Keresés

Részletes keresés

Uránusz Creative Commons License 2003.08.22 0 0 183
Kedves Andalgo!

RAJTAM NEM MÚLIK... MENJÜNK JÖVŐRE IS!!! Remélem hívnak és lesz még sok ilyen koncert... talán tanulnak a történtekből és a tapasztalt hibákat kiküszöbölve egyre jobban fog sikerülni minden...
:)
(Ja és majd én is lazára veszem a kis karkötőt...mint ahogyan a kedves másik olvtárs/énekkarostársunk tette)

Előzmény: Andalgó (179)
Gabus Creative Commons License 2003.08.22 0 0 182
(re off: nem volt szorosra fűzve, egyszerűen lehúztam .)
Előzmény: Uránusz (176)
Andalgó Creative Commons License 2003.08.21 0 0 181
Ez nem egy mondat, hanem a sajthibáim javítása :)
Előzmény: Andalgó (180)
Andalgó Creative Commons License 2003.08.21 0 0 180
felugrál, úriember, Záborszky Kálmán
Előzmény: Andalgó (179)
Andalgó Creative Commons License 2003.08.21 0 0 179
Abszolút leírtad az én érzéseimet is:

"Egy halk (inkább ordítani kéne a sajtó képviselőivel, de hát arra nincs módom, úgyhogy marad a halk) megjegyzés ...: (állítólag) a mai nyomtatott sajtóban gyakorlatilag EGY SZÓT SEM ÍRNAK magáról a koncertről, nem írnak arról, hogy esetleg milyen élmény volt mind a szereplőknek, mind a nézőknek, akár ott a helyszínen, akár a TV-k előtt, nem írnak arról, hogy emiatt a koncert miatt (illetve ezÉRT a koncertÉRT) emberek ezrei dolgoztak napokat, heteket, nem írnak a komoly erőfeszítésről, nem írnak a felemelő pillanatokról...
Csak és kizárólag arról írnak, hogy egy ...
KÉREMSZÉPEN, NEM TÖRTÉNT AZON AZ ESTÉN MÁS EMLÍTÉSRE MÉLTÓ??"

Én is fent állhattam a színpadon, énekelhettem TÖBB mint tízezer embernek, küzdhettem a hétfő délben a tűző napon összeszedett hőgutával, a kedd esti előadáson a széllel és a félhomállyal (az alt2 belső széle alig kapott fényt :( ). És mindez megérte, MEGÉRTE, mert olyan élményt kaptam, amit nagymamaként is mesélni fogok unokáimnak. És tudom, hogy a téren levőknek is "átment" mindez, látták a lelkes gyerekeket és felnőtteket is. Látták, ahogy lelkesen fleugrál 5-10-15 ember a kórusa nevének hallatán, és ujjongva élteti a saját karnagyát. Ez a hangulat, amit igazi teljesítmény alapozott meg, ez marad meg emlékként. És erről VALÓBAN SENKI egyetlen sort sem írt le, sem a papír, sem a netes sajtóban, sem a Híradókban, sehol. Nekem is fáj.

Még egy: itt is köszönetet mondok a szervezőknek, az esetleges hibák, vagy tévedések ellenére is, mert hatalmas munkát végeztek, mert végtelen türelemmel, uriemberként bántak velünk, és egymással. És írjuk le Závborszky Kálmán nevét is! Az ő türelme és nyugalma, szinte "bájos" uriembersége szerintem sokban hozzájárult a koncert sikeréhez.

Jövőre is megyünk??? :)

