Keresés

Részletes keresés

flatmaker Creative Commons License 2008.03.06 0 0 186
A probléma komoly, nem lehet félvállról venni. Drukkoljunk a bocskorosoknak, csinálják csak ki Orbánt, mert ha nekik sem sikerül, jönnek a marhavagonok. Geszthi add meg a számod, szeretnék veled együtt harcolni.
Előzmény: geszthi (185)
geszthi Creative Commons License 2008.02.26 0 0 185
Tessek itt az ujabb. Orulsz orban hogy a romanok folytatjak amit elkezdtel?!

Horthystának nevezte Antall Józsefet egy román uniós képviselő
Független Hírügynökség
2008. február 25., hétfő 22:36

Horthystának és szélsőséges politikusnak nevezte Antall József, volt magyar miniszeterelnököt a román néppárti képviselők egyik ülésén Rares Niculescu, a Liberális Demokrata Párt (PDL) európai parlamenti képviselője.

A bukaresti Új Magyar Szó internetes kiadásában hétfőn megjelent tudósítás szerint a román EP-képviselő nemrég azzal a szándékkal lépett fel néhai Antall József ellen, hogy a romániai EPP-frakció megakadályozza az Európai parlament vezetésének azon kezdeményezését, miszerint a volt magyar miniszterelnökről nevezzék el a parlament egyik épületszárnyát.

A lap megbízható forrásokra és a tulajdonában levő dokumentumokra hivatkozva azt írja: a fiatal politikus szerint Antall József "horthysta" volt, így "személyisége összegyeztethetetlen az Európai Unió által hirdetett elvekkel". Az Új Magyar Szó szerint Rares Niculescu ezt a romániai EPP-delegáció január 22.-i ülésén vetette fel. A politikusnak egy ezzel kapcsolatos levele is a lap tulajdonába került.

Orbán Viktor: A fiatalok és a rendszerváltás
Népszabadság,
1991. szeptember 28.

"Lényegében egy elhibázott rendszer selejtjeiként tekintenek ránk, akiket - mellékesen - ôk neveltek. Szerintük a mi agyunkat a kommunista rendszer javíthatatlanul átmosta, ezért ab ovo nem is lehet ép erkölcsi érzékünk.

Másodrendű embernek tekintenek bennünket azokhoz képest, akik megéltek valamit az általuk Isten, haza, család szentháromságnak mondott "boldog békeidôkbôl".

Sok kormánypárti (MDF) úriember véli úgy, hogy miután mi nem szerezhettünk tapasztalatokat azokban az "emelkedett erkölcsű idôkben", amikor százezerszám küldték lágerbe vagy a Don-kanyar mellé meghalni az ártatlanokat, nem is érthetünk semmit a világ dolgaiból.

Az MDF keresztény-nemzeti politikusai az elmúlt másfél évben folytatott politikájukkal azt üzenték meg a fiataloknak: "fontosabb nálatok a Torgyán-MDF-koalíció, fontosabb a ti jövôtöknél, hogy a következô választáson minden plébánián a keresztény-nemzeti koalíció pártjai mellett agitáljanak.(...) Ez a kormány leírt bennünket. Ideje, hogy tudomásul vegyük."

Orban Viktor a naci kollbrans Antall Jozsefrol

"Nem lehet - legalábbis én nagyon nehezen tudok - érveket találni a magyar kormányzópárt (az MDF) mellett, amikor megkérdezik, hogy van az, hogy a magyar kormányzópárt alelnöke (Csurka) náci nézeteket hangoztat nyíltan, újságban, s a miniszterelnök először nem határolja el magát, utána pedig csak szóban határolja el magát, de megmarad egy fedél alatt ezzel az alelnökkel.

Az, hogy a miniszterelnök azt mondja, neki nem tetszik, amit Csurka mond, ez ma Nyugat- Európában a náci nézetekkel szemben kevés."
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.28 0 0 184
Ejhh, hát megint nem vetted be a gyógyszert. Lassan már nem is érteni, hogy mit akarsz mondani, szimpla őrjöngés amit csinálsz.
Előzmény: geszthi (2)
geszthi Creative Commons License 2007.10.28 0 0 183
Es tessek amit elore lattam...:-(

Fico hősöknek nevezte a csernovai áldozatokat
MTI
2007. 10. 28., 17:19 | Frissítve: 3 órája

Szlovákiábaegy 100 évvel ezelőtti csendőrsortűz áldozataira emlékeztek a ma már Zsolnához tartozó Csernován. Fico szlovákként elesett hősöknek nevezte a szepesi megyéspüspök által lelövetett embereket.

