Keresés

Részletes keresés

mezoor Creative Commons License 2004.05.19 0 0 37
A Term.véd.Hiv. száma: 1-395 7458
Elsősorban a probléma bűnügyi, ezért a T. Hiv. teendője is a rendőrség írásbeli értesítése(ha a területen, netán még természetvédelmi őr is van az felszólíthaná a "lakókat" a távozásra, de nem hiszem, hogy felvállaná:( )
A rendőrségen való feljelentéseket, mindíg írásban kell megtenni, vagy jegyzőkönyvbe mondani, mivel sajna a szó hihetetlenül könnyen elszáll Magyarhonban.
A kis értékű védett madarakkal (vörös vércse, egerészölyv:10.000Ft, barna héja 50.000Ft)kapcsolatos hozzáállásra jellemző, hogy gyógyításukra nincs pénz, illetve a maradandó sérülést szerzettek gyorsabban elaltatásra kerülnek, minthogy valamely lelkes állatbarát befogadhatná őket.
Ez az állatbarát bárki lehet, aki valóban tudja a megfelelő tartási körülményeket biztosítani, de az önjelöltnek előbb kell megszereznie a madarat, mint azt a hivatásosok látnák, mert onnét kiimádkozni, még preparátum formájában sem könnyű. Egy a lényeg, csak az válalkozzék vadmadár tartásra, gyógyításra, akinek ebben van már tapasztalata, szerencsés esetben szakképesítése. A madár befogadását, megtalálását követően kell értesíteni, vagy a MME-et, vagy a Term. Hiv.-t, de második esetben több vaskalapossággal találkoztok. Az ily módon bejelentett, regisztrált madár tartója bevédte a hátsóját a természetvédelmi bírsággal szemben és a T. Hatóság válláról is levette a madár további sorsáról való gondoskodás felelősségét. Természetesen, ha az értesített Illetékes, azt nyilatkozza, hogy a madárkát be kell szolgáltatni, akkor le kell tenni tartási szándékunkról, azzal a csendes megjegyzéssel, hogy a madarat nem tudjuk beszállítani a kijelölt intézményben. Ez a megjegyzés nagyban növeli vadmadártartóvá vállásunk esélyeit:)
Jótanácsként megjegyezném, hogy énekes madár esetén a madár méretéhez képest igen nagy férőhely kell, gyurgyalagok, szalakóták talpraállítása igazi szakembert igényel, a legegyszerűbb a varjak, csókák és ragadozók szükségleteinek biztosítása. Viszont alapszabály, ha a madár önállóan eszik, minden szerve, végtagja éppnek tünik, egy előzetes állatorvosi vizsgálatot követően EL KELL ENGEDNI.
Ha Csongrád megye környékén hasonló esetről tudtok, vagy(sérült madár, orvadász stb.), értesítsetek a mezoor@morahalom.hu email-en, vagy a 70/312 3103 telszámon.
Előzmény: AliceCsodaországban (36)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.05.18 0 0 36
Sziasztok ujra a segítségeteket kell kérnem, bár most egy teljesen más ügyben... mint említettem a sashegyi termvédelmi terület mellett lakunk, és úgy néz ki, hogy a term.védelmi területre beeték magukat a hajléktalanok, vannak itt mindenféle barlangok meg ilyesmi... sajnos enegm ez azért zavar, mert egyrészt megnőtt a lopások száma, másrészt úgy néz ki, hogy a mi kertünkbe is bejárkálnak ezek azok... szóval azt szeretném tudni, hogy ezt hol kell bejelenteni, vagy egyáltalán, érdekel e ez valakit, aki a természevédelmi területekért felelős? Ha tudtok, adjatok már egy telefonszámot...:-(((
szuszmok Creative Commons License 2003.08.19 0 0 35
Gratulálok a bátorságához!! ez igen!!! Remélem, pozitívak lesznek a fejlemények!!! Majd mesélj!!!
Előzmény: AliceCsodaországban (34)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.19 0 0 34
Agilis szomszédasszonyom - akinek elege van már a sörétekből, mert általában a macskája látja kárát - miután elmeséltem neki ezt a sztorit, magára vállalta, hogy bejelenti a rendőrségen. Odaadom neki a jegyzőkönyvet, meg kinyomtatom ezt a topicit mellékletként, meg adok egy nyilatkozatot, hogy hogy is volt mint is volt.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.18 0 0 33
Hát emberek ez van. :-(
Sajnálom, hogy nem sikerült megmenteni ezt a hasznos madarat. Nem mindig lehet, de törekedni kell rá. Ez a tanulság. Ha ezt nem is sikerült megmenteni, de a következő ragadozómadárnak már van befogadó gazdája, Róma sem 6 nap alatt épült, gondoljatok erre.

szuszmok Creative Commons License 2003.08.18 0 0 32
sajnálom:((( szegényke...
Előzmény: szega (31)
szega Creative Commons License 2003.08.18 0 0 31
Csütörtökön elaltatták. Amputálni kellett volna a szárnyát. :((((((((((((((((((( Sajnálom...

