Keresés

Részletes keresés

blue-dragonfly Creative Commons License 2004.10.25 0 0 2590

Szia Éhesló,

 

elolvastam azt az ominozus MN számot. Érdekes. Találtam benne 3 érdekes cikket, de az az esszé amire gondoltál (gondolom) igen érdekes volt. Valahogy azt érzem, hogy a két politikai irányvonal egymásra mutogat, mert titokban mindenki meg van győződve, hogy el lehetünk kicsiny hazánkban kisded játékainkkal - senki nem fog ránkszólni, sőt a nem is kapunk ki, hiszen ha nagy gáz van akkor majd jönnek a nagyfiuk és megvédenek.

 

Mi van akkor ha nem fognak jönni a nagyfijjug? Mi van akkor, ha pl. a Nagyfijjug Korlatolt Barati Érdek és Dacszövetsége (közismertebb nevén NATO) bejelenti, hogy átalakul politikai gittegyletté? Politikai támogatást ad, de a katonai segélyért legyünk szívesek az EUHadtesthez fordulni. Monnyuk ez a folyamat elindul 2006 körül és 2008ra lezárul. Akkor mi lesz kishazánk biztonságpolitikai alaptézise?

A különböző forgatókonyveket lehet hosszasan sorolni, de egy kissé úgy érzem, mintha az egykeresős családban a kereső családtagnak nem lenne baleset és élet biztosítása, a család meg néz kifelé a fejéből, úgy csinálva, mintha az illető halhatatlan és sebezhetetlen lenne.

 

Uff


dragonfly

 

 

Előzmény: Éhesló (2588)
Tiger205 Creative Commons License 2004.10.25 0 0 2589

4-es az

 

üdv:

 

TGR

Előzmény: Éhesló (2587)
Éhesló Creative Commons License 2004.10.25 0 0 2588
Kedves blue-dragonfly, köszi, hogy betetted a cikket. Mikor előszőr elolvastam nagyon felnyomta az agyamat (helyét), de most többedszerre olvasva sem sokkal jobb. Szomorú válasz érkezett azonban rá az MN mai számában, nekem csak fénymásolatban van meg, és a sajátos MNO gyakorlat miatt nem tudom ide behúzni. Sajnos mindkettő a politika szánalmas tehetetlenségét és ötlettelenségét idézi, amennyiben ezek az emberek valahol valakinek tanácsokat osztogatnak.... Üdv, Éhesló
Előzmény: blue-dragonfly (2567)


Éhesló Creative Commons License 2004.10.25 0 0 2587
Helló Hamburger, ami a lengyel Leokat illeti, én sem voltam benne biztos, ezért van ott a kérdőjel. Maradjunk tehát az A4-ben! Minden esetre iránymutató különbség a polákok gondolkodása és az itteni hazaárulás között!(Csak mellékesen: a csehek 10 év alatt a 3. korszerűsítést nyomják a T-72-n. Miért ilyen hülyék?) Ami bennünket illet itt a "vízfejben", betárolunk néhány BMP-t a meglevő 82mm-es automata aknavetős és egyéb nyalánkságok mellé (biztos ami biztos a van azért néhány T-72 és T-55 hk. is!!!). Szerintem maholnap erősebb fegyverzetünk lesz mint nektek Tatán......Ha gáz van, gyertek, kell a képzett kezelő a "sok hülye vízfejű mérnök" mellé! Üdv, Éhesló
Hamburger2 Creative Commons License 2004.10.25 0 0 2586

Szervusz Jotzo!

 

Azt hiszem, egyről beszélünk. Nekem az Általad leírt viszonyok miatt nem igazán füllött a fogam a "törzsmunkára", pedig minden ismerősöm mondta, hogy jóval többet kereshetnék még az eredeti rendfokozatomban is, mint most parancsnoki beosztásban eggyel több csillaggal a vállamon.

 

Mindenesetre két embert már ismerek, akik visszamentek! Tudod, az "élvezet" miatt!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: jotzo (2585)
jotzo Creative Commons License 2004.10.24 0 0 2585

T Hamburger2

 

Miért nem akar csapathoz visszamenni valaki.Most, hogy pk-ságra kerültem, több mint bruttó százezerrel lett több a fizum.És a parancs szerint a veszélyességi és egyéb pótlékok ezután lesznek meghatározva.(Csak tudnám milyen veszély fog fenyegetni egy irodában)

Vezetői pótlék:csapatnál több tisz,tts volt alám beosztva.Akkor nem kaptam,most pedig csak egy tisz van alattam,és kapom.Hogy is van ez?

Gondolod, hogy bárki visszamenne csapathoz ezek után?Azután, hogy két évvel ezelőtt elvettek minden pótlékot,pótszabadságot tőlünk?Hogy kisebb lett a beo-nk?

Felelősség:Csapatnál én döntöttem, aztán elmondtam a pk-nak, miért úgy és mi alapján.Itt akármit javaslok a közvetlen pk-mnak,azt a választ kapom:oké, majd a tábornok eldönti.Ami eltart hetekig,közben a helyzet változik, és lehet elölről kezdeni mindent.Hol itt a felelősség, a hatékonyságról nem is beszélve.

Kihívás:csapatnál jobban láttam,miért is vagyok katona.Itt a többség csak azt számolja, hány éve van még a nyugdíjig.

Bokrosdoki Creative Commons License 2004.10.24 0 0 2584

Tuttira 1993-ban, Kenesén akkor futottam össze a volt dd.pk-val ( Fodorral) aztán mivel korábban közvetlen beo-ja voltam, egy lendülettel gratuláltam is neki az előléptetéséhez is, amiben az volt a ciki, hogy a vezérőrnagyi rendfokozata maradt, csak alászervezték a ddtbk.-t

Bokrosdoki

Előzmény: Tiger205 (2577)
Bokrosdoki Creative Commons License 2004.10.24 0 0 2583

Mi a fenéért lenne harag?

