Keresés

Részletes keresés

nikkelbolha79 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 17

Van egy ingatlanos oldal (a Central Home-on), ahol összeszedtek csomó fogalmat és érthetően le is írták a jelentésüket. Ha esetleg valami nem lenne tiszta, én itt szoktam utánanézni.

Palási Creative Commons License 2015.04.08 0 0 16

Nem pörög ez a topik.

De !, de a minap volt vitám 'nagy tudású' ingatlanossal. Szegény nem tudta megkülönböztetni a bérletet és az albérletet.

 Meg összeakadtam másutt szintén egy ingatlanossal, aki állította, hogy  eladja   a lakásomat ill. bérbe adja. Sajnos egyik sem megy. Mert hozhat vevőt és hozhat bérlőjelöltet, de eladni ill. bérbe adni csak én tudom.

Alapi42 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 15

A garzon helyett jobb alkalmazni az egérluk kifejezést !!

Előzmény: Afrikaans8 (14)
Afrikaans8 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 14

Galambos Péter írása

http://www.ingatlanmax.hu/index.php?o=22&id=58

 

A magyarországi lakásfejlesztő cégek mindig is igyekeztek rafinált marketinggel eladni a termékeiket, és az ingatlanpiacnak a megszorítások nyomán máris érezhető lassulásával, a verseny kiéleződésével bízvást számíthatunk e tendencia erősödésére. A hirdetésekben hemzsegnek a jól hangzó "szakszavak", amelyek mögött néha egyáltalán nincsen tartalom - vagyis egyes szóösszetételek egyszerűen az adott beruházó kreatív csapatának agyszüleményei. Máskor meg olyan épületekre aggatnak trendi kifejezéseket, amelyek valós adottságaik alapján messze állnak a minősítésüktől. A vásárlónak ajánlatos tisztában lennie a fontosabb műszavak eredeti, a fejlettebb nyugati piacokon kialakult jelentésével, hogy el tudja választani a reklámfogásokat a realitástól.

 

Apartmanház
Az angol (pontosabban amerikai) eredeti pusztán annyit tesz: társasház, de mivel a magyar köznyelvben a rövidebb időre kibérelhető lakásokat hívjuk apartmannak, meglehetősen kusza a jelentése. Egyes vélekedések szerint az azonos jellegű lakások tömbjére mondják, de Budapesten több olyan apartmanház van, amelyre ez egyáltalán nem igaz. Mindenesetre a kifejezés használatának marketingfogás-jellegére utal, hogy az említett projekteket saját építtetőjük sem nevezi következetesen ugyanúgy.

 

Intelligens épület
Sokfélét értenek rajta, dióhéjban a következőképpen foglalható össze: olyan épülettechnika, amelynek rendszere érzékeli a fényt, hőmérsékletet, mozgást, és automatikusan elvégzi az ezekhez kapcsolódó rutinfeladatokat. Az automatika egyszerű döntéseket hoz helyettünk, például visszaveszi a fűtést, lekapcsolja az égve hagyott világítást, ha elmegyünk otthonról, illetve vezérli az árnyékolókat, és helyiségenként szabályozza a fűtést, páratartalmat. Adott esetben - interneten, telefonon keresztül - kívülről lekérdezhető és irányítható.

 

Lakókert
Ilyen terminus technicusról az általunk megkérdezett szakemberek nem tudnak. Kiagyalójának kiléte homályba vész; ma vélhetően azok a cégek élnek vele, amelyek érzik, hogy saját fejlesztésükre a jól körülírható "lakópark" használata azért túlzás volna, de szeretnék valamilyen presztízsnövelő hívószóval pozicionálni.

 

Lakópark
Az elmúlt évtizedben a lakópark fogalmával volt a legtöbb gond, de éppen ezért valamelyest ki is lóg a mezőnyből: a szakemberek szerint az igénytelen, zsúfolt, szolgáltatásszegény projektek visszaszorulóban vannak, a vásárlói tudatosság erősödése miatt nehezen lehet őket eladni. A kedvező tendencia ellenére még mindig akadnak a címkét bitorló közönséges háztömbök, szögezzük tehát le, mi a lakópark: körülkerített, beléptető rendszerrel ellátott terület, amelyen egy-három szintes társas- vagy különálló házak sorakoznak, közöttük kis utcákkal. Általában biztonsági, illetve portaszolgálat, valamint különféle közös sport- és vendéglátó-létesítmények szolgálják a lakók kényelmét: játszótér, uszoda, szauna, fitneszterem és közös helyiségek.

