Keresés

Részletes keresés

Farkas Roland Creative Commons License 2005.10.02 0 0 6840
Kérésed parancs :-)

Mint tudod, CIMIC tisztként voltam kint. A CIMIC igen fontos force protection feladat, különösen Kabulban. Lényegében nekünk kell megmutatni a haderő baráti arcát, hogy szeressenek a helyiek és elmondjanak mindenfajta információt, így hatékopnyabb legyen a művelet (terroristák, bűnözők felkutatása) illetve, hogy kedveljék meg a katonákat és ők nagyobb biztonságban végezhessék a munkát.
Pszichésen is óriási hatása van ha a járőröző katonákra mosolyognak a helyiek és integetnek nekik...

Ezt olyasmivel lehet elérni, hogy mondjuk ceruzát, füzetet osztogatsz, hidat építesz újjá (mondjuk amit éppen a mi járőrautónk vagy BTR-ünk rongál meg), de sokat jelentett az is, hogy csak beszélgettünk a lakossággal, például megköszöntük, hogy harcoltak a szovjetek ellen, mert ez Magyarországnak is hasznára vált.

Na ehhez pénz kellett, a többit gondolom érted. Nagy nullát kaptunk. Hiába javasoltam, semmi. Hiába "fenyegettem", hogy veszítjük el a lakosság bizalmát és idővel gázos lesz teljesíteni a missziót, ezek szerint a katonai vezetők nemigen hallottak még a CIMIC fontosságáról.

Miniszter úr szerint: "olvastam a százados jelentéseit utólag, ceruzaosztogatásra kért benne pénzt". Hát megállapítottam, hogy tényleg nem egy szakember.
Azért remélem a PRT-t alaposan átgondolja majd...
Előzmény: Törölt nick (6839)
artillery Creative Commons License 2005.10.02 0 0 6837
Üdv!

És mi van akkor, ha cél a tragédia?

Üdv!
Előzmény: Hamburger2 (6836)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.10.02 0 0 6836

Sziasztok!

 

Sajnos az az érzésem, hogy addig, amíg nem lesz itt valamiféle nagy tragédia, addig nem látja be sem a politikusaink, sem a tábornoki karunk többsége, hogy sokkal többet kellett volna tennie a Honvédelemért, mint amennyit megtett. Sajnos a téma nem olyan, hogy a puszta szavak elegendőek lennének a felelősség lerázásához! Akinek pozíciójából fakadóan lehetősége van a döntésekbe beleszólni, annak bele kell szólnia, hogy ne engedje rossz irányba futni a szekeret! Engem nagyon zavar, hogy az ország vezetésében is az a fajta vállalkozói mentalitás uralkodott el (bocsánat a vállalkozóktól!!!!), miszerint kockáztatás nélkül nincs nyereség. Alapvető biztosági normákat sértünk meg. Ez nem egy, a sok vállalkozásunk közül, hanem az egyetlen. Tudom, maradi felfogásom van, de én sokkal inkább a "fontolva haladók" táborához sorolom magamat ezen a téren.

 

Minket le lehet tudni annyival, hogy feleslegesen aggályoskodunk, de egyetlen egy kormány által felhasznált biztonságpolitikai elemzésben sem olvastam még komolyabb történelmi fejtegetést a térség veszélyforrásairól. A történelmet úgy kezelik, mint a múltat, amely ezáltal a fejlődés gátja. Így hát arra ítéltetünk, hogy újra és újra átéljük a múltunk hibáit!!!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: kavkaz (6835)
kavkaz Creative Commons License 2005.10.01 0 0 6835
Ha meg a nyilvánosság előtt vágják a pofájukba az igazságot, azt fogják mondani, hogy szemléletváltásra van szükség! Majd szemléletet váltanak, ami a haderőreform az eddigiekhez hasonló újabb fontos lépését jelenti.
Előzmény: kavkaz (6834)
kavkaz Creative Commons License 2005.10.01 0 0 6834
Szóval hiába nálunk minden jószándék, olyan hatéktalanok vagyunk mint a sz@r... Tök más szemléletmód kellene, ami a hatékonyságot tartja szem előtt.