Elkéstem 1 nappal, mert péntekre sikerült felhajtanom egy "jó embert", aki félszárnnyal is bevállalta volna... a következő már oda fog menni.
:(((

Előzmény: AliceCsodaországban (30)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.15 0 0 30
Nem tudom felhívni az állatkerttben Becsey Annát, mert amint kicsörög a telefon és felveszik, rögtön mással beszéltet jelez.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.14 0 0 29
Nem tucc valami újat a vércsikéről?
Holnap délután érdeklődni fogok telefonon, tudod egy történet akkor kerek, ha van vége is, legyen az jó avagy rossz.
Előzmény: szega (27)
Ilusta Creative Commons License 2003.08.13 0 0 28
Jól van no!:))
Előzmény: szega (27)
szega Creative Commons License 2003.08.13 0 0 27
Ja, és személy szerint nagyon örülök a lelkes felajánlásodnak, kedves llusta! De ne haragudj, még jobban örülnék, ha ahelyett, hogy "Imádom őket!" azt írtad volna, hogy "értek a ragadozómadarakhoz, van gyakorlatom, és szívesen tartanám" ...
:)))))))))
Előzmény: Ilusta (25)
szega Creative Commons License 2003.08.13 0 0 26
Könyörgöm, a CITES-menhelyen ("Róbert Karcsi") ugyanazok az állatorvosok (akik különben elismert, jó szakemberek) fogják megnézni!!! Tök mindegy, hogy az Élet-Halál dolgozói, vagy a Czuczor Pista kezébe adod a madarat...
Mindenképpen helyes szakmai döntés fog születni, hidd el.
Előzmény: Ilusta (24)
Ilusta Creative Commons License 2003.08.13 0 0 25
Szívesen bevállalok itthonra egyet!
Imádom őket!!
Legszivesebben azt a nagy ölyvet is megtartottam volna, de mivel nem láttam súlyosnak a sérülését és hála nem is volt az, így jobb neki szabadon..
Előzmény: Ilusta (24)
Ilusta Creative Commons License 2003.08.13 0 0 24
Ezért mondtam Alice-nak, hogy ne a FÁNK-ba vigye, hanem a Róbert Karcsira...
Előzmény: szega (23)
szega Creative Commons License 2003.08.13 0 0 23
"Nem biztos, hogy elaltatás lesz a vége..."

Eddig legalább 30 sérült ragadozót vittem már be a FÁNK-ba. Ez alapján mertem racionálisan jósolni. Nemcsak Dévaványán, hanem solymászoknál (plusz "nem szakmaibelieknél") is vannak sérült (vagy imprint) madarak, de ez csak a sérült egyedek töredékét teszik ki. Az állatkertek kapacitása véges...

Előzmény: Ilusta (22)
Ilusta Creative Commons License 2003.08.13 0 0 22
Sziasztok!
Nem biztos, hogy elaltatás lesz a vége, ha netán "nyomorék marad"!
Amikor bevittem a vadmadármentőkhöz a szép nagy ölyvet, direkt rákérdeztem ezekre a dolgokra.
Ott azt mondták, hogy, ha nem lehet elereszteni, akkor tenyésztésbe fogják, és a fiókákat eresztik szabadon...

Ami sörétest illeti, hát nem tudom, hogyan lehetne elkapni...max. ha látja valaki, akkor talán, vagy lesből lefotózni, ha konkrétan lehet tudni ki az! De ez nehéz ügy!

Előzmény: szega (20)
Firedog Creative Commons License 2003.08.13 0 0 21
Nem biztos, hogy elaltatás a vége!
Pl. A dévaványai madárrepatriáló telepen is láttam röpképtelen ragadozókat.
A szegedi vadasparkban is gondoznak ilyen "örökös vendégeket"
Előzmény: szega (20)
szega Creative Commons License 2003.08.13 0 0 20
1.) Mit lehet tenni a lövöldöző ellen?
Ha bizonyítható, akkor seggbe lehet rúgni. A vörös vércse védett + Washingtoni Egyezmény II. függelék, azaz a Btk. 281. §-a értelmében elpusztítása elvileg természetvédelmi bűntettnek minősül. Az meg elég kemény dolog, ha beigazolódik. A gond mindig a bizonyítással van.

2.) A vércse sorsa:
Reméljük a legjobbakat, de ha a szárny nem lesz gyógyítható (azaz az állat röpképtelen marad), akkor elaltatás lesz. Elvileg a nyomorék állatokat engedéllyel ki lehet helyezni magánszemélyekhez, ahol élete végig elélhet, de ez nagy felelősség, mert a vércse nem tengerimalac!!! Szóval a lelkes állatvédőnek jól meg kell gondolnia a dolgot, mert egy sérült vércse bevállalása, és éveken át tartó gondozása nem semmi!

