Keresés

Részletes keresés

mistral62 Creative Commons License 2012.10.29 0 0 21

Kedves Slatka Vila! Most olvastam segítőkész tájékoztatásod kérdésemmel kapcsolatban. Köszönöm szépen. Rögtön utána is nézek a neten ennek a helységnek és környékének. Igaz, terveim valóban csak az álmodozás szintjén vannak még, de ki tudja, talán még valóra válthatom.

Előzmény: SlatkaVila (20)
SlatkaVila Creative Commons License 2012.09.04 0 0 20

Kedves mistral62!

nekem Bosznia-Hercegovinában van ingatlanom ( ház ), ez a rész én úgy érzem, hogy méltánytalanul van elfejtve a magyarok előtt. Én Trebinjében élek, a tenger 20 km ( fél óra autóval, a határral együtt ), Dubrovnik pedig csak 28 km. Mint az nyilván tudod, Dubrovnik a legdrágább város ( ingatlan ), de ezt a térséget még nem fedezték fel, tehát aki befektetni szeretne vagy nyaralónak, stb az nézzen erre is szét, érdemes! Itt sem az ingatlan, sem az egyéb árak úgymond nincsenek "elszállva", sőt itt az élet viszonylag olcsónak is mondható ( üzemanyag, élelmiszer stb ).

Az itteniek nagyon kedvesek, befogadók, nem nézik ferde szemmel az idegeneket, a város, a környezet pedig önmagában is gyönyörű!

Ha bármi további kérdés lenne, bárkinek szívesen segítek, elérhetőségem megtalálható itt

Előzmény: mistral62 (19)
mistral62 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 19

Ha nem is annyira konkrét a kérdésem, de szívesen vennék néhány tanácsot és tájékoztatást a jelenlegi ingatlan vásárlással kapcsolatos költségekről. Lehet-e olcsóbban lakást kapni az interneten magyarul hirdetett lakásoknál, közvetítő nélkül. Tenger közeli, vagy arra rálátással. Gondolom önálló kis ház számomra nem nagyon lenne megfizethető. Egyik elképzelésem az, hogy párom nyugdíjazása után esetleg ott vegyünk ingatlant. Ehhez mondjuk el kéne adni az itthonit is, úgyhogy ezek nem túl közeli tervek, de azért jó lenne tudni, mire számíthatnánk. 

Előzmény: june1 (18)
june1 Creative Commons License 2010.03.04 0 0 18
Ha valakinek van konkrét kérdése horvátországi ingatlanokkal kapcsolatban, főleg Közép-Dalmáciában, tudok segíteni.
házmester80 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 17
Üdv

Mi egy 30 körüli házaspár vagyunk és szeretnénk gyökeresen megváltoztatni életünket, ezért keresünk olyan embereket akinek van horvát vagy görög országba nyaralójuk és fel szeretné lendíteni az apartman vagy panziójának az üzemeltetését ujj dolgokkal.

Amit vállalunk : Szállás fenntartás vendégekre főzés étkezetés (félpanzió) ha kell teljes panzió, takarítás ház körüli munkák elvégzése fakultatív programok megszervezése és ha kell levezetése szállás reklámozása vendégek meggyőzése a visszatérésre. De persze csak olyan olyanok jelentkezését várjuk akiknek olyan igényes környezetük van ami normális és kiadható.

Mindketten megbízható munkánkra igényesek vagyunk Magyar német és egy kicsi angol nyelvtudás van nagy teherbírással rendelkezünk.

Jelentkezni: hazmester80@freemail.hu címen lehet.

 

Üdv: Gábor

yokey Creative Commons License 2008.02.29 0 0 16

Ez a Topik aztán tényleg leült. Pedig nagyon sok magyarnak van H.országban ingatlanja, megoszthatnátok a tapasztalataitokat a népekkel!

Sokmindenkit Érdekelne!!!

Előzmény: tankap (15)
tankap Creative Commons License 2005.12.06 0 0 15

Sziasztok!

