Keresés

Részletes keresés

kovacsgyula44 Creative Commons License 2 perce 0 0 150561
tuzer Creative Commons License 30 perce 0 0 150560

Tétel: A fejlődés a haditechnikában folyamatos kezelési egyszerűsödést jelent.

 

A rendszerek "belülröl" nagysagrendekkel komplikaltabbak lesznek ...

 

Hát kezeléstechnikai, (harctéri) karbantartási szempontból egyáltalán nem. Pl. valamikor egy (bármilyen) rakéta rendszeres - nem akármilyen  - karbantartást igényelt, ma kijön a gyárból, és vagy elrepül, vagy lejáratkor vissza a gyárba, közben hozzá sem nyúlnak.

 

mig megprobaljak a megnövekedett komplexitast "elrejteni" es a "user-interface"-en egyre atlathatobba tenni.

 

ergo quod erat demonstrandum.

 

Vagy 4-5 PzH2000 szinkronizalva egyszerre 20-25 talalatot er el egy idöben. Nyilvan nem lehetetlenn megtanulni a finomsagokat, de nem is trivialis ...

 

Miféle finomság kell ehhez? Töltőkezelő tölt (komoly feladat, esetleg más-más tölteteket),  pk. nyomja a gombot, automatika állítgatja a csövet és annyi....

 

es akkor a guided munition-rol, vagy GPS-röl, dronrol törtenö megvilagitasrol ..

 

Tudod te, hogy egy régi V-90 -es időzíthető gyújtó használatához hány embernek milyen cicós kiképzés és gyakorlás kellett? Ehhez képest a korszerű szerkezetek kezelése kifejezetten maga az orgazmus. Igaz viszont, hogy garancia idejük valamivel rövidebb, mint 30 év... mongyuk hússzal....

 

(tudom, te dragabbnak tartod az intelligens municiot

 

Nem én tartom. Drágább. Ráadásul - tüzérségnél - mindig csak periférikus marad a használatuk, nem úgy, mint a rakétánál: a., nem mindegy, hogy egy millió dolláros vackot szerelek föl 10000 dolláros vezérlővel, vagy egy 5000 dolláros vackot. b., tüzérségnél a 10000 dolláros vezérlő mindig 20-30000 dollár lesz, merthogy az induláskori 3000g az nehány nagyságrenddel nagyobb, probléma, mint ami a rakétáknál fellép.

 

A gyakorlas olyan, mint a sport. Ha hosszu idö kimarad a trening, akkor a teljesitmeny is csökken. Ha valaki nem teniszezik, focizik ... rendszeresen, nem varhatja el, hogy mindig a sajat csucsteljesitmenyet hozza ...

 

Bár ennek semmi köze a tételhez, azért megemlítem, hogy anno a rakétadandárnál éppen ezért harcoltunk a másodpercekért, hogy tudjuk tartani a szintet a jóval korszerűbb Pershingekkel.....

Nem volt automatika, csak hosszan, bonyolult feladatokra kiképzett és készségig gyakorolt személyzet.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: _Berci (150558)
miki1962 Creative Commons License 30 perce 0 0 150559

A tartalékos katona öt után újoncnak tekintendő, és újra alapkiképzéssel kell kezdeni. Ezt a "Zala" gyakorlat (Csehszlovákia 1968) egyik legfontosabb tapasztalata volt. 

Előzmény: _Berci (150541)


_Berci Creative Commons License 12 órája -1 0 150558

 

A fejlődés a haditechnikában folyamatos kezelési egyszerűsödést jelent.

 

A rendszerek "belülröl" nagysagrendekkel komplikaltabbak lesznek ... mig megprobaljak a megnövekedett komplexitast "elrejteni" es a "user-interface"-en egyre atlathatobba tenni.