Előzmény: nemmindegy (163)
nemmindegy Creative Commons License 2003.08.21 0 0 178
Kinek mi a hasznos... Mások horgászfelszerelésre költenek tízezreket, én apránként raktam össze a cuccot.
Szabadidőmben nem a vizet nézem, és a kissámlin ücsörögve meditálok, hanem zenét hallgatok, és most már "nézek" is (DVD-n pláne kiváló akár Roger Waters, akár Peter Gabriel, akár Karajan ... nem tudom, mikor jut el esetleg addig pl. a NKÖM, hogy a használható Ferencsik, Fischer Annie, Kocsis Zoltán ... stb.stb. komolyzenei felvételeket kicsit feljavítva, mindenféle költségnövelő csicsa NÉLKÜL egyszerűen PCM sztereó hanggal kiadja DVD-n?! A Mezzo-n néha el lehet csípni még a '70-es '80-as években felvett kamara-koncerteket. Élmény! Főleg az, hogy ezekbe az élő felvételekbe nem tud belerondítani a hangmérnök az összevissza vágásaival... )
Előzmény: Törölt nick (177)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.21 0 0 177
Nekem arra nem nagyon fussa (sok hasznosabb dolgot tudnek venni annyi pizert).
Előzmény: nemmindegy (166)
Uránusz Creative Commons License 2003.08.21 0 0 176
hát éppen ezért mosolyogtam...
bár lehet úgy gondolták vagy úgy értették, hogy ekkora méretű bemutató nem volt azóta sem...
off/
(hogy tudtad levenni a szalagot?)
én csak levágni tudtam a koncert után otthon..
)
on/
Előzmény: Gabus (175)
Gabus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 175
Na Gregor itt tévedett (illetve, aki a szövegét megírta), nem is értem miért nem javították ki. Volt már Berlioz bemutató, 1987-88 körül, 89-ben már én is énekeltem (akkor is Molnár A. és Berczelly voltak a ffi szólisták)
Előzmény: Uránusz (173)
Gabus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 174
kis karszalag kizárólag a koncert idején volt rajtam. Engem ne nézegessenek a városban! :-)
Előzmény: Uránusz (172)
Uránusz Creative Commons License 2003.08.21 0 0 173
Én azon is mosolyogtam, mikor GregorJ.elmondta, hogy ez egy második (Berlioz) ősbemutató mert az I-sőnél a sok szereplőtől a néző/hallgató közönség már nem fért be a katedrálisba... hát itt elfértek...
:)
Előzmény: Gabus (169)
Uránusz Creative Commons License 2003.08.21 0 0 172
Nos lehet, hogy kevesebb harang több lett volna de ezek (ha jól tudom?) mindegyik egy-egy Istvánról elnevezett bazilika-székesegyház harangjai és talán ez ihlette a kitalálókat... a TV-ben másnap valóban egészen másképpen jött le... de nem csak a haragok hanem az egész....
:)
off/ azt a kis karszalagot sokan megnézték rajtunk a városban...:)))
on/
Előzmény: Gabus (169)
nemmindegy Creative Commons License 2003.08.21 0 0 171
"körülmények ellenére is voltak az előadásban igazán ihletett pillanatok"

Számomra a legihletettebb pillanat az volt, ahogy a többtízezer (esetleg százezer?) ember néma csendben hallgatta a négy lány énekét ("Hol vagy, István király?")

Előzmény: Timpani (167)
Uránusz Creative Commons License 2003.08.21 0 0 170
Így van!!! Szerintem a gyerekek is míg élnek emlékezni fognak erre az estére és a megelőző napokra... talán nem vette el a kedvüket az énekléstől/együtténekléstől/ az a kis rendzavarás...
:)
Előzmény: Timpani (167)
Gabus Creative Commons License 2003.08.21 0 0 169
Harangokról (ha ez valakit egyáltalán érdekel itt a politikában, ET2000-t és Uránuszt remélem mindenképp).
A harangozás szerepel a műben (Kókai: István király), a koronázási jelenetben. Ezt általában zenekari harangjáték szokta játszani. Azonban már adtuk elő ezt a darabot olyan helyszínen, ahol az igazi harang adott volt (Tihanyban, Székesfehérváron pl.), ekkor a koronázási jelenet végén az apátság, illetve a bazilika harangja szólalt meg. Gondolom, itt is ezt a fílinget akarták visszahozni (a tihanyit lehetetlenség lenne), aztán, hogy még nagyobbat szóljon, több harang hangját is összekeverték. (Lehet, hogy a kevesebb több lett volna.)
gabus.szinténkórustag
nemmindegy Creative Commons License 2003.08.21 0 0 168
"S hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet, a főpróbán az egyik rendező a kihangosítás fontos elemeit kikapcsoltatta, mert nem tetszett neki a dús, mélytónusú hangzás. "

Na, ez is biztos valami "szakértő" lehetett...
Hiába, amikor az ostobaság (és önhittség) elszántsággal párosul, "csodákra" képes ...
Hogy az ilyen miért nem megy inkább éjjeliőrnek egy vadkacsatelepre ... ;)

