Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Vonul a tatai páncélosdandár , kérik a lakosságot , hogy fokozott figyelemmel közelítse meg a menetoszlopot ... tudja valaki , hogy a valóságban mekkora a való létszáma annak az állítólagos dandárnak ?
Csillognak villognak az egyenruha bohócai, a megélhetési hagyományőrzők: Dr. Böröndi Gábor vezérezredes beszédét követőn átadta a Doni Hősök Emléktúra indítását engedélyező menetparancsot Jásdi Balázs katonai hagyományőrző főhadnagynak, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred főelőadójának. A túra főszervezője és koordinátora minden évben január 12-én a mindenkori vezérkar főnöktől veheti át a menetet engedélyező okmányt.
Nem egy bemutatóján résztvettem. Elkeserítő volt a vezetés teljes érdektelensége, miközben bőszen bólogattak. Az igény azonban nem ez volt.
Emlékszem, ISZI mesélte: csapetgyakorlaton a hds tü törzsben kiszámolta egy támadás teljes lőszerszükségletét konkrét ellenséges csoportosításra, 5, 2 ja volt. Vite a főnökhöz jóváhagyásra. NA SZÁMOLJA ÁT FIAM, AMÍG 4-BŐL KI NEM JÖN.
Namost a számítógépet nem lehet így instruálni, ergo szar az egész.
85-ben kerültem Pécsre. Gondoltam, hogy nem csak a lövegparancsnoknak, szakaszparancsnoknak, ütegparancsnoknak kellene előjegyzés, elkészítettem TÜCSPK-ig az okmányokat. 86-ban volt Marcalinak egy éleslövészete, a mieink döntnököltek, vitték a Pécsett bevezetett okmányokat. 87-ben nyitom ki a Honvédelmi Szemlét, Furján Attila (Marcali FEF): Felderítési adatok gyűjtése és osztályozása. Jaj de ismerősek a cikkben bemutatott okmányok! Plágiumot kellett volna kiáltanom. Nem tettem, végül is ezentúl Marcaliban és Cegléden is hasznosulhatnak kreációim. Annak külön örültem hogy néhány év múlva a digitális térkép megjelenése után Attila az egészet számítógépre vitte. Legközelebb akkor avatkoztam be segítőleg, amikor halkan beleléptünk a NATO-ba. Emlékszem a hévízi szanatóriumból küldtem géptáviratokat Fehérvárra, hogy a Targeting Method amerikai kézikönyv szerint hogy működik ez a NATO-ban. 2020-ban egy MHTT tüzér szekció ülésen láttam utoljára a produkciót, laptopok norvég rádiókkal. Attila panaszkodott, hogy az évekkel ezelőtt rendelt digitális rádiók átviteli sebessége messze nem felel meg a rendszernek.Akkor már a HM EI Zrt. finanszírozta a projektet és Attilát. Aztán jött a hír, hogy Attila nyá.-ba ment, a projekt megszűnt. Nálunk ez a természetes, 82-ben indul az ÁRPÁD automatizált tűzvezető rendszer fejlesztése, aztán 2006 körül nyomtalanul elhal. Ez a HUNTACIS 87-től vajúdott mondjuk 2022-i, oszt elhalt.
Ez a kilencvenes évek közepétől alapvetően megváltozott.
Megszűnt az RT dandár, megszűntek a rajzolók, megszűnt a géptávíró rendszer, és megszűntek a rakétaosztályok is.
Megszűnt a "miskolci" harcálláspont.
Maradt a veszprémi "Szikla" változó neveken.
A radaradatok közvetlenül a radarokról (saját fejlesztésű digitalizálás után) kerültek be a harcálláspontra, ahol szoftveres feldolgozás után közvetlenül jelentek meg az egyes körzetek képernyőin. Egységes lett a légtérellenőrzés, külön RT és vadász irányítók nélkül.
Egy nagy terembe került minden. (Az azonosító számcsoportok maradtak.)
A vezetési ponton ülők adhatnak parancsot a saját drónkezelőiknek de a harckocsizó, lövész, tüzér stb alakulatok tevékenységét nem ők irányítják. Kiegészíthetik a felderítők adatait a harcálláspontok felé.
Veszprémben nem dandár parancsnokság és harcálláspont volt hanem hadosztály, később hadtest.
A 11. Honi Légvédelmi Rakétadandár harcálláspontja volt Érd mellett. Ez a dandár felelt Budapest légvédelméért.
A miskolci ezred harcálláspontja pedig Lillafüreden volt. Mindkét egység Veszprém alá tartozott egyéb légvédelmi, vadászrepülő és rádiótechnikai csapatokkal együtt.
A 11. dandárnál már a 80-as években működött automatizált vezetési rendszer. A tervtáblát még húzták de a célmegjelölés a dandár harcálláspontról jellemzően már automatikusan történt.