 

De pl. (ha mar a PzH2000-t emlitettük), ott van olyan üzemmod, hogy egy löveg 5 lövest ad le ... es a becsapodas egyidöben törtenik. Vagy 4-5 PzH2000 szinkronizalva egyszerre 20-25 talalatot er el egy idöben. Nyilvan nem lehetetlenn megtanulni a finomsagokat, de nem is trivialis ... es akkor a guided munition-rol, vagy GPS-röl, dronrol törtenö megvilagitasrol ... emlitest se tettünk (tudom, te dragabbnak tartod az intelligens municiot, de a fejlödes ebbe az iranyba mutat ... (plane az urban hadviseles területen).

 

A gyakorlas olyan, mint a sport. Ha hosszu idö kimarad a trening, akkor a teljesitmeny is csökken. Ha valaki nem teniszezik, focizik ... rendszeresen, nem varhatja el, hogy mindig a sajat csucsteljesitmenyet hozza ...

 

Előzmény: tuzer (150555)
_Berci Creative Commons License 12 órája -1 0 150557

 

Az önkéntes tartalékosokat minden évben behívják aktív szolgálatra. Mi az akadálya, hogy minden évben az aktuálisan modern ismeretre oktassák? Szerintem semmi akadálya, és így egyenértékűvé válik a tartalékos az aktív szolgálóval.

 

Ha valoban minden evben behivjak az ipset, akkor az elegendö, mert az egy eves valtozast valoban gyorsan at lehet adni. Gond akkor van/lesz, ha 5-6 ev kimarad ... vagy mas iranyban kell fejlödnie ...

 

Előzmény: Sokat látott (150554)
Atis57 Creative Commons License 13 órája 0 1 150556

Szia!

 

 

A 2.k bekezdés; belenéz az optikába..............

 Egy fejlettebb seregben olyannal találkoztam ........bár már nagyon régen!

 Monitoron rávitted a pontot egy joystick-al és a T55 ágyúja ,géppuskája oda lótt , ha lenyomtad a Tűz gombot.

 

Persze ezen zsákmányolt gépeket egy cég átépitette ........s az önkéntesek használták. 

 

Minden héten "játszottunk 6  órát a tanteremben "is. (szimulátor ) kötelező volt.!

ill. minden  éles helyzet , meg a követendő eljárás  begyakorlása.

 

Előzmény: tuzer (150555)
tuzer Creative Commons License 14 órája 0 1 150555

Hát nemigen értek egyet veled.

 

A fejlődés a haditechnikában folyamatos kezelési egyszerűsödést jelent.

Azaz egy célmegjelölés valaha előremetszéssel, irányszög-és magassági szög méréssel, logaritmusos, számológépes, zsebszámológépes, grafikus stb. adatfeldolgozással, auditív jelentéssel járt.

 

Ma belenéz az ipse az optikába, megnyom 2-3 gombot és kész. vagy nézz meg agy harci repülő egykori analóg műszerfalát és egy bármely mait, nem beszélve a repúléstámogató rendszereiről, stb.

Előzmény: _Berci (150553)
Sokat látott Creative Commons License 14 órája 0 1 150554

Az önkéntes tartalékosokat minden évben behívják aktív szolgálatra. Mi az akadálya, hogy minden évben az aktuálisan modern ismeretre oktassák? Szerintem semmi akadálya, és így egyenértékűvé válik a tartalékos az aktív szolgálóval.

E mellett én eltudom képzelni, ha nem a nagypapa harckocsiját akarják oktatni a tartalékos unokának, hanem a legmodernebb panzert, akkor szívesebben mennének a fiatalok tartalékosnak. 

Előzmény: _Berci (150553)
_Berci Creative Commons License 15 órája -1 0 150553

 

Megprobalok egy összefoglalo valaszt összehozni. A gondolatmenet lenyege az, hogy a dolgok a 202x-es evekben olyan gyorsan valtoznak, hogy NEM tartanik ki egy embereleten (szolgalati eleten) keresztül. A T-55, T-72 idöszaka, (lassu) valtozasi sebessege nem ervenyes a jövöben.

Pl. ha egy ügyes hacker-t kikepeznek a cyber-warfare területen egy (resz)feladatra, akkor ö adott idöpontban azt tudja, amit okitottak neki. Ha viszont 3 evvel kesöbb behivjak ... hat akkorra mar minden döntöen megvaltozott ... lehet kezdeni elölröl.