És tudod mi lesz a válasz? Az, hogy itt értékekről van szó és ezért nem lehet bevezetni a hatékonyságon alapuló szemléletet. Mert az szétbassza az értékes helyi hagyományt.
Előzmény: Farkas Roland (6832)
Farkas Roland Creative Commons License 2005.10.01 0 0 6833

Ja azt elfelejtettem hozzátenni, hogy Braun tábornok úr meg azt mondta a Honvédelmi Bizottsági meghallgatáson, hogy inkább szerette volna a javaslataimat olvasni mintsem a rágalmaimat.

 

Na ő is egy újabb General Failure csak...

Farkas Roland Creative Commons License 2005.10.01 0 0 6832

Hát igen, a finnekkel nekem csak pozitív tapasztalataim vannak.

 

Gyerekek, mi 3 évvel ezelőtt elkezdtük a specializációt, és a CIMIC prioritást kapott. A finneknek 6 CIMIC csoportja volt kint Kabulban, a pénzügyi forrásokat a finn külügyön keresztük az Európqai Unió biztosította.

 

Hazaküldtem egy javaslatot, ha már szaros 2000 eurót sem tud adni a sereg, akkor a mi külügyünk is építsen ki az EU-hoz ilyen kapcsolatot, tudjátok mi lett az eredmény? Mert én nem tudom, ahogy írtam semmilyen választ nem kaptam a javaslataimra.

Ezt se felejtsük el megkérdezni majd Havril úrtól, hamár ennyire őszintén lehet kérdezni.

 

Szóval hiába nálunk minden jószándék, olyan hatéktalanok vagyunk mint a sz@r... Tök más szemléletmód kellene, ami a hatékonyságot tartja szem előtt.

Előzmény: Hamburger2 (6829)
Cifu Creative Commons License 2005.10.01 0 0 6831
Ha figyelembe vesszük a magyar politikusok és a katonai vezetők mentalitását, mintha egy másik bolygóról jött emberrel készült volna interjú - ugye itthon állandóan azt hallani, hogy a nyugati országokban is leépítik a hadsereget, hogy ott is csak a könnyű haderőnek van jövője, hogy a sorkatonaság elavult, stb...

No persze ott nem csak a politikusok, de a katonák és a civilek hozzáállása is különbözik az itthon tapasztalhatóaktól...
Előzmény: Hamburger2 (6829)
Bujazliz Creative Commons License 2005.10.01 0 0 6830
Öröm hallani, hogy vanak még olyan országok, ahol létezik igazi, hangzatosságoktól mentes hazaszeretet, ahol meg van a helye a - civil konrollal rendelkező - hadseregnek.
Hamburger2 Creative Commons License 2005.10.01 0 0 6829
Szervusztok!

 

Huhász úr mindenesetre azt nyilatkozta, hogy ő elégedett a költségvetéssel4 (:

 

Más: Finnország. Más helyzet, más mentalitás. Mindenesetre elgondolkoztató. Ők mikor is háborúztak utoljára? Milyen feszültségeik vannak a szomszédaikkal? Én elgondolkoztam az olvasottakon. Így is lehet gondolkozni. (Finnországnak nagyon jók a kapcsolatai a NATO-val. Noha nem tag, de igen méltányosan kezelik a szövetségben.

 

 

 

"Bizonytalan kilátások

 

A finn nagykövet a katonai képességek nyújtotta biztonságról

 

A terrorizmus előtérbe helyezésével napjainkra teljesen átértékelődött a biztonság fogalma. Az európai enyhülés szempontjából jelképesnek tekinthető helsinki záródokumentum aláírásának harmincadik évfordulója apropóján Pekka Kujasalo finn nagykövetet arról kérdeztük: vajon a katonai képességek korunkban milyen szerepet játszanak a nemzetközi biztonságban?

 

ZORD GÁBOR LÁSZLÓ

 

Finnország geopolitikailag meglehetősen érzékeny térségben terül el, és ennek megfelelően hatalmas tapasztalatokra tett szert biztonsági kérdésekben az elmúlt évtizedek során. Az ország katonai képességei mennyire járultak hozzá az ország biztonságához, illetve diplomáciai mozgásteréhez?

- Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat megelőzően semleges ország voltunk, felvételünket követően pedig „nem szövetséges ország" vagyunk, azaz továbbra sem vagyunk a NATO tagjai. Ez mindkét esetben azt jelenti,hogy amikor nemzeti biztonságunkról és határaink, valamint légterünk védelméről van szó, magunknak kell felelősséget vállalnunk. Mindez a sarokkövét is jelenti biztonságunk másik felének, azaz a külpolitikánknak. Nem tudnám elképzelni, hogy bármely nemzet szavatolni tudja a lakosság biztonságát, ha így vagy úgy, de nem tud gondoskodni fizikai értelemben vett biztonságukról. Ezzel együtt részt vállalunk nemzetközi krízisek rendezésében. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy viszonylag erős, tartalékokon nyugvó katonai képességeink - krízishelyzetben akár négyszázezer embert tudunk mozgósítani - hozzájárultak a stabilitáshoz a mi házunk táján, Észak-Európában is.

- Tágabb értelemben véve mit gondol, manapság egy kelet-közép-európai ország biztonságához, diplomáciai mozgásterének kialakításához mennyire kell hozzájárulnia katonai képességeinek?

- Nem is olyan régen, alig tíz éve háborúk dúltak a világnak ebben a szegletében, az egykori Jugoszláviában. Nem lehet megjósolni, hogy tíz év múlva biztonsági környezet lesz, így azt hiszem szükséges védelmi képességeket fenntartási. Egyszerűen túl sok a kérdőjel, a bizonytalanság.

- Finnország erős területvédelmi erőket tart fenn, míg térségünkben nagy lelkesedés övezi az úgynevezett missziós haderőt, azaz olyan, könnyű csapatokat, amelyeket könnyen lehet telepíteni nemzetközi béketeremtő és fenntartó műveletekre. Milyen hatással lehet a regionális stabilitásra, ha az utóbbiakat az előbbiek rovására fejlesztik?

- Nálunk a lakosság nagy többségének ma is az a véleménye, hogy fenn kell tartanunk azokat a képességeket, amelyekkel. meg tudjuk védeni az országot. A sorkötelesség népszerű, és szinte kivétel nélkül élvezi a politikai erők támogatását is. A nemzetközi műveletekben részt vevő erőink természetesen jóval kevesebben vannak, törvény szabályozza, hogy legfeljebb kétezer fő vehet részt külföldi akciókban. Katonailag ez a két dolog együttesen járul hozzá biztonságunkhoz, és prioritást élvez a megfelelő egyensúly fenntartása a két profil között.

 

(Magyar Nemzet, 2005. szeptember 30., péntek, 8. oldal)"

 

 

www.honvedelem.hu-ról.

 

Hamburger

Bujazliz Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6828
Adalék a témához.
Taszárd bezárt.
http://hvg.hu/itthon/20050930taszar_bezaras.aspx?s=hk
Georg Wolf Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6827
Helló Doki!

...Ugyanilyen arányban és mértékben - tehát 0,08 százalékkal, vagyis 4,4 milliárd forinttal - csökkennek a védelmi kiadások is....

Tán ezért!!(?)

Üdv: Öreg Csóka

Előzmény: dr_kotasz0831 (6825)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6826
Tényleg az "Igláink" szavatossága mikor jár le ???
Előzmény: dr_kotasz0831 (6825)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6825

Herr Wolf!

 

És mit mond a miniszteri biztos, miért nem szándékoznak ilyeneket venni? :) "Van már neki? Azt mondja van már neki kelyhe..!" :) Mondjuk a Mistral rendszernek van vállról indítható verziója. Rosszul tudnám? Mintha lőttek is volna vele mostanság.

 

 

Előzmény: Georg Wolf (6824)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6824
Sziasztok!

... Gömbös János, a honvédelmi tárca miniszteri biztosa közölte: a Sztrelák helyett Magyarország nem szándékozik korszerűbb amerikai vagy nyugat-európai gyártmányú vállról indítható rakétákat venni....
ÓRIÁSI hiba!!
Nem csoda, ha állandóan csökkentik a költségvetés erre jutó részét.
Üdv: Öreg Csóka
krivics Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6823

Hi!

 

Az első részéhez;

A magyar alakulatoknál (is) öntöztek eleget. A technika sajátossága miatt :) ami a tulfolyón kifolyt, azt a katona felfogta egy vödörben, majd az erdőben elásta. A "K" üzemanyagos telephelyen nem ásott, a "szikkasztóba" öntötte.