Valóban kicsi hely, a lélekszám jelenleg 9ezer, kb. 12%-ban betelepült német-osztrák-svájci ( ők tudják, hogy miért)

Viszont ha ki kinézek az ablakon nem látok házat csak fát és rétet, aztán ha kimegyek a kertbe, a ker végén már csőre is tölthetek, mert kezdődik a vadászterület. ( a volt honvédségi gyakorlótéren) A laktanyát a város kapta meg, de igazából nem tud vele mit kezdeni. Sajna a börtönprogramban nem voltak eléggé aktivak, igy azt lenyúlta Szombathely. Persze ismerve a Savaria ( volt Garasin Rudolf) laktanyát el nem tudom képzelni, hogy abból hogy lesz börtön.( ugyanis börtönt is ismerek jónéhányat)

A gyakorló és lőterek meg itt vannak kihasználatlanul ( több 100 hektár)a HM-ben szerintem valakinek attól függ a beosztása, hogy legyenek gondjaira bizott honvédségi területek és aztán, ha ezeket eladják, akkor neki sem lesz mit csinálni, igy aztán csak vadászgatunk rajta.

Megjegyzem, hogy ez volt a Honvédség egyik legjobban üzemeltethető laktanyája( egy kis ésszel)

Saját vasúti kirakó, éjszakai leszállásra kialakitott helikopter leszálló, a laktanya mellett kerekes és lánctalpas vezetési pálya + gyakorlótér, a másik oldalán meg a lőtér. Mondjuk hk.-val nem lehetett lőni, de BMP- Grom ágyúval és attól kisebb kaliberrel igen. 

De az istennek sem lehetett elég hivatásost taláni ide, igy aztán megszüntették

Megjegyzem volt olyan időszak, amikor 5.000 katonai volt a laktanyában

Egy lövész dandár, egy felderiző zlj és egy vegyivédelmi szd.

Mondjuk ez a létszám egy laktanyában hazai viszonyok között igen király,de ha összevetjük a Ronald Reagan repülőgép hordozóval, aminek a létszáma szintén 5000, akkor igen karcsú

Bokrosdoki

Előzmény: Tiger205 (2580)
Hamburger2 Creative Commons License 2004.10.24 0 0 2582

www.honvedelem.hu:

 

"A magyar kormány csak az amerikai elnökválasztás után nyújtja be az iraki magyar részvétel meghosszabbításáról szóló javaslatát a parlamentnek - jelentette be a honvédelmi miniszter október 18-án, hétfőn este egy televíziós hírműsorban. Juhász Ferenc azt is közölte: a hét végén Gyurcsány Ferenc kormányfővel a NATO főtitkárához utaznak, hogy tisztázzák: az adott költségvetési feltételek mellett 2005-ben milyen védelmi kiadásokat tud hazánk vállalni.

A miniszter a Magyar Televízió Este című műsorában arra a kérdésre, mikor jönnek haza a magyar katonák Irakból, azt válaszolta: "Addig maradnak, amíg a parlament erre felhatalmazást ad. Ez év december 31-éig bizonyosan, és ha az Országgyűlés november második-harmadik hetében nem hosszabbítja ezt meg, december 31-ével elkezdjük katonáink kivonását.” Juhász Ferenc közölte: "Megvárjuk az elnökválasztást, és azt követően a kormány eldönti, mit tart célszerűnek”.

A miniszter arról is szólt, hogy jövőre a tervezettnél kevesebbet jut védelmi célokra. Arra a kérdésre, mit szól a NATO a tárca költségvetésének csökkenéséhez, a miniszter azt válaszolta, hogy Medgyessy Péter a NATO főtitkáránál tett búcsúlátogatásán már jelezte, a korábban tervezett költségvetési kiadásokat nem tudjuk biztosítani, "mert akkor kevesebb jut jóléti kiadásokra”. A NATO-főtitkár akkor azt válaszolta, ha az ütemben csúszás történik, nincs probléma, de azt kérte tőlünk, hogy a nemzetközi szerepvállalásból Magyarország ne vonuljon ki.

A honvédelmi miniszter közölte október 22-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Brüsszelbe látogat a NATO főtitkárához annak nyomatékosítására, hogy ilyen költségvetési feltételek között sem lesz változás a nemzetközi együttműködésben, csak az itthoni fejlesztési projektek végrehajtását kell módosítani. Elmondta, jelenleg Magyarország a NATO-tagállamok között a hatodik helyen áll a külföldi szerepvállalásban. "Ez éppen annyi, amennyivel az ország tekintélyét öregbíteni és külpolitikai céljainkat segíteni tudjuk” - fogalmazott Juhász Ferenc."

 

Tessék olvasni a sorok között is!

 

Üdv: Hamburger

Hamburger2 Creative Commons License 2004.10.24 0 0 2581
  Kedves Jotzo!

 

Az általad leírtakban sok az igazság. Magam is tapasztalom ezt most a saját bőrömön. Hogy mennyire nem érdemes visszamenni a csapatokhoz? Két példa: egyik ismerősöm a HM-ből vállalt beo-t csapatnál. Tízezrekkel kap kevesebbet, mint az előző beosztásában. Én most előbbre léptem rendfokozatban és beo-ban is. Háttérintézményből kértem magamat csapathoz. A korábbi helyemhez képest van némi különbség. „Némi” stressz, de a munkáról és a felelősségről mondhatnék arányokat is, de inkább nem teszem. Most ingáznom kell a hétvégeken, míg korábban minden este otthon voltam. Kemény 4000 Ft-tal jelenik meg több a számlámon, mint előző beosztásomban. (Csak a nejem meg ne tudja!) Erre szokták mondani, hogy „no igen, de ott van még az élvezet!”. És tudod mit?! Tényleg nem a pénzért csinálja az ember, hanem valami egészen másért. Persze azzal nem lehet fizetni a közértben! Viszont ebben a beosztásban ismét érzem azt, amiért ezt a hivatást választottam. Minden nehézség ellenére is szeretem csinálni és tudom élvezni a munkát, mert a nehézségek közepette összekovácsolódunk. Új barátságok és ismeretségek köttetnek. Minden nap egy új kihívás. Azt azért nem mondom, hogy hosszú távon ezt negatív következmények nélkül lehet csinálni! Nekem eddig szerencsém volt. Olyan kollégákkal, közvetlen főnökökkel és beosztottakkal hozott össze a sors, akik partnerek a munkában és valóban bajtársnak és kollégának tekintenek.

