Keresés

Részletes keresés

UBUL81 Creative Commons License 4 órája 0 1 193229

CSak annyibol hihetetlen/meglepo a tortenet hogy egy ezredes aki ezekszerint mar "sokatlatott" volt az meglepodott ezen ami egy igen bevett gyakorlat volt a 70 es evek masodik feletol plane a 80 sokban.

Előzmény: trizs77 (193228)
trizs77 Creative Commons License 10 órája 0 0 193228

Ez nem vicc.

Megtörtént 198x eleje.

Valamilyen ünnepség vagy katonai eskü ?

Mindegy.

Állunk a tribünön.

Odalent valaki elszúrt valami alaki dolgot.

Talán a kölcsön csapatzászló nem arra indult el mint amerre kellett volna?

Vagy valami hasonlóan fontos hiba támadt.

Erre a vendég elöljáró, egy ezredes azt találta mondani a körül állóknak, hogy ilyen hibáért más alakulatnál agyonlövik a tettes tisztet.

Humornak szánta.

A körülötte álló Sz. ezds (ex tatai ho. pc.főnök) meg komolyan vette.

És visszaszólt : Ezek agyonlőni ?

Láttad már őket lőni ?

Inkább vezényeld azt nekik, hogy üssék el.

Az menni fog.

Az ünnepség ment tovább.

Az ünnepség végén ez a vendég elöljáró ezredes odaintett maga mellé.

Mondja fhdgy etás !

Hogyan értett Sz. ezds etás, hogy inkább üssék el.

Tényleg ilyen rosszul lőnek a katonáik ?

Egyáltalán milyen lőeredményeik vannak?

Azt válaszoltam : Jelentem a felének semmilyen, a másik fele meg már lőtt valahová géppisztollyal három lőszert.

Hallgatott.

Emésztette.

Láthatóan nem hitte.

Kb. óra múlva ment el és megállt mellettem.

Mondja komolyan mondta, hogy a fele még nem lőtt semmivel?

Azt válaszoltam : komolyan.

Azt kérdezte : Hogyan lehet ez ?

Azt válaszoltam: Mert azt jelentjük felfelé, hogy mindegyik vagy jót vagy kiválót lőtt még az is aki ott se volt.

Láttam, hogy a szemtelenségemmel (amit ma már inkább tudatlanságnak gondolok) egy tapasztalt és valószínűleg sokat tanult katona emlékképeit, hitét törtem össze.

trizs77 Creative Commons License 10 órája 0 0 193227

Tudtam, hogy nem jól írom, de nem jutott eszembe a suli igazi neve.

Felejtek.

Leginkább azt, hogy hová tettem a Cavintont.

Előzmény: FOMA (193221)
Hehe164 Creative Commons License 12 órája 0 0 193226

Hamarosan ki is függesztik a sugárküllővel díszített arcképüket minden katonai létesítményben, természetesen a házioltár fölé...

Előzmény: KLMNO (193225)
KLMNO Creative Commons License 12 órája 0 0 193225

Mióta Bobhenceg és Bőrönd Ödön kezében a haderő, minden okunk meg van az ünneplésre!

Előzmény: KLMNO (193216)
UBUL81 Creative Commons License 14 órája 0 0 193224

Tud szo tud kom rol jutott eszembe amikor a nallunk levo politikai tiszt a kisebbrendusegevel mit kezdeni nem tudvan az egyik beszelgetesbe bedobta hogy o is ertelmisegi mert vegzetsege alapjan o politikai mernok.  Nagy csend majd hatalmas rohoges majd innentol hangsulyos "MERNOK ELVTARS"  kent lett szolitva. Erezte hogy igy ciki de tenni mar nem tudott ellene.

