Keresés

Részletes keresés

Georg Wolf Creative Commons License 2005.05.21 0 0 4417
... az ember a legfontosabb a hadsereg számára, lett légyen hivatásos állományú vagy munkavállaló;...

Szervusz Péter!

Hát, mit ne mondjak: Civilként azt látom, hogy ami a MH-ben történik, az az, amire azt szoktam mondani: Az ellenségemnek sem kívánnám!

....ez akkor is igaz, ha a mindennapok során nem mindig tűnik így....

Hát ez az ami nem igaz! Mondhatnám: A MINISZTER ÚR HAZUDIK!!!

Vélemény? (Ti, Hivatásosok elsősorban, hogy érzitek. A vaskosabb véleményeket akár priviben is!)

Üdv: Öreg Csóka

Előzmény: Hamburger2 (4414)
blue-dragonfly Creative Commons License 2005.05.21 0 0 4416
Jol beszelsz Nagy Feher Testverem!

Uff
Előzmény: belic (4415)
belic Creative Commons License 2005.05.21 0 0 4415
Hello!

Nem kell sirni több pénz után.Egy kormány sem meri megtenni, hogy a sereget megdobja egy valag pénzzel.De nem is kell.

A NATO-hoz torteno csatlakozaskor alairtunk egy szerzodest. Azt nem kellett volna megszegni. Azzal egyetertek, hogy a szerzodesben vallalt minimumnal nem kell tobbet forditani a honvedsegre, de nem is ez a kerdes!

Veszély-bárki állít bármit-nem fenyeget

Szerintem honapokkal (es nem evekkel, evtizedekkel!!!) ezelott volt egy teszt, hogy egy magyar ellenes jugoszlav polgarhaborunak milyen lenne a viszhangja. A teszt eredmenyet mindenki ismeri: nem inditotta el a szerb vezetes a polgarhaborut. De nem latok ra semmi biztositekot, hogy ha 1-2 ev mulva megismetlik a tesztet, akkor ugyanaz lesz az eredemeny. Termeszetesen a teszten nem a honvedseg, hanem a kulugy felelt meg, de a tobblabonallas egy igen pozitiv dolog, vagyis jo lenne egy olyan hadsereg, ami ugyan nem tudja legyozni a szerb hadsereget (ilyenre tenyleg nincs penz), de olyan eros, hogy jelentos veszetesegeket tud okozni. Persze ami kritikus fontossagu, az a NATO tagsag fenntartasa, ami garantalja, hogy a szerbek meg se probaljanak magyar teruletet tamadni. A NATO rovid tavu feladata a bekefentartas, ami igy elkerulhetetlen feladat az orszag szamara (velemenyem szerint ezt most is megfeleloen vegezzuk.

Mas jellegu, es hossabb tavon jelentkezo fenyegetes Kina, ami nem kozvetlenul az orszagot, hanem a szovettseget fenyegetheti a kozeljovoben. Azonban egy szovettsegi tagsaggal nem csak jogok, de kotelezettsegek is jarnak, egy szovettsegi komoly (nem bekefentarto) hadmuveletben is "illene" az orszag gazdasagi es katonai erelyenek megfelelo (a NATO egeszenek 0.5 %-at kitevo) erovel reszt venni. Marpedig ott egyertelmuen nehez erokre (legvedelem, legiero, harckocsik - olyan ero, ami Tajvan partjaitol tobb kilometerre is hatasos) lesz szukseg.

Mondja már meg valaki, egy hadsereg hogyan harcol a terrorizmus ellen? Gyakorlati példákat kérnék.

Terrorista kikepzotaborok rombolasaval. Terroristaval teli helyek (pl. Kabul) "ellenorzesevel", a terroristak kikepzesenek es szabad mozgasanak jelentos akadallyozasaval (EAP-ok letesitese, jarorozes). Peldamutato magatartassal (pl. iskolak epitese), ami a terroristak tarsadalmi bazisat/utanpotlasat csokkenti.

Bel
Előzmény: jotzo (4411)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.05.21 0 0 4414

Üdv Jotzo!

 

A SFV utáni anyagot sajnos nem találom (Pedig hajdan ki is nyomtattam), de egy kapcsolódó cikket igen:

http://www.honvedelem.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/a_jovo_hadseregerol

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Hamburger2 (4413)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.05.21 0 0 4413

Szervusz Jotzo!

