Keresés

Részletes keresés

dr_kotasz0831 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6880

Miért? Jönnek a Marslakók? :)

Előzmény: Fefe952 (6879)
Fefe952 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6879
Akkor borzasztóan titkosak.
De legyen igazad, bár szerintem pár héten belül kiderül.
Fefe
Előzmény: dr_kotasz0831 (6878)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6878

Kedves Fefe952!

 

Először is: ellenség valóban ne jöjjön.

 

Másodsorban elképzelhetetlennek tartom, hogy nincsenek tervek sehol, semmilyen szinten sem, semmire. Ez annyira hihetetlen lenne, hogy már - már valószínűtlen. Az a másik, hogy ha meg nincs akkor meg lesz, ha kell. Hidd el, ha ott tartunk, hogy várjuk hogy a Marslakók átlépjék a határt, akkor hirtelen lesz egy pár ilyen tv. Azt gondolom Te is belátod, hogy egy haderő azért foglal el egy országot, mert az ellenfelének nem volt meg egy tv.-e a sorozáshoz, az burleszk szerű. ( Ez megérne egy humoreszket. :) ) Pedig nem vicces.

Előzmény: Fefe952 (6877)
Fefe952 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6877
Kedves Dr Kotász0831

megvan a hatékony forgatókönyv egy olyan esetre, ha jönnek a "Marslakók" és gyorsan kell sok embert sorozni.

Ki kell, hogy ábrándítsalak. NINCS!
Más sincs.

Lehet, hogy nem írtam meg (le) elég világosan észrevételemet, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás nem tesz lehetővé semmi olyet, amiről a fórumon írtok e témában. Nézd meg, hogy hány alacsonyabb szintű jogszabály jelent meg, amit az Alkotmány és a HVT meghatároz? Kormány és HM rendelet? A jobbik kezeden lévő újjaid bőven elegendőek, mégha asztalos lennél is. Békeidőszakban nincsenek a potenciális hadkötelesekre vonatkozó Mozgósítási tervek. A HVT nem engedi. Kizárólag a technikai eszközök, szolgáltatások nyilvántartása működik.

Ellenség meg ne jőjjön.
Fefe
Előzmény: dr_kotasz0831 (6876)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6876

Viszont azt se felejtsük el, hogy lehet polgári, meg fegyvertelen, megmindenféle szolgálatokat kérni, meg lehet külföldre menkülni, mikor jönnek a "Marslakók" de nem sokáig.

Véleményem szerint az állam sem hülye. Sajnos nincsen semmilyen ismeretem arról, hogy mit tenne a Magyar állam egy minősített helyzetet megelőző időszakban de tartok tőle, hogy nehéz lenne átverni még a demokráciában is azokat a hivatalokat akiknek céljuk, hogy katonákat sorozzanak. Azt értem ez alatt, hogy a közelmúltban vélhetően egy sorozást és a szolgálati időt el lehetett punnyogni egy orvosi papírral, de amikor Kecsemétnél állnak a Románok kevés orvos lesz, aki kiállna a 100 EU-ért (mert addigra a forint értékét veszti) adott hamis leletéért a katonai törvényszék elé.  Meg aztán szép dolog a polgári szolgálat, de ne felejtsük el, hogy hogy soroztak a Szerbek a délvidéken pár évvel ezelőtt. Odaállt a menetoszlop a magyarok háza elé, kiparancsolta a bentlevőket a hadrafogható (nem hadkteles) férfiakanak a fejébe nyomtak egy sisakot, és azt mondták ez a te teherautód. Joccakát. Ha az ország hadba lép a tét is magasabb, és nehezebb elrejtőzni a Hadsereg előtt. Azt se felejtsétek el, hogy ezekben az időkben a katonák megbecsültsége soha nem látott mértékben megnövekszik. Akit addig lesajnáltak, az hirtelen "Tiszt Úr" lesz csupa nagybetűvel. Stb.. Tartok tőle, és biztos vagyok benne, hogy ezt a jelen levő HT állomány jobban tudja (különösen a kieges szekció :) ) megvan a hatékony forgatókönyv egy olyan esetre, ha jönnek a "Marslakók" és gyorsan kell sok embert sorozni.

