Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Inda-Labs Zrt. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Inda-Labs Zrt. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A Déry úgy kezdődik, hogy: " Uram, elnézést, hogy kénytelen vagyok kiigazítani bizonyára alaposan megfontolt szavait, de sajnos vannak kivételes esetek, amikor az emberi gondolkodás...."
Hadnagy koromtól alezredesig ezt alkalmaztam többször is különböző magasságú elöljárómmal szemben, esetenként nagy nyilvánosság előtt. Utólag be kell látnom, nem volt karrierépítő, de imádtam nézni a fószer arcát, annak színe változását.
"Az emberi gondolkodás és a tények vitájában, ez utóbbiak ismert erőszakos természetüknél fogva rendre felülkerekednek. Az emberi méltóságon nem esik sérelem" Déry Tibor
Várpalotán mi, a Tüzér Kiképző Központ kaptuk meg az első Gvozgyikát egy 30 fős lövegparancsnok képzésre. Vezetési gyakorlat, lövészet, minden. Megoldhatatlan gondnak tűnt, hogy egy tiszt egyszerre csak egy rajparancsnokjelölttel képes foglalkozni. Ráadásul nem férsz oda a sofőr mellé. Ha a töltést gyakoroltatod, elfoglalod az irányzó helyet, közben a kettőnek együtt kellene gyakorolnia. Láttam M113-as alvázon elhelyezett 120mm-es aknavető képzésről filmet, ahol az izraeli kiképző csaj a búvónyíláson lesett be,hasalva kívül a páncélon hogy mit csinál a kiképzendő. A csúcs, amit Baumholderben láttam, egy páncélos alváz, torony helyett mögötte egy lépcsőzetesen felépített "lelátó", három szint, szintenként három ablak. Gondolom, így az oktató egyszerre 9 hk pk kiképzendőnek tudott feladatot szabni, feladat végrehajtását értékelni.
Parancsnokhelyettesként általában én celebráltam az esküt. Egy adott esetben a NESZOF-ség közölte velem, hogy ő az eskü előmondó. Segédszínész volt, nem volt baj a szövegmondásával. Az esküt követő fogadáson élettársa volt ott. Hármunk beszélgetéséből kiderült, hogy vannak problémák. Egy tüzérségi éleslövészeten videóra vették, hogy a Kincses-táborban, a szálláshelyen nagyon berúgott, esett-kelt, hányt, stb. Kijózanodott, kollégái nagy röhögések közt megnézették vele a videót. Megtörtént a csoda. Attól kezdve egy nyelet alkohol nem ment le a torkán. A leszerelési ünnepségre meghívtuk az élettársát. Nem győzött hálálkodni, hogy ő a seregtől egy új embert kapott vissza.
Soha! Az "előmondó" mindig az esküt tevők egyike, családját felhívják a tribünre, eskükor odaállnak mellé, az esküt követő fogadáson az előmondó és hozzátartozói díszvendégek
Amúgy 5 hét tökéletesen elegendő az általános alapkiképzésre.
Lövészettel vegyvédelemmel fizikai felkészítéssel együtt, ha legalább napi nyolc óra az üresjáratok nélküli kiképzés.
(Írom ezt, mint 120 kilóval bevonult egyszeri katona (180 centi mellett, és elhanyagolt fizikummal), aki az akkori öt hetes alapkiképzés végére teljesíteni tudott minden normát. 1986-ban. És a cikkben leírtak mindegyike szerepelt a programban, + még katonai önvédelem.)
Szentendre kitűnő minőségű tiszthelyetteseket képzett még KLKF korában. A tisztképzés bejött Pestre, a tiszthelyettes képzés nem romlott. Hende alatt kezdtek jönni az aggasztó hírek. Nem tudom, mi történt. Elfogytak a kiképzők? Az altiszti átnevezés először veszélytelen Horthy nosztalgiának tűnt. Az "Acélkocka" annak bevallása volt, hogy képtelenek vagyunk Szentendrén a fegyvernemeknek megfelelő szakkiképzésre, csinálják azt a létszámhiány, határeset, misszió, hazai és nemzetközi gyakorlatok által sújtott csapatok. Kisalegység parancsnok képzés? Az altiszt képzést rajparancsnok képzéssé degradáljuk?
Fiam gyors és gépszerelő egy pécsi , világszínvonalon fémet megmunkáló multi cégnél, van olyan csarnokuk amelyik +-1Celsius fokra temperált, nehogy a hőtágulás méretváltozásokat eredményezzen. A végszerelők túlóráznak, de a gyártóknak bőven van szabad kapacitásuk. Ha a HM keresne, itt találna szabad kapacitást világszínvonalú gépekkel, hozzá képzett szakikkal. Persze ha követelmény egy adott korrupciós ráta, akkor nem biztos, hogy a multi partner.