A csernovai csendőrsortűz 100. évfordulóján a magyarokat bíráló memorandumot fogadtak el. A ma már Zsolnával egybeépült Csernován a hívők 1907-ben azt követelték, hogy templomukat a falujuk szülöttje, Hlinka szentelje fel, de a szepesi megyéspüspök ezt megtiltotta és az emberek közé lövetett, amit a szlovák politika egyértelműen a magyar elnyomók bűneként ró fel, jóllehet, több szlovák történész is kimutatta, hogy a csendőrök ugyan magyar vezényszóra cselekedtek, de többségük helyi, liptói szlovák volt.

Aki békét akar, tartsa be a békeszerződéseket. Aki barátságot akar, viselkedjen barátságosan - áll a századik évfordulóra emlékező ünnepség részvevőinek memorandumában. A szombat este elfogadott, de csak vasárnap közzétett memorandumban "bűneik megbánására, sajnálkozásra, bocsánatkérésre és kártérítésre" szólítják fel a magyarokat és kinyilvánítják, hogy ha ez megtörténik, készek a múlt lezárására és az új, békés baráti kapcsolatok megnyitására.

Magyarország gaztettei

A minden szlovák állampolgár nevében, a jelenlevők kézfelemelésével elfogadott állásfoglalásnak nincs név szerinti aláírója, semmiféle intézményt sem jelöl meg, de elemzők szerint szlovák nacionalista erők állhatnak mögötte. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a memorandum elfogadásakor, a késő esti órában hányan voltak még jelen az emlékünnepségen.
geszthi Creative Commons License 2006.10.26 0 0 182
Ne legyen igazam (bar itt e topik mutatja hogy igen)

De szep is lesz amikor a csehek es szlovakok majd nem mast mint AUGUSZTUS 20-t kerik a kommunista megszallas emleknapjanak mert A szovjet hadsereg magyar, lengyel, bolgár és kelet-német katonai segédlettel bevonul Csehszlovákiába, és felszámolja a Dubcek nevével fémjelzett reformokat, az „ emberarcú szocializmus” kísérletét.

Orbán Viktor a konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány 1956-tal foglalkozó rendezvényén kijelentette: ha nem lett volna 1956, az Európát kettéosztó vasfüggöny még mindig létezne, és állna az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint szétválasztó fal is.

"Eddig még soha nem kértünk semmit ezért cserébe, most azonban azt kérjük, hogy november 4. legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja" - jelentette ki Orbán Viktor, hangoztatva, hogy Európát 1956 mentette meg a kommunizmustól.
Mezőbándi Creative Commons License 2003.09.07 0 0 181
>>ott a bibi, hogy a TH eseteben ennek kovetkezetes vegigvitelet (komcsi kollaboransok, komcsi rendsezr haszonelvezoi) szepen kihagytak!!! <<

Ki hagyta ki és honnan? És ez pontosan mennyiben érinti a felhozott érveket?

>>Nem is meglepo, hisz akkor a teljes jobboldal ott szerepelhetne,<<

Ez nagyon drámai, de ha tényleg így lenne, akkor az MSZP "kommunistázná" az ellenfeleit a leghangosabban. Nem véletlen, hogy nem így van.

>>Masreszt ugyan mi koze van barmelyik szoci politikusnak is az avohoz (kommunizmus remtetteihez) amire ki lett hegyezve az egesz?! <<

Több, mint amennyi köze lehet bármelyik fityiszesnek a fasizmushoz.

>>szerintem nem nagyon nehez nekik az irredenta hangokat meghallani<<

Szar dolog lopott holmin ülni. De azért, ha az ilyen regáti-balkáni politikai csőcselék nem akarna állandóan erőszakot tenni Erdélyen, akkor a magyarországi politikai szélsőjobb szirénhangja is elveszítené még azt a egészen kicsi vonzerejét is amivel most odaát talán bír. Tudom, "a múlt nem érdekli az embereket", meg hasonló baromságok - de azért nézd meg hova lettek a szászok. Pedig nem volt román-német közös határ. Nem voltak átnyúló politikai kezdeményezések az "irredenta" szomszéd részéről. Csak román nacionalizmus volt, amit Bukarest és a román ortodox egyház évtizedek óta (sőt, jóval régebben) táplál. Szerinted a szászok esete arra a jó példa, hogy a "politics of appeasement" a helyes paradigma?

>>csak a komcsik...akarom mondani magyarok ellen lesz kihegyezve? <<

(Csak nézem, ahogyan a borsóim potyognak a falról...)

Előzmény: geszthi (180)
geszthi Creative Commons License 2003.09.05 0 0 180
Vagy akkor, ha az erdélyi magyarság meghatározó (vagy bármilyen tényleges súlyú) politikai formációi és azok vezető személyiségei, eszmeileg vagy személyesen, a Horthy-uralomhoz kötődnének és/vagy annak hasznát máig élveznék és politikai-gazdasági tőkére válthatnák.

