Pedig én dícsértem, mikor egy hajtás jött rajta ... de aztán nagyon lassan nyílt ki. Most is hajt, de nem akaródzik kibújnia a tokjából a levélkének :-(
Hüpphüpp... :'-(
Bezzeg a másik fikuszom az nő, mint a gomba (ugyanez a nagylevelű fajta). Őt is dícsérgetem, lám meg is hálálja :-)
Pedig van benjáminfám, na az bezzeg olyan bokor, hogy öröm nézni :-) Bár télen kaptam és a meleg szobai levegőt nem szerette. Aztán kitettem a hűvösebb konyhába - és magához tért :-)
Szóval hasznos beszélgetni a növénykékkel, ez a lényeg :-)
Nekem kiszáradt a benjamin. Egy levél sem maradt rajta. Aztán rájöttem, nem nála kell keresni a hibát. Beszéltem hozzá, tutujgattam minden nap. Most már 15 éves, és közel két méter magas.
:))
Ezek mennek, emberek ....
Köszönöm!
A topikkal kapcsolatban: igaz vétettem, nem kerestem rá a 'fikusz' szóra :-( csak a 'Kertészet' topikjait nézegettem, ezek szerint nem votlam figyelmes.
A fikuszkámat pedig megnézem élősködőileg, köszönöm az 5letet, tanácsot. És megnézem a másik topikot. :-)
Van már egy "fikusz" című topic, abban sok mindent találsz róla.
Ficus benjamina a fikuszod neve, így is rákereshetsz. Sok oka lehet a növetlenségnek, amit tudok: nem szereti a huzatot, megéghetett a hirtelen, direkt napfénytől, pang a víz alatta, vagy nem kap elég vizet, száraz nagyon a levegő és még betegség is lehet. Nézd meg jól a leveleit, nincsenek-e élősködők, tetű, atka, pókháló rajta? A helyedben kiütném a cserépből is, megnézném, hátha vmi a földjében is lakozik. És olvasd el a másik topicot, aztán kérdezz, majd csak lesz vmi :-). Kis táp sem árthat.
Tud-é valaki segíteni fikusz témában?
Kettő egyformát vettem, az egyik gomba módra nő, rendszeresen hoz új leveleket, a másik kb egyet hozott és pici maradt.
Nem a sima, húsos, zöld levelű fajta, hanem a zöldön belül világoszöld a levél belső része és vékonyabbak a levelei, meglehetősen nagyok, nem olyan húsosak, mint a közönséges fikuszoké. Sajnos lúzer vagyok, a nevét nem tudom :-(
Ez normális vagy vmi baj van?
Tápoldatok vagy effélék segítenek? Vagy hagyni kell a természetre? Végülis ződ és nem szárad, tehát él. Igaz az egyik levele széle kezd helyenként barnás lenni, de a többi egészségesnek tűnik.
Akinek 5lete akadna, kérem segítsen jó tanáccsal.