ok, nem tudtam, mert folyami hajóúton nem voltam. de a Donaueschingentől illetve Passautól Pozsonyig bringával többször is.
Arubán, Curacaon mi is november végén voltunk, vagy talán dec. legelején, tükörsima volt a víz, ahogy a térségben talán egy nap kívételével másutt is (Royal Miamiból). egy másik karibi úton sem volt semmi zavaró (QM2 Brooklynból) szintén ebben az időszakban.
Semmi... minden folyami hajóstársaság apróbetűiben ott van, hogy alacsony vagy magas vízállás esetén jogosult módosítani az eredeti útvonalat, és mi a féjemmel úgy döntöttünk, hogy ennyi nekünk ilyen címszó alatt még belefért. Ha az történt volna, mint az utánunk következőkkel, akkor első körben írtam volna az európai fogyasztóvédelemnek. Ők nem csak Magyarországra, de Bratislavába se jutottak el, legalábbis hajóval - az le het, hogy volt buszkirándulásuk mindegyik helyre. Bécsben álltak napokat, és hajóztak kicsit a Wachau-i részen odavissza, Passauba nem jutottak már vissza, oda busszal vitték őket. (Mi a Bécsben fel- és leszállós verzión voltunk. de ez igazából egy Passaui hajózás, ahol az eredeti német csoport 2. napjától egy 2. csoport 2. napjáig van a bécsi verziós felszálló a hajón.)
Az utánuk következők németeknek már az volt az ajánlat, hogy egy - talán - Bécsben álló A-Rosa hajón tölthetnek napokat, Passauból és oda vissza busszal jutnak el. ill. az egyéb helyekre is. Ők már le is mondhatták ingyenesen.
A Wachau-i rész tényleg nagyon szép volt, de nekünk még annál is jobban tetszett egy 'feljebb' levő rész, ahol folyton ide-odakanyarogtunk zöld erdővel beborított dombok és hegyek között.
Ami a karib meg hurrikános dolgot illeti, (2027) november vége van foglalva, és az ABC-szigeteket (Aruba, Bonaire, Curacao) állítólag eleve nem éri el, vagy kerüli az esetleges hurrikán, már nem emlékszem pontosan.
Nekem nincs kedvencem, de az általam kipróbáltak közül Celebrity, Cunard, Princess bármikor bárhova, ahogy talán a Mein Schiff is. Royalból csak régi, kisebb hajó. MSC esetleg, de semmiképp sem a Földközin, és csakis kisebb hajó. Costa meg max ha ingyen van, beleértve a transzfereket is, de a Földközin akkor sem, ha még hozzátennének 10.000 euró OBC-t :-)
PandO-ról eddig csupa jót hallottam, de ahhoz még nem volt szerencsém, ahogy a HAL-hoz sem.
A Joy Breakaway+ kategória, nekem azok a hajók jobban bejöttek, mint az Epic (ahogy írtam, Encore, Escape megvolt). A Joy egyébként a kínai piacra készült, de végül pár szezon után már nem ott jár.
Próbálj ki egy Prima-class hajót majd egyszer. :-) Meg a Haven-t. :-)))))
A Viva-n normál balkonos kabinban voltunk, de vettem hozzá Vibe-t, alig lehetett kirobbantani minket onnan. Adults only, 2 jacuzzi, saját bár és felszolgálók, közvetlenül a büfé mellett.
A 8. szinten a második pool-deck meg tényleg klassz (lecsúszhatsz a hajó oldalán a 18-ról a 8-ra). A go-kart pálya meg a bónusz fun.