 

Erre inkább magánban válaszolnék. Mail ment!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: jotzo (4411)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4412
Keresnének egy másik embert-eddig mindig volt, aki vállalta - talán jó szándékkal, de vállalta. (Mint az Egy Gyűrű, olyan ez. Vagy egy anti-Mefisztó: Jóra tör, és rosszat tesz.) Ez egy ilyen ország. Ha a TELJES tábornoki kar kiállna, egységesen, talán - de magyarok vagyunk!
Előzmény: jotzo (4411)
jotzo Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4411

Ezért kellene egy olyan vezető (VKF). aki még a kinevezése előtt megmondja mit akar, kivel , mennyiért. És a politikusok utána döntsenek, kell-e nekik ez az ember. Egy parlamenti ciklus alatt sok mindent meg lehet oldani, csak álljon már valaki a sarkára.Mintha a védelmi felülvizsgálat pont az utat lett volna hivatott megmutatni.

Tudja valaki ,mi is volt benne?

 

Tudomásul kéne venni, hogy az ország anyagilag szarban van.Nem kell sirni több pénz után.Egy kormány sem meri megtenni, hogy a sereget megdobja egy valag pénzzel.De nem is kell. Veszély-bárki állít bármit-nem fenyeget, a terrorizmus elleni harccal meg már tele van a ....Mondja már meg valaki, egy hadsereg hogyan harcol a terrorizmus ellen? Gyakorlati példákat kérnék.

 

Előzmény: Hamburger2 (4410)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4410

Üvd Jotzo!

 

Pedig semmiféle biztosíték sincs arra, hogy akár egy fórumozó is másképp csinálná, mint a mostaniak! A hatalom megrészegítő érzésének kevesen tudnak ellenállni és akkor is kisebbségben vannak! Olvastad Tiger idézetét a VKF-ek kontra politikusok témában? Ez persze nem mentesít minket a felelősség alól, de jól tükrözi a valós helyzet bonyolultságát.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: jotzo (4407)
Georg Wolf Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4409
Barátim!

Ha tud valaki egy szolnoki Bercsényist, az dobjon meg egy emillel, hogy tudnám elérni Őket. Kifelyezetten egy ottani e-mail címnek tudnák örülni. Kérem, ha van privire.

Köszelőre! Öreg Csóka
Georg Wolf Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4408
Szia Mindenkinek!

Pedig ez, egy jó összefoglalója az elmúlt másfél évtizednek. Talán csak az hiányzik belőle, szvsz, hogy voltak akik ehhez még aszisztáltak is belülről. (Nem csak a civil csókosok!)
Pedig hát tudjuk mindannyian: A POLITIKA ARRÓL SZÓL, HOGY AKI HATALMON VAN, AZ VESZ ELŐSZÖR A HUSOSFAZÉKBÓL! És a Honvédelem a legolcsobban előteremtett húsosfazék, mert abba nem azok vették meg a húst, akik kivesznek belőle. Abba a hús úgy kerűlt, hogy máshonnan elvették.
Mivel ez a terület kifelyezetten politikai, és nem szakmai irányítással bír, hát a sok hozzánemértő munkájának eredménye a mai helyzet! Ugyanez vonatkozik a rendörségre is, bár ott a kép még rosszabb, mert az önkormányzatok is szívnak a rendőrséggel karöltve. Mondanom sem kell, itt sem szakmai, hanem politikai az irányítás. Még jó, hogy a pénzügyeket legalább szakember irányítja, bár ott is nagy a "fluktuáció"! Volna néhány dolog, amit akár hatalmon, akár ellenzékben lévők többpárti egyezséggel már rég egyértelművé kellet volna tegyenek, de hát akkor egyszerűbb lévén a dolog nem lehetne politikai csaták szintere, márpedig kisországunk a parlamentális demokráciát éli. No, ilyen sok okostojás miatt tartunk ott ahol.
Nem fog ez sajna akkor sem változni, ha netán jövőre hatalomváltás esetén a Simicskó lenne Juhász helyett. (Mert ahogy hallom, a FIDESZ már leosztotta a miniszteri, és államtitkári posztokat. Igaz időben kell felkészülni.)

Üdv Mindannyiotoknak: Öreg Csóka

Előzmény: jotzo (4405)
jotzo Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4407

A katonák kevesek a változáshoz? Nem hinném, hogy az itteni fórumozók csak végrehajtók, alacsony rendfokozatuak lennének. Úgy tűnik, mintha minisztériumba kerülve mindenki elveszti a józan eszét is? (sajnos lehet) Mindenesetre változást az fog igazán hozni, ha a mostani 35 évesek lesznek döntéshozói pozicióban. Csak sajnos akkor még mindig ott lesz a politika. Ott is fiatalítani kéne (legalább agyban)

 

Ami nekem leginkább hiányzik, egy olyan vezetés, aki kiállna és egyenesen megmondaná: jövőre ezt tervezzük, öt év múlva ezt, tiz év mulva ezt.És megindokolná SZAKMAILAG. Engem nem az bánt, hogy megszünt az alakulatom, hanem hogy fél évvel előtte még tagadták.

