Keresés

Részletes keresés

mzdude Creative Commons License 2020.03.11 0 0 24984

A hétvégén tudok eljutni oda, hogy megpróbálkozzak egy tavaszi lemosó permetezéssel. Azt felírtam magamnak, hogy rügypattanás után már nem ajánlott ilyesmit végezni - de mégis mik a lehetőségeim? Bordói lével tervezem a műveletet, ha a lemosáshoz ajánlott 1 dl/10 liter dózis helyett csak a normál 0,5 dl/10 literrel megyek, azzal még van értelme?

szervezkedő Creative Commons License 2020.03.05 0 2 24983

A héten oszlopokat pótoltunk, így átjártam a szőlő egy részét.

Nincs csapás, járat, őz nyom. Teljesen elkerülik a portát.

Tehát jól működik a rendszer. Jelenleg kb 3-4 hektár amit hatékonyan véd, de ezt szeretném tovább bővíteni.

 

A területem a ház mögött van, ebből a szempontból az lenne az előnyös, ha a szőlő közepén lenne az épület, de van ötlet a nyári időszakra.

:-)

 

Személyiségi okok miatt, a pofajat nem fotóztam. Mindent riaszt vagy amit utolér, azt megesz. 

 

 

A telepített madaroduk sikerén felbuzdulva, készítettem egy kutyaházat, tettem ki mellé vizet és ennivalót. Egy idő múlva megérkezett "Zoknis" a 4-5 hónapos kan, aki szállás+ étkezés+ orvosi ellátás fejében szigorú ellenőrzés alatt tart mindent! 

Egy tuti módszer a vadak ellen!

:-D))))))))

Előzmény: IsKol (24886)
GENOM_66 Creative Commons License 2020.03.02 0 2 24982

Hát ez elég katonásan konkrétra sikeredett...

Ennél azért sokkal OFF-osabbra szoktak sikeredni olykor hozzászólások, eszmefuttatások. A borkezelés még alapvetően határterület, amit bátorkodtak kérdezni. El lehet az ilyen "szegény" eltévelyedett, jószándékú érdeklődőket küldeni a ....ba, aztán legalább megmarad a fórum néhány hozzászóló szűkkörű "beltenyészetes" valamilyévé, vagy még annak sem, mert a kutya sem lesz rá kiváncsi, illetve senki se veszi a bátorságot, hogy hozzá merjen szólni! Aztán így jártunk, de legalább megőrizte a szőlő fórum a fajtatisztaságát, stb.

Előzmény: van_Persil (24979)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24981

Bort iszik s vizet....

van_Persil  2017.04.10    0 0 21054

A nagy borászatok (ahol megvan a technika és anyagi háttér) CO2, vagy N-párnát használnak (a bor felett közvetlenül van a gáz, így a bor gyak. nem érintkezik a levegövel, így az oxigénnel), mert azok nem lépnek reakcióba a bor alkotórészeivel, de a kén minden további nélkül.

van_Persil  2018.01.23    0 0 22415

Az elillanáshoz: egyes francia (Bordeaux-i) borokat hét évente vissza lehet küldeni a pincészethez, akik kidugózzák és az elillanó mennyiséget kipótolják. A másik módszer, hogy üveggyöngyöket raknak a kidugózott borba, annyit, hogy újra tele legyen a palack.

Az üledékhez: lehet, hogy fehérjekiválás (ez ellen hatna a derítés, ami a fehérjemolekulákat -ha nem tévedek a + és - töltésü részecskék vonzása miatt- megköti. A régi borokat azért tárolják a nyakkal srégen lefelé, hogy ilyen dekantálókészülék segítségével:

tudják kinyitni.

Palackerjesztésü pezsgöknél meg azt csinálják, hogy a lefelé fordított palack nyakát lefagyasztják úgy, hogy minden zacc a keletkezö jégdugóba kerüljön. Kidugózáskor a pezsgöben lévö szén-dioxidgáz egyszerüen kilöki a jégdugót. A hiányzó mennyiséget itt is másik, ugyanolyan palackból pótolják, majd bedugózzák.

Béke veled:))

Előzmény: van_Persil (24979)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24980

 "Mivel másnak nem volt ilyen problémája, ezért nem írt róla senki." Ez nem igaz! 

 

Cirfandlia  2009.10.21    0 0 6234

"Illós - ecetes illatot néha én is érzek a leeresztés után szabadon maradó paláston, de ez nem jutott be a borba nálam (jól zár a paraffin?) és ennek kivédésére szoktam egy kupaknyi tömény kénes törzsoldatot rátenni az úszófedél tetejére párologni. (erre kiáncsi lennék más -pl. Bálint- hogyan távolítja el?)
Egyedül fejtésnél macerás a felső (olaj)frakció leeresztése, de megoldható."

 

Ezt nem van-Persil-nek írtam, ha lehet ne is olvassa. 