 

Méltánytalanul el van hanyagolva ez a topic :((( ahhoz képest legalábbis, amilyen sokan látogatjuk az Utazás - Horvátországban Merre? topicot.... pedig ott sokan ugyanúgy feldobják ezt az ingatlan témát időről-időre :))

 

Van valaki, akinek már sikerült ezt a dolgot meglépnie? S van valami tapasztalata? Nekem annyi kérdésem lenne, de úgy tűnik, mintha ez az egész horvátországi-ingatlan kérdés csak a naygon vagyonosok kiváltsága lenne, s ráadásul az is inkább a tengerpart északabbi részén :((

 

Szóval??

F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2003.09.11 0 0 14
Hát ez a lakásingatlanra igaz, de pontosabban:

Az ingatlanszerzés során – néhány kivételtől eltekintve – illetékfizetési kötelezettség keletkezik.
Vagyonszerzési illeték esetében - mint azt az elnevezése is mutatja - olyan fizetési kötelezettségről van szó, amely az Itv. (Illetéktörvény) alkalmazásában vagyonnak minosülő javak ingyenes (ajándék), vagy ellenérték fejében (visszterhes) történő megszerzéséhez, átszállásához (öröklés) kötődik.
A visszterhes vagyonátruházási illeték jellemzői:
- alapja: a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentettforgalmi értéke;
- általános mértéke: 10 %
- lakástulajdon szerzése esetén mértéke: lakásonként 4 MFt forgalmi értékig 2 %, az azon felüli érték után pedig 6 %;
- lakástulajdonok cseréje esetén mérte: az elcserélt ingatlanok terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének a különbözete; A lakáscseréhez hasonló szabályok vonatkoznak az un. cserét pótló vételre. Ez esetben az illeték alapját a megvásárolt és az eladott lakás forgalmi értéke közötti különbözet képezi. Fontos tudni: a negatív különbözet is illetékalap!
Illetékmentességek, illetékkedvezmények:
- Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 %-ig terjedő, de legfeljebb 40.000 forint kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 8 MFt-ot nem haladja meg.
- Lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzése esetén feltételesen mentesül a szerző fél az illeték megfizetése alól abban az esetben, ha vállalja annak lakóházzal való beépítését a szerződéstől számított 4 éven belül.
- Termőföld öröklését ill. ajándékozását 50 %-os kedvezménnyel preferálja a törvény.

Előzmény: ARic (13)
ARic Creative Commons License 2003.09.11 0 0 13
Hú, afenébe, mit kerestem a topicot, hát nem átrakták IDE? Na mindegy.
Ez elég szar, ha tényleg a vevő fizeti a közvetítést. Ezért kell /mint itthon is - közvetlenül, és nem ingatlanoson keresztül vásárolni. Vagy ott csak úgy lehet?

Az illeték azért nem vészes. Nálunk ha jól tudom, 4 Mio-ig 2%, fölötte 6%.

Szóval EZ nem veszi el a kedvem nyilván.

Előzmény: F_a_s_z_á_n (12)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2003.09.03 0 0 12
Válasz magamnak, de hátha mást is érdekel:

A magyar állampolgárok külföldi ingatlanvásárlása - az uniós jogharmonizáció következtében - Magyarországon nem bejelentésköteles!
Szerződéskötéskor - a vételár kifizetésekor - az adásvétel tényét az ingatlan tulajdoni lapjára vezeti a horvát földhivatal, pontosabban az annak Horvátországban megfelelő, ingatlanügyekben illetékes helyi bíróság.
A tulajdonjog tényleges átruházásához - magyar vásárló esetén - a Horvát Külügyminisztérium engedélye szükséges. Ez a lépés általában formaság, de az ügyintézés elhúzódhat. A vevő az engedély megérkezése előtt, az adásvételt követően birtokba veheti az ingatlant. Amennyiben a Horvát Külügyminisztérium elutasítja a kérvényt - ami praxisunkban még nem fordult elő -, a vevő szabadon értékesítheti az ingatlant.

A vevő az ingatlanvásárlás után 5 százalék illetéket köteles fizetni - természetesen csak a külügyi engedély megérkezése után. Az engedély megérkezését harminc napon belül jelenteni kell az illetékhivatalnál. Az illetéket ezt követően tizenöt napon belül köteles megfizetni a vevő. Az illeték alapja az adásvételi szerződésben szereplő összeg, de azt az illetékhivatal felülbírálhatja, amennyiben irreálisnak tartja. Ebben az esetben a hivatalos értékbecslőt rendel ki, s az illetékösszeget ez alapján állapítja meg.