Tiger205 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6875

Teljesen egyetértek!

 

A mi elhízott, beteges, stb. országunk, ahol a fegyverekkel kapcsolatban 4 fő csoport van:

92% megveti, lenézi elkerüli ahol lehet

3% fetisizálja, imádja, mindent tud róla (elméletben)

3% nagyjából tudja mi az, de nem tudja tökéletesen használni,

2 % tudja használni.

 

utóbbi szám nem véletlenül kisebb, mint a fegyvers elők összállománya

:o(

 

Nem alkalmas erre !

 

OFF:

 

Azért kell kiképezni, szintentartani egy (tartalékos?) réteget!

Ha kicsiben indulva is, de legalább legyen valami!!!

 

Ezen dolgoz(z)unk!

 

UFF

 

ontopic:

 

A Fefe által említett időszakban a tisztikar egy része régi rendszerből jött (kvázi megbízhatatlan, de kellett még) szakmailag valamennyire képzett; másik része fissen keiemelt munkás/paraszt káder - ehhez illő végzettséggel, katonai "szakmai" tudással sés általános hozzáállással :(

tisztelet a maroknyi kivételnek!

 

üdv:

tGR

 

 

Előzmény: Hpasp (6874)
Hpasp Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6874

Ebből katonai szolgálatra alkalmas kb 60%, vagyis 720000 ember.

 

A probléma inkább ott van, hogy nem lenne mivel felszerelni őket, és ha mégis akkor inkább veszélyesek lennének magukra, mint az ellenségre.

(fegyverekezelési ismeretek)

Előzmény: Fefe952 (6871)
Stylist Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6873

"Miért nem mondjuk ki az ellenség nevét?"

 

Azért írtam Marslakókat, mert a hazai mozgósítási lehetőségekre voltam kíváncsi, és ha konkrét országot írok, akkor a válasz eltért volna a tárgytól. Pl. Szlovákia esetén azt kérdezték volna, hogy minek egy ilyen kis ország ellen milliós mozgósítás, vagy Ukrajna esetében beírták volna, hogy ekkora ország ellen úgysincs esélyünk, stb.

 

 

"Vagy a 10,1M 10%-a a cél? Azaz az a kérdés, hogy ki tudunk e hirtelen állítani 1M katonát?"

 

Igen, az eredeti felvetés onnan jött, hogy egy interjúban a finn nagykövet arra verte magát, hogy háborús veszély esetén náluk a lakosság 10%-át hadra tudják fogni. Ez ugye náluk 400 ezret jelent a 4 milliós lakosságból. A durva különbség az hozzánk képest, hogy náluk nem számolták fel az "M-zárolt" készleteket, és így a fenti létszámú tartalékos állományt fel is tudják szerelni/fegyverezni!     

 

Fefe952:

"Ebből katonai szolgálatra alkalmas kb 60%, vagyis 720000 ember. Már csak az a kérdés ebből mennyi kér azonnal polgári szolgálatot (joga van megtenni bármikor)"

 

Azért csak van annyi életösztön ebben a Nemzetben, hogy egy tényleges háborús veszély esetén félreteszi ezeket a vadliberális ostobaságokat, és rezsim intézkedéseket vezet be a Haza védelmére! Pl. a polgári szolgálat lehetősége felfüggesztve, kizárólag katonai orvosi bizottság dönthessen az egészségi alkalmasság kérdéséről, a sorozáson való megjelenés megtagadása hazaárulásnak minősüljön a pénzbüntetéses szabálysértési kategória helyett, stb.