 

... célszerű lenne az új technikai eszközökre való kiképzés időszakában az aktív katonákkal együtt-egy időben, megfelelő előképzettséggel rendelkező fiatal tartalékosokat is kiképezni az adott eszközre.

 

Jelenleg (talan) van ~4 MI-24 (a kisegitö szemelyzet szama ehhez igazodik). A megrendelt A225M, A245M pedig ennel egy nagysagrenddel nagyobb mennyiseg ... valamint ~50 evvel kesöbbi modellek ... Nem lehetetlen a "tömeges" kikepzes, de biztosan költsegtenyezö ... ami vagy van, vagy nincs ...

 

Vagy a geofizika, geodézia, csillagászat, meteorológia, ballisztika, stb. mind megváltozott, újszerű lett?

 

A fizika nem valtozik meg. Csak eppen a fizikan alapulo technikai eszközök tulajdonsagai. Biztos vagyok abban, hogy pl. a PzH2000 software-et allandoan fejlesztik. Ha a funkciok jelentös resze software, akkor az alaposan at is lesz alakitva nehany evenkent. Vagyis nem valoszinü, hogy egy PzH2000-en kikepzett tiszt nehany ev mulva ugyanazzal a kezelöfelülettel talalkozik. Mivel nem jatexerröl van szo, nehany evvel kesöbb valszeg a közelebe se engedik majd ... csak alapos "atkepzes" utan. A kiszolgalo feladatok (pl. löszertöltes, jarmüvezetes ...) valeszeg nem fog dinamikusan valtozni ... ott minnimalis atkepzes is elegendö.

 

 

tuzer Creative Commons License 16 órája 0 1 150552

Akiket ilyen iranyban kepeztek a "mult" eszközeire, azok manapsag mit kezdenenek az elavult tudasukkal, ha behivnak öket (az MI-24 par even belül vegleg kikerül az aktiv hasznalatbol)?

 

Még mindig olcsóbb az átképzés, mint nulláról indítani valakit. Nem beszélve az általános ismeretekről. Vagy a geofizika, geodézia, csillagászat, meteorológia, ballisztika, stb. mind megváltozott, újszerű lett?

Előzmény: _Berci (150545)
Sokat látott Creative Commons License 16 órája 0 1 150551

Mivel nem az én dolgom ezen gondolkodni, ezért csak felvetem, hogy célszerű lenne az új technikai eszközökre való kiképzés időszakában az aktív katonákkal együtt-egy időben, megfelelő előképzettséggel rendelkező fiatal tartalékosokat is kiképezni az adott eszközre. Így mindjárt létrejönne legalább a kerete, a korszerű eszközre frissen kiképzett tartalékos állománynak is. 

Előzmény: _Berci (150545)
Atis57 Creative Commons License 16 órája 0 1 150550

Szia! 

 Ez azért szöges ellentétben volt. 

 Katonaként  T-55 majd T-72   ......

 

Miután tartalékosként Abasár , Verpelét    jött szóba --igy megismertem a T-34  karbantartását is. 

 

Szerintem is fejlődés.!  5 évvel később.

Előzmény: trakeszv6 (150548)
Atis57 Creative Commons License 16 órája 0 1 150549

Szia!

 

 De merre ? 

Mert az unióből visszahajtanak , vagy  beállhatsz hozzájuk. 

 régi példa ; Wermacht , Waffen SS.-önkéntesei.

Kelet felé ?ukrajna , Oroszország  -esetleg hadifogolyként?

 

Nézd meg a II VH "migránsok " hol-hogyan jártak.?

 

Talán Afrika ?   vagy Grönland ?

Előzmény: trakeszv6 (150547)
trakeszv6 Creative Commons License 16 órája 0 0 150548

Régebben mikor a tartalékosokat behivták általában oda vonult be ahol kiképezték a technikára az adott fegyvernemre, jó esetben akik 5...10 év mulva vonultak ugyanazzal vagy hasonló technikával találkoztak és jó esetben "kitanulták2 az esetlegesen menet közben beszerzett ujabb(megjegyzem Szovjet) technikát.most fogalmam sincs mi van most a tartalékkal....

