A hétvégén tudok eljutni oda, hogy megpróbálkozzak egy tavaszi lemosó permetezéssel. Azt felírtam magamnak, hogy rügypattanás után már nem ajánlott ilyesmit végezni - de mégis mik a lehetőségeim? Bordói lével tervezem a műveletet, ha a lemosáshoz ajánlott 1 dl/10 liter dózis helyett csak a normál 0,5 dl/10 literrel megyek, azzal még van értelme?
A héten oszlopokat pótoltunk, így átjártam a szőlő egy részét.
Nincs csapás, járat, őz nyom. Teljesen elkerülik a portát.
Tehát jól működik a rendszer. Jelenleg kb 3-4 hektár amit hatékonyan véd, de ezt szeretném tovább bővíteni.
A területem a ház mögött van, ebből a szempontból az lenne az előnyös, ha a szőlő közepén lenne az épület, de van ötlet a nyári időszakra.
:-)
Személyiségi okok miatt, a pofajat nem fotóztam. Mindent riaszt vagy amit utolér, azt megesz.
A telepített madaroduk sikerén felbuzdulva, készítettem egy kutyaházat, tettem ki mellé vizet és ennivalót. Egy idő múlva megérkezett "Zoknis" a 4-5 hónapos kan, aki szállás+ étkezés+ orvosi ellátás fejében szigorú ellenőrzés alatt tart mindent!
Ennél azért sokkal OFF-osabbra szoktak sikeredni olykor hozzászólások, eszmefuttatások. A borkezelés még alapvetően határterület, amit bátorkodtak kérdezni. El lehet az ilyen "szegény" eltévelyedett, jószándékú érdeklődőket küldeni a ....ba, aztán legalább megmarad a fórum néhány hozzászóló szűkkörű "beltenyészetes" valamilyévé, vagy még annak sem, mert a kutya sem lesz rá kiváncsi, illetve senki se veszi a bátorságot, hogy hozzá merjen szólni! Aztán így jártunk, de legalább megőrizte a szőlő fórum a fajtatisztaságát, stb.
A nagy borászatok (ahol megvan a technika és anyagi háttér) CO2, vagy N-párnát használnak (a bor felett közvetlenül van a gáz, így a bor gyak. nem érintkezik a levegövel, így az oxigénnel), mert azok nem lépnek reakcióba a bor alkotórészeivel, de a kén minden további nélkül.
Az elillanáshoz: egyes francia (Bordeaux-i) borokat hét évente vissza lehet küldeni a pincészethez, akik kidugózzák és az elillanó mennyiséget kipótolják. A másik módszer, hogy üveggyöngyöket raknak a kidugózott borba, annyit, hogy újra tele legyen a palack.
Az üledékhez: lehet, hogy fehérjekiválás (ez ellen hatna a derítés, ami a fehérjemolekulákat -ha nem tévedek a + és - töltésü részecskék vonzása miatt- megköti. A régi borokat azért tárolják a nyakkal srégen lefelé, hogy ilyen dekantálókészülék segítségével:
tudják kinyitni.
Palackerjesztésü pezsgöknél meg azt csinálják, hogy a lefelé fordított palack nyakát lefagyasztják úgy, hogy minden zacc a keletkezö jégdugóba kerüljön. Kidugózáskor a pezsgöben lévö szén-dioxidgáz egyszerüen kilöki a jégdugót. A hiányzó mennyiséget itt is másik, ugyanolyan palackból pótolják, majd bedugózzák.
"Illós - ecetes illatot néha én is érzek a leeresztés után szabadon maradó paláston, de ez nem jutott be a borba nálam (jól zár a paraffin?) és ennek kivédésére szoktam egy kupaknyi tömény kénes törzsoldatot rátenni az úszófedél tetejére párologni. (erre kiáncsi lennék más -pl. Bálint- hogyan távolítja el?) Egyedül fejtésnél macerás a felső (olaj)frakció leeresztése, de megoldható."
Ezt nem van-Persil-nek írtam, ha lehet ne is olvassa.
Elnézést ha valakinek gondot okoztam volna az "OFF"-olásommal.
Ha nem kérdezed, hogyan találnál olyan hsz-t? Ez úgy működik, drága barátom, hogy a fórumozók a szabadidejükben hozzászólnak valamihez, ha úgy gondolják. Mivel másnak nem volt ilyen problémája, ezért nem írt róla senki.