Üdv:    

Előzmény: dr_kotasz0831 (6869)
Fefe952 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6872
Olvasható a www.hsz.hu oldalon.
Kicsi elégedettségem is van, mivel van benne egy olyan rész, amit "aljas módon felvetettem" az egyik érdekvédőnek.

Fefe

Érdekvédők a Honvédelmi Bizottság elnökénél
Szincsák Gyula - HOSZ

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke bemutatkozó látogatás keretében fogadta a Hosz elnökét és alelnökeit. Keleti György az október 3-i találkozón betekintést nyújtott az állandó bizottság munkájába. Mészáros Géza tájékoztatta a vendéglátót a Honvédszakszervezet tevékenységéről, céljairól, aktuális feladatairól, miközben hangsúlyozta a tárca és az érdekvédelmi szervezet közötti folyamatos párbeszéd fenntartásának szükségességét...

A másfél órás találkozón több, a katonákat foglalkoztató, érintő kérdés, probléma is szóba került. Így a Hjt. illetve annak folyamatban lévő módosítása. A Hosz véleménye szerint – ahogyan azt Heiling Ottó alelnök megfogalmazta - a szolgálatteljesítési idő mértékét, a váltásos munkarend, a készenléti jellegű beosztások, a készenléti és ügyeleti szolgálatok tekintetében a jogállásról szóló törvény (Hjt.) továbbra sem kezeli megnyugtató módon. A panaszjog időbeni korlátozása sem tűnik kellően indokoltnak. A külszolgálaton lévők és az itthon lévő családtagok kapcsolattartása, valamint a róluk való gondoskodás intézményes megoldása is várat még magára, amire a hadkiegészítő parancsnokságok meglévő bázisként kínálják a megoldás lehetőségét. Szincsák Gyula alelnök szerint ez utóbbi szervezetek erőforrásai, létszáma a minősített időszakra megkövetelt képesség szempontjából teljesítőképességük határán vannak. A nyugállományú katonákról történő gondoskodást leginkább a régen várt nyugdíjas-otthon, illetve otthonok létrehozásával lehetne kézzelfoghatóvá tenni. A honvédség, illetve a katonatársadalom érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató nyugállományú katonák előléptetésének korrekt lehetősége az erkölcsi elismerésnek egy régóta vitatott, de ugyanakkor óhajtott formáját teremtené meg.

Végezetül a Hosz elnöke kérte a szervezet képviselőjének alkalmankénti részvételi lehetőségét a Honvédelmi Bizottság nyilvános ülésein. Az esemény zárásaként a résztvevők kölcsönösen kifejezésre juttatták a hasonló jellegű találkozók rendszeressé tételére vonatkozó szándékukat.
Fefe952 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6871
Szia dr Kotász0831!
Csak egy-két pontosítás.
- Az átkosban valóba volt közel 250000 katonánk, pontosabban 1952-53-ban. De meg is látszott szegényeken. Fegyverük nem volt, sátorban aludtak, a tisztek kikészültek és alkoholisták lettek (örökletes).
- A hadkötelezettség a törvény szerint 18-40 év között van. Csak ekkor kötelezhető a férfinem fegyveres katonai szolgálatra. Egyébként munkakötelezettség és polgári védelmi kötlezetség terheli.
- Hogy mennyi a fegyverbe állítható férfi? Meg kell nézni a statisztikai évkönyveket a lakosság összetételéről. De hogy ne kelljen annyit keresgélni, Átlagosan - saccperkábé - egy megyében az említett korosztályból van 60000 fő. Ez Budapest és a 19 megye 1,2 millió. Ebből katonai szolgálatra alkalmas kb 60%, vagyis 720000 ember. Már csak az a kérdés ebből mennyi kér azonnal polgári szolgálatot (joga van megtenni bármikor), és mennyi ebből a fontos munkája miatti meghagyott.
Szóval ki lehetne állítani, de minek? Hiszen béke van!!
Fefe
Előzmény: dr_kotasz0831 (6869)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6869

Miért nem mondjuk ki az ellenség nevét? Ez kicsit olyan mint a Gyűrűk urában és a Harry Potterben. Sztem nyugodtan mondjuk ki, könnyebb lesz meglátjátok.