 

Más: BMP kontra BTR. A jelenlegi kollégáimnak nagyon sok gyakorlati tapasztalata van a témában. Hosszú évekig szolgáltak BMP-ken. A BTR-eket is már hónapok óta gyűrik. Amikor a BMP-ket le kellett adniuk, jó néhányan szó szerint megsiratták őket. Én alapvetően BMP-s képzést kaptam korábban. A BTR-ket látva nekem is kétségeim támadnak a döntés helyességét illetően. Békemissziók ide-vagy oda, a BMP-k kivonásával nagyban csökkentettük az alkalmazhatósági képességeink palettáját. Nálunk gazdagabb és erősebb országokban senkinek sem jut eszébe, hogy a lánctalpas technikát a jelenlegi kihívásokra hivatkozva kivonják a rendszerből. Lehet, hogy ők képesek messzebbre is látni, mint 24 óra? Az, hogy most a BTR-k elegendőek a szövetségi kötelezettségeinkből adódó feladatokra, nem jelenti azt, hogy holnap is elegendőek lesznek. Nem tudom, hogy kikről vesszük a példáinkat, de ilyen lépéseket még a ma biztonságpolitikai történései sem igazán támasztanak alá. Persze ez csak a privát véleményem!

 

Szervusz Cerberusz!

 

Az én meglátásom, hogy az Árpád egy a magyar viszonyok között (értsd technikai adottságok) nagyon jól használható tűzvezető rendszer volt. Igazat adok Neked abban, hogy a Hi-Tech-től nagyon messze volt még és míg az igazán fejlett országok hadseregeiben mára általánossá vált a pilóta nélküli légi felderítő eszközök alkalmazása tüzérségi célokra is, addig nálunk ez a kezdeti lépések után talán már el is halt. A gondot most abban látom, hogy az Árpád mai alkalmazhatósága kérdésessé vált.

 

Ha már tüzérségnél tartunk: Jaz-hoz csatlakozva: Ismét felvetődhet a „könnyű”-ségre alapozott döntés helyességének vizsgálata is, hogy mi a célszerűbb: az önjáró, vagy a vontatott tüzérség. Én attól félek, hogy itt is nem a szakmai érvek döntöttek, mint inkább a könnyűség mögé rejtett „olcsóság”. A Survivor által felvetett gondolat már bennem is felvetődött, mert nem tudom elképzelni, hogy a mi történelmünkkel és geostratégiai helyzetünkkel a mostani lépéseket bárki is komolyan gondolná. Azért én is reménykedem benne, hogy ez nem tudatos.

 

Mellesleg: ki és mit ért a „finanszírozható” alatt. Én egy mindenképpen működőképes szervezetet, amit a jövő évi honvédelmi költségvetés már nem fog biztosítani. 

 

Kedves Yoshi!

 

TO&E-kat inkább nézz a felsorolt weboldalakon! Én éppen a minap kaptam letolást a „felesleges fecsegés” miatt. A védelmi stratégiát elolvashatod a www.honvedelem.hu-n, sőt ott még néhány szervezeti felépítéssel is találkozhatsz. A doktrínáknak már a fogalmával is probléma van, mert mindenki mást ért alattuk. Eredetileg katonai, haderőnemi és fegyvernemi doktrínákról beszéltünk, de már elérkeztünk arra a szintre, hogy már a szakaszoknak és a rajoknak is doktrínákat akarunk csinálni a szabályzatok helyett. (A modernizációnk legfőbb vívmánya, hogy a magyar katonai terminológia kifejezései lassan teljesen eltűnnek a MH-ből!)

 

A konzerválásra megint azt mondanák, hogy „elavult technika felesleges és költséges tárolása”. Az Általad javasolt önjáró eszközökkel ismét az lenne a gond, hogy „nagyok, nehezek”, de főként nagyon drágák. Ha már a központi elveket akarom követni, akkor inkább a német kis Wiesel alvázra szerelt eszközökben gondolkodnék, bár arról sem hinném, hogy ki adnánk érte annyi pénzt, amennyibe kerül. Ezzel visszatértem az alapgondolatomhoz, mit is értenek nagyjaink a „finanszírozható” alatt?

 

„könnyűgyaldandáronként szétpakolt hkkat”  - Bocsi, de ezt honnan vetted?

 

Szervusz Noahi!

 

A másik oldal használja a médiát. Részletekbe és érvekbe ennél mélyebben nem fog menni. A már említett www.honvedelem.hu  -n olvashatsz egyet-kettőt, de ugyanazt fogod hallani, amit a média is harsognak. A lényeg az, hogy a világ legerősebb szövetségének tagjaként minket épeszű ellenség hagyományos eszközökkel nem fog megtámadni, úgy hogy ilyenekre nekünk sincs szükségünk, mert a következő tíz évben nem fog fellépni a környezetünkben ilyen veszély. Az a kevés eszköz, pedig ami marad, elég a jelenlegi feladatok megoldására. Ez persze erős rövidítés, de nekem ez jön le lényegként. Engem ez nem tud még mindig meggyőzni, mert ha valaki már így kimondja, hogy tíz év, annak azt is tudnia kellene, hogy akkor probléma lehet, akkor arra a felkészülést már tíz évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni!!! Nyugaton látják ezt, itthon nem. Gyurcsányi a minap is letolást kapott a NATO-tól a honvédelmi költségvetés megkurtítása miatt!

 

Szia Laci (Némedi)!

 

A Don-kanyarhoz csak annyit, hogy az akkor itthon elérhető legjobbat adták nekik, de nk-i viszonylatban az már akkor zömében elavultnak számított. Akik most kimennek műveleti területre, szintén az itthoni legjobbat kapják. A kérdés csak az, hogy az mennyire számít igazán jónak nk-i összehasonlításban. Így például nagy szükség lenne az éjszakai harc megfelelő eszközeire, stb.

 

Üdv Éhesló!

 

Ismereteim szerint a lengyelek „csak” Leo2A4-eseket kaptak. Rosszul tudom?

 

Szervusz Dragonfly!

Kovács alez úrtól olvastam már korábban is NSZ – cikket, ahol a téma hasonló volt. A leírtak 90%-val egyet tudok érteni, de van 10%, ami részben talán a saját világnézetére vezethető vissza, másrészt némi információhiányra és nekem nem jön be.