Előzmény: Miocsó (193223)
Miocsó Creative Commons License 15 órája 0 0 193223

Nekünk a Kiliánon azt mesélték, hogy " Nekimegyek a fának! " kiáltotta a rádióba.   De Szu  kiképzés alatt is hoztak fel  II vil. háb. példákat a pol. órákon ( tud. szo., tud.kom.) Ilyen  utolsó kívánságokat írtak  katonák támadás, vagy bevetés előtt. :- ))

Előzmény: UBUL81 (193222)
UBUL81 Creative Commons License 16 órája 0 1 193222

Olyan ez mint a vadaszpilotaknal volt az 50 es evekben. Nem mindenhol de Kalocsan igen. Ha megoldhatatlan helyzetbe kerultek es valaki megkerdezte Mit tegyunk? Akkor brahibol egy pilota benyomta hogy "Veyetek fel a partba" Nem keves ironiaval lett belole eakkor szalloige de csak a bazisok belul. Aztan ugy adodott hogy MIG-15 os gepen  nem tudom hogy muszaki vagy emberi hiba miatt de a gep menthetetlenul zuhanni kezdett . A pilota meg a repiranyito kerdesere belekiabalta a mikrofonba hogy " Vegyetek fel a partba"

Lezuhant meghalt ugy hogy nem volt parttag. A poltikai tiszt viszont megjallotta es host csinaltak belole es posztomusz parttagot. 

Előzmény: trizs77 (193219)
FOMA Creative Commons License 17 órája 0 0 193221

Csak mert ma amúgy is kötözködős hangulatban vagyok:

"Igazgatásügyi Főiskolát"

Államigazgatási Főiskolát (Ménesi út)

"az előléptetési folyamat (tanfolyam ??) egyik pontjaként volt lőgyakorlat "

A polgári diplomásoknak volt egy átképző az RTF-n, (volt időszak, hogy többéves másoddiplomás, volt, hogy egyéves felsőfokú szakképesítést adó) ott is volt persze lőgyakorlat, de amúgy zászlósként is részt kellett neki venni az éves lőgyakorlatokon. Persze az igrendesek (állig.-gal gondolom az volt) ezt általában elbliccelték, de azért nem mindig sikerült. Az alapot le kellett lőnie, amikor ht. állományba került.

De értjük.:-)

jkoenig Creative Commons License 18 órája 0 0 193220

Pedig idézhette volna a Halálos Fegyver -című örökbecsűt:

- Az én csajom!!!

🙂

trizs77 Creative Commons License 19 órája 0 3 193219

Volt egy kollégám, őrnagy.

A felesége rendőr zászlós volt.

Elvégezte az Igazgatásügyi Főiskolát, és a rendőrségnél előléptették tisztté.

De az előléptetési folyamat (tanfolyam ??) egyik pontjaként volt lőgyakorlat is.

Asszonyka kíválót lőtt.

Férjem uram meg - köztudottan - csak akkor találta el a céltáblát ha közel állt a táblához és hozzá vágta vagy a PA pisztolyt vagy az AMD-t.

Persze zrikáltuk.

Erre válaszolta. Most váljak el tőle ?

Nagy röhögés volt a reakció és amolyan tanszéki szállóige lett belőle olyan esetekre amikor nincs jó megoldás :

Most akkor váljak el tőle ?

Előzmény: UBUL81 (193218)
UBUL81 Creative Commons License 20 órája 0 0 193218

Azota csak azt eszem amit ot es csak azutan hogy mar o is evett belole. Alapvetoen minden normalis csak az a csillogas ne lenne a szemeben :-)

Előzmény: M.Zoli (193217)
M.Zoli Creative Commons License 22 órája 0 0 193217

Mit valaszoltal kedvesednek? :)

Előzmény: UBUL81 (193201)
KLMNO Creative Commons License 23 órája 0 0 193216

Ma van a honvédelem napja. Minden okunk meg van az ünneplésre.

trizs77 Creative Commons License 3 napja 0 0 193215
trizs77 Creative Commons License 3 napja -1 3 193214

a ZMKA-n az osztályunkból - tanulmányilag - két fő tűnt ki.

Az egyik a legfiatalabb volt közöttünk, ritka tehetséges.

Elsőnek lett közülünk - később - ezredes, már kb. 32-34 évesen.

A másik csak épp hogy lecsúszott  a vörös diplomáról.

(nem számoltak akkor ilyet de számoltak volna akkor 4,9-cel végzett volna)

Ritka tudatos, nagyon szorgalmas volt.

Ht. őrmesterből lett tiszt.

Századosként végzett.

