Keresés

Részletes keresés

M6kombi Creative Commons License 2020.05.21 0 0 26274

2018.január, a felfedezések öröme

 

2020. április, 2 years challenge

M6kombi Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26273

A területőrzés ösztönösen jön, de ez is nagyban függ a neveltetéstől.

Azt hamar megtanulják, hogy gazdi jelenlétében idegen területen más emberre ne reagáljon, amíg nem "fenyeget".

A birkák,lovak,modellek esetében gyerekkortól szoktatni kell, hogy hol és mit tehet meg.

Felhőnk 2 és fél éves, Ő például a lovakra nem reagál, bár túl közel sem járt még egyhez sem, de elég nagyok, hogy betudja "tereptárgynak", nem bukkan fel váratlanul egy bokor mügül, látja, hogy ott van, így nem jelent "fenyegetést" :-).

Ugyanakkor séta alkalmával a város szélén kerültünk már közel olyan kerthez, amiben kecskéket tartottak, amik ugye vele egy méretkategória, és mivel ilyesmit nem gyakran látott, igencsak érdekelte volna. Erős szagok voltam és még mozogtak is :-) , de ha a birkák mindig ott lesznek és ezt kölyökkortól megszokja, nem lesz gond. Inkább arra kell majd az elején figyelni, hogy (gondolom) a birkákat is kutyával őrzik, velük ne kerüljön az első időben összetűzésbe, mert akkor nagyom hamar "megtanítják" hol a határ. Bár ha ott a juhász és jól neveltek a kutyák, akár még tanulhat is.

G.

Előzmény: Pi3141 (26272)
Pi3141 Creative Commons License 2020.05.06 0 0 26272

Szervusz G!

 

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ! Éppen most akadtam arra honlapra és azt olvastam, sok hasznos dolgot találtam rajta.

 

Felmerült bennem egy olyan kérdés az olvasottakkal kapcsolatban.

Azt olvastam, hogy nagyon hamar sajátjának érzi a területet amit őrizni kezd, akár akkor is ha sétáltatás közben hosszabb ideig állunk valahol. Nálunk van egy volt repülőtér ami lényegében egy nagy rét, viszont vannak futók, biciklizők, modellezők, kutyások, lovasok néha juhok. Ilyen helyre ki lehetne menni több órára játszani mozogni vele.

 

Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!

 

További szép hetet!

 

Árpád

M6kombi Creative Commons License 2020.05.04 0 0 26271

Szervusz Árpád!

 

Sajnos ez a komondoros fórum nagyon elhagyatott.

A fórumgazda majd helyretesz vagy töröli a linket, ha nem lehet betenni, de innen sokat lehet a komondorról tanulni és találkozókat is tartanak - amikor nincs épp járványhelyzet: http://akomondor.hu/komondor-fajtamentes/

 

Megpróbálok tömören válaszolni a kérdéseidre:

800-as telek mellett még kell a napi +séta, de az egész telket úgy kell kialakítani, hogy járőrözni fog a maga megszokott útvonalán, azaz lehet érdemes eleve a kialakult útvonalára tenni a járdát/ösvényt, ha nagyon épített kertben gondolkodsz.

Elméletileg megtanítható arra, hogy a veteménybe ne menjen, de ha felüti a fejét egy gonosz betolakodó (Pl. vakond) akkor nála a területvédelem az elsődleges, és ez fokozottan igaz, ha van mellette egy puli is, aki riaszt (és közben kiássa a vakondot). Vagy kell a vetemény köré is egy kerítés.

 

Ha kisgyerekkel együtt nőnek fel, ők a család része, vigyáznak rájuk és lehet lovacskázni is :-), de persze határozott gazda kell, mert évszázadokig az önállóságot erősítették beléjük, így ha nem érzi a határozottságot, akkor -nem önfejűségből, hanem évszázados ösztönből- majd Ő eldönti, mit kell tennie. Ez nem a szűk család esetén jön elő, hanem a rokonok, ismerősök látogatásakor. Őket terelheti egy puli, és velük szemben is felléphet családvédően a komondor, tehát mindenképpen kell nevelés.

