Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 605
Muter, igen:( Leállt a veséje, altatják, még egyszer meg kellett műteni.Édes jó istenem. A baba jól van, apuka azt mondta, gyönyörű. De azért most nem vagyok feldobva.
Előzmény: Törölt nick (603)
vickie Creative Commons License 2003.12.27 0 0 604
Én látom közvetlen közelről az orvoslás egy különös oldalát is. Ismerek valakit, aki most vizsgázott le család orvosi szakvizsgából, mert ő az szeretne lenni. Ehhez néhány dolog hozzátartozik.:
Adott egy kis faluból származó, szerény kislány, aki a tanuláson kívül nem sok mindent csinál kb. 20 éves koráig. Mi legyen, ha nagy lesz? Hát orvos, az jól (?) keres, megbecsült, exisztenciálisan jó pozícióban van, stb. És valóban , tanul is szorgalmasan 6 évig, amikor is elkezdődik az a két éve, amikor el kell döntenie, hogy hogyan szakosodjon. Igen ám, de valahogy nem jár be gyakorlatokra, inkább aláiratja a papírjait, mert minek menjen. Szülészetre, gyerekkórházba, belgyógyászatra? ÁÁÁ...Mentőzni, kifejezetten fujjj. Persze van olyan hely, ahol nem ússza meg, de az szenvedés. Megszületik végül a döntés, család orvos lesz. E mellett elválall ügyeleti munkát, mert lassan valamiből élnie is kell. Ahogyan a betegekről beszélni tud, rémísztő. Nem csúnyán, mert alapjáraton egy kedves nő, de olyan érzéketlenül, hogy borzasztó. A több napja haldokló volt már gusztustalan, fárasztó, unalmas és egyáltalán rossz bemenni hozzá. Van olyan ügyelet, amikor az infartusos szimuláns stb.
Letelt a két év, megszűnik a fizetés, praxis még nincs. Van két ingyen lehetőség (mert ugye a praxist meg kell venni kb. 10 millkó), az egyik az Illatos útón, a másik Zuglóban. Az egyik helyen senki nem áll sorban, hogy legyen egy ingyen körzete, a másik helyen harmincan állnak sorban (gondolom nem kell leírnom, hogy melyik, melyik). És egy gyakorlattal alig rendelkező, 27 éves ember mit választ, tremészetesen nem azt, amélyikhez tartozik egy munkásszálló, plusz egy hajléktalan szálló, ááá. Sorban áll a másikért. Ha nem jön össze, akkor majd hitelre veszi meg a praxisát. Hitelre, dacára annak, hogy nincs rendes otthonuk, a párjának minimálbére van, szóval nincs semmijük. Kórházba semmiképpen nem akar menni, mert ő azt nem bírja. Neki csak praxis kell. Mert ő ülni szeretne a fehér köpenyében, stressz nélkül, megeröltetés nélkül. Mint mondjuk én egy jobb napomon az irodában.
Csak egy különbség van kettőnk között, de az óriási. Nekem munkám van, neki HIVATÁSA. Ennyi!!
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 603
Aki most szült?
:-((( A baba jól van? Szülés után derült ki? Szerintem kérdezd meg Spockot, erre igazán kiváncsi vagyok én is...
Előzmény: Törölt nick (602)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 602
kérdezhetek? olyan van, hogy a hellp szindrómát nem veszik észre? a barátnőm az intenzíven hajnal óta.
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2003.12.27 0 0 601
renegade!

Sajnos, amit leirtál az a mai magyar valóság, ez van, ebben élünk. Abban viszont nincs igazad, hogy ezt a balkánon is szégyelnék. Csak 3-500 km-rel keletre, az Euba készülő Romániában ma olyan gyerekek, újszülöttek halnak meg, akiket itt, Magyarországon tökéletesen meg tudunk gyógyitani és élhetnek akár 90 évig, ha az van elrendelve nekik. Tudom, mert hallom, látom nap mint nap.

Az a helyzet, hogy a megoldás valóban az lenne, hogy kórházba, szakrendelőbe CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az kellen menjen, aki valamilyn speciális problémával küzd. A többieknek a háziorvos által kellene meggyógyzulnia. Ez van az össze modern európai államban meg az USA-ban. Sajnos nálunk ez nem megy. Annyira a szakorvos képzés felé tolódott a hangsúly és annyira specializáltak lettünk, hogy a családorvos már csak a legegyszerűbb dolgokat hajlandó meggyógyitani. Igy viszont sokkal többen vannak az ügyeleteken, meg a szakrendeléseken. Ahol viszont ehhez a beteglétszámhoz kevesen vannak, de csak ennyit enged a törvény. Ha többen dolgozunk, vagy nem kapunk érte egy fillért sem (nem parát, fizetést, túlóra pénzt), vagy megbüntetik a kórházat.