A vevő horvátországi ingatlantulajdonát minden korlátozás nélkül értékesítheti. Ha az eladás a vételtől számított három éven belül történik, a különbözetet 35 százalék adó terheli.

Az ingatlan vevőjét terhelik:

-A szerződés hitelesített fordításának díja [körülbelül 100-200 Euro]

-A tulajdoni lapok hitelesített fordításának költsége [100 Euro körül]

-Az illeték megfizetése [lásd bővebben az ingatlanszerzésről szóló szöveget]

-Az ingatlanközvetítés és ügyintézés díja, amely a vételár két százaléka (Mo-n a közvetítési díjat az eladó köteles fizetni!!!!!!!)

Az ingatlan eladóját terhelik:
-A szerződés elkészítésének ügyvédi költségei
-A hitelesítés/szerződéskötés közjegyzői díja

Előzmény: F_a_s_z_á_n (11)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2003.09.02 0 0 11
Sziasztok!
Még egy érdekes kérdés, aki tud valami konrét dolgot, kérem világosítson föl.
Tudtommal 5% a ingatlanszerzési illeték Horvátországban.
Mennyi a közvetítési díj? Ügyvédi illeték?

Azért kérdem, mert az előbb beszéltem egy irodával, akik ingatlanokat közvatítenek Zadar és környékén. Ártatlanul kérdem, hogy mi, és mennyi jön a vételárra? Aszzongya közvetítői jutalék 4%!!!
Mondom az egy kicsit soknak tűnik.
Erre ő: Hát lehet, hogy első hallásra sok, de, hogy milyen szolgáltatás van mögötte bla-bla-bla.
Mondom 2x-ra is sok, nem beszélve arról, hogy a közvetítői jutalékot az eladó fizeti, az ügyvédit a vevő.
Szaal, van-e valakinek valamilyen tapasztalata, ill. pontos infója a horvátországi adás-vétel ügyletről?

tsrt Creative Commons License 2003.09.02 0 0 10
Sziasztok!
Én az alábbi oldalakon szoktam nézelődni, bár mi csak telekben gondolkodunk.
http://www.hr/wwwhr/business/estate/index.en.html
Nagyon jónak tartom:
http://www.realestatecroatia.com
http://www.oglasi2000.com/nekretnine/
Jó böngészést!
zsele5 Creative Commons License 2003.08.30 0 0 9
Horvátországban látható, hogy a németek-osztrákok még nem kezdték felkapni. Sokak szerint a korábbi igénytelenség miatt. Ha ők elkezdenek oda járni, az magában 10 éves ciklus.
Előzmény: ARic (8)
ARic Creative Commons License 2003.08.29 0 0 8
Mylena ez tök jó...
Én is szép nyugodt, természet- és főleg vízközeli éveket képzelek el magunknak.
OFF: Amit az egyik legjobban bírok a tengerben: a legjobb a bőrnek! Még testápolót sem kellett használnom! Hazajöttünk, egyszer bementem a Balatonba: a fürdőruhám büdös (!)lett, a bőröm meg olyan száraz, hogy "elsősegélyre" (azonnali krémezésre) szorult. Arról nem is beszélve, hogy az a levegő, amit ott (tengerparton)az ember beszív...
ON: Tegnap beszéltem v.kivel. Azt mondja, hogy az egyik ismerőse volt kint (ő nem, mert szerinte Pécstől északra laknak az "emberek", meg ő "nem áll be a sorba", ti. nem utazik Ho-ba.)és ő max. 5-6 évet "jósol" Ho-nak, és olyan lesz, mint a Balaton, a mindenki által ismert rossz dolgaival.
HOGY EZ MEKKORA HÜLYE, NEM???
Meg hogy 3 Mio-ért már lehet kint házat (!) kapni, tengerparton!!! Az ilyenek terjesztik a sok hülyeséget.
OFF:Mielőtt kiutaztunk (nem először), nagyim szomszédja tanácsolta, h. ásványvizet feltétlenül vigyünk ki, mert 600 FT (!). Ez hol vásárolhatott???
Csil Ke Csont Creative Commons License 2003.08.28 0 0 7
Előzmény: Csil Ke Csont (6)
Csil Ke Csont Creative Commons License 2003.08.28 0 0 6
Nekretnine a horvát kulcsszó.