 

Ugyanakkor a kutyaiskola egy nehéz ügy, mert a fokozott önálló döntéshozatali képesség miatt egy hagyományos kutyaiskola csak a más kutyákkal/emberekkel összeszokás és az alapok elsajátítása miatt fontos, de amikor elkezdik a többi kutyának játékot és kihívást okozó sétáljuk végig a magas gerendán és bújjunk át a tarktorgumi alagúton, akkor a komondor már elsőre büszkén megcsinálja, majd másodszorra "finoman közli" hogy ez már számára uncsi bárgyúság és befekszik a traktorgumik mélyére, hiszen oda nem süt a nap, de szemmel tudja tartani a környező tájat és őrködni tud, hiszen ez az Ő dolga. :-) Tehát nem a hagyományos(?) őrző-védő kiképzés a kedvenc elfoglaltságuk.

 

Ha jól nevelést kap az első 2 évben, utána akár egyedül lehet hagyni egy osztálynyi gyerekkel, vigyázni fog rájuk.

Ja és más kutyákkal szemben a komondor kicsit tovább, 2 éves korig "gyerek".

 

A nyírás ízlés dolga, bár régebben ritkábban volt nyáron 39 fok, a komondor is és a puli is, ha szellős/árnyas helyre tud húzódni kibírja, ugyanakkor a pásztorok a birkákkal együtt a rasztát is lenyírták.

Ez persze nem feltétlenül tarvágás, csak a 20-40 centiről 5-10 centire lehet rövidíteni a jól karbantartott rasztákat, így a komi/puli forma is megmarad és a kutya is megkönnyebbül néhány kilótól, télire pedig úgyis visszanő. Mi minden évben rövidítünk. Amúgy a szőrük nem kényes, a fülükre kell figyelni, szőrteleníteni, de ez is alomfüggő.

Komondornál, mint minden nagytestűnél előfordulhat gyomorcsavarodás, így etetés után érdemes kb.1 óra nyugalmat biztosítani számukra, ne ugráljanak-rohangáljanak, ha nem muszáj.

 

És persze kell a jól megépített kerítés, kanoknál, hogy bent tartsuk őket, szukáknál, hogy kint tartsuk az udvarlókat. Nálunk az utcán sétáltatók az első időben még meg-megriadtak, amikor az 1,90-es kerítés tetejéről, két lábon a földön állva lenézett rájuk a kis Felhőnk (és eltakarta a napot :-), de aztán megszokták, hogy nem agresszív, csak érdeklődve szemmel tartja a környéket.

 

Üdv:

G.

 

Előzmény: Pi3141 (26270)
Pi3141 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 26270

 

Szép napot kívánok!

 

Először bemutatkoznék pár mondatban. A feleségemmel Pesten élünk a kisfiunkkal és év vége fele még bővül a családunk. Jelenleg lakásban, de kertes házba készülünk. Mindenképp ezen a környéken maradunk, mert dédszüleim is itt éltek.
Sajnos csak olyan 800nmes kertet tudunk megengedni.

 

Párom németjuhász mellett nőtt fel ezért ő abba az irányba húz. Puli és óriás snaucer mellet voltam kisgyerek és nyolc évesen kaptam A kutyám. Charlie Airdale terrier volt és 14 éve alatt együtt nőttünk fel. Nagyon megviselte a családot a halála. Következő kutyánk Álmos kaukázusi-németjuhász-vizsla-labrador keverék 10 évig volt a családunk tagja. Mind a ketten önfejűek voltak, kinti kutyák és nagyon nagyon okosak. Álmossal én csak öt évet laktam együtt, de édesanyámat nagyon szerette, viszont nehéz is volt vele. Kutya iskola ellenére szeszélyes volt.