 

Nem nagyon vágom a kalkulációtokat. Szóval Mo.-n van 15-59 évesig 6,4 M ember.

Ennek a fele nő. És annak a 10%-át kéne felfegyverezni? (Nyilván nem a hadkiegnek, mert szervezeti szinten a csapatok látják el a bevonulókat.) Ez azt jelenetné, hogy nem bírunk kiállítani 320 000 fegyverest? Ez vicces lenne, annak függvényében, hogy ha jól tudom az átkosban 250 000 fős volt a sereg.

Vagy a 10,1M 10%-a a cél? Azaz az a kérdés, hogy ki tudunk e hirtelen állítani 1M katonát? A 15-59-es korosztályból? Ez azt jelentené, hogy a hadrafogható 3,2 M férfiből, maradna 2,2 otthon. Az még egy szép okfejtés lenne, hogy mi történne a gazdasággal. (Vagy pl. az euro bevezetéssel. lehet, hogy eltolnák 2046-ra. :) )

Előzmény: Stylist (6864)
Tiger205 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6868

1/

"De igyekeztem erős kézzel irányítani a szervezetet."

Milyen lett volna, ha gyenge kézzel vezet!

 

"Legyünk szikla-keményen srácok! - szólt a pudingok parancsnoka a főpuding"

idézet ismeretlen szerzőtől

 

2/

nem kell javítanod, szerintem így jobb...tudod, az egyik kedvenc viccem, hogy

 

ketten vagyunk elégedetetek a cégnél a fizetéssel, a főnököm és én.

Én az övével, ő az enyémmel...

 

 

üdv:

Tgr

Előzmény: Hamburger2 (6860)
Stylist Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6867

"Béke honol a szívekben és lelkekben a környezetemben, jóindulattól párás szemünket egymásra vetjük..."

 

:-)))

Előzmény: Fefe952 (6866)
Fefe952 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6866
Stylist,
Lehet, hogy tévedésben vagy. A kiegek senkit nem fogadnak, főleg nem tárolnak eszközöket. A kiegek egyedül - természetesen minősített időszakban, amikor a marslakók támadnak - a katonai szervezetek igénye, a katonai vezetés intézkedése alapján lesorozzák a szükséges és meghatározott létszámot, majd bevonultatják a meghatározott katonai szervezetekhez. Ennyit és nem többet. Ellátásukat már a katonai szervezetek végzik. Valamikor volt a rendszerben területvédelmi ezred, vagy zászlóalj minden megyében, akik részére tároltuk a szükséges felszerelést. Ezek mind tartalékosok voltak, a pk-i állományt kivéve. De ez megszűnt, a felszerelésekket leszedték. Itt Veszprém megyében volt még egy komplett tábori kórház is lezsírozva teljes felszereléssel, műtőtől az utolsó érfogóig. A helyét most a gaz növi be. Ugyanígy hatalmas üzemanyagtároló terület is volt, megnemtudommondani mennyi liter üzemanyaggal. Már nincs.
Ha megnézed a jelenlegi törvényi szabályozókat, olyan, hogy általános, nyilt mozgósítás nincs. Lehet, hogy rosszul értelmezem, akkor viszont tegyetek helyre, de egyetlen egy hazai jogszabályban, ami hon védelmével kapcsolatos (OGY, törvény, rendeletek stb) nem lelhető fel a biztonsági környezet olyan értékelése, hogy számítani lehetne közvetlen támadással. Ergo, nincs is szükség az általad említett több százezer ember puskával, felszereléssel való ellátására.
Béke honol a szívekben és lelkekben a környezetemben, jóindulattól párás szemünket egymásra vetjük, de figyelünk a terroristákra, az embercsempészekre stb. És teljesítjük szövetségesi kötelezettségeinket.
Fefe
Előzmény: Stylist (6864)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6865
ZUZANA néven pedig azt hiszem, 155 mm-es NATO kaliberben is elérhető, vagyis a kompatibilitás (+ modern, megbízhatóan elérhető lőszerek) is meg lenne oldva. Van ezen kívül a dél-afrikaiaknak is egy kerekes önj. rendszere, igen nagy lőtávolsággal. (Igaz, az átlagnál nehezebb a jármű is)
Előzmény: Kuruc71 (6863)
Stylist Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6864

