75 g marcipánmassza 50 g porcukor 75 g liszt 2 tojásfehérje 3-5 ek tej
A marcipánt lereszelni, a többi cuccal krémesre keverni (a botmixer kiváló erre a célra). 30 perc pihentetés után vajazott tepsiken 6 db, legalább (!) 15 cm átmérőjű kört (pl. kistányért) körbeporcukrozni, a masszát elosztani, kanál hátával elsimogatni. Legyen minél vékonyabb, különben a végén nem ad szép tálkaformát. 180 fokon 4 perc, aztán 10 perc hűtés után vissza a sütőbe, amíg a széle megbarnul. Tényleg csak a széle barnuljon meg, az is alig, különben az egész megkeményedik, és formázhatatlan lesz. Ugyanezért egyszerre csak egy tepsivel (max. 2 kör) dolgozzunk, így legalább az egész délutánunk rámegy. Pohár alján még melegen tálkává formálni (ha keményedne, rövid időre a sütőbe téve visszapuhítható - ha hűl és erőltetjük, kilyukad). Ostyarúdhoz simán felcsavarni (az elrontott tálkáknak való anyagból is készülhet...). A kész tálkákat olvasztott csokival kell kikenni a vízhatlanság érdekében.
Szóval macerás a dolog, de másodszorra nekem már mindből kosárka lett, és nem hulladékrúd :) Ráadásul a beltartalom kiürítése után elfogyasztható, és nekünk nagyon ízlett.
Az eredeti receptben a belevaló vaníliakrém:
2,5 dl tej 1/3 vaníliarúd 1 púpos ek liszt 2 tojás sárgája 50 g cukor 1 ek vaj 4 cl rum
Erre gyümölcsök, zselatinréteg, pisztácia- és mandulaforgács. Az alábbi fotón az első kísérlet (túl vastag volt tészta, így kevés lett a redő), benne a chilii-féle túrófagyival.
Hozzávalók 25 darabhoz: *10 dkg fehér csokoládés tortabevonó, *50 darab praliné- vagy minyonpapír
A töltelékhez: *10 dkg tejszín, *2 teáskanál instant kávé, *4 cl konyak, *20 dkg tej tortabevonó, *2 deka fehér csokoládés tortabevonó
Elkészítése: Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.
az a kókuszos kis izé, csokikrémmel összeragasztva? függőséget okoz!!!! én is drágállottam, néha bementem a bótba csorgatni a nyálam, aztán végül tavaly írtam alexandrának, hogy hozzon már nekem egyet :o)
(az egy jó könyv, csak én marhára drágálltam, ezért ha néhanapján elmegyek a bótba, és kiírok egy-egy receptet.... az egyik kedvencem a kakaós-kókuszos cookie, de nem tom, milyen néven fut valójában)
még a végén megtörik az ellenállásom, és rábeszélsz! :o) köszi a tippet, én tavaly az Ízvarázsból (Donna Hay) csináltam sima trüffelt, azt jól lehetett formázni, majd abba teszem a fűszert!
Sima alap trüffelmasszába keverj őrölt chilit szerintem (én így csináltam anno), próbáld ki előbb 1-2 ek-nyi mennyiségnél az arányt, aztán mehet a többihez is. Én nem vagyok csípősség-fan, így kb. 1 dl tejszínből készült masszába fél mokkáskanálnyit kevertem, így éppen érezni valami kis csípősséget. Aztán és/vagy nem kakaóba hempergeted a kész bonbonokat, hanem chilibe, vagy chili és egyéb fűszer és kakaó keverékébe... (Egyéb fűszer alatt bors, koriander, fahéj említhető pl.) ribizli
Látod, látod, én ajánlgattam a könyvet, de neked nem kellett :)
Chilis mondjuk nincs benne, de a stahlnak van a sima étcsokis trüflije (1 vaníliarúd, 1.5 deci tejszín, 20 deka étcsokoládé , 3 deka vaj, a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor, én rumot is tettem bele annak idején), ez simán elbírja az őrölt chilit (bár úgy emlékszem, ez nagyon lágy volt a golyózáshoz).
rösztit én a réges-régi Planétás receptje alapján sütöm, többnyire reggelire. Előző este héjában megfőzöm a krumplit, meghámozom (ilyenkor könnyebb, mint hidegen) Reggel a káposzta reszelőn lereszelem, megsózom egy picit. Serpenyőben vajat olvasztok, és a reszelt krumlit beleöntöm, egy fakanállal szépen lenyomkodom, olyan lepényszerűen kell kinéznie. Lassan sütöm, kb. 10 percig. Ekkor egy tányért borítok a serpenyőre és átfordítom, a serpenyőbe még mehet vaj, és én fel szoktam dobni egy kicsit, úgy hogy bacon szeleteket teszek a serpenyőbe. Rácsusszantom a "krumpli lepényemet", úgy hogy most a sült része kerüljön felülre. sütöm még 8-10 percig és tányérra borítom. reszelt ementálival megszórom és kész a reggeli. így leírva bonyolultabb mint a elkészíteni.
Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyintünk a kis kráterbe.
60 g vaj 250 g étcsokoládé 125 g tejszín 1 evőkanál rum 125 g mogyorógrillázs
A MÁRTOGATÁSHOZ: 45 g étcsokoládé 45 g tejcsokoládé
A felolvasztott vajban olvasszuk fel a csokit, majd a tejszínnel keverjük simára. Ha kihűlt, tegyük hozzá a rumot és a darabokra tört grillázst, majd hűtsük ki. A masszából formáljunk hatvan golyócskát, majd a hűtőben dermesszük meg. A kétféle csokit gőz felett külön-külön olvasszuk meg. Harminc golyó tetejét a tejcsokiba, harmincét az étcsokiba mártsuk. Csokis felükkel felfelé sorakoztassuk őket zsírpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni.
ELTARTHATÓ: Hűtőben, zárt dobozban, zsírpapírral rétegezve tíz napig.
Grillázs
HOZZÁVALÓK 125 grammhoz:
60 g pirított, darabolt törökmogyoró 90 g kristálycukor 60 ml víz
A vízből és cukorból főzzünk aranysárga szirupot, majd keverjük bele a hántolt mandulát vagy mogyorót, és főzzük még két-három percig. A karamelles mogyorót öntsük vékonyan megolajozott sütőlemezre/tepsire, hagyjuk megdermedni. Végül mozsárban vagy késes robotgépben törjük kisebb darabokra.
Én leturmixoltam, a félig dermedt masszát csillagcsőrös nyomózsákkal papírkosárkákba nyomtam, és a tetejüket megszórtam a maradék grillázsmorzsával. Vigyázni kell, hogy elég nagy lyuk legyen a zsák csőrén, különben a grillázsdarabok eltömik.
A vajat a tejszínnel melegítsük fel pl. egy jénaiban. Ha a vaj elolvadt, húzzuk le a tűzről, és dobjuk bele a darabokra tört csokit. Keverjük simára, majd keverjük bele a tojássárgáját, narancshéjat, citrushéjat és likőrt. Hűtőbe vele, aztán a masszából formáljuk negyven golyót, hempergessük meg őket kakaóporban.
Eltartható: hűtőben, zárt dobozban két hétig. Tálaláskor a trüffeleket egyesével helyezzük mignonpapírra, és ne hűtőhidegen fogyasszuk.
Módosítás: a második egység hozzávaló helyett 1 nagy narancs héja, 1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 1 ek saját kandírozású narancshéj 1 ek narancslében felfőzve és apróra vágva, 1 ek házi vaníliakivonat (az alkohol miatt).
Golyóformálás helyett félig dermedt állapotban habzsákból ki lehet nyomni, és bonbon alakúakat gyártani, mégsem leszünk könyékig csokisak, és jóval gyorsabban meglesz.
Ribizlis sütemény Hozzávalók: 4 tojásból piskóta, 2 dl tej, 2 dkg búzadara, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg megtisztított ribizli, a tetejére citrommáz, ribizli. Elkészítés: A piskótát megsütjük, majd kettévágjuk, és a következő krémmel töltjük meg: a tejből a búzadarával tejbedarát főzünk és kihűtjük. Közben habosra keverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, hozzákeverjük a kihűlt darát, és a ribizlit. Alaposan kikeverjük, és ezzel töltjük meg a piskótát. A felső lapot bevonjuk citrommázzal, tetejére ribizlit szórunk. Még frissen bejelöljük a szeletek helyét, mert ha a citrommáz megszárad, szeleteléskor törik.
35 dkg puha vaj 25 dkg cukor csipet só 4 púpos ek holland kakaó 35 dkg liszt 1 tk sütőpor étcsoki a bemártáshoz
Vajat cukorral habosít, bele kakaó, aztán kanálra vált, bele liszt és sütőpor. Nem t3v3d33s, nincs benne tojás. Fél órára hűtőbe. Aztán diónyi gömböket (trutyisnak néz ki, de nem ragad a kézre), elég távolra egymástól tepsibe, tetejét lisztbe vagy porcukorba mártott villával lenyomkodni. Kb. 5 centire nő meg, ez 3 nagy gáztepsinyi adag, de nem érdemes kevesebbel kezdeni. 180 fok + légkeverésen 12 perc, ekkor kicsit még puha (mint a kekszek általában), de nem szabad tovább sütni. Ha félig kihűlt, akkor kell kivenni a tepsiből. Lehet olvasztott csokiba mártani, vagy csíkokkal díszíteni stb.