Amikor én kezdtem, minden orvosnak egyaránt sz@r volt, egyedül a para emelhetett az életszinvonalunkon. Közben eljött a piacgazdaság és mit látunk: 18-22 éves fiatalok szuper autókban szaladgálnak, saját házuk van és jól élnek. Legyünk jó indulatúak, tegyük fel, ugyanannyit dolgoznak mint mi. De biztosan sokkal kisebb felelősséggel mint mi.

Egy példa: 13 éve végeztem az egyetemen, az ugye 8+4+6 év tanulás, plusz azóta a folyamatos továbbképzés. Tavaly szakvizsgáztam. Igy lett a fizetésem a tavalyi béremeléssel (ami tényleg jó volt) 144 ezer ft havonta, amit ha 4-6-t ügyelek, meg 10 telefonügyeletet adok, akkor haza is jön. Tudom, ez sokaknak még igy is álompénz. Ugyanakkor a testvérem aki közgázt végzett és bankban dolgozik, nálam évekkel fiatalabb ennek közel a tizszeresét keresi meg, plusz cégautó, cégtelefon, céglaptop. Én meg fizethetem a koöngresszusok költségeit, ha nem találok szponzort magamnak. És tartsam el a családomat, a gyerekeimet ebből, úgy, hogy közben alig látom őket.

Egyesszám első személyben irtam, de a tisztességesen dolgozó orvosok bármelyike ezt irta volna.

Persze, hogy elkurvulunk. Vagy elmegyünk vigécnek gyógyszergyárhoz, ahol boldogok nem leszünk, mert nincs meg a beteg gyógyulása feletti sikerélmény, de jól fogunk élni. Vagy tartjuk a markunk a boritékért. És megalázkodunk, vagy ami rosszabb, kiköveteljük magunknak azt.

Huhh túl sokat irtam... Bocs, de kiszakadt belőlem....

Sziasztok

DÚV

Előzmény: renegade (591)
levelibeka Creative Commons License 2003.12.27 0 0 600
MuTeR, hát ez tényleg elképesztő. Örülök, hogy az én orvosom az utolsó 4 hétben már egyáltalán nem vizsgál meg kézzel hüvelyen keresztül (bár lehet, hogy ez valahol hátrány), de nem is feltételeznék róla ilyet. Igaz vszleg erről a dokiról sem gondolták volna korábban.
Előzmény: Törölt nick (594)
dalia Creative Commons License 2003.12.27 0 0 599
....
nem találok szavakat, úgy szeretném azt hinni, hoyg ez csak sci-fi...

:(

d.

Előzmény: Törölt nick (594)
Banyácska Creative Commons License 2003.12.27 0 0 595
Mindeközben Zuglóban keresve sem lehetett találni nyitvatartó gyógyszertárat.
Szombat van, elvileg munkanap.
Előzmény: renegade (591)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 594
Bocsánat, a hozzászólás időpontja: 2003 December 27 szombat - 11h 20
Előzmény: Törölt nick (592)
tasha Creative Commons License 2003.12.27 0 0 593
te jó ég :-((
Kiváncsi lennék Mr Spock mit szól ehhez!
Előzmény: Törölt nick (592)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 592
Babanet, Máv kórházas topic, Kati4343 2003 December 27 szombat - 16h 54 hozzászólását érdemes elolvasni... Megdöbbentő :-((((((((( Nincs kizárva, hogy én is így szültem...
renegade Creative Commons License 2003.12.27 0 0 591
Orvosi ügyelet ma délután, Heim Pál Korház. Fél négy előtt értem oda a lányommal, aki belázasodott, panaszkodik a torkára és minden tagja ólomból van. A körülmények elképesztőek. A folyosó tele van, őrjöngő szülők panaszkodnak a rendelőből kilépő asszisztensnőnek. Az egyik apuka kijelenti, hogy fél tizenkettő óta vár -- akárhogy is számolom, az 4 óra várakozás!

