jó tudni! a bíróságra menés előtt van egy lehetőség: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Békéltető Testület.
1000 (ezer!) forint az eljárás, tárgyalást tartanak, biztosítanak szakértőgárdát, akiknek egyik tagját a károsult választhatja.
Az eljárás feltétele, hogy levelekkel bizonyítsd: panaszt tettél a biztosítónál, de elhajtottak.
A tárgyalás eredménye nem kötelező az "alperes" (vagyis a szolgáltató azaz jelen esetben a biztosító) számára, de elét erősen jelzi hogy kinek van igaza. ha nem fogadja el magára nézve kötelezőnek, akkor lehet menni a bíróságra, ezzel az "ajánlással" megtámogatva. de reménykedek, hogy a biztosító látva az állhatatosságot, úgy dönt, jobban megéri neki most fizetni, mint 1 év múlva ügyvédi és perköltségekkel hízlalva ugyanezt az összeget + kamatokat.
az én tárgyalásom hétfőn lesz.
majd jelentkezek.
z.
Tisztelt sorstársak!
Sajnos a mi autónk is totálkáros lett.
Férjem, lányom, vejem szeptember 25-én Erdélybe mentek autóval pár napra turistáskodni. Ottlétük másnapján éppen Torda felé mentek egy síma jól belátható úton, mikor egy velük szembe jövő román atyafi nem vette be a kanyart, hanem kb. 80-90 km-es sebességgel beléjük hajtott az elejét és az oldalát összetörve. A családom csodával hatásor módon, és a biztonsági övnek köszönhetően megúszta viszonylag könnyebb sérülésekkel, a férjemnek a szegycsontja törött el ferdén, azonkívül valami izületi bevérzésdei vannak a csípőjén, a lányomnak a gerince fájt, a vejemnek pedig megrepedt az alkarja. Nem tudok képet betenni, mert rossz a szkennerünk, de higyjétek el, hogy a képen látható piros kocsinál sokkal jobban össze lett törve.
A román autós (akinek a feje tört be, de másnap saját lábán ment be a rendősrségre) elismerte a felelősséget, egyébként nemigen lehetett vita, mert egyértelmű volt. A kocsit ott kellett hagyni Tordán (Daewoo Llanos), és még a mai napig is ott van. Minden mailünkre azt válaszolták, hogy az alkatrészeket nem tudják beszerezni, holott a férjem rögtön megmondta, hogy jobban szeretné, ha inkább kifizetnék a kocsit, még ha meg is tudják javítani, mi abba a kocsiba még egyszer nem merünk beülni. Ma végre egy olyan telefont kaptunk, hogy inkább kifizetik az autót, mert nem tudják megjavítani.
De ez is - ennek az ügyintézése is - beletlik még vagy 3-4 hétbe. Azóta természetesen nincsen kocsink, és ez nagyon megnehezíyti az életünket.
A biztosító az Allianze, a román pasasé is az volt. Ha minden igaz, akkor olyan egymillió ft körüli összeget fogunk kapni lejben. (A kocsi 99-ben lett üzembe állítva.)
Csak azt nem tudom, hogy ha egy kocsi totálkáros lesz, akkor mi a menete annak, hogy a rendőrségen vagy önkormányzatnél kijelentsék vagy hogy mondják, nem tudjátok milyen papírok kellenek hozzá?
Ráadásul az egész ügyintézés indokolatlanul volt megnyújtva. A vétlenségem megállapításához teljesen lényegtelen, hogy a kocsiban ülők könnyen, vagy súlyosan sérültek-e. Mégis emiatt egy hónapot tolódott az ügy.
Az adminisztrátorpicsa a rendőrségnél éreztette velem, hogy nem tetszik neki, hogy sürgetem. A hangjából elég egyértelműen olyan felhangot éreztem ki, mintha azt mondta volna: "lehet, hogy 30 napon belül kész kéne legyen, de akkor is csak utána lesz kész... közöd nincs hozzá, kis pöcs".
Nem baj. Talán szerencsém lesz, és mégis elkészül az a határozat a 30 nap előtt. Ki kéne találnom valami jó dumát, amivel megsürgethetem.
Végre-valahára visszakerült az anyag a kerületi rendőrségre... ott az adminisztrátorpicsa közölte, hogy minimum 30 nap, amíg határozatot hoz, ha egyértelmű az ügy. Ha nem, akkor még tolódik...