(Pl. T-55 harckocsi vagy 30 évig szolgálatban volt ,gyalogsági fegyverekről ne is beszéljünk.)

Előzmény: _Berci (150541)
trakeszv6 Creative Commons License 16 órája -1 0 150547

Én meg ha kitör a háboru elmegyek az országból családostul "migráns" leszek.

Előzmény: 1v16masina (150543)
Atis57 Creative Commons License 16 órája 0 2 150546

Szia!

 Nem fejezted be!

 

 


Ne felejtsd, ez a fórum nem a békegalambok kergetéséről szól.--Hanem a lelövésükről!

 

mint bármely más hadseregben ........

Előzmény: Sokat látott (150542)
_Berci Creative Commons License 21 órája -3 0 150545

Csak eppen most arrol van szo, hogy a mult lassan lezarul. Az uj nekirugaszkodas (uj fejezet) pedig teljesen uj, mas iranyban kepzett tartalekosokrol (is) szol. De nem csak tüzerseg letezik, hanem pl. repkedes (mondjuk peldanak MI-24 szerelgetese) is, vagy radarozas ... Akiket ilyen iranyban kepeztek a "mult" eszközeire, azok manapsag mit kezdenenek az elavult tudasukkal, ha behivnak öket (az MI-24 par even belül vegleg kikerül az aktiv hasznalatbol)?

(Arrol nem is beszelve, hogy nehany felujitott MI-24 szerelgetesehez nem kell tul sok, ilyen iranyban kepzett szerelö.)

Előzmény: Sokat látott (150544)
Sokat látott Creative Commons License 22 órája 0 1 150544

Értelmesebb, esetleg harcedzett hadseregekben időnkét utó képzik a delikvenst, persze ott nem 65 év a szolgálat felső korhatára, hanem nagyjából 40 év. Eltekintve a Honvédség szokásos szapulásától, a régi időkben a tartalékosokat azért rendszeresen behívták frissítésre. Tudom mindjárt jönnek a szokásos történetek a tartalékosok végtelen ivászatairól, és unatkozásáról. Láttam több olyan alakulatot, ahol a tartalékos tényleges kiképzést kapott. Mivel tüzér alakulatnál láttam, és hogy Kovács alezredesnek is jó napja legyen, láttam a bevonultatott tartalékos tiszteket, és közkatonákat alegységbe szervezve amint a tüzér szakmai dolgokat végezték kezdve a löveg kiszolgálásától , a kidolgozói munkán át, a tüzér harcászati foglalkozásig. Először csak a laktanyában, majd a helyőrségi gyakorlótéren, és végül amint elvonultak Várpalotára éleslövészetre. Jóapám hivatásos tisztként teljesen meg volt elégedve velük, több közülük már sorkatonaként is nála volt, sokan ott laktak a faluban. Amikor az egyik szakmámat tanultam, a mesterem sorkatona korában apám katonája volt, majd tartalékosként is hozzá vonult be, és elég sokat mesélt erről.

Előzmény: _Berci (150541)
1v16masina Creative Commons License 22 órája -1 1 150543

Pontosítsunk: ha szükség van rá, bármikor elmegyek homokzsákot tölteni.

De  már nem kívánok fegyveres konfliktusban részt venni, semmilyen ürüggyel.

Ez van.

Előzmény: _Berci (150541)
Sokat látott Creative Commons License 22 órája 0 1 150542

Sajnálatos, hogy nem vagy tisztában a jogszabályokban foglalt kötelezettségeiddel, és támadásnak véled azt, amit számodra is előírnak. Hogy jobban értsed-ha orvosi vizsgálat azt állapítja meg rólad, vagy bárki más, igénybevételre kijelölt személyről, hogy pszichésen alkalmas a jogszabályokban foglalt katonai, polgári védelmi, vagy katasztrófavédelmi feladatok elvégzésére, akkor nincs helye ezek alól való mentesítésnek.