 

 

Loft
Nálunk egyelőre nem túl gyakori, de már nemcsak lakóingatlan, hanem irodaház is létezik ilyen. Alapvető sajátossága, hogy funkcióváltáson jutott túl: egykori gazdasági, ipari jellegű (gyár- vagy raktár-) épületből vedlett át. Éppen ezért 3-5 méteres belmagasság, hatalmas, egybefüggő, világos terek és kreatív építészeti megoldások jellemzik. A belső kialakítás legtöbbször ipari-minimalista dizájnt követ, de az építtető általában nem fejezi be, amíg a leendő tulajdonos egyedi igényeire fény nem derül. Gyakori, hogy emeletmagas ablakok határolják, kedvében járva a lakás-műterem kombinációt kedvelő képző- és iparművészeknek. Több szempontból sem olcsó mulatság: az óriási alapterület az eladási árat, a nagy belmagasság a fűtésszámlát veri fel.

 

Penthouse
Manapság jóformán minden magasabb új építésű társasház felső lakásait penthouse-ként hirdetik, holott közülük valójában kevés felel meg az összes követelménynek. Az igazi penthouse-t úgy kell elképzelni, mint a Kockásfülű nyúl hajlékát. Minimum négy emeletnek kell lennie alatta (innen az elnevezés: penta - öt). Lehet sátortetős is, de csak dupla belmagassággal, elkerülendő a tetőtér-érzést. Terasza nagyjából akkora vagy még nagyobb, mint maga a lakás (ideális esetben egybefüggő), és legalább három égtáj felé nyitott. Ez utóbbi elvárás idehaza a legritkább esetben teljesül, a jobb helykihasználás miatt ugyanis a beruházók hajlamosak több penthouse-t egymás mellé építeni. A lift csak külön kártyával megy fel az emeletre, sőt előfordul, hogy fülkéjéből egyenesen a lakásba lehet lépni.

 

 

Resort
Nehezen definiálható; egyesek szerint csupán az üdülőövezet-érzést akarják közvetíteni e fogalommal. Kétségtelen, hogy nem szokványos lakóparkot takar: egy ilyen helyen az átlagnál sokkal fontosabbak a wellness-fitnesz-rekreációs szolgáltatások és a nagy kiterjedésű, a zajos városközponttól távoli zöldterület, gyakorta golfpályával, lovaglási lehetőséggel kiegészítve. Magyarországon nem elterjedt, de már megjelent.

 

Spa
A resortnál is bajosabb a meghatározása. Annyi bizonyos, hogy valamilyen vizes szolgáltatásnak kell kapcsolódnia hozzá, elvégre a szó az angolban gyógyfürdőt, élményfürdőt jelöl. Inkább reklámszlogen, mint szakszó.

 

Stúdiólakás
Tulajdonképpen a garzon divatosabb elnevezése, de megtévesztő lenne, ha a kettőt szinonimaként kezelnénk, nálunk ugyanis a garzon egy aprócska otthont jelöl. A stúdiólakás ellenben lehet akár 80 négyzetméteres is, karakterét az adja, hogy egyetlen lakóhelyiségből áll, amely egyszerre látja el a nappali, a háló és a konyha funkcióját. (Amerikában létezik egy L alakú alfaj, amelyből ablaktalan alvófülke választható le, de a légtér itt sem válik ketté.)