Fefe952 wrote:

"Mennyi kell a csapatoknak? Gyakorlatilag semmi, mert béke és háborús létszáma egyforma. Lásd NBS. Vagyis minimális létszámot soroznak, illetve hívnak be. Mert nem kell több."

O.K, én értem, hogy mit írsz, csak az is érdekelt volna, hogy végszükség esetén itthon is biztosítani lehetne-e azt a teljes populációhoz képest 10%-os hadrafogható állományt, amit Finnországban. És ebből a szempontból most ne nézzük azt, hogy ki volt már katona, kit kell még kiképezni, stb. Tehát, ha támadnak a Marslakók, ( szándékosan ezt a példát használom! ) és szükség van _minden_ fegyverfogásra alkalmas állampolgárra a kiképzési szinvonaluktól függetlenül, ( akár a hölgyekre is ) akkor Ti ott a Kieg.-nél hány embert tudnátok fogadni? Mert szerintem tuti, hogy nem lenne egymillió gépkarabély, mindegyikhez lőszerjavadalmazás, egyenruha, bakancs, rohamsisak, stb. Viszont a finnek ereje pont abban van, hogy - ha jól értelmezem - ezt a 400 ezer embert ( a saját 10%-ukat ) el is tudják látni a fenti cucokkal... :-0

Üdv:     

Előzmény: Fefe952 (6854)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6863

Ha már tüzérsé !!!

 

 

Ha drága jó politikusaink, illetve szakértőink csak a kerekes technikában látják a jövőt, akkor kérdem én miért ne lehetne megoldás a Cseh "DANA" kerekes , önjáró, nagy tűzerő ( 152mm ) rendszerben lévő kaliber, ráadásul fillérekért lehet megszerezni, még árulják is őket!!!

 

 

Mi a tapasztalat velük?

Valaki hallott már felőllük, róluk valamit ??

Előzmény: artillery (6862)
artillery Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6862
Üdv!

A módszerváltoztatás után politikusaink sokat tehettek volna azért, hogy egy normális méretű, szintentartott, sőt a hazai hadiipar által bizonyos mértékig fejlesztett haderőt hozzanak létre, biztos munkalehetőséget is teremtve ezzel. Nem tették. Megakadályozhatták volna a közvagyon kontroll nélküli széthordását. Nem tették. Fejleszthették volna a magyar gazdaság egyik legfontosabb területét, a mezőgazdaságot, az export kapcsolatokat /pl.:ha évenként 5 millió tonna, külföldre eladott búzának az árát csak a seregre költik, akkor abból mennyi plussz fejlesztést lehetne kieszközölni.../. Nem tették. Még sorolhatnám. Nem teszem. Ezek után engedtessék meg /tisztelt országgyűlés ;-)/, hogy egy kis "paranoia"-jelenséget hozzak a topicban meg-megjelenő naívitás ellensúlyozására.

Más.

Hazánkban történtek -e kísérletek a vontatott tüzérség mobilizálására? Más szavakkal: megoldható -e, hogy pl.: egy D-20-at felinstallálunk egy teherautóra /amin persze vannak hidraulikus talpak/? Miként változna a löveg stabilitása, a szóráskép, a tűzvezető rendszer felépítése? Korszerű lőszerekkel, és az így kialakult, nagyfokú mozgékonysággal szerintem lehetne enyhíteni a tűztámogatás problémáin. Aknavetők a terepjárókon? Itthon nem divat?