Köszi. Ahogy írtam, a Joy lesz októberben. Szerintem a Royal színvonalasabb, mint az NCL, pld a windjammer nekem sokkal jobban bejön. kb 160-170 napot töltöttünk eddig hajón, de szinte mindig a büfébe megyünk, az tényleg minden hajón kötetlen, és nem kell végig enni a menűt :-) plusz nem szeretem a hajlongó, kedveskedő, udvariskodó kérdéseket feltevő pincéreket stb. mindig adunk készpénzes borravalót, amihez legszívesebben azt fűzném hozzá, hogy köszi, nem kell semmi extra, legyél inkább láthatatlan :-))) és ez különösen igaz a room stewardokra is :-)))
az NCL és a Royal közönsége kb ugyanaz, és miután a gyermekeink felnőttek, ezért jobban szeretjük azokat a hajókat, amelyek inkább felnőtteknek készültek, pld Celebrity, Princess, Cunard.
Visszatérve az Epicre, azt sem szerettem, hogy nincs promenád, körbejárható deckje sem. Mindegy, túléltük :-) Kabinoknál annyi az igényünk, hogy balkonos legyen, de nem kizárt, hogy majd kipróbálunk egy annál magasabb kategóriát is.
Én hajóztam a Royal-on is (Liberty), nagyon klassz volt (jégpálya, szörfszimulátor, shopping/party utca, stb.), de valahogy én az NCL-nél ragadtam, valszeg a Freestyle Cruising concept miatt. Amikor még a Royalon mentem egy mediterrán kört, a Royal próbálgatta ugyanezt a free dining koncepciót.
Az NCL EPIC valóban egy ellentmondásos hajó, nem is csoda, hogy csak egy épült meg belöle (valami francia hajógyárban). Megosztó, sokan szeretik, sokan utálják a hajlított kabinalak, a mindösszesen 2 liftház és még egyebek miatt.
Nekem eddig 10+ NCL-es utam volt, kisebb (Jade, Star - ezekbe bele lehet szeretni egy elsö hajózás alatt), Breakaway és Breakaway+ class hajókon és a Prima-class hajón is (Viva - a foodcourt koncepció, meg a dupla medencés fedélzeti kialakítás nagy dobás).
Sztem az EPIC valszeg nem a legjobb választás volt az elsö NCL-es tapasztaláshoz. Valszeg igaz, hogy az NCL flottában az egyik leggyengébb crew-guest rációval bír, az elrendezés sokszor összezavar, de az a hajó hozott be újításokat (Jégbár, arcade, csúzdák), amelyeket máshol továbbvittek.
Sztem bátran próbálj ki egy kisebb hajót (Gem, Jade, Star, Spirit), vagy egy Encore/Getaway/Escape/Breakaway élményt. A Viva/Aqua/Luna kategória jelenleg tényleg a legfejlettebb az utasélményben, de az alap sztem, hogy a Royal és az NCL nagyjából ugyanazon a piacból merít.
Ja, és még egy az NCL prémium lakosztályrészéböl: Once in the Haven, always in the Haven. A ship in the ship koncepcióban az NCL a top 3-ban van (csak gyözd megfizetni, de tapasztalatból tudom, hogy ha NCL, akkor folyton biddelek a Havenbe - okkal...:-)
picit megkésve vettem észre, bocs. júniusban volt egy egyszerű Róma-Barcelona egy hét az Epicen. ez volt az első NCL utunk, hát nem szerettem meg, a Royal alatt van. ezt még nem tudtam, amikor lefoglaltam már egy másik NCL-s utat is októberben, az a Joy-jal lesz, Los Angeles-Miami. természetesen a Panama-csatorna miatt foglaltam.
na, akkor kiszámíthatóan már "csak" a tengeri hajózások biztosak...persze hurrikán főleg Karibon azért nem zárható ki.
a Wachau szerintem páratlanul szép, Bratislava azért jobb, mint Komárom, ha már állni kell. a szolgáltató ezt vis maiorként kezeli, vagy próbál mindent megtenni, plusz mondjuk egy vouchert felajánlani egy jövőbeni úthoz, vagy?