Az egyik anyuka karjában egy csöppséggel háborog, szerinte két és fél órája vár. A felbukkanó orvos kijelenti, hogy ne vele veszekedjen, mondja a főnökének, hiszen ő itt van, rendel, nem ő tehet arról, hogy csak ketten vannak ennyi betegre. Becsukja az ajtót, 5 másodperc múlva a fent említett csöppség kiad mindent a padlóra, ami a gyomrában volt addig. Anyuka dühösen ("na tessék, erre vártak?") elvonul a gyereket rendbe szedni. 5 perc múlva visszatér, és papírzsebkendővel tünteti el a kórházi folyosó padlójáról a gyerek hányadékát.

Közben minden pillanatban 8-10 kisgyerek csahol bele rekedten a levegőbe...

Itt töltsünk el 4 órát? Egy percet sem. Csak még betegebb lesz a gyerek! Eljöttünk haza. Egyelőre lázcsillapító és ACC, remélhetőleg elég lesz annyi... :-(((

Illetékes Elvtársnak üzenem: Ami e pillanatban a Heim Pál ügyeletén van, talán még a Balkánon is szégyellnék! És különben is: ~@#$%^&* %^&*~@#$!!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2003.12.27 0 0 589
akkor ezt megbeszéltük :)
részemről örülök, hogy vannak becsületes orvosok, bár télny, hogy én még csak eggyel találkoztam eddig.
Szívesen elhiszem, hogy te is ilyen vagy :)
gyümi
Előzmény: DoktorÚrVazze (588)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2003.12.26 0 0 588
Muter, Gyümi!

Valóban nem hallottam ki az iróniát. Sajnos a helyzet az, hogy a bizalomvesztést a saját bőrömön érzem, és kegyetlen keményen meg kell dolgoznom azért, hogy a betegeim szülei elhigyjék, én akkor is ugyanúgy látom el a gyereküket, ha azt sem mondják, bikmakk.

Ilyen környezetben nehéz nem félreérteni egy ilyen megjegyzést. Igy hát bocsánat, félreértésemért.

Egyébként pedig igenis meg kell szüntetni a paraszolvenciát. Emeljék fel a fizetésünket olyan szintre, hogy ne legyen miért elfogadni (Lásd birók). Utána viszont bárkiröl derüljön is ki, hogy elfogadott pénzt, attól vegyék el a praxisjogot. Higyjék el, csak néhány évig tartana az átmenet, utána egyenesbe kerülne minden.

Végül a rögeszmém: ne legyen általánositás! Nem minden orvos pénzhajhász gazember, aki nagyivben sz@rik a betegeire, csak a para érdekli és hiszem, hogy (MÉG) mi vagyunk többen, akiket az a fantasztikus érzés tart a pályán, amikor egy beteget tényleg sikerül meggyógyitani és az őszintén mondhatja: "Isten áldja meg Doktor Úr" (Volt egy ilyen cimű könyv)

Gyümi: a kisbetűket is lehet úgy leirni, hogy azt a másik nem érzi sértésnek. Kedves dolog, hogy bocsánatot kérsz, jól esett, köszönöm. Ugyanakkor nem is vettem észre, mert nem ÚGY szóltál hozzá, hogy az bántó lett volna.

Jó veled beszélgetni.

Szia

DÚV

Előzmény: Törölt nick (587)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.26 0 0 587
Kedves Doktor Úr!
bocs a kisbetűért az előbb.
Előzmény: Törölt nick (585)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.26 0 0 586
Bocs, de ha nem hallottad ki Gyümi hsz-ából az iróniát, akkor ügyelj kevesebbet és aludj többet! ;-)
Előzmény: DoktorÚrVazze (578)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.26 0 0 585
kedves doktor úr.
azt hiszem el kéne olvasnod figyelmesebben a hozzászólásomat és ha megértetted, hogy mit írtam, na akkor kellene véleményt mondani róla :)
gyümi
Előzmény: DoktorÚrVazze (578)
mzsperx Creative Commons License 2003.12.25 0 0 583
naugye ;-)
a körzetisnek sem adok soha :-)
Előzmény: Törölt nick (582)
mzsperx Creative Commons License 2003.12.25 0 0 581
nem is tudom. szó volt itt az altatóorvosoktól, nekik nem angyon adnak. mégis egyetemet végeznek, mégis dolgoznak. mi van a tanárokkal? azok sem keresnek sokkal jobban... jó, "csak" 5 év... én nem sajnálom a pénzt tőlük. a legjobban a fogorvost szeretem. elmegyek hozzá, tudom, hogy minőségi ellátást kapok a pénzemért. ha nem tetszik, keresek mást. tiszta ügy. a fogorvos a saját rendelőjében, saját anyaggal dolgozik, saját maga fizeti a takarítót, az asszisztenst. a többiben az a gáz, hogy tb-t is fizetek, meg zsebbepénzt... de megteszem... bár most, hogy olvasom a topikot, többször megfordult a fejembe, hogy a választott orvoshoz miért ne járnék a kórházba???
meg kéne emelni az orvosok fizetését. szerintetek ezzel eltörlődne ez a meggyöpösödött rendszer??? nehezen hiszem, hogy ez csak így pikkpakk menne.
Előzmény: egyagi (580)
egyagi Creative Commons License 2003.12.25 0 0 580
Bocs, de nem idealisztikus egy kicsit ez a borravaló elfogadása = lealacsonyodás a taxisofőr szintjére?
Sajnos adóinból, járulékainkból államunk nem fizeti meg a dokikat,így törvényszerű, hogy kialakult a hálapénz rendszere, különben ki vállalná azt a min. 8 évet, amit a saját képzésébe befektet, + a felelősséget, ami a munkával jár?
Félre ne értsd, nem azt mondom, hogy ez jó, de szerintem törvényszerű, és amíg az egészségügyi dolgozók bérezése - ezáltal megbecsültsége - változatlan, ez így is marad.
Előzmény: Törölt nick (579)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2003.12.25 0 0 578
PassioGyümi!