Előzmény: Hamburger2 (4406)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4406

Szervusz Jotzo!

 

Teljesen igazad van. A cikk gyengéje az írójának a múltja, de nem a tartalma! Erről a témáról nem egy volt katonának kéne írnia. Az aktívnak még kevésbé! De ha civil írná is, az is falrahányt borsó lenne. Ami érdekes, hogy mindez, csakúgy mint már több hasonlóan kritikus cikk is, a Népszabadságban jelent meg! Persze úgyanúgy nem lesz ennek sem hatása. A civileket még mindig nem érdekli a téma, pedig a katonák önmagukban kevesek a pozitív változáshoz!

 

Üdv: Hamburger 

Előzmény: jotzo (4405)
jotzo Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4405

Sőt, stencilgép a pincében, és postagalambok.....Kissé életszerütlen. Meg szerintem a régi iraki seregben is képeztek orvlövészeket is, nem ez az oldal találta fel, hogy pl. tiszteket kell először lelőni (már ha lehet látni a rendfokozatot az amerikai gyakorlón-nehéz lehet).Amúgy meg a robbantás még mindig hatékonyabb.Egy lövész nem tud 1-2 embernél többet lelőni, mielőtt levadásznák. Van erről egy video valahol, a beszorult amerikaiak egy vadászgépet/bombázót hivnak segitsegul, amelyik hajszálpontosan felrobbantja az orvlövészt.

 Egyébként van arról statisztika, hány tiszt, tts, stb. halt meg?

Nyugdíjasgyár cikk:eddig melyik "hadsereget leleplező "cikknek volt valamilyen visszhangja? Ez is megy a többi közé:nyugdíjas katona panaszkodik, pedig mióta nyugdíjas, már nem is ért hozzá:)

Előzmény: Sgt. Elias (4400)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4404
"A nyugdíjasgyár   

 

Egy kisebb jubileumot ünneplünk az idén: tíz évvel ezelőtt egy országgyűlési határozat nyomán elkezdődött a haderőreform, a finanszírozható hadsereg kialakítása, a stratégiai felülvizsgálat. Eljátszom a gondolattal: mi lenne, ha a politikai vezérkar katonai parádéval akarná megünnepelni az évfordulót? Félek, hogy nem tudna kiállítani egy díszelgő egységet.

Tanulságos és már-már szórakoztató foglalatosság nyomon követni a politikai elit különböző táboraihoz tartozók polémiáját a haza védelméről, ezen belül a seregben uralkodó állapotokról. Ezek a "katonapolitikusok" akkor a legokosabbak, amikor ellenzékben vannak. Ilyenkor kristálytisztán látják a másik oldal által elkövetett hibákat. Sejtetni engedik, hogy tudják a megoldást is, de nem mondják. Amint azonban hatalomra kerülnek, megszűnik az éleslátásuk. Belépnek a minden mást háttérbe szorító (párt)szempontok. Megkezdődik a pozíciók osztogatása, a pártbéli és más "csókosok" helyzetbe hozása. A szakmai kérdéseket pótcselekvések helyettesítik. Kitalálják a körkörös védelmet, hirtelen felújíttatnak, majd ugyanazzal a lendülettel bezáratnak laktanyákat, technikai eszközöket javíttatnak fel, majd vonnak ki a rendszerből. Eszeveszett létszámcsökkentésbe kezdenek a "fűnyíró elvet" alkalmazva. Kijelentik, hogy nincs pénz új repülőeszközökre, majd váratlanul szerződnek a svédekkel. Rájönnek, hogy nagyon fogy a sereg, erre bedobják a nemzetőrség fogalmát. Semmire sincs pénz, mégis milliárdokat vesznek el a nemzetközi terrorizmus elleni harc jelszavával. Tevékenységük szinte egyetlen lózung - haderőreform - folytonos ismételgetésében merül ki.

A főkatonák lesik a politikusok szavait. A vezérkar futószalagon ontja az újabb és újabb állománytáblákat, a sereg pedig "nyugdíjasgyárrá" alakul. A csapatok elfogynak, egyedül a Budapest helyőrség áll szilárdan a lábán. Jön az "újabb" felismerés, hogy sok a tiszt, de nem teszik hozzá, hogy csak Budapesten. Ha szakmailag nem is, anyagilag mindenképpen csábító a honvédelmi tárca, hiszen százmilliárdokat lehet kihasítani a költségvetésből. Zsíros pozíciókba, államtitkári, helyettes államtitkári, kabinetfőnöki, csoportfőnöki stb. beosztásokba lehet ültetni hűséges pártkatonákat. Jól jellemzi az állapotokat, hogy eddig még egyetlen kurzusban sem merült fel annak a lehetősége, hogy a mindenkori vezérkari főnök legyen a közigazgatási államtitkár. Hogyisne! Csökkenne az osztogatható posztok száma. A sereg meg fő és fuldoklik a saját levében.