Ez egy fontos eszrevetel. MIndossze ott a bibi, hogy a TH eseteben ennek kovetkezetes vegigvitelet (komcsi kollaboransok, komcsi rendsezr haszonelvezoi) szepen kihagytak!!!

Nem is meglepo, hisz akkor a teljes jobboldal ott szerepelhetne, es nem lehetne felhasznalni az egeszet a komcsik ellen.

Masreszt ugyan mi koze van barmelyik szoci politikusnak is az avohoz (kommunizmus remtetteihez) amire ki lett hegyezve az egesz?!

Mert mint mondtam, ha a kommunizmus maga lenne a baj akkor peldaul Madl Ferenc kepe is ott diszeleghetne, mint 56-os birosagi titkar, majd akasztasok kozepette nyugaton a veres komcsi rendszernek tanulo illeto.
O nincs. De egy artatlan sportolo akinek mindossze az a bune, hogy rossz egyesuletben sportolt, illetve adtak neki egy rangot amit sosem hasznalt az igen
!

MIt ad isten, az ilyen kollaboransokrol szo sincs....csak a vezetok. De a jelenlegi szocik kozott sincs egy se aki az akkori veres korszakhoz kapcsolodna mint vezeto.

Persze a vezetoi let is csak addig erdekes, amig el nem jutunk a HNF alelnokehez, komcsi belugyminiszterhez, kormanytagokhoz, hazank moszkvai nagykovetehez stb...

Roman szempontbol nezve, szerintem nem nagyon nehez nekik az irredenta hangokat meghallani, amikor az itthoni szelsojobboldalunk (melytol egyetlen konszolidalt jobboldali sem mer nyiltan lehatarolodni nyugateuropia modra). Tokes utobbi evekben folyo munkalkodasai sem epp baratsagosak. Es meg a mi nagy magyar popsztarjaink sem birnak ki egy meg egy koncertet sem, hogy ne sirankozzanak az erdelyiek helyett.

Masreszt - es itt jon be a topik cime - erdemes elolvasni Orban TH-i megnyito kampnay beszedet.
Azon az alapon a romanoknak is teljesen igazuk van.
Tanuljak csak meg es ne feledjek a roman gyerekek is a multjuk buneit.

Ja, hogy esetleg a TH-hoz hasonloan lesz megszervezve, es csak a komcsik...akarom mondani magyarok ellen lesz kihegyezve?

Na puff neki, legfeljebb lesz egy roman S.Mariska
igaztoja annak is...

Előzmény: Mezőbándi (175)
kéremszépen Creative Commons License 2003.09.03 0 0 179
Na akkor lehet hogy itt autentikus?

Britnike, szerinted Fock Jenő hogy kerül a tablóra?

Előzmény: britnike (176)
micu Creative Commons License 2003.09.03 0 0 178
Azt írtam, hogy mindkét "múzeum" célja, egy csoport bemocskolása a múltjában történő manipulatív turkálással.

Akkor gyorsan be kell zárni az összes holocaust múzeumot is. Elvégre szegény ártatlan fasiszták bemocskolása történik a múltjukban történõ manipulatív turkálással!

Előzmény: MrJones (169)
THX1137 Creative Commons License 2003.09.03 0 0 177
britnike büfike.
Előzmény: britnike (176)
britnike Creative Commons License 2003.09.03 0 0 176
A mocskos komcsik ugy latom talaltak valami hasonlot(!), amivel ujra csak el kezdhetik jatszani a sajat mocskaiknak a relativizalasat.

No de elvtarsak!

Nem lenne helyen valobb elmenni a TH-ba, aztan bocsanatot kerni a magyar nemzettol?

Itt olvasom alant, h a politika meg a TH mocskol. A fraszt! A kommunistak a mocskosak, akiket ez bemutat. Az h a jobbik oldalunk ( bar helyesebb rendszervalto, nem benyalt oldarol beszelni ) a posztkommunistakat pusztan mocskos multjuk miatt alkalmatlannak tartja, es szep tortenelmi bizonyitekkent ( a TH az bizonyitek is, mert a gerinctelen muszka talpnyalo komcsik letagadnanak mindent, mint naci testvereik is szoktak ugyebar ) egy muzeumot is felallit nem elitelendo.

Pusztan azon az alapon, h a romanok tortenelmietlen, eroltetett muzeumot csinalnak hulyeseg a TH-t szidni. Geszthikem kilog a lolab! Hat neked a TH minden teglaja hasmenest okoz, tiszta szanalom, h most eppen vmi roman baromsag okan kezdesz itt gorcsos posztkommunista mosdato rangasba.