 

Zöldház
Legalább 30 százalékban alternatív energiaforrásokat használó, energiatakarékos technológiával épült ingatlan. További változatai: az energiaveszteséget minimalizáló, fűtőberendezés nélküli passzívház és a teljes egészében "önellátó" ökoház.

vwallache Creative Commons License 2003.08.31 0 0 13
Így van, de ne felejtsd el, hogy a rendszerváltás előtt a távfűtés volt a legolcsóbb fűtési forma és egyúttal a legkényelmesebb is - leszámítva a hatásfok ingadozásból eredő kényelmetlenségeket.
Csak érdekességképpen említem, hogy két évvel ezelőtt asszem Keszthelyen adták át egy lakóparkot, ahol távfűtés van, mivel a tervező nem akarta kéményekkel elrondíttatni az összképet. Nos, az eredmény elég beszédes. A mostani modernebb szigeteléssel (vonatkozik ez a hőszállító csövekre és a lakások nyílászáróira egyaránt) az átlag fűtési költség 25-30%-al kevesebb, mint egy cirkós lakásban.
A dolognak egyetlen szépséghibája van, még pedig az, hogy a hőközpont a lakóparktól mindössze kétszáz méterre helyezkedik el. Tehát ezen a távon a hőveszteség meglehetősen minimális. Arra igazán kíváncsi lennék, hogy milyen értékeket mutatnának, ha több kilométerre kellene elvezetni a meleget, mint itt Budapesten sok helyen előfordul. A jelenlegi szisztémánál egészen biztosan olcsóbb lenne, de olcsóbb lenne-e a cirkó- vagy az egyéb vizmelegítéses szisztémán alapuló fűtésrendszereknél is?
Előzmény: Planney (9)
Planney Creative Commons License 2003.08.30 0 0 11
Ezt a kerest visszavonom, most ebredtem ra, hogy eletembol vagy ket evtizedet egy loggias lakasban eltem. :))))
Előzmény: Planney (10)
Planney Creative Commons License 2003.08.30 0 0 10
Esetleg nem tudsz kepet belinkelni a loggiarol. A parommal nem nagyon birjuk elkepzelni. :)

Koszi elore is!

P.

Előzmény: vwallache (8)
Planney Creative Commons License 2003.08.30 0 0 9
Furak ezek a fogalmak: manapsag a tavfutes inkabb egy negativ attributum. :)

P.

Előzmény: vwallache (8)
vwallache Creative Commons License 2003.08.30 0 0 8
Szívesen!
Bár azt hiszem, hogy inkább nekem van igazam, mivel az összkomfort fogalmában benne rejlik az, hogy még a fűtésről sem neked kell gondoskodnod. Ellenben az egyedi fűtésnél Rád hárul a termosztát elcsavarásának ütős feladata :-))))))
Előzmény: Planney (2)
vwallache Creative Commons License 2003.08.30 0 0 7
Szia!

Tudomásom szerint a méret határozza meg a garzon fogalmát. Úgy gondolom, hogy kb. 34-34 nm-ig nevezzük a lakást garzonnak. Az "egyszobás" kitétellel nem lehet megfelelően körülírni a fogalmat, hiszen leválasztott, belvárosi lakásokban, akár 60-70 nm-es is lehet egyszobás.
Vannak még minigarzonok, amelyek mérete nagyjából 24 nm alatt van. Jártam olyan minigarzonban, amely 13(!!!) nm volt.

Előzmény: Mérleg 9 (3)
vwallache Creative Commons License 2003.08.30 0 0 6
Az albetétesítésnél elsősorban a tárasházaknál találkozhatsz. Maga az épület az egy bizonyos helyrajziszámon van, azonban előfordulhat, hogy az épületen belül, akár 100 lakás is van. Nos, ezeknek a lakásoknak adnak egy-egy albetétet, amely végül is a vevő nevéhez kötődik.
Ebből a legutóbbi időkig igen-igen sok probléma adódhat. Ugyanis albetétesíteni - legjobb tudomásom szerint - csupán a társasházi alapító okirat létrejötte után lehet, amelyben tisztázzák a tulajdoni hányadokat.
Sok helyen a beköltözés mámorában elfelejtik megcsinálni ezt az okiratot, a problémák akkor kezdődnek, amikor valaki egy-két-három év múlva el akarja adni a lakását, a vevő kikéri a tulajdoni lapot és döbbenten látják, hogy nincs albetétesítve.
Ha a vevő készpénzes, akkor a jóindulatán múlik, hogy megveszi-e az ingatlant (mindenesetre ez egy olyan tényező, melynek okán a foglaló visszajár). Ha hitel van a pályán, akkor reménytelenné teszi a helyzetet, mivel a bankok mereven elzárkóznak a "nem tisztázott jogi helyzetre" való hivatkozással. És legyünk őszinték, kivételesen még igazuk is van.
Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.30 0 0 5
Ez nem olyan izgalmas: Mi az az albetetesites?
Planney Creative Commons License 2003.08.30 0 0 2
Koszonom szepen, sokat segitettel.
Bar nekem a komfortos-osszkomfortos kozott valami olyan kulonbseg remlik, hogy a komfortosban tavfutes van, mig az osszkomfortos egyedi futessel rendelkezik.