Kis hazánkban elég sok a hivatásos katonapolitikai szakértő, védelmi és stratégiai kutató. Talán itt lenne már az ideje, hogy valaki közülük tudományos alapossággal - a konkrét tények alapján - megvonja az úgynevezett haderőreform mérlegét. Az egyik serpenyőbe téve a haderőreformot, a másikba meg a megszüntetett fegyvernemeket, a földre kényszerített légierőt, a fiatal és jól képzett, de a hadsereg számára örökre elveszett szakembereket. Nézzük meg, merre billen a mérleg nyelve.

 Egri Károly ny. á. mérnök ezredes, Kecskemét" 

Mephisto75 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4403
Mephisto75 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4402

udvozletem!

ime az amerikai hadsereg rangok szerinti tablazata.

http://www.dior.whs.mil/mmid/military/miltop.htm

 

Némedi László __ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4401
Ha igaz az, hogy még mindig áramlanak az önkéntesek az arab világból, akkor előtte háztáji kiképzésnek elég annyi...
Előzmény: jotzo (4399)
Sgt. Elias Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4400
Elég ha egy, és van nyomtatója! :-)
Előzmény: jotzo (4399)
jotzo Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4399
A másik kétségem:ugyan nem vagyok ismerős azon a tájon, de kiváncsi lennék, hány iraki terrorista internetezik?
Előzmény: Némedi László __ (4398)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4398

Ezen én is meglepődtem, de ez a site nem is a terroristák oldalán van, valszeg azért tették fel / fordították le, hogy tudjuk/tudják mire számíthatnak.

 

Egyébként nagyjából korrekt megoldásoknak tűnnek a leírások, bár érdekes az a nagy védelme a környező civileknek...

Előzmény: jotzo (4397)
jotzo Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4397
Azért ha ez valóban irakiaknak készült volna, nem angolul lenne.
Előzmény: Némedi László __ (4396)
Némedi László __ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4396

http://www.military.com/ppt/iraqi_insurgent_sniper_training.htm

 

egy kis kiképzés terroristáknak... ...missziósok erre számíthattok... :(

Némedi László __ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4395

http://www.cnn.com/2005/WORLD/europe/05/18/bush.georgia/index.html

 

majdnem valóban felrobbantották Busht...

Némedi László __ Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4394

legalább a fele nagyon jó, a maradék nagyrésze sem rossz!

 

de hajrá, Hamburger! :)))

Előzmény: Hamburger2 (4391)
st_patrick Creative Commons License 2005.05.20 0 0 4393

Aham. :-)

A MARS egy egész vezetési rendszert takar?

Előzmény: tuzer (4388)
rev251 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 4392
Jók.
Szubjektíven: 6, 2, 18, 39, 58, 60, 55, 45, 44
Előzmény: Hamburger2 (4391)
Hamburger2 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 4391

Szervusztok!

 

Ha még nem láttátok volna: http://www.honvedelem.hu/hirek/kozlemenyek/8222misszioban_jartam8221_2005_fotopalyazat

 

Jó kezdeményezésnek tartom, amit érdemes felhasználni a MH társadalmi megítélésének javítása érdekében.

 

Üdv: Hamburger

iM Creative Commons License 2005.05.19 0 0 4390
Szerintem Érdet kellene megpróbálnod, nézd meg itt: GCRADA

im
Előzmény: Mud Rider (4389)
Mud Rider Creative Commons License 2005.05.19 0 0 4389
Sziasztok!

Kérlek segítsetek, tudtok valahol Buda környékén "látogatható" akadálypályát - rohampályát?
tuzer Creative Commons License 2005.05.18 0 0 4388

Tudnék, ha emlékeznék rá. De. az utolsó rendszer a MARS volt, ami a dd. feloszlatása után azonnal eladtak, mert automata volt és jó.

Tehát a rakéták Meteo-44 -es jelentést kaptak, ez tartalmazta a jelentés idejét, talajmenti légnyomást, hőmérsékletet, majd a szélirányt, szélsebességet és levegőhőmérsékletet szabványmagasságonként (itt jön a homály), ez 11,22,33,44,55 és 64 km. 22?-től felfelé csak levegőhőmérsékletet.

Az egész manővert a légkör komplex szondázásával varázsolták elő. Hogy jól csinálták, bizonyíték a sok sikeres lövészet.

A megelőző rendszer ARMSZ-5 volt, itt mindent manuálisan dolgoztak föl.

tuzer

Előzmény: st_patrick (4386)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!