Hamar csinált doktorit is.

Két nyelvből nyelvvizsgázott.

Tényleg tudott.

Napi 10-12 órát tanult.

Végzés után is.

Lényegtelen karriert futott be.

Emberi, munkahelyi kapcsolatokra alkalmatlan volt.

Semmi igazi alkohol.

Ő munka és tanulás alkoholista volt.

Családja elhagyta, megtagadta.

Hamar meghalt Ő maga is.

Tehát az, hogy valaki osztályelső egyáltalán nem garancia arra, hogy az életben is sikeres.

Előzmény: KLMNO (193209)
Atis57 Creative Commons License 3 napja 0 1 193213

Szia!

Nem pont Neked , de nem engedi másképpen!

https://index.hu/belfold/2025/05/18/magyar-honvedseg-lorincz-kalman-gyasz/

Előzmény: FOMA (193212)
FOMA Creative Commons License 3 napja -1 1 193212

"a rendőrségnél is, a seregnél is radír felelősök mindíg tiszthelyettesek."

A rendőrségnél már rég nem. Főleg rendvédelmi igazgatási alkalmazottak (leánykori néven polgári alkalmazott), hivatásos elvétve tölt be ilyen beosztást. A GEI-ken már a vezetők egy része is polgári, nem hivatásos.

Előzmény: trizs77 (193204)
BBODRI Creative Commons License 4 napja -1 1 193211

Holott ezeket a beosztásokat nem az épeknek hanem a sérült a sérült rendőröknek, katonáknak kell(ene) ezeket a beosztásokat betölteniük

De akkor hová kerültek volna a csókosok?

trizs77 Creative Commons License 4 napja -2 2 193210

Szerintem nagy volt neki az a kabát.

Más dolog jó szakasz vagy századparancsnoknak lenni és más VKF-nek.

Előzmény: KLMNO (193209)
KLMNO Creative Commons License 4 napja -3 0 193209

A legélesebb volt. Évfolyam első a KLKF-en, főhadnagyként avatták, doktorált, külföldön is eminens volt.

Előzmény: trizs77 (193173)
Hehe164 Creative Commons License 5 napja 0 2 193208

Azaz ez az alapvetően elfogadható kárenyhítés nem a rendszerből jött, hanem kivétel

Maga a kárenyhítési rendszer teljes mértékben igazságtalan, és embertelen.

Előzmény: fekvőrendőr (193207)
fekvőrendőr Creative Commons License 5 napja 0 0 193207

Szegények nagyon nagy bajban lettek volna...

Előzmény: trizs77 (193206)
trizs77 Creative Commons License 5 napja 0 3 193206

De ha épp nem vagy ott ?...................

Előzmény: fekvőrendőr (193205)
fekvőrendőr Creative Commons License 5 napja 0 6 193205

Egy lépcsőházban laktam egy r. főtörzsel aki az egyik kerületben volt gépkocsizó-járőr.

Kapott egy küldést egy családi balhéra, kiugrott a kocsiból és gyalog felszaladt a sokadik emeletre, ott rosszul lett, kómába esett, és egy hét múlva a kórházban meghalt. Két fia volt Ferike kb. egy éves volt, Peti 5-6 éves. Nem akarták szolgálati halottnak nyilvánítani az irodai aktatologatók, mert nem szolgálatban halt meg, hanem kórházban. Felmentem egykori alosztályvezetőmhöz Bodrácska vezérőrnagyhoz aki akkor már főkapitány volt, elmondtam neki a gondot. Üvöltve rendelte be azonnal a személyzeti vezetőt, és parancsba adta, hogy egy napja van elntézni az ügyet. Erre már elintézte. Az özvegy azóta is kap valamilyen járadékot, a két fiú is kapott addig valami pénzt, míg tanultak.

trizs77 Creative Commons License 5 napja 0 4 193204

Pedig a rendőrségnél is, a seregnél is radír felelősök mindíg tiszthelyettesek.

Épek, egészségek, tettrekészek és profik a radír meg gémkapocs éves igénylésekben.

Holott ezeket a beosztásokat nem az épeknek hanem a sérült a sérült rendőröknek, katonáknak kell(ene) ezeket a beosztásokat betölteniük.