Pillanatnyi elképzelésem szerint a roncsért kapott pénzt, a biztosítótól kapott pénzt, meg egy havi fizetésem összerakom és kifezetem belőle egy lízingre vett kölcsön Ford 50%-os kezdő részletét. Tehát valamikor november magasságában megint lesz autóm...
Nem kapok ugyanilyet, renault5-ből 91-es volt az utolsó széria, tehát szinte kivétel nélkül mindegyik rozsdás. Ha megpróbálom ezt a kocsit összerakni, vagy a két kocsiből összehozni egy optimumot, az többre kerülne annál az 500 rugónál, amiből ezt a kocsit vettem.
Nálad annyival bonyolódik a helyzet, hogy a biztosítók is cserélgetnek egymás között papírokat, és hát alkalmanként ez igen sokáig is eltarthat.
Viszont személyi sérülés nem történt, tehát nem kell az egészséges ember számára ellenséges terep egészségügyben is futkároznod a kedves doktor úr után, és rimánkodni a kórházi amdinisztrátor néniknek, hogy legyen szívesek már elküldeni azt a kib*tt látleletet...
No igen. A hivatalok részben lusták, részben túlterheltek. Nem hibáztathatom őket: lehet, én se csinálnám jobban, ha például már huszadik éve tologatnék autóbalesetes papírokat, annyi pénzért, amiből lehetetlen egy autót fenntartani.
Viszont a helyzetet igenis hibáztathatom. Úgy tűnik, Magyarországon semmit nem lehet rendesen csinálni.
Ilyenkor telefonálj be hozzájuk, és cseszegesd! Mindennek van egy ügymenete, amin elvileg elég gyorsan végig kellene jutnia. A lassúság oka többnyire az, hogy néhány kritikus ponton az ügy áll. Nehezíti a helyzetet, hogy a dolgok néha párhuzamosan, néha sorosan működnek. Például személyi sérüléses autóbaleset esetén az ügymenet kétszálú és részleteiben a következő:
Rendőrségi szál:
1. A helyszínelő rendőr kitölti a papírokat, és odaadja a kerületi rendőrség aktakukacainak. Eközben minden résztvevő kap egy papírt is, ami igazolja, hogy ezzel és ezzel a szereplővel közúti balesetben vett részt, de nem igazolja, hogy vétlen volt.
2. A kerületi rendőrség továbbküldi az anyagot a BRFK Helyszíni Szemle Alosztálynak.
3. A BRFK Helyszíni Szemle Alosztály megvárja, amíg a kórházból (ld: kórházi szál) beérkezik a látlelet, majd eldönti, hogy könnyű, vagy súlyos sérülés volt-e. A továbbiakban tételezzük fel, hogy könnyű (súlyos sérülés esetén évekig is húzódhat az ügy). Tehát ez a szál áll, amíg a Kórházi szál 2-es pontja le nem zajlik.
4. Könnyű sérülés esetén a kerületi rendőrségnek címezve átteszi az aktát a postázással foglalkozó szervezeti egységükhöz.
5. A postázással foglalkozó szervezeti egység visszaküldi az aktát a kerületi rendőrségnek.
6. A kerületi rendőrség egy hét és egy hónap közötti piszmogás után határozatot hoz, amelyet minden érintettnek postáznak, és 15 napon belül lehet fellebbezni.
7. Vegyük az egyszerűbb esetet, hogy senki nem fellebbezi meg. Ez esetben 15 nap múlva a vétlen károsult visszamegy a határozattal a rendőrségre, és ott kap rá egy "JOGERŐS" pecsétet. Na, ez már igazolja a vétlenséget, de a személyi adatok védelme miatt a rendőrség nem adhatja ki.
8. Ezért kérésre kiadnak ez igazolást, amiben nincsen személyes adatok, de igazolja a vétlenséget. Na, erre fizet a biztosító.
Kórházi szál:
1. Az egyik helyszínelő rendőr utánamegy a sérülteket beszállító mentőautónak (vagy abban), és az ügyeleten lead egy látleleti meghagyást az ottani adminisztrációnak.
2. A BRFK Helyszíni Szemle Alosztály pribékjei hetente kétszer megjelennek a Baleseti Intézetben, és személyesen beviszik a
látleleteket a BRFK Helyszíni Szemle Alosztály aktakukacainak.
Biztosítási szál:
1. A vétlen károsult a lehető leghamarabb, de valahány munkanapon belül megjelenik a biztosítónál, és pár formanyomtatvány kitöltésével közli a kárigényt.
2. Erre a biztosító kiküldi a kárfelmérőt, aki felméri a kocsiján esett károkat, de nem a pénzügyi kárt, és a kárfelmérés eredményét odaadja a károsultnak és a biztosítónak.