Azt irtad:
" De mostmár komolyna mondom ott tart a topic, hogy szakképzett nőgyógyászok hada mond véleményt olyan dolgokról amiket azok a barom orvosok (akiket én aztán trényleg nem védek, mert elég rossz véleménnyel vagyok róluk, de ez más tészta) évekig tanulnak az egytemen.

No ezek azok a mondatok, amik olvasásakor az orvosok azon nagy többsége, aki tisztességesen és becsületesen próbál dolgozni, az is azt mondja, hogy minek? Minek küzdjön, minek legyen fönn egész ejjel ügyeletben, minek dolgozzon másnap estig, hogy esetleg éjjel vissza kelljen emmnie, mert vérzik a betege, vagy mert rosszul van. Minek, amikor az az általános vélemény, hogy "barom orvosok".
Lehet, hogy nem általánosságban gondoltad, de mint én magam is, ha valaki ide benéz, és ezt olvassa, az bizony ezt szűri ki a hozzászólásból.

AliceCsodaországban

Idézlek: "A terhes anya azért választ orvost magának, hogy BIZTONSÁGBAN ÉREZZE MAGÁT a nehéz óráiban!!!! És éppen ezt nem kapja meg!

Azt hiszem helyesebb lenne, ha azt irtad volna: Vannak akik ezt nem kapják meg. Tudom, szőrözöm csak. Csakhogy nagyon sokan vannak akiknek nem voltak kellemetlen élményeik sem az orvosuknál, sem szülés közben, csak valahogy mindig azok a hozzászólások vannak többségben, amelyek valamilyen rossz dologról szólnak.

Engedjetek meg egy kérdést: Nem tudom, akik itt hozzászólnak, mivel foglalkoznak. Fodrász? Eladó? Ügyvéd? Kertész? Vajon ti mit szólnátok, ha egy internetes fórum csak arról szólna, hogy mondjuk a fodrászok milyen állatok, mert ennek meg annak rosszul lett levágva, befestve stb a haja? Vagy az összes eladó barom, csak amiatt, mert vannak köztük néhányan, akik valóban barom módjára viselkednek.

Bocs a kifakadásért, de nehéz elviselni, ha lebarmoznak, miközben a feleségem, meg a gyerekeim látják a kárát annak, amikor késő éjjel jövök csak haza, vagy vacsora közben felpattanok és elmegyek, emrt baj van egy beteggel. És nem a paraszolvenciáért, hanem mert van lelkiismeretünk és ez a hivatásunk. És hiszem, hogy a kollégáim túlnyomó többsége ilyen.