A  salétromsav oxidálóanyagot épp úgy, mint a hidrazint. (indító-hajtóanyag)

Amikor pár éve az egyik ilyen telephelyen volt dolgom, figyelmeztettek hogy bizonyos helyeken még most is csak védőruhában ássunk. (Eszemben sem volt, nem volt cél hogy valamit találjunk. Magyar alakulat nem szennyezte a környezetet;)

Előzmény: Blue_Sky_007 (6819)
Tiger205 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6822

"Ugyancsak nagymértékben, a GDP 1,86 százalékáról 1,71 százalékra, összegszerűen 7,93 milliárd forinttal csökken a lakásügyek, települési és közösségi tevékenységre és szolgáltatásokra fordított pénz mennyisége (igaz, a pénzügyminisztérium szerint "növekszik és igazságossá válik" az otthonteremtési támogatás). A rendvédelmi és közbiztonsági kiadások 0,98 százalékra 0,9 százalékra mérséklődnek, ami 4,4 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. Ugyanilyen arányban és mértékben - tehát 0,08 százalékkal, vagyis 4,4 milliárd forinttal - csökkennek a védelmi kiadások is. A vasúti közlekedésügyekre és szolgáltatásokra 5,8 milliárd forinttal jut kevesebb, mint idén."

 

A nyertesek: felsőoktatás, agrárium, közút, nyugdíjasok

A büdzsé kedvezményezettjeinek köre is igen széles. A nagy nyertesek között - hiába, választási év lesz - első helyen a nyugdíjasok említhetők. A nyugellátások értéke a GDP 8,97 százalékáról 9,01 százalékra nő, vagyis 139,37 milliárd forinttal több jut nyugdíjakra 2006-ban, mint idén. A jóléti szolgáltatásokra fordított összes pénz - feltehetően szintén a választások jegyében - 15,36 százalékról 15,84 százalékra, vagyis 334,4 milliárd forinttal emelkedik.

Elégedettek lehetnek a gazdák is: az agrár- és vidékfejlesztés dotációja 400 milliárd forintra nő az idei 329 milliárd forintról. Közúti közlekedéssel kapcsolatos feladatokra a GDP 2,05 százaléka jut az idei 1,41 százalék helyett, ami 169,37 milliárdos növekedést jelent.

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint 67 százalékkal, 449 milliárd forintra emelkedik az uniós fejlesztési források összege. Ebből a hazai társfinanszírozáshoz az idei 91 milliárd után jövőre 140 milliárdot biztosítanak a büdzséből, ami 53,8 százalékos emelkedést jelent. A felsőoktatásra tíz százalékkal több pénzt, az idei 181,2 milliárd után 198,6 milliárdot szán az állam."

 

Forrás: index, gazdaság

 

TGR

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6821
Vettem, csak arra akartam példaként szolgálni, hogy nem egyszerű a megsemmisités. Persze ez ezközönként változó, csak aki nem ért hozzá, azt hiheti, hogy olyan mint a szeletív hulladék gyűjtés. :-))
Előzmény: Cifu (6820)
Cifu Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6820
Itt a vállról indítható légvédelmi rakétákról volt szó, nem a Volhovokról...
Előzmény: Blue_Sky_007 (6804)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6819

Csak pontosítok, nehogy félreérthető legyen.

Nem mi öntöztük ki az agyagokat a földre, hanem a technika sajátosságaiból kifolyólag, bármennyire is vigyáztunk, néha kifolyt.

Ilyenkor a szabály az volt, hogy benzinnel leönteni, majd a földet hordóba tenni, már amennyire sikerült ez.

 

Csak érdekességként, amikor Ivánék hazamentek (kizavartuk őket), a technika alkatrész ellátottsága drasztikusan megcsappant.

Az orosz védőeszközök képesek voltak akár egy évig bírni a kiképzést (értsd ellenáltak a rakétahajtóanyagnak), eztán már nem kaptunk ilyet.

A magyar védőeszközök semmire nem voltak jók.

A kesztyűket például én vettem személyesen egy munkavédelmi boltban eztán, de csak egy alkalommal voltak használhatók. Az orosz kesztyű kb két hónapig.

 

Volt olyan alkatrész, aminek majd egy évig húzták a szállítását az ivánék (ezidő alatt az osztály harckészsége csak korlátozott volt.

Arról nem beszélek, hogy a rendszerváltás után a KGST összeomlása után a krumpli-paradicsom-szabolcsi alma elszámolásról áttértünk a dollár elszámolásra.

Előzmény: Blue_Sky_007 (6806)
Farkas Roland Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6818

Ej, hát mi a fenét csinálsz te reggel 4 órakor? Csak nem Te is kisgyermekes apa vagy?