P.

Előzmény: vwallache (1)
vwallache Creative Commons License 2003.08.29 0 0 1
Lehet, hogy sokan fognak velem vitatkozni, de szerintem a következőket jelenti, legalábbis az ingatlanos éveim alatt a következő definiciókkal determinálnám az alábbiakat:

1.) -> Se retyó, sem pedig fürdőszoba nincs a lakásban.

2.) -> Retyó már van (igaz, hogy a legtöbbször darálós), de a fürdést továbbra is lavórból kell megoldanod.

3.) -> Van minden mi szem-szájnak ingere. Normál wc és fürdőszoba, csatornázással összekötve.

4.) -> Lsd mint előbb és adj hozzá távfűtést is :-

5.) -> Ua. mint a negyedik pont, megfejelve egy extra fürdőszobával.

6.) -> alagsor. lásd még: félszuterén, van néhány ablakod 10 centire a földtől, és a nap néha benéz vendégségbe. Garantált továbbá az asztma, és különféle gombaallergiák benyalása. Ajánlott irodalom; Henri Charriere - Pillangó

7.) -> az épület homlokzatába belesimuló erkély, amelyet aztán sokan beüvegeznek és roppant divatos reluxával látnak el. A kialakuló üvegházban, a kellemesen hűs júliusi éjszakákon kirugdossák a pingvineket a hűtőből, beülnek a helyükre és azon gondolkodnak, hogy vajon hol is baszták el a klimát?

8.) -> kevésbé patetikusan fogalmazva: panel

9.) -> a '60-as, '70-es és főleg vidéken még a '80-as évek tipikus építkezési stílusa, amelyet megmosolyogtató eufemizmussal, szocialista Bauhaus-nak is neveztek. Könnyű felismerni, ha másról nem, de arról mindenképpen, hogy a lépcsőházban vörösesbarna vagy fehér metlachi van lerakva. A legkomolyabb hátránya a lapostető, amely igen sok bosszúságot okoz a legfelső lakónak, és akikre igen idegesek a többi lakók, mivel gyakran kell belenyúlni a közös kasszába. Családiháznál; ugyanez csak még mélyebben kell belenyúlni a családi kasszába lásd még; "váló okok" címszó alatt.
A negatívumok mellett még felsorolható, hogy sokszor pocsék volt a kivitelezés, rossz a szigetelés, ennek következtében kialakulhat a hőhíd nevű csoda.
Mindezek ellenére el kell mondanom, hogy némi ötletességgel sokkal többet ki lehet hozni egy ilyen lakásból, mint egy újépítésű, "agyondizájnolt" lakásból.

Remélem segítettem valamennyit. Ha valakinek más definiciója lenne várom szeretettel. :-)))


Előzmény: Planney (-)
Planney Creative Commons License 2003.08.29 0 0 0
-Mit jelentenek a gyakorlatban a kulonbozo tajolasok? E-D-K-NY. Gondolom, az eszak-deli fekves kerulendo, mert sotet. K-Ny meg tulzottan meleg a nyari honapokban?
Planney Creative Commons License 2003.08.29 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Szeretnem megkerdezni a nagytudasu forumtagoktol az alabbi fogalmak pontos jelenteset. Gyakran szerepelnek pl. hirdetesekben, de csak sejteseim vannak roluk:

1. komfort nelkuli
2. felkomfortos
3. komfortos
4. osszkomfortos
5. duplakomfortos
6. szuteren
7. loggia
8. csusztatott zsalus
9. kockahaz

Hirtelen ennyi jutott eszembe, biztos lesz meg...

Koszi,
P.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!