http://www.excite.de/directory/World/Hrvatski/Poslovanje_i_gospodarstvo/Nekretnine Ezen a sváb oldalon összegyűjtöttek egy pár közvetítőt.

Előzmény: ARic (3)
Csil Ke Csont Creative Commons License 2003.08.28 0 0 5
Szép is volna, de ehhez kellene egy nagy ház, több kialakítható appartman lehetőségével.

Csak mondom, nekem, már a pocak megvan. :))
Úgyhogy hatolok ezerrel a többit megszerezni.

Előzmény: Mylena (4)
Mylena Creative Commons License 2003.08.28 0 0 4
Sziasztok szomszédjelöltek!

Én úgy képzelem, hogy:

Öregek vagyunk, a párom hófehér nagy szakállal szénfeketére égve fehér atlétatrikóját a pocakjára feltűrve reggel átballag a füge- és citrusfákkal, hatalmas kaktuszokkal, leanderekkel teli kertünkön maga mögött hagyva a pipájából áradó finom dohányillatot és kihajózik... (itt egy kis képzavar, mert egy nagy luxusjacht tolakszik be a képzeletembe, de ez a "halászfalus" imidzsbe nem fér bele).

Közben én a kabócáktól zsibongó árnyas lugasban friss paradicsomot, juhsajtot (vagy ez má' görög fíling?) szeletelek, megöntözöm olívaolajjal, kis szélben szárított sonkát teszek mellé és friss fehérkenyeret. Befekszem a függőágyba (jaj a derekam, hát hiába öreg má' az ember) és csak hagyom hogy a langyos szellő simogassa ráncokkal barázdált arcom... a tenger felől sós illatot hoz a szél, aztán az órámra nézek, jajj jönnek a magyarok, felpattanok, fejemre kötöm anyámtól örökölt baboskendőmet és rohanok apartmant takarítani....

Hát így.

ARic Creative Commons License 2003.08.28 0 0 3
Hol is tartottunk?

Faszán kérdezte,h. hol nézelődtünk.

Én németül szoktam rákeresni. De ez sztem csak annyira hozzávetőleges, mint mondjuk egy balatoni ingatlanos web-oldal. A legjobbakat fel sem teszik, mert az már előtte el is megy, sokkal olcsóbb, ha te megtalálod a tulajt közvetlenül, sokan nem is gondolnak arra, h. így is meghirdessék stb.
Szóval fenntartom azt, hogyha majd "megalapozott" lesz teljesen az elgondolás, ki kel menni, és keresni.
Én amúgy 18 Mio körülit szoktam nézni. Ennyit ér a mi házunk is (bár hitel is van rajta), de mire visszafizetjük, remélem ugyanúgy maradnak az arányok, hogy lecseréljük.
Tavaly találtam egy szupert: Crikvenica környékén, parton (tehát saját stég), kicsi kő sorház. Két szintes, 3 szoba stb., kicsi kert. Ez az álmom. És ez tavaly 16 Mio volt!!!

Csil Ke Csont Creative Commons License 2003.08.28 0 0 2
Ezresekben száz alatt, nem is annyira sok.:))

Viszont a pusztulatos budai áraknak így is csak töredéke.

Kell,hogy legyen egy cél, ami tetszik.:))

Előzmény: zoorka (0)
Csil Ke Csont Creative Commons License 2003.08.28 0 0 1
Bejelentkezem.
Előzmény: ARic (-)
zoorka Creative Commons License 2003.08.28 0 0 0
jó sok nulla lesz a vételárban :)
Előzmény: ARic (-)
ARic Creative Commons License 2003.08.28 0 0 topiknyitó
Költözés az Utazás Horvátországba - merre??? topikból...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!