De nem is tudom, miért fárasztom magam. Lécci ne OFFold szért ezt a topicot, jó? Mert ez a szőlőről szól, a szüretig bezárólag. Az, hogy néhány eltévedt ember ide OFF-ol borászati dolgot, nem jelenti, hogy az a követendő példa. Mivel regisztráltál erre a fórumr, elfogadtad a szabályzatot, miszerint nem OFF-olunk.
Viszlát, ne is szólj többet hozzám, ha tudnék se segítenék neked soha többé.
Nem, nem voltál érthető!No akkor leírom l a s s a n még egyszer , hogy megértsd:"Kösz a topikot, de ott sem találtam a kérdésemre vonatkozó hsz-t."(hozzászólást)
Amúgy a 24972 hsz-em előtt 3-azaz három napja volt az utolsó hsz.
A szőlő és a bor egy és ugyanaz a világ, olyan mint az agy és az elme .Egyik sem létezhet az első kettő nélkül.Persze van aki próbálkozik mindenhatót játszani a fentiek nélkül is....:))
Kösz a topikot, de ott sem találtam a kérdésemre vonatkozó hsz-t. Itt a szölőben volt 2009 -ben téma, de megoldás csak annyi(amit már én is csináltam), hogy egy kevés ként löttyinteni az úszófedélre.
Tapasztalati témájú kérdésem lenne az úszótartályossal(150 l) kapcsolatban. Lassan fogy belőle, ha néha felemelem a porvédő tetőt egész erős ecetszagot lehet érezni. A tartály ki van szintezve, paraffinnal fel van töltve.Gondolom a tartály falán maradó "bor film" lehet az oka. Mi lehet az ellenszer? ill mi a megoldás a szag ellen?
Néztem a boros topicot,de ott épp más a téma, meg jobbára palackossal foglalkoznak.
Sziasztok kovetkező szőlő fajtáim vannak milyen vegyszerekkel kell őket permetezni Atilla ,Arkadija,Angéla,Victoria ? Idén lessznek másodévesek .
Olvastam egy olyan vegyszeri keverésről régálicot oldotakk fel mészbe ez mennyire hatásos tanácsotokat előre koszonom esetleg kinek van ezekből a fajtákból már idősebb tőke szivsen meghallgatom az ő permetezési eljárását előre koszi .
Noah ültetvény 150-200 éve nem nagyon volt. Egészen addig nem telepítettek direkttermő ültetvényeket, amíg a filoxéra a hagyományos fajtákat ki nem pusztította. Elvétve persze volt itt-ott direkttermő tőke már az 1850-es évek közepén, de valamikor 1880 körül kezdték velük újratelepíteni a kipusztított területet. Hogy legyen azért valami bor...
Ma kaptam néhány venyigét abból, amit "Noah"nak mondott a gazdája... bár én nem láttam a termését és eléggé elhanyagolt környezetben nőtt. De talán egy próbát megér. Azt gondolom, hogy fajtánként 5 - 5 darab 40+ cm hosszúságú venyige megfelelne Önnek. (Az igért szagos és fehér Izabella plusz a fenti fajták venyigéit tudnám küldeni.)
Kérem, hogy keressen vissza a "sajo23beta@gmail.com" email címen és adja meg címét, hogy elküldhessem.
Az a legjobb, ha kikísérletezed magadnak. Annál jobb nincs. Nyilván függ a növényvédelemről is. Az ötletek adottak, a szőlőművelés sajnos ilyen. Ha nem lenne ilyen, már 3000 éve leírták volna, mit kell csinálni és azóta mindenki ugyanúgy művelné.
Én tavaly már pontosan így kezeltem, jól működött. Kaptam egy sorozat későbbi generációs levelet, amiben az a poén, hogy nem lettek betegek és nem sűrűsödött be túlzottan.
Nálam a macska "kefélte" (körmével karmolta) a szőlő vastag törzsét, majdnem kipusztult. Ami nagyon le akar jönni, azt nem árt érzéssel, de csak a nagyon idősnek. Egy fehér Delevár szőlőmnek lehuztam rendszeresen, de annak semmi nem árt (de, azóta kivágták). üdv PJ
Borisz a videóin - amik nekem sokat segítettek - azt javasolta, hogy a hónaljhajtásokat egy levél erejéig hagyjuk meg, többit szedjük le. Ez akkor nem helyes?