 

Amennyiben sikerül 800-as telket venni szeretnék egy làny kuvasz, komondor, puli kölyköt vagy egy pulit és valamelyik nagyobbat . Nekünk sosem voltak ivartalanítva kutyáink, de azt gondolom ezeknél a fajtáknál könnyebben kezelhetőek a lányok.

Az elsődleges kérdés, hogy elég-e nekik a 800-as telek? Egyelőre veteményes lenne kb 20 nm-en a többi közös terület lenne.

 

Jövő tavaszi alomban gondolkodok, hogy melegebb időben tudja megszokni a kertet. Akkor a Fiam több mint két éves lesz a kisbabánk meg pár hónapos. Szükséges-e várnunk még pár évet, vagy kisgyerek melett szocializálódva is neki lehet vágni?
Mennyire lehet jellemző, hogy a puli csipkedve terelgetné a gyerekeket is?
Több családi és baráti összejövetelt is fogunk tartani 0-10 éves gyerekekkel és kutyásokkal. Megoldható, hogy ilyen esetekben sem zárom el a kutyát?

 

A szőrzet ápolásánál szabad-e évente egyszer megnyírni a komondort és a pulit? Édesanyámék úgy tudom nem nyírták a pulit, az Airedale terrierünket nyírtuk évente egyszer, de hosszabbra hagyva, mert bár melege volt nem szerette a rövid szőrt.

 

Családtagnak, családörzőnek és házörzőnek szeretném. Naponta egy órát aktívan tudnék a kutyával foglalkozni, a többi idő inkább sétáltatás játszás lenne családdal együtt. Kutya oviba, suliba járnánk legalább másfél éves koráig a szocializáció miatt.

Amennyiben valamelyik fajta lehetne a helyzetünkben akkor szeretnék olyan fajta találkozókra járni, ahol jobban megismerhetjük a fajtát és a családom is beleszerethet.

 

Segítségüket és válaszaikat előre is köszönöm!

 

üdvözlettel: Árpád

 

 

 

Flaci74 Creative Commons License 2019.01.29 0 0 26269

Sziasztok komondorosok! A következő problémám van már hosszú ideje. A rendszerváltozás környékén valamikor 1990 körül egy újságban volt egy nagyobb cikk egy alföldi esetről (azt hiszem Karcagról) amikor is egy éjszaka egy tanyára többen betörtek vagy birka vagy liba tolvajok, és a tanyát őrző komondorok megölték őket. Az eset azt hiszem a Mai Nap című újságban volt lehozva, de ebben sem vagyok biztos. Valaki tud erről valamit? Tudja esetleg, hogy ez konkrétan hol és hogyan történt, és melyik újság hozta ezt le akkoriban?

dongógazda Creative Commons License 2019.01.09 0 1 26268

dongógazda Creative Commons License 2019.01.08 0 3 26267

B.U.É.K.!

 

sonofthewhitehorse Creative Commons License 2018.11.07 0 0 26266

Szia, 

tegnap megszülettek, de sajnos nem tudok belőle adni. 2 szuka + 2 kan kölyök. 

Budapest környékén most nem tudok konkrétan kiskutyát, de privát címet adsz küldök pár címet akit megkérdezhetsz. Most szeretnél vagy csak jövőre? Kant vagy szukát? 

Előzmény: Katime (26265)
Katime Creative Commons License 2018.11.04 0 0 26265

Szia! Érdekelne engem is komondor kölyök. Jeleznéd itt, ha megszülettek? Természetesen akkor, ha maradna számomra legalább egy az alomból. Ajánlást is elfogadok. Elsősorban Budapest vagy környéke, de kicsit messzebbre is elmegyünk a kölyökért, ha megéri. Köszönöm! 

Előzmény: sonofthewhitehorse (26263)
Wpeti74 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 26264

Szia!