Ezek közül két dolog: Tatán nem gépkocsizó lövészek vannak, hanem könnyű lövészek, amelyek állománytáblája és szervezete inkább a LAI (könnyű gépesített gyalogság)-hoz hasonlít, mint a gépkocsizó gyalogsághoz. Abban igaza van, hogy a katonáink jelentős része az ország más részeiről verbuválódott, de az alacsony színvonalat már csak a mundér becsülete miatt is visszautasítom. Ha ismereteim nem csalnak, akkor Kovács alez úr a tüzérek háztájáról származik és talán nem is véletlen, hogy Pécset hozta fel saját példának. Valószínűleg én is ezt tettem volna a helyében. Ami a magyar tüzérséggel történt azt én is szégyellem, de ezért nem kellene hangulatot szítani Tata, vagy akármelyik más helyőrség ellen, ahol „könnyű lövészek” állomásoznak.

Abban viszont különösen egyetértek vele: Ha versenyképes fizetést kapnának a szerződéses katonák, akkor nem jelentene gondot, hogy az ország melyik pontján kell szolgálniuk. De amíg a versenyképesség csupán a minimálbérhez képest jelent versenyképességet, addig természetesen nagy lesz a fluktuáció.

 

Üdv: Hamburger

 

 

Tiger205 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2580

Település:

Lenti

Település rangja:

város

Lakosok száma:

8 800

Lenti előbb nagyközségi rangot kapott, majd a környező öt községge egy közigazgatási területet alkotva várossá vált 1980-ban.

 

 

Bocsi, nem akartam megbántani senkit Lentiben, de jártam már ott korábban, és bár szép, e nem tűnt nagynak és vonzónak nekem ott letelepedés ügyben.

Pesze lehet, hogy csak "innen" (lásd alább) tűnik kicsinek.

 

 

 

Település:

Budapest, XI. kerület

Település rangja:

fővárosi kerület

Lakosok száma:

170 000

 

 

 

remélem nincs harag?

 

üdv:

TGR

Előzmény: Bokrosdoki (2578)
Tiger205 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2579

 

A honvédség hosszú távú fejlesztése és létszáma

 

Az MH részletes bontású létszámáról szóló országgyűlési határozati javaslat értelmében a rendszeresített személyi állomány 2003. évi létszámának fokozatos (a sorkatonai beosztások megszüntetéséből és az állományarányok módosításából adódó) csökkentésével 2006. december 31-ig a következő létszámok alakulnak ki. Tiszt 7500, zászlós és tiszthelyettes 11 700, legénységi állomány 13 350, főiskolai és tanintézeti hallgatók 650, köztisztviselők és közalkalmazottak 6800 fő. Összesen: 40 000 fő.


A létszámviszonyok átalakításának alapvető oka, hogy megkezdődött az önkéntes haderőre történő áttérés és a haderő átalakítása, megtörtént a minisztérium és a vezérkar integrációja, illetve a vezető szervek és szervezetek létszámának csökkentése. A haderő-átalakítás és az új létszámarányok már egy - a korábbiakhoz képest - teljesen új védelmi koncepciót tükröznek. Ennek lényege, hogy a következő évtizedben a NATO és tagországai - így hazánk - ellen hagyományos jellegű, a területi integritást veszélyeztető katonai támadással nem indokolt számolni, az ilyen jellegű agressziónak nincs realitása.

forrás: www.honvedelem.hu

 

NO COMMENT

Bokrosdoki Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2578

Maradtam, itt vagyok ügyvéd.

Magyország annyira kicsi, hogy egyes esetekben tök mindegy, hogy hol vagy.

Bokrosdoki

Előzmény: Tiger205 (2576)
Tiger205 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2577

kicsit off:

 

ki tudja, mióta van dandártábornoki rendfokozatunk?

1991-ben szereltem le, akkor még enm volt. Hamburger szeritn 1994-ben meg tuti volt már.

Tudja valaki  apontos időpontot? Megosztaná esetleg velem?

Köszi,

TGR

on

Tiger205 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2576

Pedig hogy maradtál volan Lentiben...ott van csak élet ám, vliágvárosi zsongás és kultúrális tobzódás!!!

:o)

 

Mindenesetre vannak   (voltak   :o(  )  HELYÖRSÉGI városok, hosszú évtizedes (százados) hagyománnyal. Ezekre is - rá sem szartak...

 

Na, a másik oldal is elgondolkodtató:  a Tatai első és második zászlóalj parancsnokságáért sem tolongtak annyian....

 

MÁS:

A külföldi misszió és képzés.

Ha már kiküldjük őket, és hazatérnek, (képzés - most arról írok) - akkor legalább valaki MEGKÉRDEZHETÉ tőlük, hogy mit is tanulat odakint???

Az ottani végzettség elismeréséről (pénzbeli is!) nem is beszélek. Pedig van pár drill sergeant-unk és rengeteg egyéb szaktanfolyamot (ranger, stb.) végzett fuiatal tiszt és th,  akik kaphatnának lehetőséget.

 

üdv:

tGR

Előzmény: Bokrosdoki (2574)
Tiger205 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2575

Sziasztok!

 

Az alezredes úr - nem tudom hol szolgálhatot - használhatott volna tank helyett harckocsi kifejezést (esetleg páncélost, ha már nyugati példa). Rakéta helyett sem missile szót írt nem?

 

Amúgy az alapgondolat jó lenne, a nemzetörtséges hülyeség nélkül, ahol az Önkéntes Tartalékos rendszer talán be is vállna, ha működne.

Mindenesetre, amikor felvetettem jeletkezésemet, inkább elhajtottak, pedig a tervezett 2,500 helyett eddig 100 fő írt alá. Persze az első bevezető 15-25 nap is pénzbe (ha még nagyon kicsibe is) kerülne, amire most a 320-280=40 md HUF kurtítás után sehol nincs esély.

Tartlékos tisztek előléptetését a VKF letiltotta (bár ez pénzbe sem kerülne). 

 

Nem hinném, hogy 30,000 fős haderő - 3,000 (10%) tiszt a jelenlegi 7500 helyett = 4,500 tiszt és kb. 60 tábornok elbocsátásá jó ötlet lenne.

 

Tényleg kéne vízfejet apasztani,de a csapatok javára!!

Ha esetleg bevonul az esetleges 10,000 tartalékos, akkor abból mennyi lesz a tiszt? És az up-to-date? Nem kellene egy olyan tisztikar, amely a csapatok megduplázódása esetén is gond nélkül vezeti őket?

 

Megjegyzem a cikk írója sincs képben (lásd Csepeleket említ, amikor azok már rég nincsenek) és olyan képességeket vár el a honvédségtől (lézeres célmegjelölők inteligens tüzérségi lövedékekhez - ami nem is várható el (még ha nem is a töketlen 105 mm. vontatottakról beszélünk...)

