Kösz a topikot, de ott sem találtam a kérdésemre vonatkozó hsz-t. Itt a szölőben volt 2009 -ben téma, de megoldás csak annyi(amit már én is csináltam), hogy egy kevés ként löttyinteni az úszófedélre.
Tapasztalati témájú kérdésem lenne az úszótartályossal(150 l) kapcsolatban. Lassan fogy belőle, ha néha felemelem a porvédő tetőt egész erős ecetszagot lehet érezni. A tartály ki van szintezve, paraffinnal fel van töltve.Gondolom a tartály falán maradó "bor film" lehet az oka. Mi lehet az ellenszer? ill mi a megoldás a szag ellen?
Néztem a boros topicot,de ott épp más a téma, meg jobbára palackossal foglalkoznak.
Sziasztok kovetkező szőlő fajtáim vannak milyen vegyszerekkel kell őket permetezni Atilla ,Arkadija,Angéla,Victoria ? Idén lessznek másodévesek .
Olvastam egy olyan vegyszeri keverésről régálicot oldotakk fel mészbe ez mennyire hatásos tanácsotokat előre koszonom esetleg kinek van ezekből a fajtákból már idősebb tőke szivsen meghallgatom az ő permetezési eljárását előre koszi .
Noah ültetvény 150-200 éve nem nagyon volt. Egészen addig nem telepítettek direkttermő ültetvényeket, amíg a filoxéra a hagyományos fajtákat ki nem pusztította. Elvétve persze volt itt-ott direkttermő tőke már az 1850-es évek közepén, de valamikor 1880 körül kezdték velük újratelepíteni a kipusztított területet. Hogy legyen azért valami bor...
Ma kaptam néhány venyigét abból, amit "Noah"nak mondott a gazdája... bár én nem láttam a termését és eléggé elhanyagolt környezetben nőtt. De talán egy próbát megér. Azt gondolom, hogy fajtánként 5 - 5 darab 40+ cm hosszúságú venyige megfelelne Önnek. (Az igért szagos és fehér Izabella plusz a fenti fajták venyigéit tudnám küldeni.)
Kérem, hogy keressen vissza a "sajo23beta@gmail.com" email címen és adja meg címét, hogy elküldhessem.
Az a legjobb, ha kikísérletezed magadnak. Annál jobb nincs. Nyilván függ a növényvédelemről is. Az ötletek adottak, a szőlőművelés sajnos ilyen. Ha nem lenne ilyen, már 3000 éve leírták volna, mit kell csinálni és azóta mindenki ugyanúgy művelné.
Én tavaly már pontosan így kezeltem, jól működött. Kaptam egy sorozat későbbi generációs levelet, amiben az a poén, hogy nem lettek betegek és nem sűrűsödött be túlzottan.
Nálam a macska "kefélte" (körmével karmolta) a szőlő vastag törzsét, majdnem kipusztult. Ami nagyon le akar jönni, azt nem árt érzéssel, de csak a nagyon idősnek. Egy fehér Delevár szőlőmnek lehuztam rendszeresen, de annak semmi nem árt (de, azóta kivágták). üdv PJ
Borisz a videóin - amik nekem sokat segítettek - azt javasolta, hogy a hónaljhajtásokat egy levél erejéig hagyjuk meg, többit szedjük le. Ez akkor nem helyes?
A fürtzóna fölötti hónaljhajtások kellenek a cukorképzéshez, persze tetejezésnél azt, ami kikandikál, vissza kell vágni. A másodtermést (szentmártoni) borszőlőnél le kell szedni. Amit mondani akartam: sokan -helytelenül- kipucolják a hajtás teljes hosszán a hónaljhajtásokat (ugyanez csak szolidan, amikor mind két levélre van visszavágva.)
Van valakinek személyes tapasztalata a karát fajtával kapcsolatban. Borkészítés céllal telepíteném. Egy ismerősnek van, rajta kívül senkit nem ismerek akinek lenne. Ő ódákat zeng róla, alföldi körülmények között. Amit a Google kidobott annyit tudok róla.
Eszedbe ne jusson kefélni, minden ezzel ellenkező ide berakott videó ellenére. Ha nagyon akarod, kézzel picit cirógasd meg, de azt se vidd tülzásba. A fürtzóna fölötti lomb holaljazása mellett a másik totál fölösleges munka, ami inkább csak kárt csinál, mint hasznot.
Szeretném megkérdezni, hogy a tőke törzséről (idősebb karjáról) a foszló kérget csak "finoman", ami könnyen lejön vagy erőteljesebben is szabad-e ledörzsölni (kefélni)?