Meg szerencse, h nem szobrot allitanak ezek a nacionalista romanok, AKKOR MINDEN TÖRTÉNELMI SZOBROT ELLENEZNÉL? ÉS MI LESZ A KÖNYVEKKEL?

Nevetségesek vagytok posztkommunisták!
És szánalmasak!

Inkább húzzatok a fenébe mielőtt végleg tönkre vágjátok a magyar gazdaságot, mert lassan már a prolik is felébrednek, és lesz itt nemulass...
:o)))))))

Mezőbándi Creative Commons License 2003.09.03 0 0 175
>>Azt írtam, hogy mindkét "múzeum" célja, egy csoport bemocskolása a múltjában történő manipulatív turkálással. <<

Úgy értem, hogy te azt állítod (164), hogy a politikai környezet az, ami egy adott múzeum üzenetét aktualizálni igyekszik. Azaz te ebben látod a bemocskolás mechanizmusát ("TH-n kívűli rész"), nem pedig magában a kiállításban. Önmagában a múzeum nem mocskolna, míg a politikai propaganda önmagában is erre törekszik. Ezzel egyet is tudok érteni. Ebben az esetben viszont éppen a szóbajöhető célcsoportok különbözősége és a politikai közeg az, ami két, hasonlóan objektíven kialakított intézmény között különbséget jelent. (Persze az ottani szereplőket ismerve nem feltételezhető, hogy a FH-t valóban annyira objektíven valósítanák meg mint a TH-t, és éppen ez az egyik legnagyobb bökkenő. De most vegyük a jobbik esetet, mert az egész FH ügy egyelőre úgyis csak spekuláció.)

Márpedig mindkettőben különbség van. A politikai közeg (politikai kultúra, állampolgári öntudat szintje, politikai közműveltség, stb.) tekintetében is - még ha itthon olykor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a térségben mindenkit alulmúlunk árokásásban és gyűlölködésben. Valamint különbség van a célcsoportban is.

>>Ezt nem értem. Mindhárom attribútum szerzett. <<

Látom igencsak filozófiai mélységekbe ereszkedünk itten... Persze, mindhárom attribútum szerzett. Éppen azt próbáltam kiemelni - nyilvánvalóan sikertelenül -, hogy a cselekedet amellyel valaki a szerzett attribútomot szerzi nem mellékes. Szerinted persze mellékes, hogy valakit azért lincselnek-e meg mert disznóbőr cipője van, vagy azért mert megkínzott egy csomó embert. Ez a te dolgod, nem is nagyon akarok ezzel tovább foglalkozni. Különösen azért nem, mert nem tudom miért kellene társbérlőnek költöznöm egy liberális légvárba.
Kiket vertek meg azok közül akiket te a gyűlöletkeltés célcsoportjaként határozol meg (csupán azért mert ehhez a csoporthoz tartoztak, vagy egyáltalán)? Frissítsd fel az emlékezetemet, jó?

Úgy látom, hogy a TH és az FH közötti párhuzam igazából akkor állná meg a helyét, ha a Horthy-rezsim erdélyi politikai elitje (vagy a bűnöket elkövető katonák) ma is vezető politikai szerepet töltenének be. Vagy akkor, ha az erdélyi magyarság meghatározó (vagy bármilyen tényleges súlyú) politikai formációi és azok vezető személyiségei, eszmeileg vagy személyesen, a Horthy-uralomhoz kötődnének és/vagy annak hasznát máig élveznék és politikai-gazdasági tőkére válthatnák.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy Mo.-n léteznek a TH-ban bemutatott diktatúrákhoz (leginkább az egyikhez), a tetteiken keresztül szerzett attribútumaik által köthető célcsoportok. Ellenben a FH-ban bemutatni tervezett atrocitásokhoz csak inherens attribútumaik által köthető célcsoportok léteznek Erdélyben. És míg az előzőt nem tartom eleve rossz dolognak, a másodikat mindenképpen annak látom. Ebben a konkrét esetben a diktatúra haszonélvezőinek elutasítása ("Ne tetszett volna kiszolgálni a diktatúrát") az én szememben nem azonos egy etnikum elutasításával ("ne teccene magyarnak lenni").

>>Olyanokból akikről bűzlik a náci ideológia jóval több, mint kommunistából. <<

>>én láttam már jó embert, aki kommunista. Nácit meg nem.<<

Talán offolás lenne megpróbálni definiálni a "náci" meg a "náci ideológia" tartalmát, de aligha találnák olyan sok embert akik maradéktalanul megfelelnének ennek a kategóriának. Mint ahogyan bolsevikot sem sokat. De a kötödést nem csak a hitvallás szabhatja meg. Ha én kirabolok egy bankot, majd kijelentem, hogy a rablás csúnya dolog amiben én egyébként sem hiszek - akkor már nem is vagyok rabló? Pláne ha közben kilóg a zsebemből a pénz?

puzdra Creative Commons License 2003.09.02 0 0 174
„Szeretnéd, ha így történt volna?”