Köszönöm válaszodat,nem tenyésztési céllal kell a kutya,de mindenképpen kölyök kutyát szeretnénk,megbízható tenyésztőtől,igazi komondor legyen. Nem muszáj  természetesen hogy küllem győztes kiállítási kutya legyen,de a komondor remek tulajdonságai meglegyenek. Nyíregyházán lakom,de a Böbét is pl.Miskolc mellől,Kistokajból vettem. A vipety@freemail címen tudsz írni nekem privátban is. Köszönöm előre is.

Előzmény: sonofthewhitehorse (26263)
sonofthewhitehorse Creative Commons License 2018.10.30 0 1 26263

Szia, 

nálam ugyan jövő héten születik egy alom, de az alomszám és a nemek arányától függően fogom tudni, hogy lesz-e még szabad. Tenyésztőként nem szívesen ajánlok más tenyésztőt, mert ha bármi rosszul alakul (és ez bármikor előfordulhat) mégis csak én ajánlottam. Ha a tenyésztés nem érdekel esetleg gondold át a fajtamentéstől befogadni egy felnőtt kutyát, azok is beszoktak válni (hozzám is most került egy mentett 2,5 éves szuka - kicsit szocializáció hiányos, de nagyon jó idegrendszerű, kitűnő őrző ösztönnel rendelkező kutya). 

Ha mégis tenyésztőtől vennél és mégis kölyök kutyát akkor privátban esetleg tudok ajánlani. Nem biztos, hogy ebben az esetben az első helyről kell venni, érdemes több helyen szétnézni. ELőny ha látod a kiskutyák felmenőit is (Nálam a jövő héten születendő alomnak az anyán kívül láthatod a nagyanyját, nagybátyját, unokatesót, dédnagyanyát, üknagyanyát és üknagyapát és egy féltestvért is). Helyileg merre laksz, esetleg azon a környéken is van éppen alom. 

Előzmény: Wpeti74 (26262)
Wpeti74 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 26262

Üdvözlök Mindenkit!

 

Van egy 9 éves szuka komondorom,Böbe,aki most a napokban esett át egy műtéten.Gennyes méhgyulladása volt. Hála istennek már jobban van,kezd visszajönni az étvágya,és az életkedve. Szeretnénk mellé venni a közeljövőben (december-március között) egy szuka kölyök komondort,aki betanulna mellette. Remélem elfogadná és nem konkurenciaként tekintene rá. A macskákat  tavaly hoztam szintén december körül kölyökként,szinte azonnal elfogadta,azóta is jóban vannak. A kérdésem az lenne,hogy tudtok-e megbízható helyről származó eladó kölyköt? Több tenyésztő honlapját megnéztem,de jelen pillanatban egyikőjüknél sem volt eladó kölyök. Vagy éppen már a születésük előtt előjegyezték őket,és nem kerültek fel  a honlapra. A válaszotokat előre is köszönöm.

 

Balázs 79 Creative Commons License 2018.10.29 0 1 26261

Sajnálom! :(

Előzmény: Sanyi-Teddy (26260)
Sanyi-Teddy Creative Commons License 2018.10.27 0 0 26260

Kedves Mindenki!

Sajnos, egy komondorral ismét kevesebb van.

Zsiga kutyánk tegnap este elpusztult.

10 éves volt.

A család vigasztalhatatlan.

Reméljük, tavasszal ismét lesz egy utód az udvarban.

(:-( Creative Commons License 2018.10.09 0 0 26259

Gyárfás

2013 március 22.  -  2018 október 9.

Balázs 79 Creative Commons License 2018.10.03 0 0 26258

Szia!

 

A komondorok általában 2-3 éves koruk között érnek be és komolyodnak meg, de ez erősen egyedfüggő. A játékosság persze a kutya-gazda kapcsolattól is függ, ha játszol vele, játékos maradhat. :) Az én egyik kutyám nemsokára 10 éves, de mai napig van olyan, amikor rájön az 5 perc és mint egy kölyökkutya játszik, csipked, nyalogat, ugrál, futkos.