Előzmény: Timpani (167)
Timpani Creative Commons License 2003.08.21 0 0 167
Úgy tűnt, hogy a hangászok (tér, cd/dvd, tv) nem tudtak megegyezni a hangosítás tekintetében. A tv közvetítésre talán nem is azt a rendszert használták, amelyik a térhangosításra szolgált, hanem a CD/DVD felvétel-t kiszolgáló equipmentet (különben plasztikusabban szóltak volna az egyes hangszerek a >200 csatornás keverőn keresztül).
S hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet, a főpróbán az egyik rendező a kihangosítás fontos elemeit kikapcsoltatta, mert nem tetszett neki a dús, mélytónusú hangzás.
Kár a "hangrombolásért", mert a megnehezített körülmények ellenére is voltak az előadásban igazán ihletett pillanatok. A kórus/zenekar szinkronban tartása pedig nem a technika diadala volt, hanem azé a közös zenei, emberi hullámhosszé, amelyik ezt a >4000 embert összekovácsolta már jóval azelőtt, mielőtt a szél, a meleg és a bekiabálások kikezdhették volna.
Előzmény: Jó Ember (160)
nemmindegy Creative Commons License 2003.08.21 0 0 166
OFF
Nagyképernyős sztereo TV, Hi-Fi video, hang egy VALÓBAN jó (audiophile) Hi-Fi berendezésre "kinyomva"...
Így azért lehet élvezni :)
ON
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.21 0 0 165
Zenet (koncertet, fokent komolyzeneit) tv-ben elvezni nem lehet (normal mezei tv-vel), szvsz.
Uránusz Creative Commons License 2003.08.21 0 0 164
Mondasz valamit... és tudod nekem mint aki ott énekelhettem egy kicsit rosszul is esik... Ugyanis mi elejétől a végéig jelen voltunk több napon keresztül....igaz újra megtennénk (ingyen és bérmentve!) és azt hiszem majdnem mindenki így érez aki ott énekelhetett-zenélhetett kortól /sőt politikai hovatartozás nélkül is!/ nemtől abszolute függetlenül...felemelő érzés volt valóban ennyi ember hangja... Egyszer régen a énekeltem a stadionban akkor volt talán utoljára tele.... de ott sem voltunk 4000-en....

És ne felejtsük el a gyerekeinket sem... talán egy kicsit legalább őket megdícsérhette volna a T.SAJTÓ....
:(

Előzmény: nemmindegy (163)
nemmindegy Creative Commons License 2003.08.21 0 0 163
Egy halk (inkább ordítani kéne a sajtó képviselőivel, de hát arra nincs módom, úgyhogy marad a halk) megjegyzés (az információ másodkézből származik, de várom mindenki megjegyzését SZIGORÚAN AZ ALÁBBIAKKAL KAPCSOLATBAN!!!): (állítólag) a mai nyomtatott sajtóban gyakorlatilag EGY SZÓT SEM ÍRNAK magáról a koncertről, nem írnak arról, hogy esetleg milyen élmény volt mind a szereplőknek, mind a nézőknek, akár ott a helyszínen, akár a TV-k előtt, nem írnak arról, hogy emiatt a koncert miatt (illetve ezÉRT a koncertÉRT) emberek ezrei dolgoztak napokat, heteket, nem írnak a komoly erőfeszítésről, nem írnak a felemelő pillanatokról...
Csak és kizárólag arról írnak, hogy egy ... (nem írom le, kicsoda, mindenki döntse el maga) ... (teljesen felesleges, oda nem való, ostoba) magamutogatását valakik, akárkik, bárkik kifütyülték.

KÉREMSZÉPEN, NEM TÖRTÉNT AZON AZ ESTÉN MÁS EMLÍTÉSRE MÉLTÓ??

Triumphator Creative Commons License 2003.08.21 0 0 162

tényleg bevettétek...

Uránusz Creative Commons License 2003.08.21 0 0 161
Hát igen a tér!
Talán figyelhettek volna arra, hogy ne kelljen "széllel-szembe"
:)
énekelni!!! Talán lehetett volna máshová tenni a színpadot...akkor a nap sem sütött volna a szemünkbe a próbákon stb. stb. nem kéne mindent a pénzhiányra fogni...
Előzmény: Jó Ember (160)
Jó Ember Creative Commons License 2003.08.21 0 0 160
Nem róható fel hibaként, hogy a rendezvény a tévére koncentrált, hiszen ott többen nézhették-láthatták, mint a helyszínen.
Érthető, hogy pár mikrofon hangjából lehetett jó hangzást keverni, műsorba adni.