A lokátorkezelő a dandár (Veszprém) HDM be küldte a céladatokat.
Onnan leküldték a körzeti rakétaosztályok vevőtermeibe géptávírón és rádión.
Amugy közvetlenbe ment, de 2 tartalék volt.
Innen jutott le az adat a harcálláspontra, Pl Miskolcon a sziklába.
Ott a tervtáblára került.
Adott esetben innen adták ki a parancsot a körzeti rakétaosztálynak, ami esetünkben Szakáld és Cserépfalu és Tardona volt. A pótrakétákat a miskolci Pingyomon rakták össze.
Ez az adat egy repülőgép esetében kb 12db számból állt.
Ugyan Anglia falai már nincsenek fából, de az admiralitás fejesei még mindig a régi fafejek...
Hülyeségeket adsz a számba, aztán elégedetten vigyorogsz, hogy cáfolod a saját hülyeségedet.
Nem a kocsmában vagyunk, hanem egy szaktopicban.
Egyszerűen Ukrajna egyik leghatékonyabb háborús parancsnoka ilyen környezetben dolgozik és ezzel a topic seniorjai 20251012 napon szembesültek életükben először.
Ilyet eddig csak sci-fi filben láttak, mentálisan fel se tudták fogni eddig, hogy ilyen létezik. Most pedig a sok évtizedes port felkavarva el se tudják képzelni, miyen is az olyan.
Gyakorlatilag egy 1917-es nyugdíjas tiszt mentalitását hozod aki 1880 óta csipkerózsikaként aludt és most szembesült azzal, hogy létezik repülőgép.
Ennyi. A véleményed értéke nulla, a világ elhaladt melletted. Az 1830-ban született vénségnek megvan a mentsége, hogy nem volt könnyen megismerhető tudás, de mi a te mentséged, hogy nem követted a világ változását?
Fölösleges érvelni. Ez a sügér azt hiszi,12 óriástévével a pk egyedül feldolgoz 150000 különböző, egymásnak ellentmondó, pontatlan és sokszor szándékosan megtévesztő adatot, miközben hk-ra vezeti a drónját.
Remélem, egy kétsávos körforgalomban boldogul képernyők nélkül is.
Remélem, nem a Skynet felébredését elősegítő robot.
Igen. De az iránya végtelenül helyes volt, évekkel haladta meg korát.
De mikor kellett a VK-nak saját tehetetlenségét és inkompetenciáját bizonyító termék?
Egy példa: mit lehet tenni akkor, amikor a 30 napos készlet összeállítása érdekében a pincéban a munkacsoport vezetője azt kérdezi (tőlem), hogy a 28. napon adott űrméret egyes lövegei hány darabot lőnek zárótűzre, és mennyit mozgó zárótűzre és tűzösszpontosításra?
Miközben fogalma nincs, hogy a 28. napra mennyi lesz a veszteség és hogy éppen támadunk vagy védünk. Ha hasra aszondom, 8-8-12, orgazmusa lett volna nekem meg jutalmam. Visszakérdezésre meg végtelenül felháborodott...
Egy UAV zászlóalj vezetési pontját látod. A K-2-t most szervezik önálló ezreddé. Feladatuk a gyalogság támogatása.
Ezek a drón alegységek csak "csipkedik" az ellenséges erőket, van szerepük a harcban de a harcot továbbra is a légierő, a tüzérség, a harckocsi és gépesített lövész csapatok, légvédelem stb vívják.
Egy gépesített lövész dandár harcálláspontján biztosan nem nézegetnek drónképeket. Oda befutnak jelentések a harctéri helyzetről és ezek alapján dönt a parancsnok.
Talán az alábbi példából megérted:
A honi légvédelmi rakétacsapatok alapvető tűzalegysége a rakéta osztály volt. Volt két saját felderítő lokátor és volt a rendszer felderítő üzemmódja. A harcállásponton ott volt ezeknek az indikátora de ezek mellett a tervtáblára jöttek adatok a dandártól, ahova pedig a saját és a felsőbb harcálláspont adatai érkeztek.
A dandár harcállásponton nem nézegették a 10. osztály P-15 lokátor indikátorát. Jól is néztek volna ki ha 30 lokátor képét kellett volna értékelni. Minden szint annyi adatot kap amennyire szüksége van.
A topik seniorjainak nagyon-nagyon komoly önvizsgálatot kellene tartaniuk, hogy tudatosodjon bennük, mennyire szakadtak el a valóságtól... A válasz: nagyon-nagyon.
Döbbenetesen elment felettük az idő.
EL SE KÉPESEK HINNI MENNYIRE ELMENT FELETTÜK AZ IDŐ.
A valóságon csak nevetgélnek, azt hiszik, hogy sci-fi...