3. A biztosító a kárfelmérés alapján előzetes kárszámítást végez, azaz megmondja, hogy mennyi pénzt fog adni, ha lezárul az ügy. Vegyük az egyszerűbb esetet, hogy ezzel elégedettek vagyunk.
4. Ezután a Rendőrségi szál teljes befejeződéséig kell várni, majd az annak végén megkapott jogerős vétlenségi igazolással, valamint az autó papírjaival visszamenni a biztosítóhoz. Na, hát innen fizetnek.
----
Mint láttátok, mindvégig a lehető leggyorsabb esetet vettem alapul, de én jelenleg a rendőrségi szálon a 4. és a biztosítási szálon a 3. pontnál járok, a kórházi szállal pedig kész vagyok. :-) Az eset kábé három hete volt. Ha szerencsém van, három hét múlva már pénzt is kapok...
nekem "460 mínusz (roncsérték=30%)" vagyis 322E-t állapítottak meg első körben, majd ezután 113-at utaltak át, és "ezt megváltoztatni nem áll módjukban".
majd most kezdem az utánajárást az ügyvédnek, peres lehetőségeknek, stb.
(a "káresemény elötti állapot visszaállítása" kb 3-400 ezremben volt)
addig is, OTP-Garanciánál senki ne kössön semmit. Nem fizetnek.
Nekem 2002. novembereben volt egy ugyem, amikor belem jott egy nanya hatulrol. Nem ismerte el, tanuk (az utcabol) rendorsegi ugy, stb.
(Autos szegenytabla 37587-es hozzaszolasaban leirtam a tortenteket.)
Karfelvetel/szemle megtortent (200e Ft felso hatart allapitottak meg).
A rendorok 2003. marciusra dolgoztak fel az ugyet, mely szerint, kizarolag a nyanya a hibas.
A nagy hideg utan megcsinaltattam az autot a markaszervizben, 137e forint volt. Ezt ott nekem kellett kipengetni es 6 napig nem volt autom. Kolcson autot csak 7 nap szervizido utan adnak...(Igaz csaladbol kolcsonkaptam egy masikat, de ez most mind1.)
Ezutan a papirok fenymasolatat elkuldtem a biztositohoz, de szartak ram. Igy be kellett mennem a nanya biztositojahoz, hogy tejeljenek. Ismet elvittem a lefenymasolt iratokat (szerviz-szamla, karfelvetel, rendorsegi hatarozat, stb.), majd kozoltek, hogy fizetnek. Vegre, gondoltam!
Augusztusban aztan kuldtek 100e forintot. Ezt atvettem, de kerdem en: hol a tobbi 37e???
Itt tartok most, megint mehetek be a nyanya biztositojahoz, hogy fizessenek ki.
Az osszes szarakodasnak koszonhetoen elvileg 6 napig nem volt autom, es mostmar a 3. munkanap lesz, amit az ugyre kell aldoznom...
Próbáltál már Ny-Európában körülnézni a neten? Ha találsz egy ugyanilyen járgányt (jó kasznival) behozod alkatrésznek és kész. A "külföldi autóvásárlás" topicban keresd meg autoscout-ot. Talán tud segíteni.
Az AXÁ-val pár hét alatt sikerült zöld ágra vergődnöm, 403ezerre becsülték a kocsi értékét és 150ezerre a roncsot. Ez több okból is meglepő: egyrészt az AXA veszett lehúzós híre alapján nem gondoltam, hogy a kocsit ilyen nagyra értékelik, másfelől viszont a roncs az autószerelőm, tehát hozzáértő véleménye szerint 200ezret ér. Szintén az ő véleménye alapján ezt az összeget buktam, tehát a büdös életben nem fogom a roncsot ennyiért eladni, ha 150et kapok érte, már örülhetek.
Tényleg, nem akar valaki gtks renault5-öt venni 150 rugóért? :-)
Viszont, az AXA csak akkor fizet, ha a rendőrség lezárta a vizsgálatot. Ez egy másik hosszú menet... ha érdekel valakit, leírom :-)
Zivos,
:-)))
A honvédség nem hiszem, hogy belemenne egy ilyenbe, meg már vagy 4 éve leszereltem.
A múlt heti sóskúti bulit ha nem tévedek rendesen elmosta az eső (legalábbis a nézői oldalról).