Nem szeretem, hogy így történt.

Előzmény: MrJones (167)
gringo Creative Commons License 2003.09.02 0 0 173
A hányinger kerülget ettől a topictól. Mi mellett érveltek? Mit akartok? Kik vagytok? Mi bánt titeket?

A TH azért jött létre, hogy bemutatja a kommunisták és nyilasok rémtetteit.
Én egyik garnitúrába sem tartozom, mindkettőt szívből gyűlölöm, ezekután nincs is bajom vele.

Az FH egy magyarellenes soviniszta párt ötlete, ami DIREKT magyarlellenes céllal jönne létre.
Én magyar vagyok, tehát ez zavar, bánt és elítélem.

Egy ilyen esetben kit érdekel OV, MP meg a többiek.
Tényleg szánalmas és szomorú is egyben.

MrJones Creative Commons License 2003.09.02 0 0 172
"MrJones
válasz erre | adatok | e-mail 2003-09-02 05:27:07 (167)
...
Vannak ezek is, meg azok is. Itt is látható belőlük jó néhány. Olyanokból akikről bűzlik a náci ideológia jóval több, mint kommunistából."
Előzmény: Lényeglátó (171)
Lényeglátó Creative Commons License 2003.09.02 0 0 171
...én láttam már jó embert, aki kommunista. Nácit meg nem.

Ez valószínűleg az életkorodból ered. Élő nácit ma már csak nagyon keveset láthatsz, élő kommunistát viszont annál többet.

Valószínűség-számítás kérdése az egész.

Lényeglátó Creative Commons License 2003.09.02 0 0 170
a muzeum mindazon roman, zsido es egyeb nemzetisegu emberek szenvedeset hivatott bemutatni, akik a hortysta diktatura aldozataul estek.

1. Olyan fogalom, hogy "horthysta diktatúra", a valóságban nem létezik, legfeljebb a román és egyes hazai paranoid "szakirodalomban".

2. Kommunista diktatúra viszont létezett. Míg a Terror Háza egy valóságos, addig a kolozsvári változat egy nem létező rémuralom bemutatását célozza.

Úgyhogy nem értem, hol itt az összefüggés.

Előzmény: geszthi (-)
MrJones Creative Commons License 2003.09.02 0 0 169
A második nekifutás a kihagyott részre vonatkozik.

"Ja. Mindkettő múzeum. Innentől jönnek a különbségek."
Most félre akarod érteni, amit leírtam, vagy véletlen?
Azt írtam, hogy mindkét "múzeum" célja, egy csoport bemocskolása a múltjában történő manipulatív turkálással.
Tehát NEM abban látom az azonosságukat, hogy múzeumok.

"Egy dolog azért megverni mert ute szineket hord és más dolog azért megverni mert az előző meccs után beléd rúgott kettőt. Vagy bíztatta azokat akik beléd rúgtak kettőt."
Ezt nem értem. Mindhárom attribútum szerzett.

"De ha már itt tartunk, te gyűlölöd a nácikat?"
Csak mint a sz@rt.

"Szerinted vannak ma ebben az országban nácik, viszont nincsenek kommunisták?"
Vannak ezek is, meg azok is. Itt is látható belőlük jó néhány. Olyanokból akikről bűzlik a náci ideológia jóval több, mint kommunistából.

"Vagy ha mindkettő van, akkor az egyiket kell csak elutasítani?"
Érdekes kérdés.
igen-nem helyett inkább úgy fogalmaznék, hogy én láttam már jó embert, aki kommunista. Nácit meg nem. Remélem érted.

Előzmény: Mezőbándi (168)
Mezőbándi Creative Commons License 2003.09.02 0 0 168
Szerintem fuss neki másodszor is. Az "önként választott politikai ideológia nevében elkövetett cselekedetek kritikája" mondatban a hangsúly ebben az esetben a _cselekedeteken_ van. Tett és lét. _Tett_ és lét. Nem a szerzett kontra veleszületett attribútumokról beszéltem.

>>Hogy a példádat alkalmazzam: esetünkben én azt mondtam, hogy az alma IS, és a banán IS gyümölcs.<<

Ja. Mindkettő múzeum. Innentől jönnek a különbségek.

>>1. Sarkítottam, azért beszéltem agyonverésről. Megverést kellett volna írnom. <<

Gondoltam, hogy sarkítottál. Nem gond. Bár így hirtelen a megverések sem ugranak be... Ja, az UTE? Az biztosan volt... De mint ahogyan fent mondtam: tett és lét. Egy dolog azért megverni mert ute szineket hord és más dolog azért megverni mert az előző meccs után beléd rúgott kettőt. Vagy bíztatta azokat akik beléd rúgtak kettőt.