Békés karácsonyt mindenkinek

DoktorÚrVazze

Előzmény: Törölt nick (563)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.24 0 0 577
én meg lazán az ágyon tettem őket tisztába, ahol én a saját kezemmel cseréltem kétnaponta az ágyneműt. Ha rajtuk múlt volna egész héten ugyanaz lett volna alattam...
Előzmény: Maminti (576)
Maminti Creative Commons License 2003.12.24 0 0 576
Na, én ennek nem dőltem be. :) Minden pelenkázás előtt és után végigtöröltem a pelenkázót egy popsitörlővel (mégha nem is igazi fertőtlenités), ill. a Svábhegyen később fertőtlenitő vizes ronggyal, a gyerek alá pedig mindig tettem egy textilpelust. :)
Előzmény: Törölt nick (575)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.24 0 0 575
hehe, a "mi" takinénink ugyanazzal a ronggyal és lendülettel törölgette végig az ablakpárkányt,a kuka tetejét és a pelenkázót. De rám rámszóltak, hogy fertőtlenítsem le a kezem mielőtt a a gyerekeimhez érek :)
Előzmény: tamara (572)
Maminti Creative Commons License 2003.12.24 0 0 574
Amikor mi felhivtuk a takaritónéni figyelmét, hogy az ágyunk alatt már masiroznak a porcicák és -kutyák, vidáman közölte, hogy á, ott nem kell takaritani... De azért mi csak rábirtuk. :) Egyébként naponta 2x végigment a kórtermeken. :)
Előzmény: tamara (572)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.24 0 0 573
Bocsánat, hogy beleszólok. Finnországban (is) szültem, ott a terhesség alatt 2 x vizsgáltak hüvelyen keresztül. Terhesgondozás az volt rendszeresen, de csak manuális vizsgálat nélkül.
Viszont csinálták vérből azt a kromoszómavizsgálatot rutinszerüen amit nalunk 40K körül lehet privát.

Komplikációmentes terhességem volt, ezt is hozzá kell tenni.

Nem hinném, hogy jó orvos/rossz orvos kategóriákat kéne állitani a vizsgál/nem vizsgál alapján.

Az egész szomoru történetnek nagyon kéne egy igazságos befejezés, vizsgálják ki alaposan.
Az Orvosi Kamara ( vagy mittomen ami a szülészkollégium vagy valami szakmai felügyelet ) meg ne az otthonszülés elleni harcba feledkezzen bele, hanem a saját portáján tegyen rendet..

Előzmény: Wic (567)
tamara Creative Commons License 2003.12.24 0 0 572
Sziasztok,
eszembe jutott valami lányok (fiúk)! Az igazi kórházi horror - ebben (nemcsak a karácsonyra való tekintettel, igaz Gyümi?) egyet fogonk érteni!

2002 júliusában tele volt a szoba csótánnyal. Én amúgy is undorodom tőlük, de amikor hajnalban kimentem a fürdőbe és beleléptem a papucsomba, ott ropogott a lábam alatt egy-kettő. Aztán reggelre már a világos miatt elhúztak, így mozgót nem láttam! De azért az is elég hervasztó (ez egy enyhe kifejezés), amikor a kicskocsi alatt (amiben a baba van), egy-két csótány-hulla fekszik!

Amúgy Boldog Karácsonyt mindenkinek, felébredtek a lányaim!

tamara

AnitA1975 Creative Commons License 2003.12.23 0 0 571
Dália: nem tudom, miért kérdeztél rá a szülés árára, nekem eszembe se jutott rákérdezni (én is nála szültem) mivel számomra logikus, hogyha fogadott orvoshoz járok, úgyis adok pénzt a szülésért. Az pedig, hogy mennyit adjak nekem ne mondja meg 1 orvos sem előre, mert honnan tudja a szülés lefolyását.

Wic: Ne haragudj, de szerintem fontosabb, hogyha a gyerekem érdekében kell a manuális vizsgálatot végezni, mint a lelki okok.

Előzmény: dalia (542)
Maminti Creative Commons License 2003.12.23 0 0 570
Angi, az én orvosom régivágású, nem a magánrendelésére járok hozzá (tehát nem azért vizsgál, hogy "kapjak" is valamit a pénzemért), és végig végzett méhszájvizsgálatot. Soha nem nyiltam ki, és soha nem fájt a vizsgálat. (Annyira nem nyiltam ki, hogy amikor a kórházban a 39. héten megvizsgált az ügyeletes, megdöbbent azon, hogy mennyire fent van és zárt a méhszájam.) De vannak kismamák, akiknél igenis kinyilhat minden jelzés nélkül, pl. Agának is és igy ő mostmár hetek óta otthon fekszik, ahogy az első két babájánál is.
Előzmény: Angiszeged (562)
Maminti Creative Commons License 2003.12.23 0 0 569
Én adtam volna, de legalábbis megköszöntem volna, de úgy eltűnt a műtét végén, mint az aranyóra... :)
Előzmény: bobus (557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!