:-)))))))))))

 

Ja azért kíváncsi lennék a Ti kérdéseitekre is (ha fel meritek tenni) 

 

:-)))))))

Előzmény: Hamburger2 (6816)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6817
Bocsi. Az utolsó mondat helyesen: Én ezért szoktam keveset ígérni. :))
Előzmény: Hamburger2 (6816)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6816

Szervusz Roland!

 

Tudatosan nem tettem kiemeléseket a két cikkből, pedig lett volna hozzá kedvem. El kell olvasni az írásokat és össze kell vetni a valósággal. A szavak szépek, de semmit sem érnek, ha a valóság nem igazolja őket.

 

Ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy a szavak alapján végre belátják, hogy a bizalom - a felső vezetés irányába - nagyon megcsappant. Most próbálnak tenni ellene. Kicsit talán megkésve. Hát majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle! Megemlítik a katonák felszerelését és a lakásokat, stb., ami pozitív. De emlegetni nem elég! Az ígéreteket tetteknek kell követnie, különben még inkább csökken a bizalom és a parancsnok legfontosabb ismérve - a szavahihetősége - még inkább veszélybe kerül. Az egészséges belső kommunikáció - amely csak egy része a belső vezetésnek - nem téveszthető össze üres propagandával. Minden szónak súlya van!

 

A cikkekben elhangzottak nagyon komoly tartalommal bírnak, amelyek bizony "behajthatók" azon, aki mondta őket. Én ezért nem keveset ígérni! :))

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Farkas Roland (6815)
Farkas Roland Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6815

Az Általad belinkelt cikkből két mondat a VKF szájából:

 

"Tabu nélkül kell felfelé haladni. Kérdezni kell, és mi válaszolunk."

 

Most ez komcsi? Olyat is lehet majd kérdezni, hogy kinek a kicsodája az aki főiskola után NATO beosztásban kezd? Vagy, hogy hat éve vagyunk NATO tagok, de van akinek már két jól fizető brüsszeli állása is volt egymás után?

 

Kérdezzünk hát :-) Csak bátran hölgyeim és uraim, fortélyos félelem igazgat...

Előzmény: Hamburger2 (6813)
Tiger205 Creative Commons License 2005.09.30 0 0 6814

Hali!

 

Jelentem, megnéztem!

S lám, mi harcol legjobban az antiszemitizmus ellen?

nekem pl. a tisztelgő izraeli lány tetszett....de nagyon!

az alatta levő sem semmi!

Persze ugye tudnék olyat mondani, aki szintén lenne alatta, de az már másik topic!

:o)

 

üdv:

TGR

Előzmény: Georg Wolf (6716)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.09.29 0 0 6813
Hpasp Creative Commons License 2005.09.29 0 0 6812

Rothadófélben...

... a felirat "Savaria" ha mond valakinek valamit...

 

Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.29 0 0 6811
Az említett szállítás Mezőfalváról Felcsútra történt. Onnan vonaton vitték ki az országból.
Előzmény: Blue_Sky_007 (6806)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.09.29 0 0 6810

Köztudomású, hogy a rendőrség jelenleg meglehetősen mostohán van eleresztve védőeszközökkel.

Képzeljétek el, hogy Székesfehérváron, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon egyszer csak megjelent a kérés, hogy ennek az emlegetett veszélyes anyagnak biztosítani kellene a szállítását. Egyik górétól kérdés hozzám: Milyen védőeszközzel rendelkezünk mi ez ellen. Mondom, semmilyennel. Kérdés: akkor mit lehet csinálni. Mondom, ha már muszály, akkor nagyon messziről biztosítani.  Kérdés: miért, mi van ebben. Nagyjából elmondtam, bár lett volna jobb válasz is, mert ott a munkahelyemen akkor volt két olyan kolléga, akik valamikor a Börgöndi Technikai Osztálynál dolgoztak. Ráadásul az egyik kívülről fújta a hajtóanyagok összetételét, csak az arányokra nem emlékezett.

Végül csak elmondtam, hogy mire képes a két anyag, mire mindenki teljesen kétségbe volt esve.

Azt végül nem tudom, mi lett a dolog vége, de nem nagy lelkesedéssel indultak neki a feladatnak.

Előzmény: Gyöki II (6805)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.09.29 0 0 6809

Nálunk ilyen nincs? Náluk megtérítik azokat a költségeket, amit a katona saját védelmére költ. (mondjuk itt a probléma éppen, hogy nem de általában igen !!!)