Nem beszél a többi haderőnemről egy szót sem - és könnyű-lövész szintre degradálja (bocs, Hamburger) az US Spec. Force csapatait, amelyet ők már hivatalosan is új haderőnemként emlegetnek (Szomália).

 

Mindenesetre a kormány honvédelmi lózungjai NAGY HAZUGSÁG és szemfényvesztés (parasztvakítás?) kategóriát érdemelték ki nálam (hogy a honvédség 40 milliárdja VAGY egy heti plusz nyugdíj - mintha a költségvetés kiadáési oldala csak ekét sorból - vagy a rájuk vonatkozó előirányzatból állnának. ÉS Juhász ehhez asszisztál).

Bár egyik előző miniszter sem volt minősíthető a redszerváltás óta (az előtte időről meg nem beszéljünk) - a mostani érdekérvényesítő képessége KISEBB mint nulla !!!!

Persze ha a párt vezetésében betöltött pozícióért kell harcolni, kit érdekel a másik feladat (főállás?) a honv. min.-ség.

 

Na mindegy, azt államtitkár urak sem sokkal jobbak...

Én biztos nem ingáznék vidékről fel és tartanám fontosabbnak a helyi feladataimat...

 

OK, lehet, hogy ezért nem (sem) leszek soha H. Miniszter.

 

üdv:

TGR

 

 

PS:

Hamburger!

Azokra a BTR-ekre kár "felvágni", bár jó volt benne utazni...harcértéke (amennyiben nem belbiztonsági feladatot lát el) nem számottevő.

:o)

Bokrosdoki Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2574

Érdekes a probléma és azt hittem, hogy már soha nem fogok vele foglalkozni( 96-ban szereltem le) de a munkám során nem igazán sikerült elszakadni a seregtől.

Szóval az a helyzet, hogy a korábbi vizfej megmaradt, csak öregebb lett (HM vezetés) eddig azt hittem, hogy mennek a fiuk misszióba, hazajönnek igen sok tapasztalattal aztán majd kerülnek a vezetésbe ( a 70-es években azt tanultuk idh-ból, hogy azt osztrák tisztek közül csak az kerülhet be a vezérkarba, aki valamennyi időt eltöltött ENSZ misszióban) Itt a kutya sem törődik vele. Bosznia- Ciprus- Afganisztán szolgálat ( két perfekt idegennyelv) után ugy elküldik 40 évesen a tisztet nyugdijba, hogy azt sem tudja mit csináljon. Ügyvédként intézek nekik ezt-azt, meg a most felszámolásra kerülő szombathelyi alakulatból sokkal együtt szolgáltam. Mondom nekik: Öcsém tietek a pálya. Erre mondják, hogy még a pálya széle sem. A másik srác elvégezte vezérkarit Moszkvában, a NATO törzstisztit Brüsszelben, 3 nyelven beszél, aztán most valami lőtérparancsnok helyettesi beosztásban van, amig rendezik a papirjait a nyugdijazáshoz ( talán van 45 éves)

Kérdezem, hogy akkor fiuk kik vannak a csapatban, hogy ti nem fértek bele.

Erre mondják nekem, hogy azok, akiket még te is ismersz, pedig már leszereltél 8 éve. Ott ülnek, belekapaszkodva az iróasztalba, a körmüket a túloldalon már lenittelték, hogy nehogy álmukban eleresszék.

Arra nem merek gondolni, hogy mi lesz azokkal a srácokkal, akik már, mondjuk Irakban álltak ellenséges tűz alatt ( mert mondjuk igazábol csak ott derül ki, hogy ki az igazi vezető) és ezáltal tudnak olyasmit amit a többi még nem. Na ezeket is elküldik a francba.

Ez néhány éve még nem volt ilyen világos, amikor én leszereltem, akkor csak néhányan modták, hogy na doki neked biztos lesz helyed, hiszen, akkor hadtest szinten sem volt jogász ( csak Székesfehérváron, Cegléden, meg én Lentiben)

és csapatoknál senki, de még Kapsváron sem. Aztán csak annyit mondtak, hogy felszámolás aztán el lehet húzni innen.

Akkor még a többiek ( akik maradtak ) azt hitték, hogy na ezeknek pechjük volt, de időközben kiderült, hogy ez az eljárás mindenkire vonatkozik, aki nem oda született

a HM lépcsőjére és tudják, hogy akármit csinálnak ez vár rájuk, aztán ettől egyik sem tud igazán lelkesedni.

Már nem a később kamatoztatható tapasztalatért megy ki misszióba, hanem az ugyancsak kamatoztatható zsetonért, mert a gyereket akkor is fel kell nevelni, ha a legujabb koncepcióval őt hajtják el nyugdijba.

Bokrosdoki

 

Előzmény: blue-dragonfly (2572)
Hamburger2 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 2573

Noahi!

 

Van helyette BTR-80 és BTR-80A. Olyanok, amilyenek. A többi kérdést talán az illetékeseknek kéne feltenned!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Noahi (2519)
blue-dragonfly Creative Commons License 2004.10.22 0 0 2572
szia,

en szeretnem tudni. (bocsi, de megint olyan helyrol irok, ahol nincs ekezetem...)

En nagyon szeretnem tudni. Az elmult negy evben igyekeztem mindent megtenni, hogy valami jobb legyen, valami megmozduljon. A mostani munkam elott dolgoztam a versenyszferaban is. Dolgoztam itthon is es dolgoztam kulfoldinek szamito cegnek is. Magyarorszagon, az APEHnek fizetem az adomat. Szeretnem tudni mirte hasznaljak. Szeretnem tudni, hogy miert kell fizetnem a vizfejet. Szeretnem tudni, hogy miert talalkozok annyi frusztralt katonaval. Tisztel es tiszthelyettessel. Szerzodesessel.

Amikor hallom (latom), hogy mennyibe kerul egy zaszloalj (pl. lovezs) eves uzemltetese, amokor azt olvasom, hogy mennyit fizet ki a sereg loszer megsemmisitesre, akkor a KRESZ oktatom mondasa jut eszembe, hogy "jozan, paraszti eszre van szukseg. Ha barmelyik hianyzik a harombol, akkor el van basz***a a dolog". Olyan az erzesm, hogy most vak vezet vilagtalan, kulonbozo erdek csoportok sutogetik a szalonnajukat a tabortuz mellett es idokozben a vilag elszguld mellettunk es a nyaj szetszeled alollunk. A vegen ott allunk egy pasztorbottal a kezunkben es nincs kinek osztani az eszt, mert mindenki - katonak kulfoldon, civilek itthon - allva hagytak bennunket.