Előzmény: zoli115 (26257)
zoli115 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 26257

A 18 hónapos kan komondor kutyám végtelenül játékos. Állandóan játszani szeretne. Minden nap foglalkozok vele, 1 órát gyalogolunk lakott területen kívül. Nincs tapasztalatom ez az első komondorom. Tapasztalt gazdáktól kérdezném, hogy mikor várható a kutya játékosságának csökkenése. A játékossága ugrálással, játékra hívással, hozzám dőléssel, nyalással, stb. nyilvánul meg.

Balázs 79 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 26256

Hát kissé kövérke. :D

Előzmény: dongógazda (26255)
dongógazda Creative Commons License 2018.07.18 0 1 26255

dongógazda Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26254
dongógazda Creative Commons License 2018.05.24 0 1 26253

dongógazda Creative Commons License 2018.05.23 0 1 26252
dongógazda Creative Commons License 2018.05.23 0 1 26251
Cpeti654321 Creative Commons License 2018.05.17 0 1 26250

Szia, 

 

pontosan így "üzemel" a komondor ahogy írtad.

Elképesztő jelleme van, meghökkentő nap nap után.

Az enyém "most lépett ki" a kamaszkotból, s elképesztő a ragaszkodása a család iránt.

Előzmény: HAK-VZ (26249)
HAK-VZ Creative Commons License 2018.05.08 0 1 26249

Kedves ácsmester!

 

Én azt gondolom amit írtál az az őrkutyákra pontosan igaz! Az őrző-védő munkakutyákra. Hogy őket kiveszik a kennelből, dolgozik, majd beteszik a kennelbe, és nincs simogatva, nincs különösebben falkában vagy családi környezetben tartva. A pásztorkutya pont ettől pásztorkutya, hogy teljesen más viselkedést mutat "kifelé" és "befelé". Befelé toleráns, türelmes, érzékeny a családtagokra, nem harcias velük. Elfogadja a falka sorrendet, nem célja hogy érvényesítse a dominanciáját azokkal szemben akiket védelmeznie kell. Lásd a juhokat meg baromfikat sem bánthatja. Őket is el kell viselnie. Sőt azt is el kell viselnie ha a tyúkok vagy egyéb háziállatok odamennek hozzá evés közben és beleesznek az ő ételébe. Akkor sem lehet velük szemben agresszív, nem jelenthet veszélyt a gazda értékeire. Ezt a képességét tudja megmutatni családi kutyaként is egy pásztorkutya. Hogy semmilyen veszélyt nem jelent a családtagokra, nem kell ledominálni őt, stb... hanem saját magától elfogadja és tiszteletben tartja a gazdáit, a családtagokat.

 

Ugyanakkor kifelé, az idegenek felé harcias, bizalmatlan, és képes ellátni a feladatát! Különbséget tud tenni viselkedésben hogy kivel hol és mikor hogyan viselkedik. Erre a képességre mondta azt nekem egy barátom hogy "Az intelligencia az intelligencia!"

Előzmény: ácsmester (26234)
Maglor Creative Commons License 2018.05.07 0 1 26248

Szia!

 

Néha benézek...

 

maglor@freemail.hu

Előzmény: HAK-VZ (26247)
HAK-VZ Creative Commons License 2018.05.07 0 0 26247

Neked milyen formában tudok írni?

Előzmény: dongógazda (26245)
dongógazda Creative Commons License 2018.05.07 0 0 26246
Előzmény: Balázs 79 (26244)
dongógazda Creative Commons License 2018.05.07 0 1 26245

Írj nekem privátban! Elérhetőséggel. Továbbítom a kérdésed, kérésed.  :)

Előzmény: HAK-VZ (26243)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!