Üdv!
Előzmény: dr_kotasz0831 (6848)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6861

Bocsánat! Az utolsó bekezdésben helyesen: Én is az lennék az övével!

 

Hamburger

Hamburger2 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 6860

Sziasztok!

 

A mai ajánlatom:

 

http://www.honvedelem.hu/hirek/hazai_hirek/parancsnokok_kerdeztek_a_minisztert

 

“Jövőre csökken az egészségügy, az államigazgatás, a honvédség és a rendvédelem GDP-arányos támogatása. Az egyik legszembetűnőbb változás a honvédelmi költségvetésben tapasztalható, itt az általános spórolás miatt súlyos belső aránytalanságok kezdenek kialakulni. A két katonai titkosszolgálat (katonai hírszerzés és az elhárítás) csaknem tízmilliárd forintból gazdálkodik a maga ezerfős területével, ami a negyede a teljes szárazföldi haderő 41 milliárd forintos költségvetésének.”

 

“Juhász Ferenc honvédelmi miniszter

 

Leszerelt az utolsó sorkatona, kialakult az önkénteshivatásos haderő jogi kerete. Sikeresnek kell tehát tekintenem az elmúlt egy évet, miközben lehetőségeink nem adtak nagy mozgásteret. NATO-partenereink elismerik a munkánkat. A magyar állampolgárok jelentős áldozatvállalása révén ezer főt állomásoztatunk külföldön. De ez a biztonság ára. A Magyar Honvédség erősen hierarchizált szervezet, ezért az első számú vezetőnek tudomásul kell vennie, állásfoglalása perdöntő lehet szakmai kérdésekben. Arra törekedtem, hogy minden kérdésben kikérjem a szakmai szervezetek véleményét. De igyekeztem erős kézzel irányítani a szervezetet.

 

(Népszava, 2005. október 1., szombat, Szép szó melléklet, 3. oldal)”

 

Szia Fefe!

 

A béke és hadilétszám csak elvileg azonos! A valóság (meglévő létszám) ennél sokkal ridegebb!

 

Az 5%-ról meg csak annyit, hogy kár ezt a számot hatalmas érdemként beállítani! Az utolsó "nagy" bérrendezés óta nagyban "amortizálódott" a fizetésünk. Mindenesetre örülök, hogy a HM úr elégedett a fizetésünkkel. Én is az övével! Annak még jobban örülök, hogy a jövő évi (tervezett) költségvetésünket is ilyen elégedetten értékeli! Tudja, egyáltalán, hogy ez mit jelent?

 

Üdv: Hamburger

Georg Wolf Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6859
Hát ugyi ez a topik a Magyar Honvédségről szól....
Előzmény: Némedi László __ (6858)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6858

most miről beszélsz, mert ez a Honvédségre is illik... :))))

 

Előzmény: Georg Wolf (6857)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6857
Szia Laci!

Ne készűlj! Régebbi tapasztalatom: Otthonra Q..a drága, idegenbe meg nem kell! :-))

Üdv: Öreg Csóka
Előzmény: Némedi László __ (6855)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6856
SZIASZTOK!

Gondolom, már számolgattok.

...Mindenesetre, ha összemérjük a fizetésünket egy közigazgatásban dolgozó ugyanolyan beosztású, ugyanolyan iskolai végzettségű és korú személyével, akkor még vezetünk. Amit nekünk tartanunk kell, az az 5 százalékos átlagos illetményemelés, amely mérték fölötte lesz a közszféra többi dolgozójáénak, a köztisztviselőket is beleértve. Ez reálértéken 8–8,5 százalékos többletet jelent. Az adójogszabályok változásaiból plusz 3–3,5 százalékos reálbér-növekedés adódik, és ez már a családi költségvetésben érezhető változást jelenthet.... (Id: J.F.)

