Most jutott eszembe, hogy Truffaut csinalt egy szep filmet a filmkeszitesrol, a cime: Amerikai ejszaka*. A film amellett, hogy "meghajlás a mozi és annak alkotói el?tt", ramutat a forgatas nehezsegeire, arra, hogy az alkotok milyen sok megalkuvas, kompromisszum aran ervenyesitheti az elkepzeleseit.
*A cime nem az amerikai filmekre utal, hanem arra technikara, amivel ejszakai jeleneteket nappal forgatnak le. Valojaban a cim egy szimbolum.
ugye? Teljesen igazad van...mostanában nem vevő az emberiség a művészetekre... Szerintem nyugodtan indíts egyet, hátha...
Egyébként találtam 1 másik fórumot, ahol már meg is van az ötlet, sőt már írják a forgatókönyvet, sajnos én már lemaradtam onnan :(
De azért reménykedem, h itt is lesz vki, aki megszán és reménykedem, h beindul a vállalkozás... reménykedem...
Jó ötlet ez a rendezés topic, én ugyanilyet szeretnék csak színészekbe. Csak nincs merszem ilyen topicot nyitni, de ha valaki megtenné ezt helyettem...
Bár ahogy látom, ez a rendezős-topic sem válik be. Talán mert a színházi emberek nem püffölik naphosszat a számítógépet.
Ejha! Jó nehezet kérdeztél... Ezen még nem gondolkodtam, csak a vázlata van meg a fejemben a filmnek, de ha odáig "fajulna" a dolog, akkor biztos, h kitalálnék vmi újat. :)
Mondjuk pl.: a kameramozgás nem kézi lenne, hanem vagy távolodó-közeledő, vagy szabályos szögekben fordulna... Na jól van, ezeknek a technikáknak nem tudom a nevét, így nem akarok hülyeségeket írni. De mondom: ha találnék 1 csapatot, meg 1-2-3 szponzort, akkor biztos, h belevágnék... Elvégre Steven Spielbergnek is csak tavaly lett meg a rendezői diplomája...:)
Pszichológus ÉN akarok lenni, és nem te, de igazad van. Mondjuk akár MPD-s is lehet, de skizofrénnek lehet csak 2 énje is, nem? Nem elég?
Egy jó és egy rossz. Nem arra gondoltam, h Pistike jó kisfiú, aztán egyszer csak beizgul és vagdalkozni kezd... Nála már ez kifejlett régen, viszont a "jó"-énnek sikerült kordában tartania a "rossz"-ént, ám egy elég erős külső hatásra a "rossz" átveszi a hatalmat és kész...
De megigérem: ha ebből az ötletből lesz valami, akkor pontosan utánajárok minden apró részletnek.
Nos mivel ezeket nem hiszem, h a közeljövőben FOGOM megvalósítani, ezért hát leírom (csak egyet): az alaptéma a Skizofrénia. Adott egy fiú, akit természetesen testileg-lelkileg bántalmaznak a "kedves" osztálytársak, de hát ő nem az a típus, aki vissza is üt... Megjelenik egy lány is életében, dúl a szerelem, csakhogy a többiek ezt nem hagyják kibontakozni: megpróbálják szétválasztani őket. Azonban kiderül, h hősünk skizofréniás,de már késő: másik énje bosszút akar állni az osztálytársakon...
Nem horrornak szeretném, inkább maradnék a thrillernél, viszont sok drámai elemet is beleraknék, és a vége nem happy-end. Az állandó rettegést szeretném előtérbe helyezni, ami a fiúban lejátszódik, az állandó félelem a következő verés előtt, majd az egyre fokozódó düh és végül a bosszú, ami nem sikerül teljesen és a fiú halála...
Tudom, ezt a mostani állapotokban lehetetlen megcsinálni Magyarországon, de én reménykedem...
Köszönöm a segítséget!
Szerintem itthon "csak" annyi a gond, h nincs pénz. Amerikában csak úgy tömködik tele a filmekeet dollármilliókkal és így még a "leggyengébb" rendező is tud valamit alkotni. Szerintem a magyar filmekkel nincs gond, de az embereknek már más az elvárásuk a 21.században. Nekem annyi ötletem lenne (még csak 17 éves vagyok...), viszont abban igaza van a szüleimnek: ne menjek a filmművészetire, mert ebből itthon nem lehet megélni. Ez igaz. De én azt nem hiszem el ,h ne tudnánk csinálni 1 olyan filmet, amit bárki szívesen megnéz...
Nekem is tényleg sok ötletem van, de nem tudok hozzákezdeni, mert igazából nem tanultam semmit a rendezésről... Azért is nyitottam ezt a topic-ot, hátha valaki már benne van a témában, vagy ő is szeretné ezt csinálni...
Ezt még reggel írtam, csak nem bírtam elküldeni...
Nagyon örülök, h azért valakit érdekel a téma, átnézem ezeket az oldalakat, köszi. Én tényleg szívesen benne lennék egy filmkészítésben, de most még csak reménykedem...
Ha esetleg valakinek filmkritikája van, az is nyugodtam írhat!
Mivel eddig nem nagyon tódultak erre a topic-ra, úgy gondoltam besegítek. :)
Ha itt beindulna egyszer a film biznisz, lehet kiderülne az egész struktúra (képzés-kiválasztás-értékrend) hibás. Most minden "nagy" rendező nyalogathatja sebeit és panaszkodhat.
Meg kellene már tanúlni a dinamikus vágást, addig marad minden.
Olvastam Gálvölgyi Janos véleményét (a róla irt konyvben) a magyar filmekrol es filmkeszitokrol (rendezokrol). Hat mit mondjak lesujto!
Szerinte az utobbi ket-harom evtizedben a magyar film melyrepulesben van. En is osztom ezt. Nehany keves kiveteltol eltekintve a magyar (muvesz)filmek es rendezoik kritikan alul szerepelnek. Sehol egy karizmatikus, valoban tehetseges egyeniseg. Allitolag a foiskolan sem olyan kepzes, mint amilyen a regi szep idokben volt.
A rendezoi szakma itt Magyarorszagon nem sok joval kecsegtet. Kulfoldon ha van egy jo otledet vagy forgatokonyved, talan meg tehetseges is vagy, akkor nagyon sok megalkuvas, energiabefektetes, kitartas aran sikerulhet valamit a tervbol megvalositani. Itt Magyo.-n meg annyit se.
Egyszeruen idegtepo, hálátlan foglalkozas itt ma rendezonek lenni. Amig meg nem oldjak a magyar filmek finanszirozasi problemait, semmi jora nem szamithatunk. A most hatalmon levoktol pedig ezt nem lehet elvarni, mert sem a szandek, sem a hozzaertes nincs meg bennuk.
Sziasztok!
Akit érdekel ez a téma, netán rendező, esetleg épp most a filmművészetire, vagy szeretne rendező lenni, akkor jöjjön ide és talán kapunk egy kis segítséget!
Tehát mindeni jöjjön akit érdekel a téma és reméljün, h sikerül valamit összehoznunk...