A politikai es katonai vezetoink, pedig hagyjak, hogy megismeteljuk azokat a hibakat, amelyeket az elmult szazadok soran szamtalanszor megtettunk.

Jo ejszakat.

dragonfly
Előzmény: unguided (2571)
unguided Creative Commons License 2004.10.22 0 0 2571
mcpie
"Amúgy mosolyogtató, hogy biztosra veszi a jobboldali kormányváltást, egy baloldali lapban. ;)"

Talán tud valamit... :)))

Amúgy a cikk tényleg jó. Benfentesek meg tudnák mondani, mi az akadálya annak, hogy egy reform keretében hozzányúljanak ahhoz a 20000-es elfekvő emberanyaghoz?( Vannak sejtéseim, de szeretném pontosan tudni. )
Előzmény: mcpie (2570)
mcpie Creative Commons License 2004.10.22 0 0 2570

Egyetértek. A politikai vonalat nem kéne erőltetnie, hacsak nem a Munkásőrség újbóli felállításához akar támogatókat szerezni vele.

 

Amúgy mosolyogtató, hogy biztosra veszi a jobboldali kormányváltást, egy baloldali lapban. ;)

Előzmény: andrzej (2568)
Zero4 Creative Commons License 2004.10.22 0 0 2569
TGR! Az összes rendszeresített lengyel repülőgéptípus közül egyedül a Los volt korszerű. Gyors, nagy teherbírású bombázógépnek számított kb. a He 111 kategóriájában. Tekintve, hogy az ígéretes típust már a 30-as évek közepén kifejlesztették, a csekély mennyiségben történő rendszeresítés nem a lengyel vezetés rendelkezésére álló idő rövidségére vezethető vissza. Úgy rémlik, hogy a személyes ellentétek, ellenszenvek nagy szerepet játszottak a gép félrerakásában. ("A" tábornok utálta "B" tábornokot, aki kiállt a Los mellett...) A lengyel szerzők elismerik a háborút megelőző rossz döntéseket. Különösen azt tartják nagy hibának, hogy stagnált a légierő technikai fejlesztése. Miért csak 45 bevethető Los állt rendelkezésre? Miért nem 345? Azt hitték, hogy a Luftwaffe majd szintén 45 bombázógépet fog felvonultatni? A Karasok meg keveset számítottak, a németek könnyen lelőtték ezeket a lassú, elavult gépeket.
andrzej Creative Commons License 2004.10.21 0 0 2568
A cikk korrekt és jól összeszedi a problémákat. Kár, hogy a végére belekerült a nemzetőrséggel kapcsolatos szoci demagógia, ez sokat levon a cikk értékéből. Na meg a szerzőt is minősíti.
Előzmény: blue-dragonfly (2567)
blue-dragonfly Creative Commons License 2004.10.21 0 0 2567
Ez a cikk a tegnapi Nepszabiban jelent meg. Érdekes összesítése a különböző "fórumokon" kerengő híreknek, információknak, tényeknek és pletykáknak...   Se had, se ellen olvasói levelek, 2004. október 20. 00:00 var imgfound = 0; document.write(''); imgfound = 1; document.write(''); if (!imgfound) { imgfound = 1; document.write(''); } document.write(''); if (imgfound) document.write(''); document.write('');

Az egyik hetilapban állította dr. Deák Péter nyugállományú ezredes: "Nincs bevethető haderőnk. Ellenség sincs. Hála Istennek!"

Hát igen. Van egy kb. 40 000 fős bevethetetlen haderőnk, és évente 300 milliárdot áldozunk a bevethetetlenségre.

Már akkor tudtam, hogy ez a mostani haderő-átalakítási kísérlet alulmúlja valamennyi eddigit, amikor megismertem az Úton a XXI. század hadereje felé című kiadványt. Azzal egyetértek, hogy paradigmaváltás kell. Elhiszem, hogy nem látható olyan veszély, amely 10 éven belül közvetlenül fenyegetné hazánkat. Tudom, hogy az "új, világméretű rendetlenség" ellen a NATO határain kívül kell végrehajtani preventív jellegű katonai akciókat. Elismerem, hogy a többnemzetiségű kötelékekbe modul jellegű elemeket kell küldeni, hogy a szövetségbe kiegészítő fejlesztésekkel lehet beilleszkedni, de azt nem, hogy mindezek mellett nem kell eleget tenni a bibliai virrasztási parancsnak, hogy le kell és le lehet mondani az önálló nemzeti védelmi képességről. Kivált, hogy az expedíciós képességeket lehetne úgy is fejleszteni, hogy egyben a hazai védelmi képességet is növelje.

Nem hiszem el, hogy a 8-9 modul jellegűnek szánt zászlóalj fölé nem kell valódi dandárparancsnokságot, harci támogató és harci kiszolgáló alegységeket szervezni. A debreceni dandárnak például nem terveztek ilyeneket tartalékosokból sem. A Lajtától nyugatra attól dandár a dandár, hogy van 3-5 (tankos vagy gépesített) manőverező zászlóalja, felderítő százada, támadó és szállítóhelikopter-százada, közvetlen támogató tüzérosztálya lézeres megvilágító csoportokkal, amelyekkel a nagypontosságú lőszereket célra vezérlik, műszaki zászlóalja, előretolt támogató zászlóalja, légvédelmi ütege, katonai hírszerző százada harctér-felügyeleti radarokkal és egyéb érzékelőkkel, harcálláspont-kiszolgáló százada, katonai rendőr szakasza, légi összekötő csoportja stb.