Thor Creative Commons License 2003.08.13 0 0 19
Klassz vagy Alice! :)
Most még nem sokat lehet tenni a sörétes dúvadak ellen max. annyit, hogy te is aláírod a gyűjtőívet arról, hogy egyetértesz azzal, hogy legyen ezentúl az állatkínzás bűncselekmény.
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 18
A vércsék ritkán mosnak lábat ... én elmennék sebészetre tetanuszért.. mondd meg, hogy szirti sassak birkóztál és akkor sebesült meg a kezed :-)
Előzmény: AliceCsodaországban (15)
szuszmok Creative Commons License 2003.08.12 0 0 17
Feljelentheted az önkormányzatnál, rendőrségen, de ha nem tudod biztosra, akkor senki sem foglalkozik veled, ha tudod, szerintem akkor sem biztos:(( sajnos, néhány macska meg egy vércse élete még nem sokat számít:((
Előzmény: AliceCsodaországban (16)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.12 0 0 16
Ja és ha már így benne vagyok, azt a kérdésemet is kilövöm az éterbe, hogy hogyan lehetne megtalálni azt a faszt, aki itt rendszeresen lövöldözik sörétes puskával? A szomszédasszomnyom macskája már kétszer is áldozatáiul esett, meg tudja mutatni helyileg hol nagyjából, én meg pláne... végül is a madár az én medencémbe esett, ki lehet számítani, honnan jöhetett a lövés nem? Egyáltalán ki foglalkozik ezzel, és hová lehet fordulni???
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.12 0 0 15
Én is örömmel olvastam, hogy milyen virgonc ez a madár.

De most megint lenne egy kérdésem, lehet furcsának fogjátok találni: ugye említettem még a topic elején, hogy hogy belevájta a körmeit az ujjaimba ez a vércse. Bár azonnal a csaphoz mentem, és jól kinyomkodtam minden ujjbögyömet, de valahol azt olvastam, hogy a ragadozó körmök veszélyesek... szerintetek adassak be magamnak tetanusz oltást?

(Bár ha belegondolok, hányszor karmolt meg macska, meg dorombolás közben hányszor mélyesztette belém a körmétm, és akkor soha nem filóztam ezen... no meg ez a szerencsétlen vércse ki tudja meddig ázhatott a - jó klóros - medencében, tehát alapjában véve tiszta volt a karma... )

Előzmény: zsuzsa (14)
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 14
De ha ilyen eleven és virgonc akkor az jó jel, nem?

Ha csontot ért a sörét, akkor mi van ? Ha mozgássérült marad, akkor ugye nem altatják el ? Az állatkertben maradhat, ugye ?

Előzmény: szega (11)
Ilusta Creative Commons License 2003.08.12 0 0 13
Én is örülök, és remélem, hogy jó erőben szabadon engedik...ott legalább tudják, hogy mivel kell etetni és a söréteket is kiszedhetik belőle..:)
szuszmok Creative Commons License 2003.08.12 0 0 12
drukkolok!!!! remélem happy end lesz a vége és akkor megmentettél egy vércsét!!!:)))
ügyesen elrendezted a dolgot!! gratula!!!
Előzmény: AliceCsodaországban (10)
szega Creative Commons License 2003.08.12 0 0 11
Na, beért a vércse a FÁNK-ba. Mikor vettük ki a dobozból, mindenkit le akart mészárolni. :))))
Amúgy állatorvos épp nem volt bent, úgyhogy a diagnózisra még várni kell. Lehet reménykedni...
Előzmény: AliceCsodaországban (10)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.12 0 0 10
NNNa.

Szóval nem kis héja, hanem nagy vörösvércse.
Nem repülni tanult, hanem söréttel meglőtték, azért esett a vízbe.

Most vitték el az állatkert élet-halál házába. Fizikailag jól van, de attól függ a megmaradása, hogy a sörét sértett-e izületet vagy csontot. Kb. két nap mulva érdeklődhetek iránta.

Drukkoljatok szegénynek!

zsuzsa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 9
Nagy vagy Alice ! Szuper, hogy megmentetted az életét.
Előzmény: AliceCsodaországban (8)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.12 0 0 8
Nos ma reggel még élt, tehát megpróbáltam húst benyujtani neki, legnagyobb megkonnyebbülésemre eszik önállóan. És a madártani intézetből kaptam egy telefonszámot meg nevet, szóval ha minden igaz ma ebédtájt elviszik tőlem hálistennek. De csak akkor könnyebbülök meg, ha kinn lesz az ajtón, majd akkor még egyszer jelentkezem.
Előzmény: szuszmok (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!