No, ne értsetek félre, de Ti értitek ezt? (Megjegyzem, kedves nejem, Örnagyasszony sem érti. Hmmm...lehet, mert két éve mán nincs köztetek. No mindegy!)
Lehet, hogy rosszúl számolok, de amíg aktív dolgozó vótam, tudtam -ismerve adókategóriámat-, hogy ha kapok 6%-ot, abból állambácsi rögvest visszaveszi a felét adó, és Tb címén. (meg még egy kicsinyt) A többi szám (8-8.5%, plussz 3-3.5%) meg a költségvetés instabilitásából adódóan meg vagy bejön, vagy nem. Legtöbbször a módosítgatások miatt nem. (Nálatok pl: missziós jövedelem euró-é avagy dollár, undsoweiter)

...Konkrétan 5 százalékos lesz a fizetésemelés..

Néhány mondattal lejjebb:

...nekünk tartanunk kell, az az 5 százalékos átlagos illetményemelés...

Vagyis, hogy lesz ez am. 8% vagy több? Természetes: Lesz aki kap, és lesz aki nem.
Mert a matematika (számtan) valahogy mindíg racionális volt, legalább is fizetésileg!
OFF:
Azért a Bevetési Irány úgy miniszterelnököstől is jó volt.
On

Üdv: Öreg Csóka
Némedi László __ Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6855
sz*rul hangzik, tehát maradunk mi öregek, ha kell a vasököl, t*kösnek még t*kös vagyok, de már készülök Viagrával, ha esetleg...    :)   :((
Előzmény: Fefe952 (6854)
Fefe952 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6854
Kedves Stylist!

Ezek szerint itt Magyarországon egy krízishelyzetben 1 millió (!) tartalékos katonával számol a Hadkieg? Vagy ez a 10%-os mutatvány csak Skandináviában működik? Fefe952, or anybody else... :-))


A kieg nem számol semmivel. Lehet, hogy a kieggel számolnak le ( :-))) )
Félre a félreérthetővel.
Ma egy összejövetlen voltam, ami részben kapcsolódik a kérdésedhez. De. Érdemes elolvasni a hatályos honvédelmi törvényt. Figyelmesen és gondolkodva. Vesd össze az Alkotmánnyal is. A fórumon már volt róla szó.
Minősített időszakot (rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet) vezetnek be. A kieg vissazveszi a hadköteles nyilvántartást. De mennyit? Csak a 18-40 év közöttieket. Megkezdi a sorozást. Kiket és mennyit? Elsősorban aki már volt katona és amennyi a csapatoknak kell. Mennyi kell a csapatoknak? Gyakorlatilag semmi, mert béke és háborús létszáma egyforma. Lásd NBS. Vagyis minimális létszámot soroznak, illetve hívnak be. Mert nem kell több.
Vannak tartalékosok, mert kb 10 évfolyam még abban az állapotban van, hogy volt katona. De utána már elfogynak, vagyis első bevonulás a kiképzőközpontba. Ilyetén a megelőző védelmi helyzetben (ami ugye meghatározott időtartamú, lehet egy hét, egy hónap egy év, de nem sok-sok év) nem történik a hadkötelesek észnélküli kiképzése.
Vagyis a kalsszikus értelemben vett tartalékképzés megszűnt. Hadköteles (mert nincs sorköteles sem) csak annyi és oda vonul ahova köll. (Mint a vasököl)
Fefe
Előzmény: Stylist (6846)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6853
Szia Péter!
Kösz az infót. Így mán más. Rákerestem a HM honlapon a tábornok úr nevére, és lám kijött:

...Az olasz vezetés alatt lévő hadtest idén augusztusban veszi át az ISAF-műveletek irányítását, ami Nagy Tibor dandártábornok számára egyet jelent egy hosszabb afganisztáni kiküldetéssel. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy nehéz szívvel válik meg a parancsnokságtól és Székesfehérvár helyőrségtől, ahol sok tapasztalatot szerzett, s egyben – mint utalt rá – kiváló iskolája a katonai szakmának.....