>>Mocskos náci hörgéssel nem szoktam foglalkozni. <<

Az szép dolog... De ha már itt tartunk, te gyűlölöd a nácikat? Szerinted vannak ma ebben az országban nácik, viszont nincsenek kommunisták? Vagy ha mindkettő van, akkor az egyiket kell csak elutasítani?

Előzmény: MrJones (166)
MrJones Creative Commons License 2003.09.02 0 0 167
Szeretnéd, ha így történt volna?
Előzmény: puzdra (153)
MrJones Creative Commons License 2003.09.02 0 0 166
Első nekifutás.

"Nem vonhatsz párhuzamot egy önként választott politikai ideológia nevében elkövetett cselekedetek kritikája és egy inherens identitás miatti kritika között. Nem vonhatsz párhuzamot tett és lét között."
Már ugyan miért ne vonhatnék?
Csak azért, mert az egyik szerzett attribútum, a másik meg veleszületett? Ugyanmár!
Könnyedén rávághatnád, hogy ez a szerzett attribútum megváltoztatható, míg a másik nem.
Csakhogy!
Ne felejtsük már el (bárhogy is járnak élen ebben egyes vezető politikusaink), hogy az ember nem vált világnézetet úgy mint egy köpönyeget! Pláne nem pusztán azért, mert valakiknek ez nem tetszik.
Ha lefordítanám köznapi szövegre, akkor valami álljatok át, mert különben mocsok alakok vagytok!-szerű duma jönne ki.
No ezzel az érveléssel nem is óhajtok érdemben foglalkozni. Ennyi erővel pl. szerzett attribútumának feladására lehetne biztatni az összes keresztényt. Persze ez ellen bőszen tiltakozna minnden keresztény (és a liberálisok). Jogosan.

"Az alma is banán. Gyümölcs, héja van, édes, vitaminok vannak benne."
Hogy a példádat alkalmazzam: esetünkben én azt mondtam, hogy az alma IS, és a banán IS gyümölcs. Ezt ragozom már mióta, ti meg csak azzal jöttök, "Hogy más a színe, a formája és még magja is van".

"Mindig szórakoztató azt nézni, ahogyan a liberális gondolkodók be akarnak költözni a légváraikba. Miféle agyonverésről elmélkedsz te, mondd? Agyonvertek itt már kommunistákat a TH megnyitása, vagy akár rendszerváltás óta?"
1. Sarkítottam, azért beszéltem agyonverésről. Megverést kellett volna írnom.
2. Nem beszéltem kommunistaverésről! Pontosan azért írtam UTÉst, mert az is ugyanolyan szerzett attribútum, mint mondjuk a baloldaliság, és bizony UTÉs emberkét ha nem is agyon, de meg már biztosan vertek azért, mert UTÉs. Gondolom azt is sejted, hogy kínai helyett inkább cigányt kellett volna írnom, mert cigányt is vertek már meg nem egyszer, pusztán azért, mert cigány.

A bekezdés többi része hibás alapokon nyugvó spekuláció.

"Ja, és egyáltalán NEM mindegy, hogy miért vernek agyon...."
Jó, akkor megverlek csak azért, mert keresztény vagy. Mennyiben fogod igazságosabbnak érezni annál, mintha azért vertelek volna meg, mert fehér ember vagy? És persze majd azt fogom ordítani ütlegelés közben, hogy "Legyél muzulmán! Mibe kerül az neked?"

"Egyébként éppen ezért vetettem fel az antiszemitizmus témáját a TH-val kapcsolatban. Létezik az az elképzelés, hogy - sarkítva - ÁVÓ=zsidó. Ezt lehet vitatni, támogatni, példákat felhozni mellette vagy ellene."
Mocskos náci hörgéssel nem szoktam foglalkozni.

"De ami a TH-t illeti, sem a létrehozó politikai erő, sem pedig a kiállitás jellege nem játszik-játszott rá erre az elméletre..."
Nézd, a TH maga tényleg nem játszik rá. Nem mondja ki pl. , hogy Megyó, vagy Kovács (vagy bárki az MSZP táborából) egy mocskos gyilkos. De azt már igen, hogy a komcsik azok. És erre a külvilág már "rájátszik" azzal, hogy folyamatosan komcsizik. Azért, mert egy lépcsőfokot közbeiktattak, nekem még világos, hogy kik ellen épült a TH, és kik ellen szítják/szították vele a gyűlöletet.