Nem tudom elfogadni a könnyűlövész-koncepciót sem. A Tatán rendezett könnyűlövész-konferencián Győrössy Ferenc vezérőrnagy, a szárazföldi csapatok parancsnoka is hangot adott kétségeinek, s a haderő mai állapotán gondolkodva a doni katasztrófa jutott az eszébe, amikor a hadsereg feladatai és tényleges képességei köszönő viszonyban sem voltak egymással. Ez azért elég ijesztő. A könynyűlövész valóban könnyen átdobható több ezer kilométerre lévő hadszíntérre, de harci hatékonysága és túlélőképessége nagyon korlátozott. A könnyűlövészek jelszava: "Mi megyünk be először, és mi jövünk ki utoljára." Az biztos, hogy ők rúgják be az ajtót napokkal és száz kilométerekkel a főerők előtt járva, de hogy kijönnek-e szegények… Intő példa az amerikaiak vietnami és szomáliai kudarca. A könnyűcsapatoknál voltak és várhatók mindig a legnagyobb veszteségek. Gondoltak erre politikusaink, amikor jóváhagyták a könnyűlövész-koncepciót? E koncepció kidolgozásában tudomásom szerint a CUBIC tanácsadó csoport vezetőjének volt döntő szerepe, aki egy légi mozgékonyságú dandár parancsnokaként szolgált Vietnamban. Ha tengeralattjáró-kapitány lett volna, akkor most talán a magyar tengeralattjáró-flotta kifejlesztésén gondolkodnánk… Úgy tudom, a NATO szakértői is megütköztek a könnyűlövész-koncepción. Az pedig abszurd, hogy a 16 ezer fősre tervezett szárazföldi haderőnem fölé 240 fős parancsnokságot terveztek Székesfehérvárra, csak (!) békevezetési funkciókkal. Ez a világon egyedülálló ötlet, hogy a békében felkészítő parancsnokság nem azonos azzal, amelyik - a nem remélt szükség esetén - a csapatokat háborúban vezeti.

A komplementer - tehát a szövetségen belül hiányokat kitöltő - fejlesztéssel azért van baj, mert a katonai felső vezetés félrevezette a miniszterelnököt, amikor arra buzdította, hogy a NATO 2002. novemberi prágai csúcsértekezletén hídépítő, vegyi védelmi, katonai rendész zászlóaljakat és katonai-polgári együttműködési (CIMIC) munkacsoportot ajánljon fel. Nekünk ugyanis ilyen képességeink akkor sem voltak, és még ma sincsenek.

A Gyurcsány-kormány programjának a Haza védelme című részében az olvasható, hogy 1500 szerződéses katonai férőhelyet újítunk fel. Ez az igény abból származik, hogy a HM-ben nem nagyon tudnak számolni. Ha egy alakulatot fel akarok tölteni 1000 szerződésessel, akkor hol van erre nagyobb esélyem? Egy 25 ezres kisvárosban, ahol a foglalkoztatottság 100 százalékos, vagy egy 160 ezer fős megyeszékhelyen, ahol a munkanélküliség 10 százalékos? A HM megyeszékhelyeken számol fel alakulatokat, Tatára pedig az ország legtávolabbi részeiből toboroz szerződéseseket. Ebből embertelen ingázó életmód, fluktuáció és alacsony minőségű állomány következik. Ha egy dandárt, mondjuk, Pécsett helyeznének el, akkor volna esély arra, hogy olyanokkal töltsék fel, akik a lakásukról járnának be a laktanyába. A szerződéseseknek nem ingyenes étkezést, hanem versenyképes fizetést kellene adni. Azt is olvassuk, hogy 500 szolgálati lakást építünk és újítunk fel a katonák számára. Ma már a tisztek és tiszthelyettesek a lakáspiacon vásárlóképes félként jelenhetnek meg, nem jogosultak szociális bérlakás juttatására. Főleg nem indokolt tábornokoknak 70-90 millióért Budapesten lakást vásárolni.

Az egész reformtervezet egyetlen pozitívuma az volt, hogy biztosnak látszott a tízéves reformfolyamat költségvetési háttere. Tíz év alatt 1044 milliárd forintot szántak a fejlesztésre. 2006-ra teljesíteni kívántuk, amit a NATO-nak már 2003-ra ígértünk, hogy ti. a katonai költségvetést felemeljük a GDP 1,8 százalékára, és ezt az arányt tartani fogjuk a tízéves fejlesztési ciklus akkor még hátralévő hét évében is. A tervek már 2004-ben fölborultak, június 23-án Székesfehérvárott a vezérkari főnök bejelentette, hogy a tárca 2004. évi költségvetésének 351 milliárdjából 41,2 milliárdot vonnak el. Nagyjából enynyit terveztek 2004-ben új fegyverzet beszerzésére elkölteni. A 2005-ös katonai költségvetés 288 milliárd forint. Százmilliárddal kevesebb, mint amennyit a haderő-átalakításra terveztünk. A hadi költségvetés 52 százalékát emésztik fel a bérköltségek, 38 százalékát a dologi kiadások, és alig több mint tíz százalék marad a fejlesztésekre, beruházásokra. Szövetségeseinknél általában 30 százalék a bér jellegű, 30 százalék a dologi kiadás, és legalább 40 százalék marad a fejlesztésekre. 10 százalékos beruházási aránnyal nincs esély a felzárkózásra. 2006-ra a GDP 1,51 százalékát tervezi hadikiadásként elkölteni a kormány. Ez 84 milliárddal kevesebb, mint amennyit a honvédelmi tárca a reform biztos anyagi alapjának gondolt. A katonai objektumok bejáratára ki lehet írni a dantei mondatot: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" Az ország gazdasági helyzete talán indokolja a költségcsökkentést. Csakhogy a drasztikus elvonásokra a tárca inadekvát válaszokat ad. A honvédelmi miniszter szerint a parlament által meghatározott 40 ezer fő helyett a haderő létszámát a 30 ezerhez kell közelíteni. Takarékossági okokból letettek a "könnyű páncélozott terepjáró gépjárművek" beszerzéséről. Tán Csepel-teherautókon fogjuk harcba vetni a tatai gépkocsizó lövészeket? A vezérkari főnök bejelentette, hogy takarékossági okokból 2500 tiszttől kíván megszabadulni a tárca. Természetesen nem véglegesen, hiszen visszafogadnák őket köztisztviselőnek. Ezek szerint a 40 ezer fős haderőben meglévő 7800 tisztből nem 4000-et, hanem csak 2500-at találnak fölöslegesnek. A szövetségen belül a tisztek 10 százalékos aránya az elfogadott. Ám a megszorítások ellenére továbbra is a csapatok létszámát kívánják csökkenteni, fenn akarják tartani a 20 ezer fős budapesti "humán inkurrencia" raktárt a tisztek köztisztviselővé való átöltöztetésével.