A sérültek inkább maradnának a fenekükön, mint hogy a rendszer kidobja őket.

Ha hagynák őket.

Ha addig utcai járőr volt vagy lövész raj parancsnok onnantól símán lehet még évekig, irodaszer felelős, ingatlan ügyintéző, szállítási diszpécser, stb. a testületen belül.

Ahogy telnek az évek szépen léptetgethetik elő őket.

A végén törzszászlósként nyugdíjba mennek.

Nem kell eldobni őket, mert végtelenül hálásak azoknak akik azután is emberként, katonaként, rendőrként tekintenek rájuk, hogy megtörtént a baj.

Előzmény: fekvőrendőr (193202)
trizs77 Creative Commons License 5 napja 0 2 193203

Mi bohócpártiak vagyunk.

Lásd a 3-4 fajta korona őr, országház őr, sándor palota őr + huszár szakasz, stb.

Nálunk ha meghal a katona igen szép temetést kap.

Dísz szakasz/század + sirató század, koszorúk tömege, TV Híradó, beszédek, sortűz, minden.

Majd eltelik pár év csöndben.

5-6 év múlva az özvegyet meg a gyerekeit meghívják egy Erzsébet táborba 4 napra.

De ott se ők a fontosak hanem az a potentát aki meglátogatja őket és a TV kamerái előtt símogatja meg a gyerekek fejét.

Esti Híradóban ez kb. 3-5 másodperc.

fekvőrendőr Creative Commons License 5 napja 0 0 193202

Valóban bizt. őr lett, én nem a Tesconál beszéltem vele, hanem a volt Csavargyár trületén a mai Reno udvarban a Csavargyár utca felé nyitott portán volt szoliban.

Előzmény: trizs77 (193193)
UBUL81 Creative Commons License 5 napja 0 4 193201

Nallunk:

Meghall a katona. Eloszor is van egy a spec katonai nyugdij (ez az allami nyugdijon folul van) reszekent eletbelepo biztositas. Ezt megkapja az ozvegy csalad akarki. Ez olyan 450 000 AUD ha kezdo es cca 600-800 000 ha mar lehuzott 10-15 evet. Ezenfelul a teljes csaladja ingyenes orvosi ellatas elete vegeig plusz a katona fizetese.

Ezenfelul a bazisparancsnoknak is van hataskore es MINDIG ki is maxoljak az adhatot. Ha a csalad katonai ingatlanba lakik  (ez lehet a varos kozepen vagy barmely keruletben ) akkor addig maradnak ameddig akarnak. Altalaban a gyerekek iskolai befelyezeseig szoktak. A helyi DVA (Defence Veteran Affaire ) is azonnal kimegy es barmit kivanhatnak. Nem 6 honapig hanem a gyerekek 18 . eleteveig vagy ha a feleseg ppl raszorulo tolokocsis akarmi akkor az elete vegeig. Ez a barmit kerhhetnek ez indul onnan hogy valaki menjen el az oviba iskolaba mert nem tudok elemnni a melom miatt tol a gyerekem zongorazni kezdett kell egy koncertzongora. 

Szeles a skala es idaig senki nem panaszkodott. Illetve megis a PTSD katonak panaszkodtak hogy ok nem kaptak megfelelo pszihologiai segitseget. Volt belole botrany es most mar ez is a mult. 

Asszonynak multkor levezzettem mielott bevetesre mentunk volna hogy mit kap "ha". Azt valaszolta minek a bizonytalanra hagyatkozni inkabb csinal gombalevest. :-)

Előzmény: tuzer (193200)
tuzer Creative Commons License 5 napja 0 1 193200

Emlékszem az elsó délvidéki halottunk esetére, egy tiszthelyettes volt, asszem vmi nem tisztázott mérgezés vagy hasonló miatt hunyt el, odakint.

Az akkoi HM (kisgazda Szabó) nyilatkozta, hogy mindenben támogatják az özvegyet. Belémégett, szó szerint idézem:

AKÁR 6 HÓAPIG IS MARADHATNAK A SZOLGÁLATI LAKÁSBAN.

Előzmény: trizs77 (193197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!