Nekünk is Komáromot jelezték előre, de aztán +Bratislava lett. Nem árulták el az okát, de egyértelmű, hogy most már az is gond, hogy nem tudnak a hajók hol kikötni, nem férnek el egymástól. Bécsben múlt héten volt hogy 17-et számolt valaki... 1-2 hete már hosszú buszoztatások, hajócserék, szállodának használt álló hajók meg lemondások vannak, mi még szerencsésnek mondhattuk magunkat. Az UNESCO-világörökség osztrák Wachau szakasz pl. már nem hajózható, és amúgyse lehet eljutni Passau-ba se... És ez csak a Duna, a Rajnával is van gond, pl. kölni indulások most nem lehetségesek.
Biztos szuper lesz! Érezd jól magad, beszámolót kérek majd. :)
Mi közben voltunk nemrég egy második, last minute foglalt folyami hajóúton, Bécsből az A-Rosa Donna-val 7 éjszakát a Dunán, hát érdekes volt... már elkezdődött a vízállás mizéria, úgyhogy Esztergom+Budapest (éjszakázással) helyett +2 napunk volt Bratislavában. Nem egy őrülten látványos hely, de kellemes. és így legalább láttuk Dévény (Devin) várát, ami nagyon tetszett. És mint kiderült. a Dunának Ausztriában nem tudom hány Dunakanyarja van, meg 'hurka', csuda várakkal meg templomokkal mindenfele, és a német Passau-t is érdemes volt látni. Mikor nem álltunk, hanem hajóztunk. nagyon élveztük.
Hát nem mondom, hogy értékeltem, hogy 6-án az ottani révkalauzok sztrájkja miatt kimaradt Zeebrugge, azaz a lényeg szempontjából Brugge... még jó, hogy már jártam ott, bár volt vagy 30 éve. :) Cserében viszont 2 napot töltöttünk Le Havre-ban, úgyhogy az eredetileg is betervezett Benedictine palota és likőrlepárló illetve Etretat mellett Honfleurt is láttuk, ami nagyon szép, talán még jó csere is volt.
Gondolkoztam, hogy foglaljak-e valamit a Cunard 4 hajójánk 2028-as Liverpool-i műsoros találkozójára, (2 kiköt, 2 csak ott lesz), de vagy a hajó nem érdekelt, vagy az útvonal, a drágaságuktól eltekintve, mert azon egy rövid(ebb) útvonal esetén túllendültem volna. De ami utána történt, az hihetetlen volt, ismert volt ugyan, hogy dinamikus árazás lesz az első perctől, de valami iszonyat durva volt... emberek a telefonban vártak a foglalásra, és azalatt emelkedett nekik az ár többszáz fonttal, volt ami az indulóárhoz képest 1-2.000 fonttal is drágábbá vált, (lakosztályok), az oldal összevissza akadozott és nem tudták végigvinni emberek a foglalási folyamatot, ennek ellenére a legrövidebb, 6-éjszakás útra még aznap minden hely elkelt, a jelenlegi állapot szerint. (Mert persze még előleget meg majd a végösszeget is ki kell majd fizetniük a foglalóknak, illetve ki tudja, a Cunard nem tartott-e vissza helyet.) Ja és aznap még csak a törzsutasok foglalhattak.
Érdekes volt az egész, és számomra mélyen visszatetsző, de mint látjuk, megteheti a Cunard.... bár persze volt, aki írta, hogy az emelt ár láttán vagy azt hallva mégse foglalt. (A Cruise Critic hozzászólóitól vannak az infók.)
Na mindegy, mi majd csak kimegyünk Liverpoolba az eseményre, és rá két napra megyünk egy kikötés nélküli 3-éjszakás kört Southampton-ból a Queen Anne-nel. :) A 2015-ös háromhajós ünnepségen állítólag több mint egymillióan voltak a Mersey partján Liverpoolban....
A CC-n írtam róla meg raktam fel képeket, taggeltelek most az utolsó hozzászólásomban, úgyhogy kapsz róla értesítést. Ha külön érdekel valami, nyugodtan kérdezz itt vagy ott, ahogy szimpatikusabb.
Megjöttünk az első - rövid, csak három éjszakás - folyami hajóutunkról, ami lehet, hogy az utolsó is lesz, nem mintha rossz lett volna, de a tengeri jobb. Érdekes volt megtapasztalni a különbségeket.