Amíg nincs civil szakértelem és politikai bátorság a radikális és valódi létszámcsökkentéshez, addig a finanszírozhatatlanság és a munkaerő-piaci ellehetetlenülés csapdájában fog vergődni a magyar haderő. A szövetség a tagjaitól nem 2013-ban, hanem ma követel (már tegnap követelt) olyan felszereltségű és kikép-zettségű csapatokat, amelyek partnerei lehetnek az Egyesült Államok hightech fegyverzettel hálózati hadviselést folytató csapatainak. Az ilyen haderőt létrehozni és fenntartani személyenként évi 100 ezer dollárból lehet. Végre meg kellene értetni a politikusokkal: lehet a honvédség éves költségvetése akár egymilliárd forint is, de abból egy 50 fős világszínvonalú szakasz hozható létre. Ha 100 milliárdot biztosítanak évente, az egy 5000 fős gépesített dandár létrehozására és fenntartására elegendő. 300 milliárd forintból 10 év alatt egy 9000 fős gépesített hadosztály, egy 4000 fős légi dandár alakítható ki, és a maradék 2000 fős létszámon osztozhatnak a központi szervek. Évi 400 milliárdból lennénk képesek fenntartani egy 20 ezer fős haderőt, vagy létrehozni nem 10 év, hanem 6-7 év alatt egy NATO-kompatibilis, 15 ezer fős haderőt. Az ilyen profi haderő, ha hagynánk érvényesülni benne a "felfele vagy kifele" működési elvet, 10 év alatt az aktív komponens létszámának megfelelő profi tartalékost bocsátana ki magából.

A 2003-as haderő-átalakítási koncepció a tartalékosok problémájára sem adott megoldást. Ha e ciklus végéig nem hozzuk létre amerikai mintára a Nemzetőrséget mint a magyar honvédség tartalékos komponensét, akkor a 2006-os kormányváltás után a jobboldal első feladata lesz, hogy létrehozza ezt a haderőktől függetlenül, az Erzsébet hídi randalírozókból, a Hősök terén üvöltözőkből. Ez a Nemzetőrség kész lesz arra, hogy fegyveresen is megvédje a "polgári kormány" vívmányait a demokratikus változásokkal szemben. Kell ez nekünk?

Összegezve: a haderő-átalakítási koncepció nem mutatott megoldást arra, hogyan lehet fölszámolni azt a helyzetet, amelyben egy tisztre egy tiszthelyettes, egy szerződéses és egy közalkalmazott jut, s a hadi költségvetés 75-80 százalékát a központi szervek élik fel.

A Lendületben az ország című program szerint "megbízható, kiszámítható partnerei leszünk szövetségeseinknek". Mivel? "Sík vidéki" radarjainkkal? Ezekkel a megszorításokkal, amelyek gyakorlatilag az átalakítás leállítását jelentik, az új kormány és a honvédelmi vezetés elveszti hitelét a szövetségesek előtt.

A tervezett tízéves átalakítás után legalább a szövetségesek fegyverhordozóivá avanzsálhattunk volna. Így marad a vízhordás.

Kovács Gyula

A szerző nyugállományú alezredes

Gyöki II Creative Commons License 2004.10.21 0 0 2566
Előzmény: Tiger205 (2564)
Münci Creative Commons License 2004.10.21 0 0 2565

Möszjő Tiger!

 

Malacod van. Érdekelnek a képek és a beszámoló :-).

Mondjuk én is kaptam meghívót (köszönöm szépen!), de előző este benézett a ló az ablakon, meg egy rágó fog gyökérkezelése, ezért kihagytam :-( Sajnálom. SzVSz Hamburger (vagy Újfalusi úr) beszélni is akart velem. A lehetőség még megvan. Lippai úr! Ha időd engedi csörrents rám telefonon, kérlek!

 

Tisztelettel,   Münci

Előzmény: Tiger205 (2564)
Tiger205 Creative Commons License 2004.10.21 0 0 2564

Hűha...leült a topic?

 

vagy már meg is semmisült a MH és magammal társalgok csak itt?

 

Na nem!!!

Ma láttam is, hogy nem így van!

 

Hétfőig beírom ide (is) helyszíni tudósításom a mai (tegnapi ???) rendezvényről, mely a :

25, Klapka György Könnyű Lövészdandár

1. Könnyű lövészzászlóalja által végrehajtott

KFOR felkészülési zárógyakorlatán

készült (Újdörögd, okt,20)

 

fényképekkel...

más ha valakit érdekel!

 

 

üdv:

TGR

Tiger205 Creative Commons License 2004.10.15 0 0 2563

usa vicc:

 

hőlégballon ereszkedik lefelé...a benne ülő rájön, hogy eltévedt.

lenéz, meglát valakit, és lekiállt:

- Elmézést! Megmondaná hol vagyok?

- egy légballon kosarában  10 méterrel a föld felett lebegve.

- Ön biztos tiszthelyettes!

- Igen! Miből gondolta?

- Nos, minden amit mond, technikailag korrekt, de semmi haszna nincs.

- Akkor ön meg egy tiszt!

- Igen! De honnan veszi?

- Nem tudja hol van, nem tudja merre halad, ugyanakkor aalapvetően elvárhja, hoggy segítsek. s annak ellenére, s bár ugyanott van, min ta hol akkor vlot, mikor  találkoztunk, máris én vagyok a  hibás....

 

:o)

üdv:

TGR

 

Tiger205 Creative Commons License 2004.10.15 0 0 2562

Szia!

 

Los bombázóból 70 db készült, és bevetésre is került 45 db.

Ez nem jelképes szám (szerintem)...

Karas-ból 250

PZL-11-ből 109+20 (c+a) valamint tartalékban/műhelyben 43 db volt.

 

A hozzáállás rossz volt, de a felszerelésben  annyira nem múlták felül őket a németek!

 

Üdv:

TGR!

Előzmény: Zero4 (2560)
tuzer Creative Commons License 2004.10.11 0 0 2561
A "Szojka" persze, hogy nem volt része az ÁRPÁD-nak. Sorsa adekvát a többi magyar fejlesztéssel (bár ez másokkal közös volt). Azonban az ÁRPÁD fejlesztőcsoportja kész volt a csatolásra, mint ahogy képesek voltak régi, analóg berendezéseket is digitálisan csatolni az ÁRPÁD-hoz.
Előzmény: Cerberusz (2557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!