Tudom, hogy a "bolti" jelző gyakran szitokszó, de nem tudok rá jobb kifejezést, olyan, mint a bolti kakaós aprósütemény. Én szeretem az ilyesmit.
Sziasztok, szeretném elkápráztatni az új nőmet egy olyan sütivel, ami túrós, de nem egyértelműen az. Ugyanis utálja a túrót, és megviccelném azzal, hogy a süti elfogyasztása után közölném vele, hogy mit is evett. Állítólag a gyerekeket is így szoktatják rá különféle ételekre. Nem allergiás vagy ilyesmi.
Az alabbi sutemenyt egy angol good food ujsagban lattam. Egybol megfogott, mert nagyon konnyen osszerakhato es miutan megcsinaltam rajottem, hogy isteni ize van.
Hozzavalok:
250g ricotta sajt
140g olvasztott vaj
4 tojas felverve
225g cukor
250g liszt
1cs sutopor
200g tort mandula
4ek sargabarack dzsem (en most eperrel keszitettem)
5db sargabarack negyreszre vagva
mareknyi szeletelt mandula
porcukor
A ricotta sajtot, vajat, tojast es a cukrot keverd ossze. A masszahoz keverd hozza a lisztet (amibe mar belekeverted a sutoport). A vajjal kikent formaba tedd bele a teszta felet majd kend meg a dzsemmel. Ezutan ontsd ra a teszta masik felet majd helyezd a felvagott sargabarackot a tetejere es masfel oraig gazsutoben 190C elektromos sutoben 170C susd.
Elkészítés: Néhány szem szép epret félreteszünk, a többit porcukorral és a kefirrel habosra turmixolunk, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhab háromnegyedét, és a kevés vízzel felfőzött majd langyosra hűtött zselatint. A tortalapot kettévágjuk majd megtöltjük, visszahelyezzük a tortaformába, és a maradék tölteléket ráborítjuk. Hűtőbe teve legalább 2-3 órán keresztül pihentetjük.Én este raktam a hűtőbe, és most reggel szeleteltem fel. Tálaláskor a tortaszeleteket tejszínhabbal, eperszemekkel és citromfűvel díszítjük.
Először is sütök 2-3 tojásból kisebb tortaformában egy piskótát, amíg sül, beáztatom a mazsolát, felverem a tejszínt. Veszek egy félgömb alakú tálat, alufóliával beterítem. A gesztenyét kézzel átgyúrom, majd kibélelem vele a tálat, úgy, h kb.1 cm vastag legyen. A tejszínbe belekeverem a mazsolát, porcukrot, és a felfőzött zselatin, az egészet a formába töltöm, 20 percre a fagyasztóba teszem. Utána ráillesztem a piskótát, ha nagyobb, levágom a széleit. Másnapig hűtőbe teszem, kiborítom, felmelegítem a csokit, belekeverem az olajat, leöntöm vele a sütit, majd meghűtöm. Fincsi!
A múltkori elsöprő sikerre való tekintettel ismételtem, csak picit másképp. Sütöttem egy kutya közönséges piskótát, onnan pedig az eredeti recept következett. A tetejét jó "rusztikusra" alakítottam, olyan, mint a viharos tenger (némi csokimázzal persze). :-)) Főpróba délután, ha megérkeznek a vendégeim. Kedves t3v3d3s, na és persze Lajos Mari, köszi, köszi! :-)
jaj de nagyon örülök! de végül is Lajos Marié az érdem, ne tagadjuk meg tőle, ha már túl sok jó receptet úgysem írt :-)
Ez a minifánk jó ötlet - biztos könnyű bekapni (én eclair alakúra szoktam formázni, ha nagy ritkán nekiállok forrázott tésztázni, ugyanezért). Ez a málnaöntet elég tutinak hangzik, amolyan tavaszváró hangulatú, könnyen lehet belőle valami a közeljövőben!
Holnap répatorta lesz, muszáj kipróbálnom rollller receptjét.
Kedves t3v3d3s, köszönöm ezerrel ezt a receptet, sütöttem már sütit, nem is keveset, de ilyen elismerésben csak ritkán van részem, mint amit ezért kaptam. Pedig milyen egyszerű... Ahogy tanácsoltad, két csomag gesztenyét használtam fel, és így éppen ideális volt az arány. Recept mentve az aranykönyvbe, köszi. :-)
Egy ötlet viszonzásképpen. Mini képviselőfánkot sütöttem úgy, hogy a vaníliás pudingra (nem akartam tojásos krémet főzni) málnaöntetet tettem (málna, cukor, kis keményítővel sűrítve, csak összemelegíteni szinte). Krémes és gyümölcsös, kevés tésztával... ez nekünk mindig bejön.