A hajót (MS Anna Katharina, tulajdonos: Scylla AG- üzemeltető: PHOENIX Reisen) amúgy mindenkinek ajánlom, csak tudni kell németül. Bár a személyzet nagy része angolul tud jobban... :) De a kapitány azért osztrák volt, a túravezető meg német.
Lehet sokaknak nem leszek szimpatikus, mert ez elég nagy felháborodást szokott kelteni a Facebookos hajós csoportokban, de szeretném megkérdezni, hogy ki tudja megmondani, hogy a Royal Caribbean társaságnál le lehet-e mondani a hajón a borravalót?
Azt tudom, hogy a Celebritynél, a Princessnél, a Holland Americán, a Norwegian társaságoknál minden további nélkül le lehet mondani.
Irreálisan drágának tartom ezeket a kötelező borravalókat és ahol lehet én töröltetem és inkább adok külön a személyzetnek, amennyit én gondolok.
Persze több társaásg már beépítette az árba, mint pld a németek, Aida, Meinschiff. MSC is kifizetteti, régebben ott is lehetett töröltetni.
Royallal is utaztam már, de akkor előre kifizettem a borravalót. Most is kiakarták velem fizettetni, de nem akartam, mert négyen utazunk és a 11 éves és a 6 éves kisgyerekekre is felszámítják teljes egészében a napi 18 dollárt. (kb.500 euro 4 főre egy hétre)
Egyébként anyám (10+ útja van csak az MSC-n) mesélt valami hasonlót a múltkori MSC Euribia útjáról - borzasztó nagyra tervezett utaskapacitás, kevés és kisebb kapacitású színházi és egyéb müsorok (ráadásul ismétlödö programokkal), folyton teli pool-deckek, szval az olcsójános jegy mögött maximumra megtömött utaskabinozás - feláldozva a közös terek arányára.
egyetértek! egyszer mi is belefutottunk ebbe a pocsék bárkába. a két színházban kb az ülőhelyek egyharmadáról vagy még többről leginkább oszlopokat lehet látni, az előadások színvonala a béka segge alatt. a vízfelület az utastömeghez képest elképesztően minimális, a büfé este másfél órán át volt nyitva, és tömeg mindenhol. ha a Smeralda/Costa fizetne, akkor sem kell soha többé!.
és egyáltalán: részünkről a mediterrán térségben Costa, és MSC soha többé.
Princess, Celebrity, Mein Schiff, Cunard esetleg Royal bárhol a világban. a következő NCL lesz, remélem, nem lesz rossz.
Azért az nekem is szemet szúrt, hogy azt írtad magadról, hogy nagyon sokszor voltál hajózni, és idáig nem szóltál hozzá, nem segítettél senkinek. Csak emiatt regisztráltál. De nem veszem fel, inkább azt tanácsolom, hogy ha gondod van bármelyik hajón, keresd ott a megfelelő managert ( hotel, étterem, stb.). Mindent meg fognak tenni, hogy kiengeszteljenek!
Fórum...igazad van....élmények,benyomások,tapasztalások.....aki nem vett részt még semmilyen hajós úton,annak fogalma sincs,hogy az élete eme röpke pillanata,rövidke egy hete ,10 napja,milyen ÉLETRE szóló FELEJTHETETLEN élményt,kikapcsolódást,más életérzéshez semmivel nem fogható örömöt nyújt....
Biztos vagy benne ,hogy ennyire sok negatívum önnön magából fakad....?Válaszd bármelyik hajót,bármelyik desztinációval....
Csak hogy megszólalj?Mondj valamit?
Nem a gúny vezérelt,de.../egy kicsit...és mivel jó a visszaigazolásod,érted amit írtam./ ...bocsánat....akinek semmi sem tetszik,csak hogy írjon valamit,kritizálva, frusztrációját megosztva itt...az számomra nem hajós utakkal kapcsolatos HASZNOS információkat oszt meg másokkal.