őszinte legyek, nem bánom annyira, hogy még nem éledt fel. Félek a fagyoktól, ráér még.