Ha ilyen hobbid van, akkor jarj truck-trial versenyre :-). Tavaly a ruszkinak nem volt kedve tolatni, igy siman lebontott egy masfel meteres dombot. Mi meg ugrottunk, mert rajta alltunk :-). Mult heten meg Soskuton is volt (EB) egy kis cserjes. Egeszen az elso versenyzoig (MAN). 10-15 centis fat ugy dontott, mint a fogpiszkalo. Nem nekifutasbol, csak erobol. Azert egy 30 centissel mar nem birtak. Egyebkent tavaly volt egy 70 fokos (nem szazalek!) emelkedo (30 meteres), amelyre csak az Uralos ment csak fel 3/4 -ig. A Tatra, MAN, felig.
Ismerősöm mesélte, hogy a PUG206jába belementek hátulról, lett rajta 2-300K kár de totálkáros lett, mert az okos peugeot-sok odarakták a csomagtér végéhez az alvázszámot, ezért az megsemmisült.
Ja, nem igazán számít kenőanyagból, folyadékokból a márka, a minőség, a viszkozitás, és hasonlók, mindennel elmegy, csak kár hogy a gazdaságosság már nem jellemző rájuk :) Ha mondjuk butórszállító vállalkozást nyitnék, és egy Urallal kéne mondjuk szállítanom, asszem keményen ráfizetéses lenne a bolt :))
Én sokat vontattam urallal, kitelepülésekre ki kellett húzkodni az üzemképtelen járgányokat, ilyenkor evett a letöbbet, 100km rre majdnem 75-80 litert bekapott, azt hittem nem hiszek a szememnek...
ROYALFLUSH,
:-)))))
Nem hiába, azokat a gépeket a tajgára készitették. Ha minden folyadékot (gázolaj/benzin, olajak, stb...) megkapnak akkor örök életűek. Mégha el is kezdenek rohadni akkor is "túlélnek" egy embert annyi vas volt bennük.
Hát nálunk inkább a ralli ment, meg a dagonya a sárban :)) Nem tudtam olyan terepet találni ahol el birt volna akadni :)
Az egész konstrukció egy hatalmas vasdarab. Két I gerendára építve :)) Oroszok nem aprózták ezt sem el. Én már egy honvédségi berkekben vadonat újnak számító 1986 os évjáratú 4320 ast kaptam (Dizel majdnem 12.000 ccm V8 kamazmotoros) csak fagyállóból evett 2 litert 100 on. :) Nagyon bivaly gép az egyszer biztos, nem szivesen "koccannék" vele.
ROYALFLUSH,
A honvédségnél mi fákat döntögettünk Urallal :-)))
A lökháritója az olyan volt mint a vasúti sin, el birom képzelni mit művelhetett egy Suzukival.
Vagy egy URAL. :) Egy ismerősöm suzukiját valamikor tavaly trafálta hátba egy ilyen honvédségi vastömb. Valami fékhibája lett a járgánynak, szerencséje volt, hogy csak 30 cal jött, és a katona még el tudta idejében kapni a kormányt, igy "csak" a kocsi hátulja tört tropára, a kaszni is kifli alakú lett, magyarul az új suzu, másodperc törtrésze alatt amortizálódott le 0-ra, totálkáros lett. Discoverín vagy hol, volt egy műsor hogy az autók, lökhárítóját már egy szabvány szerint tervezik, és ez a szabvány azt is tartalmazza hogy milyen magasan legyenek az autók lökhárítói, hogy baleset esetén, legyenek "találkozási pontok". Hát a haver nézegette az uralt, meg a suzukit, és nem látott találkozási pontokat.... az Ural lökhárítója kb 160 centi magasan van, bőven a suzuki teteje felett :)
Neeee, nincs ertelme. Ami mar le van adva bontoba, annak mar tuti h retesre van rohadva a kasznija, vagy ugy torott mint a tied, h nincs ertelme javitani.
Add el a roncsot, bontonak v kasznisnak, probalj rola minel tobb bort lenyuzni, a biztositonal mindenkepp reklamald meg a roncsereket, hatha lejjebb viszik, szoval ugyesen.
(most nem akarok beledumalni, de mit szolnal eg PUG 309hez? Nem tul gyakori auto, anyamnak van egy, 1.9d, igaz nincs benne legzsak, viszont 12 evesen meg nem rohad, poccre indul, 5l gazolaj/100 km, alapvetoen nem sok gond volt vele, nagy, kenyelmes, es nincs erteke, max 6-700k-ert lehetne eladni. Nem elado, de lehet h erdemes lenne egy ilyenre is ranezned? Bontott alkatresz van hozza dogivel, fillerekert) Esetleg 405, ugyanezzel a mocival.