Ne felejtsd, ez a fórum nem a békegalambok kergetéséről szól. 

 

Előzmény: 1v16masina (150540)
_Berci Creative Commons License 22 órája -3 0 150541

Szerinted egy valamikor, valamire kikepzett (sor)katona evtizedes kihagyas es hirtelen behivas utan mit tud tenni egy modern(ebb) hadseregben, ... a konyhai malac, vagy a laktanya-söprögetös funkcioin kivül (esetleg valamilyen jegyzeteles, vagy örszogalati acsorgas ... jo, soroljuk meg ide a strategiai fontossagu homokzsaktöltögetest is)?

 

(Vagyis mire lenne kepes ... ill. mire lehetne büszke ... a segedmunkara ... arra, hogy masok majd kopaszkent ugraltatjak?)

Előzmény: Sokat látott (150539)
1v16masina Creative Commons License 22 órája -1 0 150540

Tartózkodj a minősítésektől, még akkor is, ha nem tetszik  az álláspontom.

A kulturált keretek megőrzésért.

Nekem sincs ínyemre sok minden, többek között az ország ( nem )  működése, még is elviselem valahogy.

És igen , itt élek ( bár nem vagyok rá büszke).

 

A határokat meg feszegetni kell.  ( Nem a kerítésre gondolok.)

 

 

Előzmény: Sokat látott (150539)
Sokat látott Creative Commons License 23 órája 0 1 150539

Az utópisztikus olvasmányaid mellett kellene egy kicsi időt szakítanod a vonatkozó magyar jogszabályok olvasására is. Ha csak nem vagy a totál debilek közé sorolva, akkor bizony minősített időszakban elvihetnek mindenféle egyenruhás szervezetek védeni a hazát, ami megvalósulhat például homokzsák töltögetés formájában is. Persze csak akkor, ha a mi országunkban tartózkodsz, és magyar állampolgár vagy.

Előzmény: 1v16masina (150537)
1v16masina Creative Commons License 24 órája -1 1 150538
1v16masina Creative Commons License 24 órája -1 0 150537

Oda vonulsz be, ahová jónak látod.

Engem nem érint.

Előzmény: Sokat látott (150535)
Sokat látott Creative Commons License 26 órája -1 1 150536

Ez olyan, mint a kényszerbetegség, nem tudnak leállni vele. Ha kell, ha nem nyomják a mantrát. Talán ha a nyugállományú katonák nagy részétől nem vették volna el a nyugdíjat, és a jogállásukat, ha úgy megbecsülnék őket, ahogyan a komoly hadseregek megbecsülik a saját nyugállományú katonáikat, akkor talán viszont is értékelnék őket valamire, mert jelenleg nem sok hasznukat venni. Az emléknapjaikat, meg emléklapjaikat süssék meg. 

Előzmény: kovacsgyula44 (150534)
Sokat látott Creative Commons License 26 órája 0 1 150535

Tévedésben vagy. A sorkatonai szolgálatod alatt kiképzés alatt lévő katona voltál, ahol arra készítettek fel, hogy ha a helyzet úgy kívánja, a civil életből már mint kiképzett katona vonuljál be a hadsereghez a haza megvédése érdekében. Ez neked kutya kötelességed az 50. életéved betöltéséig.

Előzmény: 1v16masina (150514)
kovacsgyula44 Creative Commons License 28 órája 0 1 150534
1v16masina Creative Commons License 1 napja -2 0 150514

Én a magam részét letudtam a sorkatonai szolgálattal.

A továbbiakban nem vagyok hajlandó részt venni semmilyen csetepatéban.

Marhára nem érdekel, ki mit gondol róla.

Előzmény: ka_TARZI_s (150512)
1v16masina Creative Commons License 1 napja -1 0 150513

Nem , nem gondolom.

Így, vagy úgy, de részese lettem volna, ennyire azért tisztában vagyok a realitásokkal.

De én semmiképpen nem akarnák egy nukleáris töltetet útjára indítani. Nem fér össze a lelkiismeretemmel.

( Tudom ,megteszik mások. )

Előzmény: tuzer (150510)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!