1. (komcsik=szadista gyilkosok) TH-rész
+
2.(Kovács + Megyó + Horn + baloldal=komcsik) TH-n kívüli rész
=
3.(K+M+H+baloldal=szadista gyilkosok) A fejekbeni végkövetkeztetés

A TH generálta gyűlöletet átirányítják olyanokra, akiknek eredetileg annyi közük van a TH-ban ábrázolt rémtettekhez, hogy baloldaliak.

Előzmény: Mezőbándi (146)
Mezőbándi Creative Commons License 2003.09.01 0 0 165
>>Egyébként pedig megnyugodhatsz, a holocaust-múzeumokat is éppúgy feleslegesnek és kártékonynak tartom, mint a Terror Házát, vagy a Fájdalom Házát, vagy bármely, a történelem egy adott szegmensét a többi közül kiragadva bemutató műintézményt.<<

Akkor ebben nem értünk egyet.

A többire meg csak annyit mondhatok: Viktor! Viktor!

Előzmény: Evil Abrosz (161)
NRX Creative Commons License 2003.09.01 0 0 164
Megnézve a magya TH kiállítást, szerintem abszolut az elrettentésre alapoz. Sajnos nem az emberi gyarlóságtól rettent el, hanem konkrétan bizonyos "csoportosulásoktól", amihez mai párhuzamot találni igazán semmiség.

Sehol nem láttam annak nyomát, hogy normális emberek hogyan hoztak létre ilyen elítélendő helyzetet. Nekem végig az járt az eszemben, hogy a 30-as évek elejétől németek milliói dicsőítették Hitlert, és csak az utolsó években döbbentek rá a borzalmakra. Ja kérem, utólag könnyű pálcát törni a gonosz felett, de menet közben, hányan látták ezt előre?

Én nem az embereket ítéltetném el, hanem a náci, hortista, kommunista propaganda gépezetet, ami ide juttatta a tömegeket. Ugyan ki emlékszik ma már Móricz Zsigmond háborút dicsőítő cikkeire? Senkinek sem jut eszébe őt háborús uszítónak bemutatni. Ha más nem, az Ember tragédiájából ismerős lehetne, hogy minden új kezdete szép és bíztató.

Ezért tartom veszélyesnek a Fidesz propagandáját. Nem a szeméyekre kellene figyelni, hanem a módszerekre. Ha ez a ház arról szólna, hogyan butították az embereket, rengeteg ismerős elemet találnánk a Fidesz retorikájában. (Mint ahogy már ki is derült néhány korábbi kommunista beszédének átira a választási kampányuk idején.) Szóval erre a stílusra mindig van vevő, és teljesen mindegy, hogy a szöveg a jobb, vagy a bal oldalról jön-e. A "Miénk a gyár.." vagy a "Mi vagyunk a magyarok.." ugyan úgy hat a népre önérzetére.

Egyébként az egyik munkahelyemen ismertem egy volt ÁVH-st. Ő mesélte, hogy korábban öten szolgáltak, mint nyilas tisztek, a gyár védelmében. A háború után, belőlük, ötükből szerveződött a helyi ÁVH. Mindezt azon apropóból beszéltük 92-ben, hogy kitüntetést kapott az 56-os helytállásáért. Büszkén okított engem, akkori zöldfülű tanoncot, hogyan kell a jéghátán is megélni. A hányinger kerülget, ha rá gondolok, pedig ő megbecsült Polgárként halt meg három éve.

Szóval attól tartok, a romániai TH is ilyen lesz: most megmondom neked ki a rossz ember. És ez már önmagában is koncepciózus. Ha ma élne egy Hitler, attól tartok, ugyan úgy elhinnénk neki az új autópályákat, a gazdasági fellendülést, és hogy ez a nemzet többre képes...

Evil Abrosz Creative Commons License 2003.09.01 0 0 163
A TH szerintem alapvetoen ertelmes celt sozlgal
Tiszteletben tartom véleményedet, de nem tudok vele egyetérteni (lásd előző postom vége).

az elso VH utani esemenyektol kezdve a rendszervaltasig tarto idoszakot kene felolelni
Ez megintcsak kontextusból kivétel, hiszen az I. vh utáni események sem maguktól történtek. Inkább történeti múzeumra lenne szükség.

Ezen korszak elott es utan nem volt kozvetlenul diktatura.
Mint ahogy közvetlenül Hitler előtt sem volt Németországban. Mégis fontos a Weimari köztársaság ismerete a náci rendszer megismeréséhez.

Tehat eleve nem azert keszul, hogy dolgozzuk mar fel a multat.
Egy múzeum csak bemutatni tudja a múltat, nem feldolgozni. Azt az embereknek kell.

a TH esetevel szemben, ahol max a volt kommunistak (tehat sajat honfitarsak) ellen lehet gyuloletet szidni, addig a FH-ban mas nepcsoportok ellen. Nagyon nagy kulonbseg!
Nem érzem lényegi különbségnek, hogy az ostorozás célcsoportja más a két intézményben.