 

Elnézést ha valakinek gondot okoztam volna az "OFF"-olásommal.

van_Persil Creative Commons License 2020.03.01 -2 0 24979

Ha nem kérdezed, hogyan találnál olyan hsz-t? Ez úgy működik, drága barátom, hogy a fórumozók a szabadidejükben hozzászólnak valamihez, ha úgy gondolják. Mivel másnak nem volt ilyen problémája, ezért nem írt róla senki.

De nem is tudom, miért fárasztom magam. Lécci ne OFFold szért ezt a topicot, jó? Mert ez a szőlőről szól, a szüretig bezárólag. Az, hogy néhány eltévedt ember ide OFF-ol borászati dolgot, nem jelenti, hogy az a követendő példa. Mivel regisztráltál erre a fórumr, elfogadtad a szabályzatot, miszerint nem OFF-olunk.

Viszlát, ne is szólj többet hozzám, ha tudnék se segítenék neked soha többé.

Előzmény: bbfeco (24978)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24978

Nem, nem voltál érthető!No akkor leírom l a s s a n még egyszer , hogy megértsd:"Kösz a topikot, de ott sem találtam a kérdésemre vonatkozó hsz-t."(hozzászólást)

Amúgy a 24972 hsz-em előtt 3-azaz három napja volt az utolsó hsz.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=94430218&t=9100475 - ez 2009-ben + - 10, 15 hsz a borról és a tartályról szólt. És senki nem szólt be, hogy ez OFF.

A szőlő és a bor egy és ugyanaz a világ, olyan mint az agy és az elme .Egyik sem létezhet az első kettő nélkül.Persze van aki próbálkozik mindenhatót játszani a fentiek nélkül is....:))

Előzmény: van_Persil (24977)
van_Persil Creative Commons License 2020.03.01 -1 0 24977

Azért raktam be, hogy ott kérdezd, ne pedig itt OFF-old szét a topicot. Érthető voltam?

Ha megkédezed a helyén, akkor talán tud valaki segíteni, de készpénznek ne vedd. A szőlő meg a bor az két külön világ.

Előzmény: bbfeco (24976)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24976

Kösz a topikot, de ott sem találtam a kérdésemre vonatkozó hsz-t. Itt a szölőben volt 2009 -ben téma, de megoldás csak annyi(amit már én is csináltam), hogy egy kevés ként löttyinteni az úszófedélre.

Előzmény: van_Persil (24973)
2s3d Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24975

 Hozzászólás a 24967 számú üzenethez.

 Én nem találkoztam piros színű Noah szőlővel. Itt van két link ehez a gondolathoz: https://www.wine-searcher.com/grape-899-noah

https://en.wikipedia.org/wiki/Noah_(grape)

 

S egy további,  ismeretbővítéshez, az Izabella  és hasonló direkttermő, labruska ízű szőlőkhöz.

 https://twitter.com/arche__noah/status/1047841807684575232

 

>s

A Noah fajta képe a Wikipedia oldalán: 

Előzmény: nyebojsza (24967)
szaru Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24974

Hali! 

Itt is kapható kis kiszerelésbe is..Kertészcentrum..2.5 dl es kiszerelésbe.

Előzmény: IsKol (24971)
van_Persil Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24973
Előzmény: bbfeco (24972)
bbfeco Creative Commons License 2020.03.01 0 0 24972

Üdv!

Tapasztalati témájú kérdésem lenne az úszótartályossal(150 l) kapcsolatban. Lassan fogy belőle, ha néha felemelem a porvédő tetőt egész erős ecetszagot lehet érezni. A tartály ki van szintezve, paraffinnal fel van töltve.Gondolom a tartály falán maradó "bor film" lehet az oka. Mi lehet az ellenszer? ill mi a megoldás a szag ellen?

Néztem a boros topicot,de ott épp más a téma, meg jobbára palackossal foglalkoznak.

IsKol Creative Commons License 2020.02.27 0 0 24971

Bár még odébb van de tudtok kicsiny országunkban 250 ml-es Vivando értékesítést (Polandban, Hollandban van) valahol?

vagy

Tervez-e valaki 1 liter-est vásárolni és kimaradna vagy 200 ml akkor szívesen beszállnék? (tudom ez nem jogkövető magatartás de ...)

axe1985 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 24970

Sziasztok kovetkező szőlő fajtáim vannak milyen vegyszerekkel kell őket permetezni Atilla ,Arkadija,Angéla,Victoria ? Idén lessznek másodévesek .

 

Olvastam egy olyan vegyszeri keverésről régálicot oldotakk fel mészbe ez mennyire hatásos tanácsotokat előre koszonom esetleg kinek van ezekből a fajtákból már idősebb tőke szivsen meghallgatom az ő permetezési eljárását előre koszi . 

 

kisromoda Creative Commons License 2020.02.21 0 0 24969

Üdv,valahogy lehetne belöle pár vesszöt kapni?