Én a téri élményeim, az ott hallottak-látottak alapján írtam, amit írtam - és elsősorban a téren tapasztalható hangzást kritizáltam, amit továbbra is fenntartok. Egyébként a koncert ötlete tetszett, azt igyekeztem leírni, mire kellett volna jobban figyelni.

nemmindegy Creative Commons License 2003.08.21 0 0 159
"mindent összevetve egy négyest adnék a rendezvénynek."

Én maradok annál, hogy technikailag (ami a helyszíni kihangosítást illeti) max. hármas, de akkor már kicst jóindulatú is vagyok, az érzelmi rész csillagos ötös. (A TV felvételen "Hi-Fi sztereóban" meg tényleg jó a hang!)

Gonddolom ( illetve tudom is;) ), hogy a sok "szenvedésért", próbákért, "nyűgért", bőven "kárpótolta" a szereplőket (legfőképpen a gyerekeket) a hatalmas tömeg vastapsa. Ezt az érzést csak az ismeri, aki "aratott már le" ilyen vastapsot. :))

Előzmény: ET2000 (157)
Hy Creative Commons License 2003.08.21 0 0 158
Megnézted legalább, mire s.arták el pénzed-ünket?
Előzmény: Intruder1899 (-)
ET2000 Creative Commons License 2003.08.21 0 0 157
néhány komment azért, a színpadról:

az időjárás annyiból azért durva volt, hogy iszonyat szél volt végig, szembe velünk. állati nehéz volt így énekelni, ráadásul még az Andrássy úti visszhang is ellenünk dolgozott...

a tüzijáték eleje valóban nem látszott, utólag nézve a tv-felvételt, ez egyértelműen a tv-nek ment. később magasabbra nyomták a rakétákat, aki a Hősök terén maradt, egy emberként ollézot minden nagyobb pukkra (főleg a gyerekek!!!).

a Szent István szobrot mutatta a tv, itt jegyzem meg, a hangzás is tűrhető a felvételen (élőben mi magunkból jórészt semmit nem hallottunk a színpadon, megjegyzem, Molnár András bá úgy beénekelte a teret, hogy a hideg futkosott a hátamon!)

a pravoszláv hangzás egy kicsit más, nekem tetszettek a harangok (speciel ez nem jött át a tv-n, élőben sokkal jobb volt). nekem inkább az örömóda-átdolgozás Európa himnusz tűnt menetelősnek, vörös hadseregesnek. ezt jól ellenpontozta a tündéri kislány az elején.

Jó Ember, gyalázatnak nem mondanám, azért elég sokaknak tetszett. objektíven azért, mindent összevetve egy négyest adnék a rendezvénynek.

Előzmény: Jó Ember (142)
Uránusz Creative Commons License 2003.08.21 0 0 156
Mint énekes lehettem jelen (én is) és bár kissé fárasztó volt a sok gyakorlás a nagy melegben.... mégis megérte.... sokan mondtuk, hogy több kéne az effajta együttlétből és sokkal kevesebb a politikai csatározásból...jó volt látni azt a sok gyereket-fiatalt akik lelkesen nagy várakozással élték meg a megelőző napokat...van tehát utánpótlásunk a jövő koncertjeihez!!!
Belülről nézve is csodálatos volt... köszönjük mi is a szervezőknek (akiknek igencsak sok gondjuk volt)na és nem utolsó sorban a szponzoroknak!!!
Előzmény: rumliman (153)
ET2000 Creative Commons License 2003.08.21 0 0 155
a "Medgyessy-beszéd aug19-20án orrba-szájba" c. fórumon leírtam a véleményem, ha valakit érdekel.
Jó Ember Creative Commons License 2003.08.21 0 0 154
Hol lehetett jól hallani? Én a Szépművészeti Múzeum előtti térségben, több helyről próbálkoztam, pont az összhatás kedvéért, a lenti eredménnyel. A főpróbán pedig az egész teret körbejártam. Elöl a hangerő megvolt persze, de a hangminőség mindenütt csapnivaló volt.
Előzmény: Gép-ész (143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!