Előzmény: Tzp (141)
kvantum Creative Commons License 2003.09.01 0 0 162
Na te is meg epdm2 is elhúzhat az undorító sunyiba...
Előzmény: Törölt nick (158)
Evil Abrosz Creative Commons License 2003.09.01 0 0 161
Merész ugrás, merész
Ugyan miért lenne merész? Gyúnyolódó túlfokozással védelmezed OV-t, holott meg sem támadtam - ez tán épp elég, hogy motivációdat így írjam le.

Talán a figyelmedet a topik címére fordíthatnád. Kösz.
Figyelmedet arra fordíthatnád, hogy hozzám szóltál, nem a topiknyitóhoz.

koncepcióra céloztam, ami kikerülhetetlen ilyen topikokban.
Ilyesféle mentalitás sincs bennem, tehát ismét rossz címzés.

Egyébként pedig megnyugodhatsz, a holocaust-múzeumokat is éppúgy feleslegesnek és kártékonynak tartom, mint a Terror Házát, vagy a Fájdalom Házát, vagy bármely, a történelem egy adott szegmensét a többi közül kiragadva bemutató műintézményt.

Előzmény: Mezőbándi (148)
felpillantó küllő Creative Commons License 2003.09.01 0 0 160
Szerintem kicsit egyszerűbb a helyzet, mint hogy ennyi bonyolult levezetést érdemeljen.

Kolozsvár vezetésének van egy olyan történelmi küldetéstudata, hogy elüldözze az összes ott élő magyart. Persze a tettekben nem erőszakosan, csak élhetetlenné téve számukra az életet szülővárosukban.

Ez az ötlet kifejezetten beleillik a következő kis sorozatba:
- folyamatos ásatások a Mátyás-szobor tövében (úgy látszik Mátyás egyszerűen románná nyilvánítása még nem hozta meg a kellő eredményt)
- a város fele (becslés) költségvetését román zászlók elkészítésére és elhelyezésére fordítják
- a városban található padok, oszlopok, kandelláberek (...) román nemzeti színekben pompáznak
- nemzeti színekre festették a szemeteskukákat is, de némelyek utólag rájöttek, hogy ez nem biztos, hogy kitűnő ötlet, felmerült, hogy azokat piros-fehér-zöldre kellene festeni
- a város neve minden nyelven ki van írva, csak azon nem, ami még mindig minden ötödik lakosának az anyanyelve
- a város közepén hatalmas táblán szemezgetnek a román alkotmányból, az első pont ez a meglepő megállapítás: "Romániában a hivatalos államnyelv a román"

Ebben a folyamatban a fájdalom háza egy röpke, ámde a folyamatba kitűnően illeszkedő fejezet lehet maximum.
Már előre sajnálom szegény fejüket, mikor az utolsó magyar is elköltözött/román lett/meghalt, annyira fognak unatkozni, hogy azt el sem tudjátok képzelni.

Azon meg, hogy harcos liberálisainkban a felsoroltak (menjetek, nézzétek meg, kimerítik a permanens lelki terror fogalmát) nem, csak a fájdalom háza (melynek a fővédnöke nyilván O.V. lesz, hisz egyértelműen ő találta ki) váltott ki mély megdöbbenést, bár csodálkozom, de betudom a tájékozatlanságnak.

Abból a szempontból akár a fájdalom házát is elfogadhatónak tartom, amiből a terror házát is. Akik az adott helyen valóban követtek el szörnyűségeket, aláztak meg és tettek lehetetlenné másokat, - ha már egyéb retorzió nem érte őket emiatt - érezzenek csak egy kis szorítást a tüdejük táján, mikor elmennek előtte, vagy meghallják a nevét. Legyenek azok akár Erdélyben vérengző magyar katonák (ha a dolog történelmileg pontosan alátámasztható).

banned Creative Commons License 2003.09.01 0 0 159
Ami a szemetesedények román nemzeti szinezetét illeti , inkább komikus. Ezt már a románoknak kéne tragikusnak és sértőnek látnia. Ez olyan minta az orromaz a nemzeti szászlóba fújnám.
Előzmény: Törölt nick (155)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.01 0 0 158
>Undorító sunyi nép, ezt soha ne feledd el.

Így van. Mindenütt csak cigány kéregetők, rohadtul erőszakosak, és követik az embert, pláne, ha tudják, hogy magyar. Ott így élnek a magyarok, mi meg felejtsük el, és inkább vadásszunk egyet a román miniszterelnökkel.

Előzmény: epdm2 (42)
theow Creative Commons License 2003.09.01 0 0 157
Szegény ember, szánalmas
Előzmény: geszthi (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!