 

 

Updated: 11:29 AM EDT
Troops Wait for Body Armor Reimbursements
By LOLITA C. BALDOR, AP

WASHINGTON (Sept. 29) - Nearly a year after Congress demanded action, the Pentagon has still failed to figure out a way to reimburse soldiers for body armor and equipment they purchased to better protect themselves while serving in Iraq.



Soldiers in Iraq (Getty Images) ''It just became an accepted part of the culture. If you were National Guard or Reserve... you were going to spend a lot of money out of your pocket.''

-- Paul Rieckhoff, Iraq veteran and executive director of Operation Truth, an advocacy group for Iraq veterans

4/4

Source: AP

--------------------------------------------------------------------------------
Talk About It: Post Thoughts


Soldiers and their parents are still spending hundreds and sometimes thousands of dollars for armor they say the military won't provide. One U.S. senator said Wednesday he will try again to force the Pentagon to obey the reimbursement law it opposed from the outset and has so far not implemented.

Sen. Christopher Dodd, D-Conn., said he will offer amendments to the defense appropriations bill working its way through Congress, to take the funding issue out of the hands of Defense Secretary Donald H. Rumsfeld and give control to military unit commanders in the field.

"Rumsfeld is violating the law," Dodd said in an interview with The Associated Press. "It's been sitting on the books for over a year. They were opposed to it. It was insulting to them. I'm sorry that's how they felt."

Pentagon spokeswoman Air Force Lt. Col. Ellen Krenke said the department "is in the final stages of putting a reimbursement program together, and it is expected to be operating soon." But defense officials would not discuss the reason for the delay.

Krenke said the Pentagon's first priority is to ensure that soldiers "have all they need to fight and win this nation's wars."

Others don't see it that way.

"Your expectation is that when you are sent to war, that our government does everything they can do to protect the lives of our people, and anything less than that is not good enough," said a former Marine who spent nearly $1,000 two weeks ago to buy lower-body armor for his son, a Marine serving in Fallujah.



Getty Images

Soldiers have reported buying Humvee armor, positioning devices, protective gear, medical supplies and more.


The father asked that he be identified only by his first name - Gordon - because he is afraid of retribution against his son.

"I wouldn't have cared if it cost us $10,000 to protect our son, I would do it," said Gordon. "But I think the U.S. has an obligation to make sure they have this equipment and to reimburse for it. I just don't support Donald Rumsfeld's idea of going to war with what you have, not what you want. You go to war prepared, and you don't go to war until you are prepared."

Under the law passed by Congress last October, the Defense Department had until Feb. 25 to develop regulations for the reimbursement, which is limited to $1,100 per item. Pentagon officials opposed the reimbursement idea, calling it "an unmanageable precedent that will saddle the DOD with an open-ended financial burden."

In a letter to Dodd in late April, David Chu, undersecretary of defense for personnel, said his office was developing regulations to implement the reimbursement, and would be done in about 60 days.


In a letter to Dodd in late April, David Chu, undersecretary of defense for personnel, said his office was developing regulations to implement the reimbursement, and would be done in about 60 days.

Soldiers and their families have reported buying everything from higher-quality protective gear to armor for their Humvees, medical supplies and even global positioning devices.

"The bottom line is that Donald Rumsfeld and the Defense Department are failing soldiers again," said Paul Rieckhoff, executive director of Operation Truth, an advocacy group for Iraq veterans.

"It just became an accepted part of the culture. If you were National Guard or Reserve, or NCOs, noncommissioned officers, you were going to spend a lot of money out of your pocket," said Rieckhoff, who was a platoon leader with the 3rd Infantry Division and served in Iraq from the invasion in March 2003 to spring 2004. "These are bureaucratic failures, but when they make mistakes like this, guys die. There has been progress made, but we're still seeing serious shortages."

Dodd said he is worried the Pentagon will reject most requests for reimbursement. Turning the decision over to the troop commanders will prevent that, he said, because the commanders know what their soldiers need and will make better decisions about what to reimburse.

Dodd also said he wants to eliminate the deadline included in the original law, which allowed soldiers to seek reimbursement for items bought between September 2001 and July 2004. Now, he said, he wants it to be open-ended.

"I'm tired of this, obviously they're not getting the job done," said Dodd. "If you have to go out and buy equipment to protect yourself, you're going to get reimbursed."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!