Üdc:Norbi 

Előzmény: nyebojsza (24967)
Maci_P Creative Commons License 2020.02.21 0 0 24968

Noah ültetvény 150-200 éve nem nagyon volt. Egészen addig nem telepítettek direkttermő ültetvényeket, amíg a filoxéra a hagyományos fajtákat ki nem pusztította. Elvétve persze volt itt-ott direkttermő tőke már az 1850-es évek közepén, de valamikor 1880 körül kezdték velük újratelepíteni a kipusztított területet. Hogy legyen azért valami bor...

Előzmény: nyebojsza (24967)
nyebojsza Creative Commons License 2020.02.21 0 0 24967

Nekem van piros nohám,

ez még a Lövőház utcai Ganz gyárból származik,

állítólag a 150-200 évvel ezelőtti, Marczibányi tér helyen lévő szőlőültetvényekből maradt meg.

Előzmény: kisromoda (24932)
2s3d Creative Commons License 2020.02.20 0 0 24966

  Ma kaptam néhány venyigét abból, amit "Noah"nak mondott a gazdája... bár én nem láttam a termését és eléggé elhanyagolt környezetben nőtt.  De talán egy próbát megér.   Azt gondolom, hogy fajtánként 5 - 5 darab  40+ cm hosszúságú venyige megfelelne Önnek. (Az igért szagos és fehér Izabella plusz a fenti fajták venyigéit tudnám küldeni.)

   Kérem, hogy keressen vissza a  "sajo23beta@gmail.com" email címen és adja meg címét, hogy elküldhessem.

 

             Üdv > József

Előzmény: kisromoda (24932)
laca5 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24965

Az a legjobb, ha kikísérletezed magadnak. Annál jobb nincs. Nyilván függ a növényvédelemről is. Az ötletek adottak, a szőlőművelés sajnos ilyen. Ha nem lenne ilyen, már 3000 éve leírták volna, mit kell csinálni és azóta mindenki ugyanúgy művelné.

Előzmény: Tomo75 (24964)
Tomo75 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24964

Erről írtam, én is így csináltam előző évben a régi csemege szőlőtőkéken. De olvastad, hogy ez nem biztos, hogy jó így. Most legyek okos.

Előzmény: zsorsz (24961)
Molier3 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24963

Szép estét!

 

Kösz a belinkelést.

 

Én is kettő levélre emlékeztem, mert így is csináltam, és rögzült.

 

Kivéve a Vénuszt, mert ott "nem fért" el a két levél. Ott egyet hagytam meg, mert

olyan nagyok voltak a levelek, hogy kiárnyékolták egymást.

Először kettőt hagytam, de egy idő után egymásra ránőttek, volt ahol teljesen átfedték egymást,

aztán ezért, egyet még lecsíptem.

Még ez az egy plusz megmaradt levél is soknak tűnt, a többi fajtához viszonyítva.

 

Most viszont azon gondolkodtam, hogy talán jobb lett volna az öreg levelet levenni és a két

új levelet meghagyni.

Erről mit gondoltok?

Előzmény: zsorsz (24961)
laca5 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24962

Én tavaly már pontosan így kezeltem, jól működött. Kaptam egy sorozat későbbi generációs levelet, amiben az a poén, hogy nem lettek betegek és nem sűrűsödött be túlzottan.

Előzmény: zsorsz (24961)
zsorsz Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24961

Nézd csak meg úgy 4.10-től!

 

https://www.youtube.com/watch?v=5t8DGaYCGyc

Előzmény: Tomo75 (24955)
van_Persil Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24960

Attól, hogy nincs leromlás, még vírus.

Előzmény: cz ibolya (24956)
pintjano Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24959

Fajta jelleg lenne??? Én is csak azon láttam, amit betegség kerülgetett, majd megtalálta. üdv PJ

Előzmény: cz ibolya (24956)
pintjano Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24958

Nálam a macska "kefélte" (körmével karmolta) a szőlő vastag törzsét, majdnem kipusztult. Ami nagyon le akar jönni, azt nem árt érzéssel, de csak a nagyon idősnek.  Egy fehér Delevár szőlőmnek lehuztam rendszeresen, de annak semmi nem árt (de, azóta kivágták). üdv PJ

Előzmény: Juhar-Rodi (24947)
van_Persil Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24957

Nem. Borsz sok mindent mond, ami nem helyes.

 

Előzmény: Tomo75 (24955)
cz ibolya Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24956

A leromlás és egyéb tüneteknek nyoma se nincs. Brutális hajtás szép egészséges fürtök.

Nekem az a szokatlan ahogyan a kacs levelet hajt

Előzmény: Maci_P (24950)
Tomo75 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 24955

Borisz a videóin - amik nekem sokat segítettek - azt javasolta, hogy a hónaljhajtásokat egy levél erejéig hagyjuk meg, többit szedjük le. Ez akkor nem helyes?

Előzmény: van_Persil (24953)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!