Hát, megmondom öszintén, ezt a HM kommunikációja igen csak civilek számára "rejtjelezve" adta a T. Nagyérdemű tudtára! :-)

Mindenesetre öröm számomra, hogy annak tudatában vagyok, hogy mán más is szagol puskaport.

Ahogy írtad: Meglátjuk!

Üdv: Öreg Csóka
Előzmény: Hamburger2 (6845)
Tiger205 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6852

!

Ezért kell V.M.-mel jóban lenni.

Aki amúgy nem is olyan rossz fej.

Hátha érti, miről van (Lehet) szó.

DE! Ennyit a politikáról.

 

üdv:

TGR

Előzmény: Törölt nick (6851)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6850

Szia st partrick!

 

Mindennel egyetértek. De azért még hozzá fűzném, hogy nálunk rosszabb győzelmi statisztikával talán csak a kurdok rendelkeznek. :) Lenne miből tanulnia a poli. elitnek.

Előzmény: st_patrick (6849)
st_patrick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 6849

Üdv Mindenkinek!

A markáns vezetéshez és a szemléletváltáshoz: jó lenne ha nem 4 évente vagy kevesebb időközönként következne be "szemléletváltás" mert így csak kapkodjuk a fejünket... Talán épp ehhez kellene egy markáns vezetés, aki (ami) ha kell tűzzel-vassal keresztülviszi azt, hogy a honvédelemnek pártpolitikától és dilettánsok pillanatnyi ötleteitől független területnek kell lennie. Erre a reményem utoljára akkor veszett el, amikor JF 2003-ban nem állt fel a székéből amikor közölték vele, hogy "Ferikém, erre nincsen most pénz, mert...". Egy évvel korábban ugyanis még más tervekről nyilatkozott. Ismerve a magyar politikai kultúrát ez még hagyján, megszoktam (meg lehet ezt szokni?). Kialakítottak egy struktúrát amit szerintem MH helyett nyugodtan lehetne nevezni mondjuk 1. Mikes Kelemen Magyar Expedíciós Hadosztálynak. (Névadóként felmerülhetne még számos politikus vagy katona neve aki emigrációban halt meg, a transzatlanti integráció szempontjából lehetne még Kossuth) De rendben van, ha nem tudjuk megvédeni magunkat akkor védjen a NATO, és ha ehhez az kell hogy fokozott szerepet vállaljunk külföldi akciókban (már ha kellünk) akkor részemről oké azon az alapon hogy a semminél ez is jobb. DE:

1. Nézzük már meg hogy mit ért a lengyeleknek adott francia és angol garancia 1939-ben... A lengyeleket elkenték és amikor értük semmit nem tettek Romániában is megbukott a nyugatbarát kormány, nagy energiákat fordítottak a hadseregfejlesztésre viszont, amellett hogy a németek oldalára álltak. A lengyeleknél a mai napig központi kérdés az a politikában hogy mi zajlik a hadsereg házatáján. Érdekes ők tanultak belőle mert a saját bőrükön érezték hogy csak jó az a hadsereg ami megvédi őket az aktuális ellentől.

2. Tartok attól, hogy ha új honvédelmi vezetés lesz, akkor megint személetet váltunk. És itt most nem szimpátiáról vagy antipátiáról van szó hanem arról, hogy ebből egy újabb befejezetlen "haderőreform" lesz, mert 4év alatt nem lehet ezt már befejezni. nem lehet ezt így csinálni hogy fel-alá rohangálunk ész nélkül ahelyett hogy egy irányba menetelnénk... Ezzel a NATO-ban is csak magunkat járatjuk le...

Ezért először inkább a markáns vezetőt szeretném már látni, lehetőleg egy nem "doktorszabójánosi" értelemben markánsat ha lehet... A lakosság meggyőzése eztán jöhetne szerintem.

Előzmény: dr_kotasz0831 (6848)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!